Nic, spolka ktora placi dywidende i rozwija sprzedaz na Europe.
Cisza spokoj... za dwa dni wyniki p, ktorej nawet jak beda 30% lepsze niz rok temu to pewnie dalej boczniak albo spadek
Przy dzisiejszej cenie i progrozowanym zysku 20mln, zwrot z dywidendy 5,7% bez podatków. Dla mnie wystarczy, plus szansa na dalsze wzrosty liczby pracowników i rynku outsource w Polsce.
Dywidenda taka sobie. Więc na pewno nie "dywidendowo", tym bardziej z uwagi na spadek kursu. Długoterminowo to by było, gdyby kurs rósł, a tak to trzeba by 7 lat godziwej dywidendy, aby zrekompensować spadek kursu z 15zl na 12zl i najprawdopodobniej jeszcze niżej. Jestem tu od 6 złotych ze sporą ilością akcji, więc na %%% plusie, lecz zaniepokoił mnie ten spadek. Jeśli spółka jest taka dobra (a raczej jest dobra), to skąd taki spadek kursu w krótkim czasie? I o co tutaj tak naprawdę chodzi?
Proszę wyłącznie o komentarze osoby mające wiedzę do wypowiedzenia w temacie.
jeżeli już tyle lat masz akcje pgs to powinieneś się przyzwyczaić, że kurs chodzi swoimi, czasem trudno zrozumiałymi, drogami. Jest to irytujące, ale z perspektywy dłuższego czasu wartość spółki w końcu wzrastała. Teraz ten kurs funta jest balasem, ale moim zdaniem z czasem spółka wypracuje sposób kompensacji. Za chwilę przeprowadzka do nowego i drogiego biura we Wrocławiu będzie również obciążeniem krótkoterminowym, ale w dłuższej perspektywie to nie tylko PR bardzo dobra zmiana. Biura we Wrocławiu i Gdańsku będą odpowiednio pozycjonowały firmę w stosunku do potencjalnych dużych klientów, na których realizuje się wyższą marżę. Co kwartał jest jakieś ale, uważam jednak, że do tej pory spółka jeszcze nigdy nie zawiodła.
tak, to nie widzisz, że zrobiły głupio, skoro po pół roku mogły kupić 25% taniej...? A będzie jeszcze taniej skoro mają stracić 17% przychodów od największego klienta...
To teraz spróbuj kupić 5% akcji po takiej cenie :) Ty to sobie możesz kupić te akcje za swoje grosze po takiej cenie ale fundy musiałyby podbić i to mocno kurs żeby sobie kupić te 5% w akcjonariacie :)
buahaha, piter-dałeś najgłupszy komentarz z możliwych... :) to nie wiesz, że w pakietówkach można nabyć takie pakiety? Aż takim amatorem jesteś? No to jak jesteś, to dlatego nie sprzedałeś po 15 tylko dziwisz się, że spada....
Ktoś ci to kolego musi sprzedać :):) wiem ze źródła że bracia są niechętni aby dalej upłynniać walor :) Ja dałem głupi komentarz ? Poczytaj sobie wypowiedzi Warrena Buffetta odnośnie małych inwestorów i dużych. Jedna z tez to taka że indywidualni mogą łatwiej wchodzić i wychodzić z inwestycji i są bardziej elastyczni. No ale skoro słowa Bufetta to dla ciebie idiotyzm to gratuluję :) rozumiem że jesteś inwestorem z większym portfelem hehe :) dobre sobie :)
we wrześniu powinno być info o zaliczkowej dywidendzie :) spółka ma 16 mln w kasie vs 10 mln rok wcześniej :) i znowu fajna dywidenda wpadnie :) funt na niskich poziomach , myślę że to idealny moment na wejście długoterminowo :) pozdrawiam kumatych :)
te, kumaty...! A jak odejdzie klient z 17% przychodów tu też będzie ekstra...? Pocieszaj się, póki co to jesteś w plecy i żal d... ściska, że nie sprzedałeś po 15.
ja kolego jak narazie nic nie straciłem bo nic nie sprzedałem. Pozatym inwestuje tu dla dywidendy zobacz sobie historie wypłacania dywidend w pgs-ie :) jak pięknie z roku na rok rośnie dywidenda :) po kilku latach robi się całkiem fajna sumka :D no ale cóż ty inwestujesz tylko dla wzrostu cen akcji :) jak dla mnie wolę dywidendy przez długie lata :) i z roku na rok coraz wyższe :D
Panowie. PGS czeka ciężki rok, a może i dwa. Stagnacja albo spadek zysków. To dobra spółka z uczciwym zarządem, ale to nie uchroni przed dalszymi spadkami. Widzę, że wielu jest tu zakochanych w PGSie, a miłość i inwestowanie nie idą w parze. Oceniajcie obiektywnie i reagujcie adekwatnie do sytuacji w spółce.
Dnia 2017-09-03 o godz. 09:15 ~Andy napisał(a): > Panowie. PGS czeka ciężki rok, a może i dwa. Stagnacja albo spadek zysków. To dobra spółka z uczciwym zarządem, ale to nie uchroni przed dalszymi spadkami. Widzę, że wielu jest tu zakochanych w PGSie, a miłość i inwestowanie nie idą w parze. Oceniajcie obiektywnie i reagujcie adekwatnie do sytuacji w spółce.
Nie ma co patrzeć na PGS przez pryzmat 1 kwartału. W poprzednich latach także takie się zdarzały i były to jednorazowe wpadki. Patrząc na I półrocze to spółka zrobiła ponad 11 mln zysku a rok wcześniej ile to było? 6.5 mln?
Zobaczymy czy będzie dywidenda zaliczkowa. Jeżeli będzie, to w jakiej wysokości. To będzie najbliższy test sytuacji w spółce. Dywidenda zaliczkowa poniżej 0.12 zł (tj. poniżej ubiegłorocznej) będzie negatywnym sygnałem. Powyżej pozytywnym. Im większe odchylenie w dół albo w górę tym wzmocnienie sygnału (pozytywnego albo negatywnego) będzie większe.
Kolejny test to przychody za Q3. Przy starannym czytaniu raportu można odczytać, że przychody w Q3 r/r wzrosną bardziej niż w kwartale Q2 r/r. W Q2 było to 31.6%. Zatem należy oczekiwać w Q3 co najmniej ~25 mln przychodów. A zarząd znany jest ze swojego sceptycyzmu (patrz informacja o 17% kliencie), więc te 25 mln pewno przekroczą.
Jeżeli koszty wzrosną proporcjonalnie do poprzednich kwartałów, to przy 25 mln zrobią około 5.3 mln operacyjnie. Wszystko powyżej 25 mln będzie prawie w całości przekładać się na wzrost zysku operacyjnego.
Ale to się wyjaśni dopiero w raporcie za Q3.
Więc nadpobudliwi inwestorzy mogą się za 2 miesiące zdziwić.
Ja dzisiaj pożegnałem się z spółką, średnia zakupu 4,8 zł, średnia roczna 35% + dywidendy, tak więc dali mi nieźle zarobić. miałem parę dobrych lat, ale jak ktoś już napisał miłość nie idzie w parze z inwestowaniem. skoro wróciliśmy po roku na poziomy z 2016 i trend jest spadkowy, to nie widziałem sensu trzymać dalej. może tutaj wrócę jeszcze, ale teraz wolę nie ryzykować przełamani głównego trendu. tym co zostali życzę żebym się mylił :-)
Dnia 2017-09-04 o godz. 13:08 ~MRX napisał(a): > Ja dzisiaj pożegnałem się z spółką, średnia zakupu 4,8 zł, średnia roczna 35% + dywidendy, tak więc dali mi nieźle zarobić. > miałem parę dobrych lat, ale jak ktoś już napisał miłość nie idzie w parze z inwestowaniem. skoro wróciliśmy po roku na poziomy > z 2016 i trend jest spadkowy, to nie widziałem sensu trzymać dalej. może tutaj wrócę jeszcze, ale teraz wolę nie ryzykować > przełamani głównego trendu. tym co zostali życzę żebym się mylił :-)
Jak widziałem sprzedałeś po 11.00 zł (to jest poziom bardzo mocnego wsparcia).