Panowie spróbuję składnie bez pośpiechu coś wyjaśnić 1. olo i rysiek nie powinni dalej z sobą rozmawiać bo to ta sama osoba 2. olo i rysiek opowiadają bajki o ukrainie i całym naszym świecie szkoda o tym pisać 3. z wszystkich rzeczy które ostatnio tu czytałem najbardziej zainteresowała mnie dyskusja nad keszem w spółce, no madry olo dobrze zauważył że zysku było 8 a keszu przyrosło tylko 2,7 no i co ? rysiek zrobił w gacie a olo ma ubaw ale jeżeli to ta sama osoba to jestem ciekawy finału wymiany opinii, ale na poziomie operacyjnym kasa się ulotniła, min. minus to gdzie jest ? gdzie jest kasa może za chwilę 4. z raportu wszystkiego wprost się nie wyczyta a poza tym tam wielu informacji nie ma, ale gdzie jest kasa trzeba niestety się domyślać nie ma dokładnej struktury wydatków pozycji aktywów, ale za chwilę 5. spółka nie informuje w ogóle o niczym poza raportem 2 x w roku, nic nie wiadomo o planach i prognozach mamy tylko raport i dobrze ze jest 6. dywidendy to tu nie będzie na moje oko jeszcze długo, dlaczego ? spółka jest na rozdrożu po trudnym okresie, dużych stratach i prawdopodobnie sami nie wiedzą w którym kierunku iść (przykład olej słonecznikowy) generalnie potrzebują zasypywać dziury z poprzednich lat 7. ile jest warta dzisiaj akcja agr ? to jest najciekawsze rzuciłem wczoraj 18-stką i co wy na to ? no jednak trzeba powiedzieć że dzisiaj zamknęło się poniżej 6 - liczę banalnie - na koniec 17 keszu 50 m pln, prognozowana ebitda 13 m usd zysku ebit + 2 m amortyzacji rocznie w sumie 15 m usd czyli 54 m pln no to ile wychodzi wycena dochodowa ? podsumowanie gdzie kasa na dzień 30.06.2017 r i jaka wycena akcji metodą dochodową ? proste odpowiedź warto potrzymać akcje ale ryzyko jest. pozdrawiam
Leoś zaskoczyłeś mnie.. naprawdę.. co do Twojego pytania to modelem DCF można wycenić spółkę tylko wtedy gdy coś zarabia i prognozujemy jej przyszłe dodatnie przepływy pieniężne. A tutaj takowych nie ma. Nie można więc jej wycenić na podstawie raportów, które publikuje. Słusznie zauważyłeś, że oprócz raportu 2x w roku spółka nie informuje zupełnie o niczym. Jest jeszcze ten śmiesznny tekst w każdym raporcie - ten sam od lat - że sytuacja jest ciężka, ale zarząd się stara itp. itd. Za tę jakże dobrze prowadzoną politykę kontaktu z inwestorami mmniejszościowymi spółka zostanie nagrodzona i to już niedługo jak sądzę. Nagrodą będzie spadek wyceny akcji na 3 zł, bo nikt nie wie co się tu dzieje, więc lepiej obserwować z boku a nie będąc w akcjonariacie.
Dopóki rozmawiacie we dwóch jest ok.Wreszcie jakieś konkrety.Można coś sie dowiedzieć i ewentualnie podjąć jakąś decyzje co robić dalej.Drogi są dwie;sprzedac albo trzymac .Za to was sobie cenię.
no dobrze Panowie - idźmy dalej - gdzie są pieniądze za 1H 17 ? Prawie 10 m usd spółka zgubiła na działalności operacyjnej, ale ale ale w pozycji zapasy i aktywa biologiczne (koszty poniesione na uprawy) w bilansie pojawiła się nam ciekawostka - kwota znacząca, uwaga na koniec 1H16 była to kwota w bilansie o 9,6 m usd niższa a na koniec 2016 podobnie 9,2 m usd niższa, oznacza to że albo rok temu uprawiali mniejszy areał albo w 1H17 ponieśli wydatek na wykup prawa do dzierżawy areału rolnego, który niestety w raporcie jest nieczytelny, a jednocześnie piszą że ponieśli koszty i wymieniają je wszystkie ale pomijają strukturę tych kosztów. W przepływach wartości się zgadzają na poziomie działalności operacyjnej ale nie widzę w bilansie rozliczeń międzyokresowych z tym związanych, przyjmując założenie że jest to opłata za kilka lat użytkowania, czyli mogła to być opłata jednoroczna a to oznacza, że wykazali w bilansie większe poniesione koszty na uprawy w całym 2017 roku i tutaj możemy się spodziewać wyższych przychodów ze sprzedaży w 2017 roku oczywiście trudno powiedzieć przy jakiej rentowności ale na pewno dodatniej stąd spodziewam się na koniec 2017 roku 50 m pln w keszu po zminusowaniu długo oprocentowanego w wysokości 9,6 m usd. Wniosek rachunek z przepływów pieniężnych wykazujący min. minus na działalności operacyjnej jest pozytywny a nawet pokazuje, że spółka miała wystarczająco dużo środków żeby zainwestować w prowadzoną działalność podstawową, pomijam, że na działalności inwestycyjnej wykazała najprawdopodobniej inwestycje w przetwórstwo słonecznika około 2 m usd i na działalności finansowej +4 m usd. No oczywiście może wam to wyjaśnienie nie wystarczyć ale z drugiej strony z tego tajemniczego raportu więcej nie widać, audytorem w agr jest KPMG, tak na marginesie. Czy można zbudować model wyceny 1 akcji metodą DCF - odpowiadam jak najbardziej !! Określenie wielkości przepływu pieniężnego jest możliwe, a agr funkcjonuje w biznesie powtarzalnym i zachowawczym (chyba ze nagle zaczną uprawiać kilkadziesiąt procent ha więcej), ale do wyceny tego typu spółek nie musimy używać pełnego modelu DCF - wystarczy pomyśleć ile wyniesie EBITDA, proszę nie zapominać, że do wartości wyceny 1 akcji należy dodać bezwzględnie kesz 1:1. No i uspokajając ola odpowiadam, że do modelu DCF nie bieżemy wielkości z rachunku przepływów pieniężnych tylko z rachunku wyników a korygujemy o zmianę stanu kapitału obrotowego. Wniosek jest możliwa jak najbardziej EBITDA Agrotonu na poziomie około + 50 - 55 mln pln rocznie. Proszę się nie kłócić czy można wyceniać tak czy tak - dyskusyjna może być wielkość EBITDA w 2016 roku była na poziomie dużo wyższym tylko trochę było w wynikach namieszane z obligacjami (nie wiem w końcu jak oni je rozksięgowali). No i co jeszcze chcielibyście wiedzieć Panowie ? Co z kursem ? Wydaje się, że kości zostały rzucone. Jeżeli będziecie zainteresowani to napiszę jeżeli nie Wy piszcie poczytam. pozdrawiam
Olo, olo, olo - wyceny należy dokonać niestety obiektywnie i przy szacowaniu ryzyka prowadzenia biznesu w ługańsku przez agroton wycena moja jest dzisiaj na poziomie dosyć niskim - może nie będę pisał), ale jeżeli odejmiemy to ryzyko i załóżmy sytuacja polityczna staje się przewidywalna, stabilna spokojnie wychodzi dużo więcej niż 18. Dlatego chłopaki policzyli i nie chcą teraz podnieść kursu - ale w każdej chwili odejmując czy zmniejszając ryzyko samego tylko konfliktu (obojętnie jak on teraz wygląda, ale jest) to wycena wychodzi bardzo fajnie oooo myslę, że bylibyście zadowoleni. Na dzisiaj z agrotonu wysiada jakaś większa grupa i prawdopodobnie jak nie znajdzie się odbiór zobaczymy w przejściowym okresie jeszcze trochę niżej - ale powrót w okolice 6 + powinien się trzymać. A najważniejsze pomijam grupy spekulacyjne które mogą narobić zamieszania, ale wtedy muszą się łapąć całej ukrainy i odważnych, którzy wierzą, że za rok lub coś koło tego będzie przez rynki finansowe zmniejszany wsk dyskontujący wycenę spółki. Wniosek ciekawa spółka, nikt nie powinien obrażać inwestorów, którzy podjęli się zaryzykować inwestując w akcje agrotonu i życzmy im żeby dostali premię za swoje decyzje i konsekwencję, wyniki zaczynają być powtarzalne i jeżeli się nic nie wydarzy nadzwyczajnego to będziemy się zbliżali do godziwej ceny za akcje - myślę, że premia powinna być znacząca w końcu to giełda czyli nie razy 3 tylko więcej i więcej. pozdrawiam
Dokaladam sie do porzednikow, jestem w szoku co napisales. A myslalem ze tylko sie nabijasz na tym forum a cos tam se wiesz jednak. Pzdr
P.s sluszna uwaga, piszesz jak stary olo
No to idziemy dalej - króciutko kilka kwestii. Pytanie brzmi czy trzymać - sprzedać ale również czy kupić lub dokupić i ile ??? nikt nie przebije ola w opisywaniu relacji geopolitycznych ukrainy (wszyscy wszystko wiedzą a prawda jest taka że nas to nie interesuje, relacje ukrainy ze żwiatem są pozytywne poza Rosją) - moim zdaniem opisywanie całego tła politycznego, które krótko jest ok, w ogóle nie ma znaczenia teraz (znaczenie miało 3-5 lat temu) - ryzyko w wycenie akcji jest ze względu na wyjątkową sytuację graniczenia areałów rolnych spółki z terenami prowadzenia działań wojennych. Sytuacja która jest od 1,5 roku wydaje się, że jest do zaakceptowania przez akcjonariuszy agr, spółka zaczęła się podnosić, potwierdziła to już lub dopiero 3 raportami półrocznymi bardzo dobrymi. Niestety jeżeli cokolwiek zacznie się znowu destabilizować na wschodzie ukrainy (dla spółki jest ważne żeby mogła prowadzić działalność, ale przy okazji nie została zniszczona jej infrastruktura, zapasy, zasiewy, trzoda, zwierzęta) to kurs zacznie wracać do wartości keszu zdeponowanego na Cyprze. No to przy okazji mamy pierwszą kotwicę czyli wartość minimalną 1 akcji około 5 m usd przez ilość akcji daje nam około 1,00 pln / akcja na dzień czerwiec 17. Wartość powinna być wyższa na dzisiaj mamy prawie październik po żniwach nawet słonecznika to wartość minimalna (likwidacyjna) 1 akcji to około 2,00 pln /akcja, a na przestrzeni 2018 roku wartość likwidacyjna spółki będzie zdecydowanie rosła. No ale nie chodzi o wartość likwidacyjną spółki tylko o zdolność generowania keszu. Jeżeli prawdą jest, że chłopakom już się znudziło rozrabianie na wschodzie ukrainy tzn od teraz zaczyna się poprawiać to możemy lekko współczynnik ryzyka zmniejszyć do wyceny akcji. Podsumowanie spółka podała 3 bardzo pozytywne raporty półroczne, sytuacja zaczyna się klarować na obszarze wschodniej ukrainy (nie będzie gorzej), ryzyko dalej wysokie ale można zaryzykować i powoli zajmować pozycje. Spółka przy tych wynikach i tym ryzyku będzie broniła 6+ , mogą wystąpić momenty, których inwestorzy nie lubią czyli chwilowe przesilenia (teraz wydaje się, że ktoś za wszelką siłę chce sprzedać trochę więcej niż średni volumen obrotu, a ten 3 miesięczny to raptem 15k akcji). Struktura akcjonariatu, zawirowania z funduszami, które były w akcjonariacie, problemy z obligacjami i innymi pożyczkodawcami, a przede wszystkim ryzyko odrodzenia się działań wojennych wpływa negatywnie na klimat inwestycyjny w akcje agrotonu - niestety. Wniosek moim zdaniem wystrzał kursu akcji nastąpi w okresie od dzisiaj do 2 lat przy 2 założeniach: 1. sytuacja tylko polityczna reszta nie jest istotna ponieważ cały czas się poprawia, zacznie się stabilizować 2. wyniki finansowe agrotonu po przełomowym, fundamentalnym roku 2016, staną się powtarzalne, a do końca 2018 roku (3 pełne lata stabilnych wyników) to, wtedy spółka przyciągnie znaczący, stabilny kapitał. Co to oznacza ? Ryzyko powrotu choroby duże, ale co kwartał powinniśmy przy tej dokładnie sytuacji, którą mamy podnosić się - prędkość powinna być jeszcze delikatna, ale za 2 miesiące niektórzy już będą znali planowany wynik za 2017 i jeżeli wszystko się uda będziemy mieli pierwsze przeszacowanie skokowe no i tak powolutku, aż za rok albo dwa zlecą się wszystkie sępy i wbiją zęby na grube miliony. A wracając do odpowiedzi na postawione pytanie to uważam, że jest to idealna spółka pod giełdę może się wszystko zdarzyć - pełne szaleństwo.
No to teraz już wiadomo.Będę pierwszym który postawi Leonowi 6-kę za ocene sytuacji.Dobrze też ,że nikt Cię nie atakuje za te prognozy,ale zobaczymy co będzie jak chłopcy się obudzą.Mają w końcu cały weekend na swoje interpretacje.
Marcel, a czego ty oczekujesz ? Trzeba spokojnie podejść do kursu - w końcu to rolnictwo (2xw roku nie ma żniw), a kto ma mnie atakować ? nie oczekuję ataku tylko wymiany poglądów, w tych kilku postach masz temat agrotonu wyczerpany ! - i również bardzo chciałbym, żeby akcje odpaliły już - co jest możliwe - czekam na komentarze forum. Do omówienia jest jeszcze akcjonariusz, ewentualne wezwanie na akcje , przejecie/ sprzedaż pakietu kontrolnego. Ale z tym poczekajmy. Ciekawe jest, że przeoczyłem wzrost zaangażowania Jurija między 20 kwietnia a 30 czerwca, a mianowicie na 31 grudnia miał 68,52%, 20 kwietnia 69,63% i tą informacje kojarzę, że informował, ale że na 30 czerwca ma już 74,01% to mnie zaskoczyło !!!! Muszę sprawdzić jakie wyłączenie objęło Jurija przed ogłoszeniem wezwania - kiedyś uczyłem się, że jak akcjonariusz posiadający powyżej 66% przekracza w okresie do 12 m-cy 5 % to musi ogłosić wezwanie na pozostałe akcje. No ale jak człowiek nie codziennie operuje takimi wielkościami zaangażowania to może nie pamiętać, muszę sprawdzić jak to z tym wezwaniem powinno być. No ale jeszcze nie przetrawiłem informacji, że tak na prawdę to akcji jest znacząco mniej a jego poziom zaangażowania już nie 68% a 74% jest tak duży, że uwaga ! prawdopodobnie odpalenie rakiety może być wcześniej ( zastanówcie się czy musiał skupić akcje? bo były jakieś ustalenia z byłymi akcjonariuszami czy chciał zwiększyć zaangażowanie ? o ponad 5%, bo jak chciał to nie po to żeby zarobić 100%) - pozdrawiam
No ja jeszcze 4 miesiące temu oczekiwałem wzrostu pod 11 -12 zeta i dziękuje, ale Olo był sprytniejszy i sprzedał przy poziomie 7-8 i zbił kurs - a teraz to się zastanawiam co robić - jak nie będzie komentarzy do 22 które ukierunkują dalsza dyskusje to naświetlę jak widzę wynik za 2017 - zreszta proszę o zasugerowanie problemów was niepokojących - pozdrawiam
A co jeżeli Olo miał rację?Wszedł w papier przed wynikami to było widać ale zaraz na podbitce się cofnął.Moze lepiej stac z boku i sie dobrze przyglądać a nie kisić kesz znowu rok. 6 zł to było juz w styczniu i kiszonka do tej pory.Z doświadczenia na tej spółce wiem ,ze Olo miał racje kiedy pisał analizę.Nikt inny tego nie zrobił i chwała mu za to.Do tego co pisał zawsze można się odwołać.Prognozował wzrosty tez bardzo wysokie tak jak Ty to robisz teraz..Jezeli ma to być tak jak w lipcu 2016 to zawsze będzie się można dosiąść,chyba że zawieszą notowania tak jak na Petrolu obecnie(chyba) i wtedy niech sie dzieje wola nieba bo z nią się zawsze zgadzać trzeba.Posłuchałem Ola rok temu ale póżniej się wycofałem i tego żałuję-ale trudno.Wiem tylko że nikogo nie oszukał i będe go zawsze bronił.Żeby wszyscy nas tak"oszukiwali " jak On.Warto było Go słuchac rok temu to może warto i teraz.Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
hmm, już nie mogę patrzeć na te raporty agr. 2014 2015 16 i 17 - coś jestem rozleniwiony, żeby zaprognozować wynik na koniec roku - w zasadzie jeżeli nie będzie minimum 18 m usd to słabo - trzeba poczekać jeszcze z 2 miesiące zobaczymy jak się ułożą ceny - poza tym spółka już nie chce sprzedawać słonecznika tylko olej - w ogóle zupełnie ułożą się przychody ze sprzedaży z powodu otwarcia UE - no jeżeli ktoś coś wyliczy to niech zainspiruje forum - trzeba poczekać - ale ile ? ani nie dysponuje pakietem który by mnie zadawalał ani przewrócił - nudy panie - generalnie może być w miejscu ze 2 miesiące - ale jak ktoś się zdecyduje wejść na np. 100 - 300 k to ruszy kursem - więc dla mnie lepiej niech jeszcze trochę spadnie np. do 5,20 - ale chyba niemożliwe - wydaje się, że wszystko zgodnie z planem - i prawdopodobnie wszyscy mają racje spółka super, ryzyko duże, płynność mała albo żadna - wyniki ok, prognozy prawdopodobnie niezłe - a kurs w miejscu -zalecam spokój - pozdrawiam
Ale chyba wyszedł ktos znaczny że tak tąpnęło kursem bo chyba nic innego.A kurs bedzie chyba zaniżany bo przecież mógł zostać wczoraj na poziomie 6 zł ale nie.Tak może być do następnych wyników-masakra.
no hmm, czekamy myślę, że ktoś wychodzi z może 300 k akcji może trochę więcej - jeszcze będzie sypał z miesiąc po 15k dziennie - no chyba że zacznie ktoś już kupować. No trudno czekamy, ale jak zacznie iść to będzie dym !!! koniec roku będzie ciekawy.
Nie chcę straszyć ale kurs spadnie sporo niżej, powodem tego może być długie oczekiwanie do następnych wyników. Oni tylko raporty półroczne i roczne przekazują więc jeszcze z 7 miesięcy do kolejnego raportu rocznego.
tak obserwuje kurs i mam takie wrażeni ze niedługo będzie wybicie do góry.przyznam ze swój pakiet 20k sprzedałem bo narobiłem trochę w gacie sr okolo3,60zl[kupna]