Jakis czas temu firma iAlbatros Group podała informację link umowa że sprzedaje spółkę zależną iAlabtros Poland. Łączna kwota (spłata zobowiązań i wartość firmy) którą
otrzyma to ponad
176,4 mln zł. Na podstawie znanych już mi informacji postaram się policzyć ile to wszystko jest warte i czego można się spodziewać - zastrzegam że mogę się mylić i nie wszystkie informacje są mi znane dlatego do tego podejdźcie tylko informacyjnie.
Z kwoty uzyskanej ze sprzedaży zostanie przeprowadzony skup akcji za
145 mln zł link skup podczas którego zostanie skupionych
2.437.205 akcji (wszystkie skupione akcje mają mieć nie więcej niż 33% wszystkich akcji czyli 3.848.684 minus akcje dotychczas skupione czyli 1.411.479) i cena skupu wyniesie
59,49 zł (145 mln / 2.437.205 akcji).
Kolejną istotną informację którą chcę pokazać do jakiej kwoty skup pokrywa zakup akcji czyli do ilu warto kupić bez ryzyka że się straci. Obecnie mamy akcji 11.662.677 i po odjęciu 1.411.479 już skupionych akcji wyjdzie nam 10.251.198 akcji na rynku i jeśli kwotę skupu
145 mln podzielimy przez akcje rynkowe czyli
10.251.198 otrzymamy
14,14 zł .
Na końcu pozostaje pytanie co po skupie, jaką wartość ma pozostała firma. ??
Oczywiście trudno określić jak będą i czy będą zarabiały pozostałe firmy w grupie ale można próbować chociaż określić w przybliżeniu ile pozostanie czystej gotówki w firmie. Zakładając że pozostałe firmy nie miały ani należności i zobowiązań to przyjmuję sobie że z kwoty ze sprzedaży spółki 176,4 mln po odjęciu 145 mln skupu zostanie 31,4 mln a po uwzględnieniu podatku i innych kosztów zostanie minimum
19 mln fizycznej gotówki w kasie. Słuszność mojego rozumowania może potwierdzić ostatni bilans grupy
link bilans gdzie po odjęciu od aktywów obrotowych 96,9 mln wszystkich zobowiązań 43,35 mln zostawało
53 mln. Patrząc na bilans to kwota pozostała w firmie 53 mln jest wyższa od 19 mln wyliczonej kwoty ale dla bezpieczeństwa lepiej przyjąć niższą wartość.
Jeśli pozostałą gotówkę w firmie
19 mln podzielimy na pozostałe po wszystkich skupach akcje 7.813.994 (11.662.677 - 33% skupionych akcji) to będzie przypadało na jedną akcje
2,43 zł fizycznej gotówki.
Podsumowując: cała wartość akcji iAlabtros Group to kwota około
16,57 zł na którą się składa
14,14 zł kwota skupu oraz
2,43 zł pozostała fizyczna gotówka w firmie
Zaznaczam że nie wyceniałem tutaj core biznesu SatisGPS , które według UNITED jest wyceniany na minimum 36 mln PLN.
Sam osobiście uważam że wartość satisa to jakieś ok 50 -60 mln.
+ udziały większosciowe w AKESTO
zapraszam do metorycznej dyskusji.