• Wycena Stockwatch.pl Autor: ~Marek [84.10.104.*]
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: ~tomek [94.254.133.*]
    Papier tylko dla dużych ryzykantów mających lekki stosunek do swoich ciężko zarobionych pieniędzy... Wystarczy, że Urząd Skarbowy upomni się o podatek VAT i wszystkie wyceny biorą w łeb - wtedy po prostu spółki nie da się uratować. Pamiętajmy, że Urząd Skarbowy nie zwrócił jeszcze podatku VAT za wrzesień 2016 r., a ma na to bodajże 60 dni. Z tego wynika, że coś "im śmierdzi" i nadal badają sprawę... inaczej już dawno podatek za wrzesień 2016 by zwrócili. Bracia musieli brać ewentualność końca spółki pod uwagę, świadczy o tym fakt wyprowadzenia wszystkich kompetencji Briju SA do spółki zależnej zarejestrowanej w Luksemburgu. Dopóki nie pojawi się stanowisko US i prokuratury w sprawie VAT, to spółka może latać w granicach 8-10zł. Dodatkowo po tych wszystkich numerach zarządu spółka straciła całkowicie wiarygodność...
    Wystarczy pierwsze info US o żądaniu zwrotu podatku VAT (a zgodnie z prawem US może tak zrobić) i pieniędzy już nie da się odzyskać...
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: ~ToŻenada [66.249.93.*]
    No i piękne wyjaśnienie..kawa na ławę
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: ~Sąd [188.146.12.*]
    To jest gwóźdz do trumny wałek na vat gdyby PO dalej było przy władzy Briju by błyszczało wynikami a tu klops nie da sie dalej państwa okradać...
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: petermay [185.137.17.*]
    Dnia 2017-04-19 o godz. 12:39 ~tomek napisał(a):
    > Papier tylko dla dużych ryzykantów mających lekki stosunek do swoich ciężko zarobionych pieniędzy... Wystarczy, że Urząd Skarbowy upomni się o podatek VAT i wszystkie wyceny biorą w łeb - wtedy po prostu spółki nie da się uratować. Pamiętajmy, że Urząd Skarbowy nie zwrócił jeszcze podatku VAT za wrzesień 2016 r., a ma na to bodajże 60 dni. Z tego wynika, że coś "im śmierdzi" i nadal badają sprawę... inaczej już dawno podatek za wrzesień 2016 by zwrócili. Bracia musieli brać ewentualność końca spółki pod uwagę, świadczy o tym fakt wyprowadzenia wszystkich kompetencji Briju SA do spółki zależnej zarejestrowanej w Luksemburgu. Dopóki nie pojawi się stanowisko US i prokuratury w sprawie VAT, to spółka może latać w granicach 8-10zł. Dodatkowo po tych wszystkich numerach zarządu spółka straciła całkowicie wiarygodność...
    > Wystarczy pierwsze info US o żądaniu zwrotu podatku VAT (a zgodnie z prawem US może tak zrobić) i pieniędzy już nie da się odzyskać...

Z ciekawości: jest gdzieś o tym oficjalna informacja? Albo źle szukam, albo nie ma takowej kontroli.

Według tego, co sprawdziłem, to ustawa o VAT punkt 87 2c. mówi, że:

"2c. Naczelnik urzędu skarbowego przedłuża podatnikowi termin zwrotu różnicy podatku, o którym mowa w ust. 2, 5a i 6, na podstawie żądania zgłoszonego przez Komendanta Głównego Policji, Szefa Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Szefa Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego lub Prokuratora Generalnego w związku z prowadzonym postępowaniem na okres wskazany w żądaniu, nie dłuższy niż 3 miesiące."

Kluczem tutaj są: 60 dni na zwrot + ewentualne 3 miesiące. Nie wiem tylko, jakim systemem Briju się rozlicza - kwartalnym czy miesięcznym, ale zakładając, że jeśli kwartalnym, to w grudniu 2016 powinni złożyć deklarację VAT i wniosek o zwrot nadpłaty podatku VAT. A to by dało styczeń/luty 2017 + możliwe dodatkowe 3 miesiące marzec/kwiecień/maj 2017.

Ewentualnie, jeśli rozliczenia podatkowe prowadzone są miesięcznie, to moim zdaniem kontrola, jeśli takowa była, powinna się już zakończyć. A przynamniej w terminie, który określa ustawa o VAT. To by mi wyglądało na to, że albo są zarzuty i nie mogę znaleźć o tym informacji, albo kontrola niczego negatywnego nie wykazała i też nie ma na ten temat informacji.

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: ~Ja [5.184.255.*]
    A ja dokupiłem akcji i w cale się nie boję że nagle coś us znajdzie. Firma działała zgodnie z obowiązującym prawem tj kupowała kruszec w Polsce z 23% vatem i sprzedawała zagranicznemu kontrechantowi z 0 vatem po czym po 30 dniach dostawalala zwrot tego vatu. I tylko dlatego że termin ten został wydłużony do 60dni zrezygnowali z tego typu transakcji.
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: petermay [185.137.17.*]
    Ja osobiście też się nie boję. Jeśli wszystko w papierach jest w porządku, a nie sądzę, by tego nie pilnowali, to nie ma powodów, przynajmniej na ten moment, do paniki.
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: darkl [94.254.242.*]
    Też uważam że gorzej być raczej nie powinno, odbicie zajmie pewnie jakiś czas ale raczej się nie martwię. Trudno mi sobie wyobrazić że spółka może polecieć poniżej 7-6,50. Za to przy pierwszym dobrym info może skoczyć na 13-15 zł. Bez ryzyka nie ma zabawy.... :-)
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: petermay [185.137.18.*]
    Dnia 2017-05-04 o godz. 13:13 darkl napisał(a):
    > Też uważam że gorzej być raczej nie powinno, odbicie zajmie pewnie jakiś czas ale raczej się nie martwię. Trudno mi sobie wyobrazić że spółka może polecieć poniżej 7-6,50. Za to przy pierwszym dobrym info może skoczyć na 13-15 zł. Bez ryzyka nie ma zabawy.... :-)

Od razu to może tak nie skoczy, według mnie, ale powinno to rozpocząć odbudowywanie zaufania inwestorów ;-) A może dobrze by było, gdyby ktoś z dużym pakietem akcji chciał wyjść, to z reguły wówczas trochę pospekulują i podniesie się cena :-)
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: ~jw [77.253.95.*]
    chyba wejść...
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: petermay [185.137.19.*]
    Dnia 2017-05-05 o godz. 08:14 ~jw napisał(a):
    > chyba wejść...

Trafna uwaga. Miałem na myśli wejść. :)
  • Re: Wycena Stockwatch.pl Autor: ~kc [178.217.249.*]
    Dnia 2017-05-04 o godz. 13:13 darkl napisał(a):
    > Też uważam że gorzej być raczej nie powinno, odbicie zajmie pewnie jakiś czas ale raczej się nie martwię. Trudno mi sobie wyobrazić że spółka może polecieć poniżej 7-6,50. Za to przy pierwszym dobrym info może skoczyć na 13-15 zł. Bez ryzyka nie ma zabawy.... :-)

to chyba czas się zbliża.
[x]
ITMTRADE 7,67% 0,15 2022-10-03 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.