• Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~Kopacz [46.215.132.*]
    j.w.
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~Takaprawda [46.134.3.*]
    Nic, spolka ktora placi dywidende i rozwija sprzedaz na Europe.
    Cisza spokoj... za dwa dni wyniki p, ktorej nawet jak beda 30% lepsze niz rok temu to pewnie dalej boczniak albo spadek
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~Daidseq [213.192.95.*]
    Dla mnie spoko, trzeba wyluzować.

Przy dzisiejszej cenie i progrozowanym zysku 20mln, zwrot z dywidendy 5,7% bez podatków. Dla mnie wystarczy, plus szansa na dalsze wzrosty liczby pracowników i rynku outsource w Polsce.
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~hej [212.180.226.*]
    Ja też długoterminowo i dywidendowo. Bardzo fajna spółka pod tym względem.

• Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~Kopacz [46.215.132.*]
    Dywidenda taka sobie. Więc na pewno nie "dywidendowo", tym bardziej z uwagi na spadek kursu.
    Długoterminowo to by było, gdyby kurs rósł, a tak to trzeba by 7 lat godziwej dywidendy, aby zrekompensować spadek kursu z 15zl na 12zl i najprawdopodobniej jeszcze niżej. Jestem tu od 6 złotych ze sporą ilością akcji, więc na %%% plusie, lecz zaniepokoił mnie ten spadek.
    Jeśli spółka jest taka dobra (a raczej jest dobra), to skąd taki spadek kursu w krótkim czasie?
    I o co tutaj tak naprawdę chodzi?

Proszę wyłącznie o komentarze osoby mające wiedzę do wypowiedzenia w temacie.

• Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~inwestor [89.239.97.*]
    jeżeli już tyle lat masz akcje pgs to powinieneś się przyzwyczaić, że kurs chodzi swoimi, czasem trudno zrozumiałymi, drogami.
    Jest to irytujące, ale z perspektywy dłuższego czasu wartość spółki w końcu wzrastała.
    Teraz ten kurs funta jest balasem, ale moim zdaniem z czasem spółka wypracuje sposób kompensacji.
    Za chwilę przeprowadzka do nowego i drogiego biura we Wrocławiu będzie również obciążeniem krótkoterminowym, ale w dłuższej perspektywie to nie tylko PR bardzo dobra zmiana. Biura we Wrocławiu i Gdańsku będą odpowiednio pozycjonowały firmę w stosunku do potencjalnych dużych klientów, na których realizuje się wyższą marżę. Co kwartał jest jakieś ale, uważam jednak, że do tej pory spółka jeszcze nigdy nie zawiodła.
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~UwagaNAQRWIAMWęgorz [46.134.3.*]
    Jutro od samego rana kapaki z węgorzem z okazji raportu.
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: panterczak [94.240.34.*]
    BREXIT cora zblizej, na tym ucierpia tez inne firmy, ale PGS ma głownie klientów w UK>
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~kad [213.17.183.*]
    Sugerujesz, ze fundusze kupowaly akcje PGSu bez szczegolowej analizy spolki?
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~iiii [89.231.97.*]
    tak, to nie widzisz, że zrobiły głupio, skoro po pół roku mogły kupić 25% taniej...?
    A będzie jeszcze taniej skoro mają stracić 17% przychodów od największego klienta...
    'Maja stracic' czy 'moga stracic' w najgorszym wariancie, ktory zaklada zarzad? To jest zasadnicza roznica...
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: piter18pl [94.254.140.*]
    To teraz spróbuj kupić 5% akcji po takiej cenie :) Ty to sobie możesz kupić te akcje za swoje grosze po takiej cenie ale fundy musiałyby podbić i to mocno kurs żeby sobie kupić te 5% w akcjonariacie :)
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~ojojoj [89.231.97.*]
    buahaha, piter-dałeś najgłupszy komentarz z możliwych... :)
    to nie wiesz, że w pakietówkach można nabyć takie pakiety? Aż takim amatorem jesteś? No to jak jesteś, to dlatego nie sprzedałeś po 15 tylko dziwisz się, że spada....
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: piter18pl [94.254.142.*]
    Ktoś ci to kolego musi sprzedać :):) wiem ze źródła że bracia są niechętni aby dalej upłynniać walor :) Ja dałem głupi komentarz ? Poczytaj sobie wypowiedzi Warrena Buffetta odnośnie małych inwestorów i dużych. Jedna z tez to taka że indywidualni mogą łatwiej wchodzić i wychodzić z inwestycji i są bardziej elastyczni. No ale skoro słowa Bufetta to dla ciebie idiotyzm to gratuluję :) rozumiem że jesteś inwestorem z większym portfelem hehe :) dobre sobie :)
    we wrześniu powinno być info o zaliczkowej dywidendzie :) spółka ma 16 mln w kasie vs 10 mln rok wcześniej :) i znowu fajna dywidenda wpadnie :) funt na niskich poziomach , myślę że to idealny moment na wejście długoterminowo :) pozdrawiam kumatych :)
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~uch [89.231.97.*]
    te, kumaty...! A jak odejdzie klient z 17% przychodów tu też będzie ekstra...? Pocieszaj się, póki co to jesteś w plecy i żal d... ściska, że nie sprzedałeś po 15.
    A jak nie odejdzie?:)
    on już wie że odjedzie :D
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~puf [89.231.97.*]
    tobie to odjechało w dół, ludzie jakoś zarobili, a ty zostałeś z taniejącymi akcjami
    ja kolego jak narazie nic nie straciłem bo nic nie sprzedałem. Pozatym inwestuje tu dla dywidendy zobacz sobie historie wypłacania dywidend w pgs-ie :) jak pięknie z roku na rok rośnie dywidenda :) po kilku latach robi się całkiem fajna sumka :D no ale cóż ty inwestujesz tylko dla wzrostu cen akcji :) jak dla mnie wolę dywidendy przez długie lata :) i z roku na rok coraz wyższe :D
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~Andy [185.25.121.*]
    Panowie. PGS czeka ciężki rok, a może i dwa. Stagnacja albo spadek zysków. To dobra spółka z uczciwym zarządem, ale to nie uchroni przed dalszymi spadkami. Widzę, że wielu jest tu zakochanych w PGSie, a miłość i inwestowanie nie idą w parze. Oceniajcie obiektywnie i reagujcie adekwatnie do sytuacji w spółce.
    Uczciwy zarzad? Zarzad rzuciil info o mozliwym odejsciu jednego z klientow, a rownoczesnie zwieksza zatrudnienie? Po co?
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~comp-science [94.254.156.*]
    Dnia 2017-09-03 o godz. 09:15 ~Andy napisał(a):
    > Panowie. PGS czeka ciężki rok, a może i dwa. Stagnacja albo spadek zysków. To dobra spółka z uczciwym zarządem, ale to nie uchroni przed dalszymi spadkami. Widzę, że wielu jest tu zakochanych w PGSie, a miłość i inwestowanie nie idą w parze. Oceniajcie obiektywnie i reagujcie adekwatnie do sytuacji w spółce.

Nie ma co patrzeć na PGS przez pryzmat 1 kwartału. W poprzednich latach także takie się zdarzały i były to jednorazowe wpadki. Patrząc na I półrocze to spółka zrobiła ponad 11 mln zysku a rok wcześniej ile to było? 6.5 mln?

Zobaczymy czy będzie dywidenda zaliczkowa. Jeżeli będzie, to w jakiej wysokości. To będzie najbliższy test sytuacji w spółce.
    Dywidenda zaliczkowa poniżej 0.12 zł (tj. poniżej ubiegłorocznej) będzie negatywnym sygnałem. Powyżej pozytywnym. Im większe odchylenie w dół albo w górę tym wzmocnienie sygnału (pozytywnego albo negatywnego) będzie większe.

Kolejny test to przychody za Q3. Przy starannym czytaniu raportu można odczytać, że przychody w Q3 r/r wzrosną bardziej niż w kwartale Q2 r/r. W Q2 było to 31.6%. Zatem należy oczekiwać w Q3 co najmniej ~25 mln przychodów. A zarząd znany jest ze swojego sceptycyzmu (patrz informacja o 17% kliencie), więc te 25 mln pewno przekroczą.

Jeżeli koszty wzrosną proporcjonalnie do poprzednich kwartałów, to przy 25 mln zrobią około 5.3 mln operacyjnie. Wszystko powyżej 25 mln będzie prawie w całości przekładać się na wzrost zysku operacyjnego.

Ale to się wyjaśni dopiero w raporcie za Q3.

Więc nadpobudliwi inwestorzy mogą się za 2 miesiące zdziwić.

• Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~Jigga [165.225.84.*]
    Ale tu chodzi o ryzyko utraty dużego klienta. Czytałeś raport?
    W najgorszym wariancie.
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~MRX [79.163.69.*]
    Ja dzisiaj pożegnałem się z spółką, średnia zakupu 4,8 zł, średnia roczna 35% + dywidendy, tak więc dali mi nieźle zarobić. miałem parę dobrych lat, ale jak ktoś już napisał miłość nie idzie w parze z inwestowaniem. skoro wróciliśmy po roku na poziomy z 2016 i trend jest spadkowy, to nie widziałem sensu trzymać dalej. może tutaj wrócę jeszcze, ale teraz wolę nie ryzykować przełamani głównego trendu. tym co zostali życzę żebym się mylił :-)
    Co to znaczy, ze wrocili do poziomow z 2016r.?
  • Re: Co tu tak naprawdę jest grane? Autor: ~comp-science [195.150.230.*]
    Dnia 2017-09-04 o godz. 13:08 ~MRX napisał(a):
    > Ja dzisiaj pożegnałem się z spółką, średnia zakupu 4,8 zł, średnia roczna 35% + dywidendy, tak więc dali mi nieźle zarobić.
    > miałem parę dobrych lat, ale jak ktoś już napisał miłość nie idzie w parze z inwestowaniem. skoro wróciliśmy po roku na poziomy > z 2016 i trend jest spadkowy, to nie widziałem sensu trzymać dalej. może tutaj wrócę jeszcze, ale teraz wolę nie ryzykować
    > przełamani głównego trendu. tym co zostali życzę żebym się mylił :-)

Jak widziałem sprzedałeś po 11.00 zł (to jest poziom bardzo mocnego wsparcia).

Wszystko wskazuje na to, że w największym dołku.

[x]
PGSSOFT 0,00% 17,90 2021-10-25 15:43:29
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.