Umknęła mi ważna informacja która brzmi: "Zarząd Miraculum S.A. z siedzibą w Warszawie (Spółka) informuje, że Spółka zawarła w dniu 18 lipca 2017 roku z Panem Markiem Kamola, Akcjonariuszem Spółki, Umowę w sprawie wzajemnego potrącenia wierzytelności (Umowa). Zgodnie z Umową, Strony dokonują wzajemnego potrącenia wierzytelności jaka przysługuje Akcjonariuszowi Spółki z tytułu pożyczki udzielonej przez Akcjonariusza Spółki Spółce, na podstawie Umowy Pożyczki z dnia 17 stycznia 2017 roku zmienionej Aneksami z dnia 21 lutego 2017 roku, 22 czerwca 2017 roku oraz 29 czerwca 2017 roku, o czym Spółka informowała w raportach bieżących Nr 12/2017, Nr 24/2017 i Nr 50/2017, 54/2017, względem Spółki, która na dzień 14 lipca 2017 roku wynosi 6.363.167,41 (sześć milionów trzysta sześćdziesiąt trzy tysiące sto sześćdziesiąt siedem 41/100) złotych plus odsetki oraz wierzytelności Spółki względem Akcjonariusza Spółki z tytułu wpłaty na akcje zwykłe na okaziciela Serii W (Akcje) w związku ze złożeniem zapisu przez Akcjonariusza Spółki na Akcje, w tym zapisu podstawowego w liczbie 1.650.000 akcji oraz zapisu dodatkowego w liczbie 2.592.111, to jest w łącznej liczbie 4.242.111 Akcji". więcej info na http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/28049677,miraculum-sa-60-2017-zawarcie-przez-spolke-umowy-w-sprawie-wzajemnego-potracenia-wierzytelnosci
Ps. "Jednocześnie Zarząd Spółki informuje, że prawa poboru akcji zwykłych na okaziciela serii W zostały zarejestrowane w depozycie papierów wartościowych w liczbie 11.512.223 jednostkowych praw poboru akcji zwykłych na okaziciela serii W Spółki o wartości nominalnej 1,50 zł każda na podstawie uchwały Nr 193/17 Zarządu Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych S.A. z dnia 23 marca 2017 roku." więcej na http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/27991133,miraculum-sa-58-2017-rozpoczecie-notowan-praw-poboru-akcji-serii-w
To ,że Kamola obejmuje akcje po 1,50 ...nie znaczy ,że za rok nie będą chodziły po 0,10 groszy...Nie sugerujcie się zbytnio tym. Miraculum już zna taką historię....Pani Monika Nowakowska. obejmowała akcje po...uwaga...po 0,50 groszy (przed splitem ), to tak jakby teraz 25,00 zł....Obejmowała po 25,00 zł ,a mamy...ile ???? 1,50 :))))))))) Co prawda była Prezes odrobiła to sobie winny sposób ,ale my "mali" takiej możliwości mieć nie będziemy. Spółka jest w branży , która rośnie rok do roku, kosmetyka będzie zawsze, to optymistyczne. Rynek niestety jest mocno nasycony rozdrobniony...marki własne "Biedronki" etc.... Cieszy mnie to ,że same marki w portfolio Miraculum warte są ok 100 mln zł. Tak , tak, właśnie tyle są warte...,a skoro rynek je na tyle wycenia , to jeszcze można z nich coś wycisnąć. Optymizm jest , najważniejszą sprawą na teraz jest racjonalne gospodarowanie środkami z emisji...,aby nie poszły w studnie...
O to chodzi, żeby jak najwięcej ludzi zniechęcić. Proszę, zwróćcie uwagę, że Kamola złożył ZAPIS DODATKOWY na sporą ilość akcji nowej emisji. Żeby mogło się to zrealizować, potrzeba, żeby właśnie posiadacze takiej ilości pp nie złożyli zapisu. Dlatego kurs jest tak nisko - nie opłaca się obejmować nowej emisji. A więc obejmie ją np. pan Kamola. Nieźle to rozegrali. Jutro ostatnio dzień zapisów i od poniedziałku będzie można rozpocząć wzrosty. Główni bardzo sobie uśrednili w dół cenę zakupu. Ale wciąż są na minusie. Czas, żeby odrobić te straty.
znalezienie chętnego na prawie 37% akcji z nowej emisji i podpisanie umowy dla mnie jest super informacją, do tego deklaracja pana Tomasza http://relacje.miraculum.pl/pobierz-raport/5067 o zakupie 200 000 pp pana T. już nie wspominając Ps. życzę trafnych decyzji inwestycyjnych
"Zarząd Miraculum S.A. z siedzibą w Warszawie (Spółka) informuje, że Spółka otrzymała w dniu 20 lipca 2017 roku podpisaną z Fire Max Fund Sp. z o.o., Akcjonariuszem Spółki, Umowę z dnia 18 lipca 2017 roku w sprawie wzajemnego potrącenia wierzytelności (Umowa).
Zgodnie z Umową, Strony dokonują wzajemnego potrącenia wierzytelności jaka przysługuje Akcjonariuszowi Spółki, względem Spółki, która na dzień zawarcia Umowy wynosi 448.354,98 (czterysta czterdzieści osiem tysięcy trzysta pięćdziesiąt cztery 98/100) złotych) oraz wierzytelności Spółki względem Akcjonariusza Spółki z tytułu wpłaty na akcje zwykłe na okaziciela serii W (Akcje) w związku ze złożeniem zapisu podstawowego przez Akcjonariusza Spółki na Akcje w liczbie 300.000 Akcji w wysokości 450.000,00 (czterystu pięćdziesięciu tysięcy) złotych. Wskutek potrącenia, o którym mowa powyżej wierzytelności Akcjonariusza Spółki do Spółki i Spółki do Akcjonariusza Spółki umarzają się nawzajem do kwoty niższej wierzytelności. Mając na uwadze dokonane potrącenie Akcjonariusz Spółki zobowiązał się do dokonania zapłaty w sposób zgodny z warunkami emisji Akcji (określonymi w Prospekcie Emisyjnym Spółki) kwoty 1.645,02 (jeden tysiąc sześćset czterdzieści pięć 02/100) złotych tytułem wpłaty na Akcje". źródło: http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/28056679,miraculum-sa-61-2017-zawarcie-przez-spolke-umowy-w-sprawie-wzajemnego-potracenia-wierzytelnosci
Ps. jak tak dalej pójdzie to wszyscy wierzyciele zamienią swoje należności na AKCJE!!!
Jest tylko jedno ale.Z doświadczenia wiem, ze w sytuacji gdzie na bankrucie wierzyciele zamieniają wierzytelności na akcje, to po dopuszczeniu tychże akcji do obrotu walą nimi w rynek niczym z karabinów maszynowych.I nie ważna jest potem cena.Liczy się kesz w ręku, niestety.
Dnia 2017-07-20 o godz. 14:18 ~paaulinka napisał(a): > Jest tylko jedno ale.Z doświadczenia wiem, ze w sytuacji gdzie na bankrucie wierzyciele zamieniają wierzytelności na akcje, to po dopuszczeniu tychże akcji do obrotu walą nimi w rynek niczym z karabinów maszynowych.I nie ważna jest potem cena.Liczy się kesz w ręku, niestety.
Paulinko jestem mnóstwo czasu na GPW, ale nie znam takiego przykładu, czy możesz podać nazwę chociażby jednej spółki?
to moje 110 000 akcji na które się nie zapisałem trafia więc do Pana Kamoli
miałem 1 % teraz będę miał 0,5 % udziału , szkoda , ruchnęli mnie , wiem o tym , smutna sprawa ale takie życie , na nową emisje nie mam kasy , niektórzy jak ja pewnie też , i Oni o tym wiedzą , Ich pakiet rośnie - a leszczyna się wyleszcza
zapis dodatkowy na 2.592.111 stanowi obecnie prawie 25 % akcji !
Wcale nie jest powiedziane że nie obejmując emisji stracisz.Kamola jest akcjonariuszem w spółce z NC która się nazywa DIGITAL.Tam o ile dobrze pamiętam zrobiono emisję przy cenie ok.70gr (piszę z pamięci)aby zapłacić pensje i odprawę odchodzącemu prezesowi.A prezes oczywiście wszystko w rynek i było mu wszystko jedno po jakiej cenie wali.Kurs spadł do 12 gr, teraz jest 28gr.Nie twierdzę ze tak będzie i na Mirakulum, ale pieniędzy,że tak nie będzie też bym nie postawiła.
Właśnie o tym pisałem. Ja też nie obejmowałem swoich 50k pp. Pojechali nieźle z nami. Ale mimo to liczę, że już po zamknięciu emisji wystrzelimy. Zrobili pod siebie emisję, to czas, żeby zrobili pod siebie wycenę.
Nie wiem po co na tym wątku wklejasz takie linki. To że rynek kosmetyków ma się dobrze nic w przypadku Miraculum nie znaczy. Albo znaczy bardzo niewiele. Ta spółka potrzebuje dobrego gospodarza z wizją. I wcale nie musi robić kosmetyków. Niech produkuje odświeżacze powietrza do kibli byle by zarabiała. Sięgając do historii można podać klasyczny już dziś przykład spółki Swarzędz której nie pomogło to, że Polska jest jednym z liderów w branży meblarskiej.
Tu nie oto chodzi że ja jakoś się uwzięłam na Miraculum. Mam zresztą trochę tych akcji branych jeszcze przed scaleniem Jestem dość długo na GPW. Sporo już przeżyłam .I gdy widzę że spółka która nie radzi sobie na rynku od wielu lat w branży stosunkowo łatwej, i po raz kolejny(czy ktoś liczył który?)wyciąga rękę po pieniądze akcjonariuszy, bez chodzby odrobiny pokory, bez próby opisania co robiła do tej pory zle i dlaczego akurat teraz ma się udać, to od razu zapala mi się czerwone światełko. Chciała bym w prawdziwym liście do akcjonariuszy przeczytać taki rachunek sumienia z tych wszystkich lat, rok po roku ze wskazaniem przyczyn niepowodzeń na rynku, i ewentualnie wskazaniem osoby (osób) które podniosą spółkę z kolan. A Kamola No cóż. To tylko finansowy, Ja chciała bym zobaczyć branżowca. A te wklejane linki to tylko sprawiają ordynarne naganianie na wejście w emisję.
Dnia 2017-07-21 o godz. 10:47 ~paaulinka napisał(a): > Tu nie oto chodzi że ja jakoś się uwzięłam na Miraculum. Mam zresztą trochę tych akcji branych jeszcze przed scaleniem Jestem dość długo na GPW. Sporo już przeżyłam .I gdy widzę że spółka która nie radzi sobie na rynku od wielu lat w branży stosunkowo łatwej, i po raz kolejny(czy ktoś liczył który?)wyciąga rękę po pieniądze akcjonariuszy, bez chodzby odrobiny pokory, bez próby opisania co robiła do tej pory zle i dlaczego akurat teraz ma się udać, to od razu zapala mi się czerwone światełko. Chciała bym w prawdziwym liście do akcjonariuszy przeczytać taki rachunek sumienia z tych wszystkich lat, rok po roku ze wskazaniem przyczyn niepowodzeń na rynku, i ewentualnie wskazaniem osoby (osób) które podniosą spółkę z kolan. A Kamola No cóż. To tylko finansowy, Ja chciała bym zobaczyć branżowca. A te wklejane linki to tylko sprawiają ordynarne naganianie na wejście w emisję.
BRAWO!
w punkt, spółka od dekady w marazmie, a branża prosta "jak budowa cepa" tylko trzeba umieć zarabiać, jak wszędzie, nawet na handlu zapałkami.
"Branża prosta jak budowa cepa" ??? To widzę ,ze masz pojęcie... :))))
Skoro taka prosta , to się nie marnuj tutaj , tylko zajmij się handlem , produkcją... :))) Załóż firmę kosmetyczną o nazwie..np..."KULECZKA" i zrób z siebie miliarderkę...na co czekasz skarbie :))))
No to masz rachunek sumienia...Obecny zarząd oskarża byłą Prezes o działanie na szkodę spółki...myślę ,że wszystko w temacie... Jeśli to prawda...??? Nie przesądzajmy ,ale może coś jest na rzeczy.. Generalnie tutaj potrzeba stabilnego zarządu ,a nie zmiana co pół roku...Myślę, że obecna sytuacja daje podstawy do myślenia właśnie o stabilizacji... Linki , które wklejam nie naganiają na wejście w emisję , bo i po co...Duzi wszystko zbiorą , o czym przekonasz się niebawem. Artykuły pokazują w jakim kierunku zmierza branża kosmetyczna ,że ma przed sobą duże perspektywy, ,że takiej firmie , jak Miraculum pomaga tzw. patriotyzm konsumencki..itp... Potrzeba stabilizacji i kapitału , a firma może być znowu wielka...
Ps. Odwiedź u siebie sieć "Drogerie Polskie" ,ja to dzisiaj zrobiłem ( woj. Lubuskie ) . Półki uginają się od produktów Miraculum i cieszą się dużym powodzeniem. Kobiecina powiedziała mi ,że nie ma już problemu z zatowarowaniem w Miraculum. Cieszy... Czas pokaże ,ale jestem dobrej myśli :)
Widzę, że zamiast merytorycznej dyskusji robi się na wątku nerwowo. Zatem na koniec. Branża kosmetyków jest prosta - oczywiście w porównaniu z innymi. Nie jest kapitałochłonna,(jak chociażby górnictwo) ani nie wymaga od pracowników specjalnie unikalnych kwalifikacji (jak np. producenci gier Video) W tym sensie jest prosta. Ale to nie znaczy ze każdy może te kosmetyki robić - Uważam że ten przytyk był nie na miejscu. Gdy prezes Nowakowska obejmowała stery w Miraculum mówiła dokładnie to samo o poprzednikach co następcy o niej teraz. Dlaczego mamy teraz wierzyć? Argument o towarze na spółkach sklepowych jakoś do mnie nie przemawia. Być może zarobią sklepy jak sprzedadzą towar, ale czy zarobi Miraculum,? Czy ta firma potrafi w ogóle zarabiać? Oto jest pytanie na które każdy potencjalny dawca kapitału powinien sobie odpowiedzieć. Na razie spółka od wielu wielu lat nie dała powodów do stwierdzenia, Ze owszem potrafi. To dlaczego powinno się jej dawać kolejne pieniądze? Pozdrawiam, bez urazu.
To jest handel jak każdy inny, co w tym trudnego? Trudności spółki nie wymagają ze skomplikowania biznesu, tylko braku umiejętności jego prowadzenia i braku środków. Ja pamiętam ta spółkę jak się nazywała KOLASTYNA. Marka KOLASTYNA nadal działa pod innym właścicielem. Co odróżnia te 2 sytuacje? Skomplikowanie handlu w branży kosmetycznej? Wątpię.
Rubikon, Nowakowska i inni tu można szukać sukcesów MIRAkulki. Na forum jak zawsze nagonka na zapłacony kierunek.
Poza tym jak ktoś wypisuje, że widzi swój biznes jako kontynuację dziewictwa marek: paniwalewska, brutal, Wars, to ogarnia mnie pusty śmiech. Oddam pomysł za darmo: niech otworza siec drogerii pod szyldem " smród rodem z prl ", nara.
Branża kosmetyczna jest bardzo trudna, szczególnie w Polsce, jeśli weźmiemy po uwagę nasycenie rynku, mnogość firm etc. Musisz rotować produktem , który szybko robi się "stary" (szczególnie kolorówka) itp. Z kolei starzejący się produkt trzeba szybko sprzedać, żeby nie wyrzucić zapasów, bo mamy stratę ,a tutaj w grę wchodzi marketing itp. Wchodząc na półki z nowym produktem musisz ...zepchnąć z tej półki produkt innej firmy itp. Żeby wygrać "półkę" musisz mieć lepszy produkt ,a żeby mieć lepszy produkt musisz mieć dobrze wyposażone laboratorium do badań nad nowym kosmetykiem itp...Musisz w tym wszystkim być szybszy od konkurencji... Chyba prościej stworzyć grę na konsolę... :)))), bo jest to rynek póki co jeszcze niszowy :)))
Co Kamola czy Tuora wiedzą o FMCG? Poza tym że mieli trochę luźnej kasy z innych biznesów do zaryzykownaia? Widzisz w akcjonariacie jakikolwiek fundusz czy OFE? Jak mir będzie NIE zarabiać w kolejnych latach? Sprzedając panią Walewska? Lider? Wars? W niszowej sieci reaktywowanych Pewexow? Za chwilę nie będzie już nawet pokolenia które te wynalazki będzie pamiętać.
Kuleczko, Ty się tak nie denerwuj , bo Ci żyłka pęknie :)) No ale Twoje wypowiedzi świadczą właśnie o tym ,że nie masz pojęcia , co oznacza FMCG :))))) Ech... :))))
Dobrze, że ty za wiesz, bo dla mnie jest znikoma różnica, handlu pasta do zębów, szminka, czy husteczkami do nosa, wszystko ma zejść z półki w detalu jak najszybciej. Za to wiem że smrody pt Walewska czy Lider to, jeżeli w ogóle wąska nisza, poziom conajwyzej stylizowanych oryginalow z Lidla, szanele czy diory to raczej nie będą :))) profesorzefmcg
Spójrz w jakiej czarnej było Monnari w 2009. Ile odjechalo? 2000%. Różnica, tam był biznes, brakło tylko kasy i płynności, wszedł kapitał, ratunek i pojechali. Dzisiaj jest rok 2017 Miraculum po z będą 1,5 zeta jako KOLASTYNA.kosztowalo kiedyś prawie 300 zł. Poza Toba nikt tej zaje okazji nie widzi?
Dnia 2017-07-21 o godz. 16:20 ~_ppp_ napisał(a): > dodam, że właśnie swój cel zrealizowałem na BUMECHU ;) > a w przyszłym tygodniu zamierzam zrealizować swój cel na MIR-ce
czyli wysypałeś bmc zanim doszedł minimum do 1zeta? order chcesz? :)
Nie mówię że tu na wachaniach kursu nie da się zarobić.Na niemal każdej spółce się da.Pytanie jaki kurs będzie za np 3 lata, i czy czasem o Miraculum nie będzie tylko niemiłego wspomnienia.Dziś ciekawy komunikat na Sygnity, spółce która mogła by być siostrą bliżniaczką jednojajową Miraculum.Tego typu spółki to zakała nie tylko GPW, ale całej gospodarki.