• Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~Obserwator [188.146.139.*]
    Koleje Mazowieckie rozpisały długo oczekiwany przetarg na nowe pociągi. To jedno z największych zamówień w historii kraju – umowa ramowa obejmie dostawy do 71 pociągów.

Więcej na www.rynek-kolejowy.pl
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~antysyf [37.248.165.*]
    Impuls II
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~antysyf [37.248.165.*]
    Jeszcze jedna wazna informacja. 10 maja dowiedzielismy sie ze Newag podpisal umowę z Qumak na dostawe symulatorow. To jest warunek w ogloszonym przetargu. Newag przygotowal sie systemowo, aby spelnic warunki brzegowe i mam adzieje, by wygrać. Lczba siedzeń nie jest tak wazna jak w innych przetargach gdzie tym parametrem wygrywala konkurencja.
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~new [188.146.6.*]
    Przetarg w metrze wydaje się być wygrany - dużo przesłanek mówi o tym, że będzie to Newag.
    Co do KM - trudno powiedzieć. To jednak PSL. Konieczek ma wsparcie w PISie,
    Tu się stoczy ostra walka. Jeżeli coś jest ustawione to bardzo szczelnie.
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~antysyf [31.0.35.*]
    Nic nie jest ustawione. Zwyczajnie Pesa nie ma wagonu metra i dosc juz prototypow i programow Dart testowanych na klientach. A zachodni konkurenci sa za drodzy na Newag. A w kolejach mazowieckich bedzie tyle CBA, ze nawet PSL nie pomoze. Wygra lepszy a tym razem nie musi byc glownie tańszy. No i dlatego kurs wlasnie spada, bo perspektyw najwyrazniej brak He he, Cyrk a nie GPW.
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~gosc [188.146.3.*]
    Pamiętaj, że Newag też nie ma pociągów metra. Nawet prototypów. Montował jedynie Inspiro, a to jeszcze daleka droga do wiedzy jak zbudować pociąg. Czy Siemens dał im pełną dokumentację pociągu?
    SIWZ jest napisany tak aby uniemożliwić odwołania Pesie (czyt. wyeliminować opóźnienia). Nikt jednak Pesy nie wybierze. Wiedz, że dopilnowanie SIWZu jeszcze przed ogłoszeniem przetargu to wygrana pilnującego.
    W Mazowieckich będzie walka. Mam nadzieję, że wygra Stadler.
    CBA nie jest argumentem. Wiadomo komu podlega.
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~antysyf [37.248.167.*]
    No niby komu podlega CBA Stadlerowi?? :)))). Co do Inspiro zwracam Ci uwage na ugode z Newagiem z kwietnia br. To wyglada jak dogadanie sie przed przetargiem. A na Mazowszu moze wygrac Impuls II, skoro wygrali w Łodzi...
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~ToMike [185.69.0.*]
    Małe sprostowanie. Newag dogadał się co do spłaty należności ze Stadlerem a w przetargu na metro będzie startował sam lub w konsorcjum z Siemensem. Co do przetargu dla KM to Newag ma duże szanse gdyż KM są zadowolone z dotychczasowej współpracy....ale ze względu na wielkość kontraktu walka będzie zacięta. Pewnie pojawi sie ktoś poza wielkiej trójki
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~antysyf [37.248.167.*]
    Tak, dziekuje za sprostowanie. No to pytanie jest nie o metro tylko ugode w kontekscie walki o koleje mazowieckie w kontekscie Lodzi i wlasnie ugody. Czyzby dogadali sie na gruncie EZT-ow? Zastanawia mnie timing tych decyzji. A gosc zauwazyl jakby miedzy wierszami ze wtedy trwalo tworzenie SIWZ.
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~1234 [89.64.33.*]
    mysle ze widzicie wielopoziomowe konspiracje, gdzie zycie to nie House of Cards. Wydaje mi sie ze w praktyce to jest duzo bardziej proste i te wszystkie elementy nie lacza sie w taka jedna piekna calosc jak tu sie niektorym wydaje. I zgadzam sie z przedmowca ze taki duzy przetarg sciagnie duza grupe zainteresowanych i w cale nie mozna byc pewnym ze Newag to wyciagnie. Oczekiwania sa natomiast takie ze im sie uda... nie musze chyba pisac jak zareaguje kurs i na jakich poziomach sie zatrzyma jezeli tego zamowienia (oprocz wielkosci ma ono takze charakter prestizowy) nie wyciagna.

Pozdrawiam.
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~ToMike [185.69.0.*]
    Z tym kursem to ciężko powiedzieć jak się zachowa. Nawet przy przegranej dla KM zysk za 2017 będzie 3-4 razy wyższy niż za 2016 . A kolejne kwartały będą kolejno obniżały wskaźniki. Natomiast zwycięstwo zagwarantuje firmie powtarzalne BARDZO WYSOKIE zyski do 2022 więc pewnie w przypadku zwycięstwa bariera 18 pękłaby z siła kopniaka ;). Newag i KM maja się ku sobie ale tak jak pisałem to za duży kontrakt aby konkurencja nie patrzyła na ręce. Szanse na zwycięstwo są duże ...ale walka będzie zacięta i pewnie odwołania sypną się nie raz. Ale przychylność zamawiającego też jest ważna o czym świadczyły zamówienia z Zachodniopomorskiego, Dolnośląskiego ( Newag) czy też Ślaskiego i Wielkopolskiego (PESA). Kontrakt dla ŁKA to trochę inna bajka. Pozdrawiam
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    @ToMike
    Jak słusznie zauważasz różnie być może. Dawno pozbyłem się złudzeń, ze w Newagu o cokolwiek chodzi poza rządami określonej grupy. Inna sprawa to ta przemożna chęć uzasadniania spadków mnie zwyczajnie wkurza. Bo jak szorowaliśmy po dnie a wygrywaliśmy kolejne wielkie przetargi w 2016 to mówiono , że wyniki za 2016 będą kiepskie. Jak pojawiły się wyniki które celnie zestawił mjesn1 https://www.bankier.pl/forum/temat_re-kurs-takie-moje-przemyslenia-dosc-pierd-anali,24802163.html
    i okazało się, ze są całkiem niezłe, a na pewno uzasadniają wyższy kurs, to zaczęło się inne wybrzydzanie.
    Jak uświadomiono sobie wpłatę 25 mln z tytułu ugody, to też żadnej reakcji. Kiedy słusznie zauważasz, jak z każdym kwartałem będą się poprawiały wskaźniki to jakiś kolejny malkontent pisze o ile to spadnie, jak nie wygrają przetargu. Ja tam nie rozumiem logiki 1234, bo skoro tak się trwoży przyszłością to dlaczego nie widzi kapitalnych wyników, które nie ma bata ale z każdym kwartałem będą spływać. Dlaczego też nie widzi portfela zamówień wypchanego na 100% do końca 2017 i niemal na 100% do końca 2018?
    Czego 1234 nadal marudzi? Nie wiem. Akcjonariat nadal jest stabilny, co pokazały ostatnie komunikaty.
    Jak spadnie to tylko dlatego że tłuste misie tak ustalą i odwrócą TRYND, bo bez ich interwencji będzie rosło, bo nie ma po co spadać. Dlatego nie zaryzykują spektakularnej, nielogicznej akcji, bo są obserwowani i kropka.
    Ha ha dzisiejsze doniesienia z innej bajki pokazują, ze nawet księża są :)))
  • Re: Koleje Mazowieckie ogłosiły przetarg na 71 EZT Autor: ~1234 [89.64.36.*]
    @PPP,

wiesz co nie chce mi sie polemizowac. Ale skoro uwazasz ze jesli ktos podchodzi bardziej zachowawczo do rozwoju sytuacji w Newagu i nie wierzy w wszechmocna bande krolika, i w zwiazku z tym od razu jest 'maruda' (w domysle pewnie jeszcze naganiaczem na spadki wyslanym ze spolki) to ciezko z czyms takim polemizowac. Uwazam ze w spolce dzieja sie pozytywne rzeczy (dlatego tez caly czas mam ja na radarze), obecna wycena zreszta to pokazuje, ale moim zdaniem na teraz jest to po prostu za malo na duzy skok i sensowny zarobek.
    By zaczely sie dziac rzeczy b. ciekawe na kursie, musi nastapic cos 'spektakularnego' a na pewno obecne wyniki z wspomniana ugoda tym nie sa (jakbyscie nie zaklinali rzeczywistosci, juz w grudniu bylo wiadome ze beda dobre wyniki).

Ale oczywsicie jak kazdy na tym forum moge sie mylic. Wiec moze jest tu banda krolika, ktora ruszy kursem bez zadnego faktycznego uzasadnienia i poleci wysoko. A ja, jesli przekroczy na wykresie 18 tez skusze na zakup papiera.

Pozdrawiam i zachecam do brania pod uwage roznych scenariuszy, zarowno dobrych jak i zlych, a nie tylko zyczeniowych.
    1234
[x]
NEWAG -0,20% 98,60 2025-12-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.