Po zachowaniu kursu widać, że wieści z WZA będą dobre. Kurs Spółki przed wynikami za 2016 r. nie rósł, co, jak się później okazało, zwiastowało komunikat o nie takiej wysokości D jak to mali inwestorzy oczekiwali. Obroty od kilku dni spore, a jak wiadomo u nas nawet ściany mają uszy :-) - więc przewiduję, że będzie dobrze. O nadchodzącym wybiciu świadczyło też zachowanie kursu przy poziomie 5,40 zł. Tam kurs był pilnowany przez wiele sesji, po tym jak duży pakiecik ktoś gruby łyknął po tej właśnie cenie. Tam też powoli i mozolnie papier był zbierany. Tak jak początkiem maja pisałem - nie zaglądać, zajrzeć pod koniec czerwca. Sprawdziło się, a będzie jeszcze dużo wyżej. Na parkiet nadchodzi sentyment do spółek średnich i jak się wydaje deweloperka zaczyna być w modzie, a tu Echo to brylant. To są tylko moje przemyślenia i tak należy je traktować.
przyznam szczerze ze jestem mile zaskoczony obecna sytuacja...po polrocznym boczniaku. Bardzo atrakcyjne 3 dni przed nami. Po wczorajszej korekcie i obrotach mysle ze bedzie up!
problem jest tylko taki, że jeżeli coś pójdzie nie tak to bardzo szybko może zejść do 5,65 lub trochę niżej,
jeżeli ktoś kupuje pod dywidendę, to żeby faktycznie podatkowo to rozegrać będzie musiał wykonać sprzedaż, dla dużego nawet docelowo powiększenie straty swojej nie będzie problemem ponieważ odpiszę to od swojego zysku z zdywersyfikowanego portfela + na czysto będzie miał dywidendę, a przy tej ilości akcji jak ktoś zacznie rzucać to może być rzeź niewiniątek,
tyle o ile w tej chwili wszyscy cieszymy się z wzrostu wartości akcji, to docelowo należy uważać na jakieś nie potwierdzenie info, lub okolice wypłaty dywidend... dalsze wzrostu mogą być bardzo ryzykowne - nie ma jeszcze kolejnego raportu, ani odzwierciedlenia bieżącego kursu w zyskach ostatnich, więc jest to jak dla mnie zbyt szybki wzrost... przydałby się teraz trochę boczniak.... zdrowiej by było gdyby kurs pokrążył trochę w przedziale 6 - 6,15
jestem, tylko ostatnio pomimo silnych wzrostów mało info wypływa z echo, co wzbudza większą ostrożność i trochę niepokój, mam wrażenie, że teraz wzrostu są/będą napędzane bardziej entuzjazmem.... a on bywa ulotny, (gniot itp.) tak jak wcześniej pojawiały się osoby które widziały kurs poniżej 5, teraz pojawiają się osoby które widzą 7... dla mnie to trochę odbiega od realnych uzasadnionych wartości..
Dnia 2017-06-28 o godz. 10:05 ~voodz napisał(a): > jestem, tylko ostatnio pomimo silnych wzrostów mało info wypływa z echo, co wzbudza większą ostrożność i trochę niepokój, > mam wrażenie, że teraz wzrostu są/będą napędzane bardziej entuzjazmem.... a on bywa ulotny, (gniot itp.) > tak jak wcześniej pojawiały się osoby które widziały kurs poniżej 5, teraz pojawiają się osoby które widzą 7... > dla mnie to trochę odbiega od realnych uzasadnionych wartości..
Voodzu, przecież na giełdzie wygrywają ci co kupują przyszłość. Sam piszesz, że Echo ma dobre perspektywy przed sobą. Więc jak w dłuższym czasie kurs akcji będzie rósł np. do 10 zł, to kiedy kupić akcje ? Jak będą kosztowały 9 zł ? Tylko ci zarobią, co kupią odpowiednio wcześnie. Podstawa inwestowania - nie spekulacji, bo na spekule zwykle się traci. Voodzu przecież to jest elementarz i Ty o tym wiesz. Skąd więc taka asekuracja ?
Dnia 2017-06-28 o godz. 10:28 ~fanechowy napisał(a): > Dnia 2017-06-28 o godz. 10:05 ~voodz napisał(a): > > jestem, tylko ostatnio pomimo silnych wzrostów mało info wypływa z echo, co wzbudza większą ostrożność i trochę niepokój, > > mam wrażenie, że teraz wzrostu są/będą napędzane bardziej entuzjazmem.... a on bywa ulotny, (gniot itp.) > > tak jak wcześniej pojawiały się osoby które widziały kurs poniżej 5, teraz pojawiają się osoby które widzą 7... > > dla mnie to trochę odbiega od realnych uzasadnionych wartości.. > > Voodzu, przecież na giełdzie wygrywają ci co kupują przyszłość. Sam piszesz, że Echo ma dobre perspektywy przed sobą. Więc jak w dłuższym czasie kurs akcji będzie rósł np. do 10 zł, to kiedy kupić akcje ? Jak będą kosztowały 9 zł ? Tylko ci zarobią, co kupią odpowiednio wcześnie. Podstawa inwestowania - nie spekulacji, bo na spekule zwykle się traci. Voodzu przecież to jest elementarz i Ty o tym wiesz. Skąd więc taka asekuracja ?
ok, ale gdy o tym mówiłem (że echo ma się dobrze i perspektywy są) przy 5,3x to o mało mnie tu nie kamienowali... owszem perspektywy są, ale wzrost kursu powinien się rozłożyć w czasie i mieć swoje uzasadnienie w raportach oraz sprzedaży (z dopuszczalną małą górką :)) ale bez przesady... wartości o których mowa tj przedział 6,50-7 widziałbym po uwzględnieniu wypłat dywidendowych (co znaczy, że kurs byłby odpowiednio niższy po odjęciu dywidend) pod koniec roku lub przyszłym roku po większych sprzedażach w tym roku w dłuższej perspektywie zagrożeniem może być przesunięcie sprzedaży niektórych biurowców na przyszły rok, dla mnie sygnałem do zakupów będzie info o sprzedaży biurowców o których była mowa... przy założeniu, że kurs będzie w okolicach 6,15, (już z uwzględnieniem bieżącego optymizmu) na zmianę tego poglądu (ponowne przeliczenie) może wpłynąć info o wypłacie dywidendy 50 gr, lub dywidendy specjalnej...
Dnia 2017-06-28 o godz. 11:38 ~voodz napisał(a): > Dnia 2017-06-28 o godz. 10:28 ~fanechowy napisał(a): > > Dnia 2017-06-28 o godz. 10:05 ~voodz napisał(a): > > > jestem, tylko ostatnio pomimo silnych wzrostów mało info wypływa z echo, co wzbudza większą ostrożność i trochę niepokój, > > > mam wrażenie, że teraz wzrostu są/będą napędzane bardziej entuzjazmem.... a on bywa ulotny, (gniot itp.) > > > tak jak wcześniej pojawiały się osoby które widziały kurs poniżej 5, teraz pojawiają się osoby które widzą 7... > > > dla mnie to trochę odbiega od realnych uzasadnionych wartości.. > > > > Voodzu, przecież na giełdzie wygrywają ci co kupują przyszłość. Sam piszesz, że Echo ma dobre perspektywy przed sobą. Więc jak w dłuższym czasie kurs akcji będzie rósł np. do 10 zł, to kiedy kupić akcje ? Jak będą kosztowały 9 zł ? Tylko ci zarobią, co kupią odpowiednio wcześnie. Podstawa inwestowania - nie spekulacji, bo na spekule zwykle się traci. Voodzu przecież to jest elementarz i Ty o tym wiesz. Skąd więc taka asekuracja ? > > ok, ale gdy o tym mówiłem (że echo ma się dobrze i perspektywy są) przy 5,3x to o mało mnie tu nie kamienowali... > owszem perspektywy są, ale wzrost kursu powinien się rozłożyć w czasie i mieć swoje uzasadnienie w raportach oraz sprzedaży (z dopuszczalną małą górką :)) ale bez przesady... > wartości o których mowa tj przedział 6,50-7 widziałbym po uwzględnieniu wypłat dywidendowych (co znaczy, że kurs byłby odpowiednio niższy po odjęciu dywidend) pod koniec roku lub przyszłym roku po większych sprzedażach > w tym roku w dłuższej perspektywie zagrożeniem może być przesunięcie sprzedaży niektórych biurowców na przyszły rok, dla mnie sygnałem do zakupów będzie info o sprzedaży biurowców o których była mowa... przy założeniu, że kurs będzie w okolicach 6,15, (już z uwzględnieniem bieżącego optymizmu) na zmianę tego poglądu (ponowne przeliczenie) może wpłynąć info o wypłacie dywidendy 50 gr, lub dywidendy specjalnej...
Widzę, że to "kamienowanie" odcisnęło piętno w Twojej psychice i to jest powód asekuracji :-). Niepotrzebnie. Być może też chciałeś kupić niżej niż 5,40 zł , a kurs - nawet dla Ciebie osoby jak nikt wierzącej w Echo - niespodziewanie Ci odjechał :-). Pozdrawiam.
Dnia 2017-06-28 o godz. 11:50 ~fanechowy napisał(a):
> > Widzę, że to "kamienowanie" odcisnęło piętno w Twojej psychice i to jest powód asekuracji :-). Niepotrzebnie. Być może też chciałeś kupić niżej niż 5,40 zł , a kurs - nawet dla Ciebie osoby jak nikt wierzącej w Echo - niespodziewanie Ci odjechał :-). > Pozdrawiam. >
być może - ludzie są nieodpowiedzialni i potem obwiniają innych.. ja natomiast chcę zarobić i nie boli mnie jeżeli ktoś zarobi więcej nie zrozum mnie źle, bardzo mnie cieszy ten wzrost - lepiej się patrzy zawsze na wartość akcji gdy jest na dużym plusie, nawet gdy jest się długoterminowo, ale w tym momencie nie wiem czy się nie skuszę za jakiś czas na umorzenie trochę akcji jeżeli te wzrosty będą kontynuowane w kwestii odjazdu... akurat mi nie odjechał, skupywałem od 5,6 w małych pakietach w dół uśredniając przez maj i czerwiec, natomiast w tej chwili wolę obserwować rozwój wydarzeń.. Cieszy mnie i daje mi dużą satysfakcję, że akcje poszły do góry, tym samym dając swego rodzaju pstryczek w nos tym, którzy nie wierzyli w echo :) (o ile oni posiadali akcje)