aktualnie trwa akumulacja przez fundusze i odbieranie akcji od słabych rąk-kurs jest celowo zbijany znacznie poniżej emisyjnej przez male transakcje-do końca roku fundy jak wynika z moich obliczeń przed wysnikami podbiją cenę do 44-46 zł przy zwiększonych znacznie obrotach.
44-46 zł? Szybciej tu będzie spadek do 20 zł niż do tych poziomów co podałeś. A o to argumenty za tym. 1. Wartość obrotów dzienna prawie zerowa (niski freefloat) 2. w 1Q2017 KPPD raportował wzrost cen surowca drzewnego lekko poniżej 3% (oczywiście to może nie tyczyć się Stelmetu) 3 Niskie temperatury panujące w 1Q2017 roku spowodowały zapewne opóźnienia realizowanych zamówień przez sieci dom i ogród - klienci detaliczni nie byli zainteresowani towarem na ogórki działkowe. 4. Dlatego wyniki za 1Q2017 (stelmetu po 1H2017) mogą być niższe r/r. Reakcja kursu po 1Q2016/2017 po dużo niższych wynikach była negatywna. I tu może być podobnie po 1H2016/2017. 5. C/WK powyżej 2
polecam kolegom zapoznać się z analogiczną sytuacją tzn. IPO Atala tylko dokładnie: z redukcją, kto kupował akcje (ile fizyczni ile fundusze) potem co się działo, jak się długo kisiło w okolicy i poniżej emisyjnej w celu dystrybucji we właściwą stronę i potem wystrzał w górę jak większość ulicy się wyprzedała. Tutaj będzie identyczna sytuacja-gwarantuję.
Dnia 2017-04-23 o godz. 12:24 ~zenek napisał(a): > 44-46 zł? Szybciej tu będzie spadek do 20 zł niż do tych poziomów co podałeś. A o to argumenty za tym. > 1. Wartość obrotów dzienna prawie zerowa (niski freefloat) > 2. w 1Q2017 KPPD raportował wzrost cen surowca drzewnego lekko poniżej 3% (oczywiście to może nie tyczyć się Stelmetu) > 3 Niskie temperatury panujące w 1Q2017 roku spowodowały zapewne opóźnienia realizowanych zamówień przez sieci dom i ogród - klienci detaliczni nie byli zainteresowani towarem na ogórki działkowe. > 4. Dlatego wyniki za 1Q2017 (stelmetu po 1H2017) mogą być niższe r/r. Reakcja kursu po 1Q2016/2017 po dużo niższych wynikach była negatywna. I tu może być podobnie po 1H2016/2017. > 5. C/WK powyżej 2
A ja się w 100% zgadzam z ~ryszard bo nie po to fundusze kupowały z olbrzymią redukcją i nie po to odkupują od drobnych żeby tracić tylko po to żeby konkretnie zarobić i to niezależnie od wyników spółki, kosztów drewna, kursu GBP itp. więc też jestem DŁUGOTERMINOWO bardzo dobrej myśli. A kto frajer niech oddaje poniżej emisyjnej to szybciej mocne ręce wykupią i wtedy pójdzie w górę.
To jest właśnie potwierdzenie że grają tu fundusze i jeszcze to pewnie trochę potrwa tak jak było na Autopartnerze. Ściągają akcje z rynku, potem kurs będzie po ok 30, potem jakiś czas po emisyjnej 31 i powolutku w górę bo przecież wyniki rundy muszą mieć...
A najlepsze że można 10 akcjami za zaledwie 280zł. na zamknięciu zjechać ceną o 5% w dół bo się umawiają fundy na handel między sobą a biedne leszcze dostają palpitacji i sprzedają swoje resztki akcji
No, chyba żeśmy się doczekali , już kreska łamana spadająca powinna zawinąć się do góry. Teraz powinno pojawić się dobre info z UMOWY no i 16.06.17 powinno być lepiej. :)
No nie wiem czy masz w 100% rację. Wczoraj byłem jedynym kupującym i zrobiłem cały obrót a nie należę do "mocnych rąk". Kupiłem po kursie 28 zł a więc sporo niższym od ceny emisyjnej a dzisiaj w arkuszu nadal ukryta podaż na 28 zł i brak popytu. STELMET wydaje się mocną fundamentalnie spółką ale kiedy przyjdzie czas na wzrosty kursu ?
Zainteresowało mnie dlaczego spółka która rok wcześniej była wyceniana przez analityków na prawie 30 zł w ciągu roku straciła 50 %. Przejrzałem dostępną historię w internecie i okazało się, że w 2008 r roku Stelmet po przekręcie dyrektora finansowego (opcje walutowe na 130 mln zł) był na skraju bankructwa. Właściciel i jego syn stanęli na wysokości zadania i uratowali firmę. Sprawdzili się w naprawdę trudnym momencie. Czyli tak zaprawieni w bojach menadżerowie powinni spokojnie poradzić sobie z chwilowym spadkiem zysku. A przyczyny mniejszego zysku: spadek wartości funta, zmniejszenie sprzedaży w Wielkiej Brytanii nie równoważy moim zdaniem przyszłych możliwości : nowa fabryka w Grudziądzu, zwiększenie sprzedaży w Niemczech i Francji, pierwsze kontakty handlowe w USA, zwiększenie produkcji peletu (dywersyfikacja) oraz mam nadzieję że bardziej słoneczne lato :)