Dnia 2017-06-28 o godz. 10:28 ~fanechowy napisał(a):
> Dnia 2017-06-28 o godz. 10:05 ~voodz napisał(a):
> > jestem, tylko ostatnio pomimo silnych wzrostów mało info wypływa z echo, co wzbudza większą ostrożność i trochę niepokój,
> > mam wrażenie, że teraz wzrostu są/będą napędzane bardziej entuzjazmem.... a on bywa ulotny, (gniot itp.)
> > tak jak wcześniej pojawiały się osoby które widziały kurs poniżej 5, teraz pojawiają się osoby które widzą 7...
> > dla mnie to trochę odbiega od realnych uzasadnionych wartości..
>
> Voodzu, przecież na giełdzie wygrywają ci co kupują przyszłość. Sam piszesz, że Echo ma dobre perspektywy przed sobą. Więc jak w dłuższym czasie kurs akcji będzie rósł np. do 10 zł, to kiedy kupić akcje ? Jak będą kosztowały 9 zł ? Tylko ci zarobią, co kupią odpowiednio wcześnie. Podstawa inwestowania - nie spekulacji, bo na spekule zwykle się traci. Voodzu przecież to jest elementarz i Ty o tym wiesz. Skąd więc taka asekuracja ?
ok, ale gdy o tym mówiłem (że echo ma się dobrze i perspektywy są) przy 5,3x to o mało mnie tu nie kamienowali...
owszem perspektywy są, ale wzrost kursu powinien się rozłożyć w czasie i mieć swoje uzasadnienie w raportach oraz sprzedaży (z dopuszczalną małą górką :)) ale bez przesady...
wartości o których mowa tj przedział 6,50-7 widziałbym po uwzględnieniu wypłat dywidendowych (co znaczy, że kurs byłby odpowiednio niższy po odjęciu dywidend) pod koniec roku lub przyszłym roku po większych sprzedażach
w tym roku w dłuższej perspektywie zagrożeniem może być przesunięcie sprzedaży niektórych biurowców na przyszły rok, dla mnie sygnałem do zakupów będzie info o sprzedaży biurowców o których była mowa... przy założeniu, że kurs będzie w okolicach 6,15, (już z uwzględnieniem bieżącego optymizmu) na zmianę tego poglądu (ponowne przeliczenie) może wpłynąć info o wypłacie dywidendy 50 gr, lub dywidendy specjalnej...