Spółka poinformowała o otrzymaniu od AXA Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. oraz Pioneer Pekao Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. wezwań do wcześniejszego wykupu obligacji wyemitowanych przez Spółkę, a posiadanych przez fundusze zarządzane przez odpowiednio AXA oraz Pioneer. AXA wezwała do wykupu, wraz z odsetkami, 30 posiadanych obligacji serii 1/2014 o łącznej wartości 0,3 mln zł w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania, a Pioneer wezwał do natychmiastowego wykupu i spłaty wraz z należnymi odsetkami wszystkich obligacji Spółki posiadanych przez obligatariuszy: Pioneer Fundusz Inwestycyjny Otwarty oraz Pioneer Obligacji - Dynamiczna Alokacja .... http://marketinvest.pl/gielda/komentarze-i-analizy/9-analizy-akcji/24138-rynek-akcji-prochnik-sygnity-tauron-zepak
Czyli - nie ma potrzeby czekać do 30 sierpnia na decyzję Banków kredytujących Sygnity. Teraz to już chyba powinien być automat: 1) Próba zapłaty 2) gwałtowna wyprzedaż aktywów (bo nie da się zebrać gotówki) - połączona z potężną przeceną tychże 3) Kolejni dłużnicy w kolejce 4) ogłoszenie niewypłacalności 5) wchodzi syndyk Przypominam, że wszyscy akcjonariusze będą zaspokajani w ostatniej kolejności.......
Albo szybka emisja akcji z wyłączeniem PP skierowana np. do kluczowych klientów spółki (np. jak w przypadku PXM) / emisja obligacji zamiennych na akcje / przejęcie spółki przez inny podmiot z branży (np. w przypadku Kopexu). Widać, że ktoś to skupuje i straszy drobnych...
Raczej nikt nie skupuje i "w ten sposób próbuje zaniżyć cenę", tylko inny ktoś usiłuje utrwalać przekonanie o jakimś nieznanym inwestorze który skupuje (był już Crone, Asseco i anonimy z zagranicy), albo usiłuje przejąć. I walczy ze zdrowym rozsądkiem ze wszystkich sił. Nawet udało się (im) doprowadzić do tego że mimo ujawnienia blisko 90mln strat do końca 2 kwartału, oraz podania informacji o tym że obligatariusze się wycofują - cena akcji na giełdzie wzrosła :) Oj będzie się działo
Dziwi mnie tylko realizacja transakcji - w arkuszu kupna były zlecenia przez automat powystawiane po 373 szt. na 4,13 a mi weszło na S w jednej transakcji 1250 szt. - jak dla mnie to potwierdzenie że ktoś z ukrytego kupuje...