• KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: ostry- [83.30.19.*]
    Witam
    Wykresy
    Miesięczny
    link
    Tygodniowy

link
    Dzienny
    link
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: ostry- [83.30.19.*]
    O ile akcje były drogie tydzień temu a indeksy wysoko to po tym tygodniu są już bardzo drogie a indeksy w chmurach.
    Dlatego nie zalecam obecnie kupowania o ile ktoś nie ma żyłki hazardzisty w sobie.

CIGAMES
    Trzy tygodnie temu pisałem o tej spółce w kontekście splitu
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-komentarz-futures-i-akcyjny-seria-m-tydzien-czwarty,24205371.html
    na zmaterializowanie się scenariusza nakreślonego w komentarzu nie trzeba było długo czekać
    formacja wędki - nic dodać nic ująć
    link

I MENNICA
    Jeden ze spółek wymieniona w ubiegłym tygodniu jako godna uwagi

link

A jeszcze ciekawiej wygląda wykres długoterminowy zestawiony z WIG20

link
    Stopa zwrotu z WIG20 na przestrzeni 20 lat - 48%
    Stopa zwrotu z Mennicy na przestrzeni 20 lat - 920 %
  • @ostry : Z tą stopą zwrotu z Mennicy na przestrzeni 20 lat to zależy kto Autor: emeryt_giełdowy [79.186.215.*]
    i jak liczy!!

Zapoznaj się z poniższym tekstem z forum MNC nt. premii dla pracowników, którzy otrzymali akcje nieodpłatne oraz tych, którzy skupili te akcje od pracowników.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_mysle-mysle-i-zastanawiam-sie-jaka-bylaby-premia-dla-pracownikow-gdyby,23972361.html 

Jeszcze lepsze stopy zwrotu można byłoby mieć na APATORZE. Tam masz całą gamę działań splity, emisje z ....., itp, itd.
  • @ostry : Stopy zwrotu na APATORZE prezentuje poniższy rysunek Autor: emeryt_giełdowy [79.186.215.*]
  • Re: @ostry : Stopy zwrotu na APATORZE prezentuje poniższy rysunek Autor: r0bby [159.205.90.*]
    ostry, a spróbuj tak bez uprzedzeń popatrzeć na wykresy które zamieściłeś. I co widzisz? Bo ja widzę hossę, jaka zdarza się raz na kilka lat. Nie widzę przy tym ani hiperboli, jaka zwykle hossę kończy, gdy wierzy w nią już każdy, ani dywergencji na wskaźnikach, które mogłyby świadczyć o tym, że zaszliśmy za daleko.

A że akcje stają się drogie, to w zasadzie normalne w hossie. Tanie będą w bessie ;)

To nie jest jeszcze czas na wyczekiwanie słabości rynku. Teraz na rynku trzeba po prostu być.
  • "Teraz na rynku trzeba po prostu być." Autor: emeryt_giełdowy [79.186.215.*]
    A skąd wiadomo, że go tam nie ma!!!

• Re: "Teraz na rynku trzeba po prostu być." Autor: sakitoru [94.254.177.*]
    To na **** pisze ludziom że jest drogo sugerując że należy sprzedawać a napewno już nie wchodzić?!! bo sam chce nabrać więcej?!!! i dokładnie tak trzeba odczytywać folwark. Drogo to będzie jak zobacze 5cwk dla całego indeksu, proszę zrób sobie projekcję Emerycie ile będzie miał wtedy wig20.
  • Re: "Teraz na rynku trzeba po prostu być." Autor: sakitoru [94.254.177.*]
    A jak patrzę na te wskaźniki AT pod wykresami to nie wiem czy się śmiać czy płakać... np. taki RSI no tak długo był na czerwono jak długo byli w fali.... czyli jak przyjdzie fala 2 letnia to 2 lata będzie dawał sygnały końca trendu i do sprzedaży. śmieszne kreski i każda oparta o dane historyczne bez żadnej możliwości projekcji. Po prostu w ten czy inny sposób "odgrzewają" bieżacy index. A tzw. dywergencje tych wskaźników to nic innego jak granie na "czuja". Jak przyjdzie odpowiednio duża piątka to przez 8mc wszystkie będą w górnych ograniczeniach... i co z tego??!.
  • Re: "Teraz na rynku trzeba po prostu być." Autor: r0bby [159.205.90.*]
    Saki, każdy ma swoją ulubioną metodę utylizacji środków finansowych :)

Ty się śmiejesz ze wskaźników AT - mnie bawi Twój upór w diagnozie chaosu :)

Pozdrawiam,
    Robert :)
  • Re: "Teraz na rynku trzeba po prostu być." Autor: marmag77 [194.153.119.*]
    Mamy hossę to kiedy jak nie teraz kupować i zarabiać?

W bessie będą tanie akcje ale i tak nie dadzą zarobić;)

90 % portfela wypchałem lotosem i krukiem i ostatni czas to jakiś kosmos:) a może być jeszcze lepiej......

• Re: "Teraz na rynku trzeba po prostu być." Autor: r0bby [159.205.90.*]
    A ja się wczoraj pozbyłem Kruka na rzecz Vindexusa. Kilka lat Kruka trzymałem i było warto :)

Biorąc pod uwagę rozsądek naszych rodaków branża windykacyjna będzie się miała dobrze ;)
  • Re: "Teraz na rynku trzeba po prostu być." Autor: sakitoru [62.87.149.*]
    Podoba mi się to co napisał @Hukers... co prawda jest misiem ale przynajmniej racjonalnym ;) i całkiem sporo faktycznie o fundamentach nadaje....

cyt:" amazon chodzi po c/z=184
    czyli jesli masz meszkanie za 150 tys zł i moglbys je wynajac komus i uzyskac 10 tys zł wynajmu rocznie to za amazona placa tak drogo jakby ktos chcial dzis ci dac 1 milion 840 tys zł za to mieszkanie"

I tu jest pokazane na czym polega hossa ;) tu naprawdę nie chodzi o wskaźniki, można powiedzieć że trend jest całkowicie niezależny od tego... to tak jak z dolarem po 2zł.... fundamenty wskazywały że jestesmy taką potęgą światową?
  • Re: "Teraz na rynku trzeba po prostu być." Autor: arbez [89.64.47.*]
    Ja nie dziwiłbym się co do takiego nastawienia jakimś nowym graczom, ale to są przecież starzy wyjadacze co niejedną bessę i hossę przeżyli a od listopada jak tylko zaczęło rosnąc to ciągle źle i źle....może dlatego że w odpowiednim momencie nie "przełożyli wajchy" to im się tak ciągnie.  
  • Re: "Teraz na rynku trzeba po prostu być." Autor: arbez [89.64.47.*]
    Parę miesięcy temu rozczulali się jak dziadziuś któregoś z naszych forumowiczów kupił akcje PKO BP, że to niby ktoś wpuścił dziadziusia w maliny.
    Okazuje się że zadowolony dziadziuś "pali faję" a "szortownicy" obgryzają paznokcie.
    Piszę bo mnie ten pesymizm już trochę męczy, osobiście nie zajmuję się akcjami (zleciłem to profesjonalnemu funduszowi) a w moim systemie gry na future to mi wszystko jedno czy rośnie czy spada.
  • Re: "Teraz na rynku trzeba po prostu być." Autor: benitor [95.160.154.*]
    Również nie gram akcjami, ale to kiedyś robiłem.
    I mam jedną uwagę - nie przyzwyczajajcie się do kierunku w którym idzie giełda. Większość ma teraz w głowach "hossa,hossa". Może i tak, ale na razie to za dużo powiedziane. Giełda polska rośnie od siedmiu miesięcy i jeszcze nie osiągnęła poziomu z czasów wyborów prezydenta Dudy. To nie jest gigantyczny sukces na miarę słowa HOSSA. Poza tym prostacka kreska pociągnięta od maja 2011 wyznacza właśnie istotną barierę dla tego ruchu. Ostrożnie z kodowaniem w głowach jedynego słusznego kierunku.

Piszę powyższe, ponieważ powinniśmy zawsze być gotowi na odwrót. Nie ważny jest punkt wejścia. Dużo ważniejszy jest punkt wyjścia. Ważna jest ochrona kapitału. Ważniejsza niż stracona okazja do zarobku.

Kiedyś (od 2003 roku) byłem zapchany akcjami po sufit. Świetnie mi szło. Uznałem, że jestem genialnym inwestorem. Na kolejnych wahnięciach robiłem roszady na portfelu i ciągle zarabiałem. Naprawdę to była SPORA kasa. Aż przyszedł listopad 2007 - styczeń 2008. Straciłem 30% portfela. Zabolało. Wyszedłem z 70% resztek portfela. Ale nie wytrzymałem i w marcu zapakowałem się ponownie - bo przecież hossa, przecież do tej pory moje decyzje dawały kasę, bo to tylko tąpnięcie, przecież muszę odkuć stratę. Zrobiłem to pomimo wyraźnego sygnału na najprostszych kreskach. I przyszedł czerwiec-listopad 2008. I poszły w ..... zarobione przez cztery lata pieniądze.
    Dlatego chcę zwrócić uwagę na zbytnie upieranie się, że może być tylko up. Nie drwijcie z miśków, bo (po pierwsze to nie wypada) mogą mieć rację i będzie Wam głupio. Nie słyszałem o graczu, który ZAWSZE potrafił przewidzieć kierunek ceny.

Obecnie mam S=2377 na FW20. Ale żeby nie było nieporozumień - jeśli będzie rosło to też ok. Zrobię zwrot i po krzyku. Chociaż uważam, że w krótkim terminie powinienem zarobić kilka punktów.

3% straty przez którąś akcję i automatycznie eksmisja.

Zapominasz o stracie ( mnie nie boli stracić np 30 000 zł i żyję sobie beztrosko dalej) i spekulujesz dalej.

Większość wskaźników krzyczy kupuj więc kompletnie nie rozumiem otwierania S dla kilku pkt..

3% straty portfela przez którąś akcje miało być :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: jarekck [94.254.133.*]
    Nasdaq mija chmury... miedź pod 6000 idzie ... chyba luka up jutro na dzień dobry
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: balon_pusty [37.7.84.*]
    Czy ktoś mi wytłumaczy, co takiego się stało, że chłopcy z BZ zmienili nagle reko dla KHG???
    Może coś przegapiłem, ale jak dla mnie to w zasadzie od stycznia nic a nic. A przy okazji, PZU fantastycznie - chyba chca jednak dojechać do 50 zł. Ciekawe, czy półroczny na FW i i 8 letni w Stanach bal się kiedykolwiek skończy.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: marmag77 [194.153.119.*]
    Robby chyba dużo za wcześnie sprzedałeś kruka....

• Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: r0bby [159.205.90.*]
    Niewątpliwie masz rację.

Ale myślę, że VIN mi to zrekompensuje.
  • tak tak łapki.... Autor: sakitoru [89.64.32.*]
    Tylko to wam zostało do wklejania pod merytorycznymi postami, już widzę jak zamykacie tą lukę...

Ciekawe jak blisko 2500 będą do końca tygodnia, pozdrawiam niewiernych hossie.. ;)

Benitor polecam grać zgodnie z systemem lecz na sygnałach es po prostu zamykać pozycję L i czekać do kolejnego sygnału L.

Obecnie widzę dopiero zagrozenie dla pozycji L przy próbie zamiany obecnego układu w ogromne AbC ale koniec C to gdzieś przy 2700.
  • Re: tak tak łapki.... Autor: sakitoru [89.64.32.*]
    No i w czwartek powtórka z rozrywki, piękny kąt uszanowany opór nie obroniony... jak już kiedyś wspominałem opór jest broniony w czasie sesji, znajdowanie się przed fixingiem 2pkt od oporu a po fixingu 8pkt, trudno nazwać obroną. LOP mówi że czwartek odpali już powyżej 2400, a delikatnie narastający wolumen na ostatnim podejściu zdecydowanie wskazuje że nie "tu" czeka podaż,

Jeszcze postawię bandy i być może uda się ustalić skąd pociągną S 55> x>42 Zasadniczo byczki jest dobrze.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: artimar [37.248.163.*]
    No to mamy Grunwald plus 1000:-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: marmag77 [194.153.119.*]
    Eskowicze macie już pełne gacie czy już was nie ma na rynku?

Przecież takie tłuste S były na 2200, 2300 i teraz nawet dają powyżej 2400.......

Hossa jest piękna i nie ma co schodzić ze sceny za wcześnie:)

Skoro forum jest martwe przy hossie tzn, że faktycznie dużo osób z stąd jest po niewłaściwej stronie rynku i dalej brnie w to gów.....

Hossa niewidziana od lat na warszawskiej giełdzie a tu cisza:)

Co zrobicie niedżwiedzie jak będzie faktycznie 2700? dalej będziecie trzymać?

Dla L nie pozwólcie by wielkość celu napełniała was lękiem...... to jest nasz czas i trzeba maksymalnie go wykorzystać;)

• Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: balon_pusty [79.186.17.*]
    I żyli długo i szczęśliwie... parę spółek wyciągnięte za uszy, bez korekty od pół roku? Czy dziś jest czas by kupować?, zwłaszcza FW czy np dax? Ja niestety nie załapałem się w styczniu, bo wg mnie było drogo, więc teraz też poczekam - trend widać i ciśnienie też, bo przy takim spadku miedzi, KGH prawie stoi w miejscu, tak można to ująć. W każdym razie nie słyszę nic o problemach, jakichkolwiek na świecie, więc zakładam, że są celowo schowane do szafy.
    W zeszłym roku otworzyliśmy z bratem mini portfel 20k ( takie wprowadzenie na giełdę)

Zauważyłem ciekawą rzecz jak bardzo jest pomocny do portfela głównego.....

Inwestując większe pieniądze masz więcej problemów z otworzeniem jakieś pozycji czego nie ma na małym.

W efekcie w ciągu kilku miesięcy mały jest w tej chwili +60% a duży ponad 20% jednakże to najważniejsze duży portfel skopiował pozycje małego które zaczęły już zarabiać i z mniejszą obawą wchodziło się na rynek.

Np: mały portfel otworzył kruka 1 kontrakt przy 240 zł a duży wszedł ze średnią 258 i dalej obrany kierunek jest prawidłowy

Może to jest jakieś rozwiązanie dla gracza który boi się w danym momencie wejść z pozycją.....bo teraz stoisz i patrzysz się jak odjeżdżają spółki....

• Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: balon_pusty [79.186.17.*]
    Stoję, patrzę i oczy przecieram ze zdumienia. Nie otworzę teraz portfela nawet za 1 tys. złotych - w październiku ubiegłego roku nikt nie chciał brać PZU po 26 zł, przy dywidendzie kilku złotych. A teraz już po 44 zł i dalej w górę. Nie dziwne? Wyszedłem na PZU całkiem fajnie, ale z dzisiejszej perspektywy o wiele wiele za wcześnie.
    Co to za tłumaczenie, że wtedy tyle a teraz tyle?

Tydzień temu było 40 i teraz mają 10 % zysku, wtedy kupiłeś po 30 i straciłeś a teraz kupujesz po 40 i zarabiasz.....

Jezu nie ma jak się przyzwyczaić do jakieś ceny. ( do żony to rozumiem )

Faktycznie Arbez tu większość jest sparaliżowanych i nie wiedzą co się dzieje a później będzie narzekanie jak wejdziemy w boczniaka......

• Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: arbez [89.64.48.*]
    Niema dyskusji bo "dzień jak co dzień" ...wzrost, półeczka i kolejny wzrost.  Każdy zajęty swoim ogródkiem, stosujący AT kierunkową popatrują i mówią "chwilo trwaj", ci co odpadli po drodze czasami "łykną" short'a ale szybko go wypluwają (podobnie łapacze szczytów)....natomiast fundamentalni przeciwnicy wzrostów potracili już depo i wiarę w cokolwiek tak że nie są w stanie otworzyć ani szorta'a ani longera.
    Dyskusja rozwinie się jak "pójdzie" jakaś rozgrywka pomiędzy grubasami lub ktoś kogoś opluje.....)

To co pko bp ma w planie dogonić dystans do pzu?

• Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: sakitoru [62.87.149.*]
    No i zgodnie z planem... można dodać że na tym 10pkt spadku poszły takie wolumeny że łatwo elki tego poziomu już nie oddadzą a dalsza podróż wręcz pewna, no szkoda szkoda że na folwarku tylu uwierzyło tak niewielu,
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: mlodyleszcz [89.75.143.*]
    Mamy dzis szanse na sesje odwrotu, konczaca 6m hosse...

Jestem na S, wiec powiem dla wlasnej ulgi ... W KONCU...

Byczki wydaly dzis prawie 900 mln , zeby byc 20 pkt na minusie hehe... tak wiec dzis spokojnie miliard stukna...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: arbez [89.64.48.*]
    Trzeba przyznać że atak niedźwiedzia nie byle jaki......hmmm, trzeba będzie chyba chwilowo opuścić terytorium byka ....taki los spekulanta ....
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: jarekck [94.254.153.*]
    Korekta w locie?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: .jason [178.219.132.*]
    No i zgodnie z planem... można dodać że na tym 50pkt spadku poszły takie wolumeny że łatwo eski tego poziomu już nie oddadzą a dalsza podróż wręcz pewna, no szkoda szkoda że na folwarku tylu uwierzyło tak niewielu, :)
    — sell in May and go away.........
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: benitor [95.160.154.*]
    Nie powiem, trochę ulżyło. Moja S ma szansę zarobić. A już położyłem na niej krzyżyk.

Znowu się z Wami pożegnam na tydzień. Tzn. moje ewentualne wpisy będą ubogie. Wyprawiam się z plecaczkiem na Szlak Orlich Gniazd, a na telefonie pisze się zgoła niewygodnie. Nie przerwę gry. Na szlaku gra się fajnie - nie patrzę w ekran, mniej napięć.

Arbez, jakie tam "go away". Walcz ! Wszak jesteś Kontraktowiec.
    Ben, takie włóczykij-stwo to mój ulubiony sposób spędzania czasu.
    Uważaj tylko na ORLICE......:))
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: balon_pusty [46.76.117.*]
    Panowie Szlachta, wytłumaczcie proszę prostemu spekulantowi, o co chodzi? Rzuciłem okiem i jakiś szczególnych akcji i danych nie widzę, no może poza spadkami ropy i miedzi i ATH na Daxie. Tam się cieszą, bo sprzedali bankruta Chińczykom. To jest interes. Czy dzisiejszy zwrot może oznaczać że w tym rozdaniu PZU już po 5 dych nie będzie?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [194.153.119.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: jarekck [94.254.153.*]
    A może to tylko wycieczka po stopy młodych byczków?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: mlodyleszcz [89.75.143.*]
    wlasnie zalogowalem sie na rachunek maklerski sprawdzic w Ski sa na rachunku... SĄ :))))
    Czyli było tak beznadziejnie, że nie wiesz czy depo wytrzymało?

Gratulacje !!!

Pewnie następnego ataku byków już nie wytrzyma:)

Brawo marmag77 , pierwsza zielona lapke w twoim poscie dostales ode mnie...

A wiecie byczki co bedzie jutro? Jutro bedzie piatek...a w niedziele wybory we Francji... powodzenia
    stuknal 1 mrd o 15:15 , dawno takiej sesji nie widzialem...a moze dadza rade dwa?
    Możesz mi dawać same czerwone łapki i uważaj na depo bo jeszcze się dzień nie skończył:)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ SIÓDMY Autor: balon_pusty [46.76.117.*]
    Wybory będa pretekstem do wystrzału w poniedziałek, bo teoretycznie? babka nie ma szans na wygraną z makaronem. Tyle. Esy powinny być przygotowane na ten strzał, a potem sytuacja wróci to normalności - nie wiem tylko ile czasu wyniesie "potem". Kiedyś Ostry wrzucał wyciągi z pozycji na eurobolcu, tam ponoć wszyscy banksterzy, comm itp byli na krótko, bo parytet blisko. A dziś co? Prawie 7% wyżej i prawie 1,10.
    Balon, zadajesz bardzo naukowe pytania, a np ja jestem zwykły prosty (nie mylić z prostacki) spekulant ....mam swój system nad którym pracuje od lat i jak on mi "każe" zajmować longera to zajmuję, a jak shorta to się podporządkowuje. Nie jest to jakiś GRAL ale od grubasów coś tam wyskubie.
    Co do obecnego zejścia to pewnie jakiś jankeski fundusz wyrzucił trochę akcji, a czy to wystraszy innych i spowoduje efekt kuli śnieżnej to "się zobaczy" .

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.