Nie przeszkadza mi, że syn "sprzedaje" akcje tacie lub małżonce. Nie przeszkadza mi, że cena spada (oczywiście, można dokupywać taniej lub poczekać aż spadnie do 10 gr lub niżej i też dokupywać workami tylko od kogo?). Bardziej przeszkadza mi to, że Pan Prezes od przeszło roku sprzedaje akcje i tym samym dołuje kurs a co za tym idzie obawiam się aby nie było przymusowego wykupu za grosze!!! Mogą ściągnąć spółkę z giełdy ale ja i tak nie sprzedam bo nie po to kupowałem !!!!!
W free flocie jest jedyne 8 % akcji. Tak więc główni akcjonariusze gdyby chcieli dawno by mogli firmę z giełdy sciągnąć. Tylko to się im nie opłaca. O wiele lepszym rozwiązaniem jest wyprowadzenie firmy na prostą i sprzedaż akcji na giełdzie albo wypłata zysków poprzez dywidendę. Jednak to nie będzie takie proste. Na dodatni wynik z działalności operacyjnej poczekać sobie możemy jeszcze bardzo długo. Na tą chchwilę nie wygląda to za dobrze wzrost zobowiązań z tytułu kredytów i pożyczek z 400 tyś do 4,3 mln. Zysk ze sprzedaży - 740 tyś zł. Musimy poczekać na drugi kwartał i jaki efekt dadzą tzw. "wdrożone działania operacyjne" zobaczymy czy jest źle czy bardzo źle.
Dziękuję za odpowiedź. Miejmy nadzieję, że jest tak jak piszesz. Kiedy człowiek nie zna zamiarów Zarządu to nie wie czy ma dokupywać akcje albo dać sobie spokój.
Dnia 2017-05-24 o godz. 21:41 ~msotek napisał(a): > W free flocie jest jedyne 8 % akcji. Tak więc główni akcjonariusze gdyby chcieli dawno by mogli firmę z giełdy sciągnąć. Tylko to się im nie opłaca. O wiele lepszym rozwiązaniem jest wyprowadzenie firmy na prostą i sprzedaż akcji na giełdzie albo wypłata zysków poprzez dywidendę. Jednak to nie będzie takie proste. Na dodatni wynik z działalności operacyjnej poczekać sobie możemy jeszcze bardzo długo. Na tą chchwilę nie wygląda to za dobrze wzrost zobowiązań z tytułu kredytów i pożyczek z 400 tyś do 4,3 mln. Zysk ze sprzedaży - 740 tyś zł. Musimy poczekać na drugi kwartał i jaki efekt dadzą tzw. "wdrożone działania operacyjne" zobaczymy czy jest źle czy bardzo źle.
@msotek Gdzie widzisz ten wzrost zobowiazań z tytułu kredytów z 400 tys do 4,3 mln. ? W krotkoterminowych widać wzrost z 400 tys do 3,2 mln. W długoterminowych nawet malutki spadek o 300tyś. A tego 1,1 mln brakującego nie mogę znaleźć.