• budowa księgi popytu Autor: ~wtk [165.225.84.*]
    to jest dobre info, dlatego, że:
    1. ujawni się nowy grubas, pewnie mają już kupca nagranego, nabywca z założenia przekroczy 5%, a obecnym free float i tak jest śmiesznie niski - w obrocie niewiele akcji, wpłynie pozytywnie na płynność,
    2. Górecki zapowiedział że środki ze sprzedaży zostaną przeznaczone na dokapitalizowanie spółki, z tej perspektywy sprzedaż ma sens, pakiet Góreckich zmniejszy się z 65% do 55%,
    3. Przyspieszona księga popytu to transakcja sprawdzona na świecie i mająca wiele zalet

Więcej na temat tego typu transkacji
    link 

Info ze spółki:

link

Akcjonariusze Auto Partner chcą w ABB sprzedać do 10,7 proc. akcji spółkiPAP - Biznes
    5 Kwi 2017, 17:51

5.04.2017, Warszawa (PAP) - Pięciu akcjonariuszy Auto Partner chce w procesie przyśpieszonej budowy księgi popytu (ABB) sprzedać do 12.465.944 akcji spółki reprezentujących do 10,7 proc. ogólnej liczby głosów - podała spółka w komunikacie.Proces sprzedaży zostanie przeprowadzony w trybie przyspieszonej budowy księgi popytu wśród wybranych inwestorów, rozpocznie się niezwłocznie i może zostać odwołany lub zakończony przez sprzedających w dowolnym czasie.W środę na zamknięciu jedna akcja Auto Partner kosztowała 5,44 zł, co oznacza, że wartość rynkowa sprzedawanego pakietu to blisko 68 mln zł.Spółka poinformowała, że zgodnie z informacją uzyskaną od jednego ze sprzedających akcjonariuszy Aleksandra Góreckiego, jego intencją jest wykorzystanie pozyskanych środków netto ze sprzedaży akcji na dokapitalizowanie spółki pod warunkiem podjęcia odpowiedniej uchwały przez walne zgromadzenie.Prowadzącym księgę popytu w procesie ABB jest BZ WBK. (PAP)
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~Raven [82.139.160.*]
    Kluczowa jest cena po jakiej dojdzie do transakcji. Praktyka pokazuje że dyskonto do giełdowej ceny może wynieść 5-10%. I o tyle tąpną notowania na giełdzie. Czy szybko kurs odrobi te straty? To jest pytanie.
    Nie wykluczone że będzie to dobry moment do kupienia jakiegoś pakietu na giełdzie.
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~Wtk [89.64.4.*]
    Livechat tąpnąl 4% w połowie lutego a kurs odrabiał miesiąc ale różnica jest taka, ze info nie zbiegło sie ze znakomitymi informacjami ze spółki jak w tym przypadku a nabywca nie przekroczył 5%, wiec nie musiał sie ujawniać. Wypadałoby tez spodziewać sie nowej rekomendacji. Ja dziś będę spał spokojnie, a jak tąpnie mocniej to faktycznie może dokupie co nieco
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~www-ooo [83.28.69.*]
    moim zdaniem jak cena będzie 5% lub niżej od ceny giełdowej to idealny moment do wejścia lub dokupienia....
    przecież nikt nie wpakuje kilkadziesiąt baniek żeby stracić na inwestycji
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ida2010 [95.49.25.*]
    Pytanie do "Doświadczonych inwestorów" - TakiOn, spokojny, Wtk, jaką cenę uzyskają? Czekam na odpowiedź!

PS. Obrażać i pomawiać kogoś jest łatwo, a tutaj wielki znak zapytania?
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~spokojny [157.25.180.*]
    wtk zacytuje tekst z artykułu, który podałeś:

"Przyspieszona budowa księgi popytu (ang. accelerated book-building, ABB) to transakcja mająca wiele zalet dla uczestniczących w niej stron." A my jako akcjonariusze jak nie jesteśmy jedną ze stron?

Oj ale zapomniałem ida2010 jest tu od straszenia nie ja ;) Czemu tak grubiańsko piszesz z 0 meteorytyką? Co ja uważam a dokładnie spekuluje - to tylko moje przemyślenia i tak proszę to odbierać:

Długo mieliśmy trend boczny gdzie wielu graczy z większym portfelem zaopatrzyło się w część akcji, jednak nie sadzę, żeby zadowalało ich to w pełni, gdyż ciężko było zebrać dla nich rzeczową ilość akcji. Obstawiam więc 4,8 - 5 jako punkt odbicia. Zwiększy się FF i spekuluje, że to wpłynie na płynność jak i umożliwi grubym efektywne granie akcjami i podnoszenie kursu i realizacje zysków na wyższych poziomach. Nie oszukujmy się tu płynność nie jest za dobra, co zmniejsza zainteresowanie i ogranicza podniesienie kursu.

Ida2010... jako poważny akcjonariusz, ze znaczącą ilością akcji powyżej 70k - czym sam się pochwaliłeś. Napisz w końcu merytorycznie, jak według Ciebie rozwinie się cała sytuacja i czy obecne info pozwala Ci spać spokojnie przy pakiecie, który posiadasz?

Merytorycznie proszę, nie grubiańsko ;)

• Obstawiam cenę 4.50 - 5.00 zł Autor: ~Seal [109.196.48.*]
    Pewnie dlatego te zrobili podbitkę a co do zysków spółki to jest księgowość kreatywna mogą podać równie dobrze stratę jak i zysk to zależy w jakim cyklu giełdowym jestesmy
  • Re: Obstawiam cenę 4.50 - 5.00 zł Autor: ~zz [87.207.57.*]
    6zł
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~spokojny [78.8.4.*]
    Dnia 2017-04-05 o godz. 23:00 ~spokojny napisał(a):
    > wtk zacytuje tekst z artykułu, który podałeś:

> "Przyspieszona budowa księgi popytu (ang. accelerated book-building, ABB) to transakcja mająca wiele zalet dla uczestniczących w niej stron." A my jako akcjonariusze jak nie jesteśmy jedną ze stron?

> Oj ale zapomniałem ida2010 jest tu od straszenia nie ja ;) Czemu tak grubiańsko piszesz z 0 meteorytyką? Co ja uważam a dokładnie spekuluje - to tylko moje przemyślenia i tak proszę to odbierać:

> Długo mieliśmy trend boczny gdzie wielu graczy z większym portfelem zaopatrzyło się w część akcji, jednak nie sadzę, żeby zadowalało ich to w pełni, gdyż ciężko było zebrać dla nich rzeczową ilość akcji. Obstawiam więc 4,8 - 5 jako punkt odbicia. Zwiększy się FF i spekuluje, że to wpłynie na płynność jak i umożliwi grubym efektywne granie akcjami i podnoszenie kursu i realizacje zysków na wyższych poziomach. Nie oszukujmy się tu płynność nie jest za dobra, co zmniejsza zainteresowanie i ogranicza podniesienie kursu.

> Ida2010... jako poważny akcjonariusz, ze znaczącą ilością akcji powyżej 70k - czym sam się pochwaliłeś. Napisz w końcu merytorycznie, jak według Ciebie rozwinie się cała sytuacja i czy obecne info pozwala Ci spać spokojnie przy pakiecie, który posiadasz?

> Merytorycznie proszę, nie grubiańsko ;)
    >

ida, czekam na Twój wpis w powyższym temacie :)
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~ra [5.172.237.*]
    ciekawe czy do 5zł spadnie,wystawiłem kupno na 5zł!!!!
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ida2010 [95.49.25.*]
    Dnia 2017-04-06 o godz. 09:12 ~spokojny napisał(a):
    > Dnia 2017-04-05 o godz. 23:00 ~spokojny napisał(a):
    > > wtk zacytuje tekst z artykułu, który podałeś:
    > >
    > > "Przyspieszona budowa księgi popytu (ang. accelerated book-building, ABB) to transakcja mająca wiele zalet dla uczestniczących w niej stron." A my jako akcjonariusze jak nie jesteśmy jedną ze stron?
    > >
    > > Oj ale zapomniałem ida2010 jest tu od straszenia nie ja ;) Czemu tak grubiańsko piszesz z 0 meteorytyką? Co ja uważam a dokładnie spekuluje - to tylko moje przemyślenia i tak proszę to odbierać:
    > >
    > > Długo mieliśmy trend boczny gdzie wielu graczy z większym portfelem zaopatrzyło się w część akcji, jednak nie sadzę, żeby zadowalało ich to w pełni, gdyż ciężko było zebrać dla nich rzeczową ilość akcji. Obstawiam więc 4,8 - 5 jako punkt odbicia. Zwiększy się FF i spekuluje, że to wpłynie na płynność jak i umożliwi grubym efektywne granie akcjami i podnoszenie kursu i realizacje zysków na wyższych poziomach. Nie oszukujmy się tu płynność nie jest za dobra, co zmniejsza zainteresowanie i ogranicza podniesienie kursu.
    > >
    > > Ida2010... jako poważny akcjonariusz, ze znaczącą ilością akcji powyżej 70k - czym sam się pochwaliłeś. Napisz w końcu merytorycznie, jak według Ciebie rozwinie się cała sytuacja i czy obecne info pozwala Ci spać spokojnie przy pakiecie, który posiadasz?
    > >
    > > Merytorycznie proszę, nie grubiańsko ;)
    > >
    >
    > ida, czekam na Twój wpis w powyższym temacie :)

"Spokojny" nigdy się nie chwaliłem, że miałem 70 tys akcji, jeżeli tak to przytocz ten wpis (akcji miałem znacznie więcej). Co do spółki w marcu pisałem, że akcje będą kosztowały 04 kwietnia 4,92; niewiele się pomyliłem ABB - 4,9. Co do spółki jest wiele znaków zapytania? Więcej nie będę pisał, bo napiszecie, że manipuluję kursem. PS. Jeszcze kilka tygodni temu znacznie inaczej oceniałem APR!
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~Raven [82.139.160.*]
    I co? Chcesz żeby cię docenić i pogłaskać? Dobrze.

Dobry Ida. Zna się na kursach akcji.
    Zuch!
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ida2010 [94.254.161.*]
    Śmieszny jesteś. Zazdrościsz, że ktoś potrafi inwestować, przewidzieć zachowanie kursu akcji. Na tym polega inwestowanie, żeby przewidzieć co nastąpi. Pomimo tego, że spółka pokazuje bardzo dobre wyniki, jeżeli zarząd nie liczy się z akcjonariuszami kurs latami może się " kisić". Zapamiętaj giełda to PSYCHOLOGIA.
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~spokojny [157.25.180.*]
    przecież napisałem, ze powyżej 70k - bo kiedyś napisałeś, że masz/miałeś znacznie więcej. Nie chce mi się szukać wątku...

co do AP... byli dla mnie wzorem na naszej bananowej giełdzie, ale również zamieniłem o nich zdanie, po tej akcji co odwalili.

Zobaczymy jak to rynek odbierze i czy będzie chciał kupić te 12 mln akcji wyżej, z perspektywą emisji akcji...

a jak Ty uważasz ida?

• Re: budowa księgi popytu Autor: ~500900 [5.172.234.*]
    Nie ma co panikować spółka się rozwija popatrzcie na Intercars jak zaczynała a dziś? dobre wyniki i dalszy rozwój .Ta kasa nie trafi w postaci dystrybucji akcji nabytych przez abb na parkiet.To nie przekręt bedzie ok!
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~spokojny [62.87.129.*]
    ale ja nie panikuje, ja jestem spokojny :)

Tylko zawsze myślę logicznie i tak trzeba moim zdaniem działać na giełdzie, kierując się informacjami i odpowiednio je czytać.

Tu jest podane:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/AUTO-PARTNER-S-A-wyniki-finansowe-7509418.html

Wartość księgowa na akcję 1,37 a obecny kurs 5,05, zysk na jedna akcję 32 grosze TYLKO. Spółka jest na giełdzie dopiero rok czasu. Pierwsza informacją o sprzedaży akcji, zwiększeniu FF i dokapitalizowaniu firmy można odebrać za naturalną a nawet pozytywną przy dobrym kursie sprzedaży, a był godziwy bo wynosi 4,9 pln według informacji.

Ale jest druga strona medalu... firma sobie wymyśliła emisje akcji i rozwodnienie kapitału, zamiast dążyć do wzrostu zysków na akcję i wartości księgowej i umacnianie swojego wizerunku i pozycji na giełdzie. Ja bym rozumiał takie posunięcie gdyby zysk na akcję był znacznie wyższy, ale przy tych danych?

A inwestor kupując 12 kk akcji po 4,9 logiczne jest, że będzie chciał sprzedać wyżej i zarobić - ile jego sprawa. Tak więc szykuje się perspektywa obrotu dużej ilości akcji + emisja.

Tak więc jeszcze raz pytam, kto przy takich danych i perspektywach kupi te akcje wyżej?

• Re: budowa księgi popytu Autor: ~spokojny [62.87.129.*]
    Dnia 2017-04-07 o godz. 08:53 ~spokojny napisał(a):
    > ale ja nie panikuje, ja jestem spokojny :)
    >
    > Tylko zawsze myślę logicznie i tak trzeba moim zdaniem działać na giełdzie, kierując się informacjami i odpowiednio je czytać.
    >
    > Tu jest podane:
    >
    > https://www.bankier.pl/wiadomosc/AUTO-PARTNER-S-A-wyniki-finansowe-7509418.html
    >
    > Wartość księgowa na akcję 1,37 a obecny kurs 5,05, zysk na jedna akcję 32 grosze TYLKO. Spółka jest na giełdzie dopiero rok czasu. Pierwsza informacją o sprzedaży akcji, zwiększeniu FF i dokapitalizowaniu firmy można odebrać za naturalną a nawet pozytywną przy dobrym kursie sprzedaży, a był godziwy bo wynosi 4,9 pln według informacji.
    >
    > Ale jest druga strona medalu... firma sobie wymyśliła emisje akcji i rozwodnienie kapitału, zamiast dążyć do wzrostu zysków na akcję i wartości księgowej i umacnianie swojego wizerunku i pozycji na giełdzie. Ja bym rozumiał takie posunięcie gdyby zysk na akcję był znacznie wyższy, ale przy tych danych?
    >
    > A inwestor kupując 12 kk akcji po 4,9 logiczne jest, że będzie chciał sprzedać wyżej i zarobić - ile jego sprawa. Tak więc szykuje się perspektywa obrotu dużej ilości akcji + emisja.
    >
    > Tak więc jeszcze raz pytam, kto przy takich danych i perspektywach kupi te akcje wyżej?
    >

Po ile oni sobie wzięli te akcje? 1,98? Opłaca im się teraz sypać wszystkim? AP moim zdaniem ze spółki fundamentalnej przechodzi na spekulacyjną. A wy jak uważacie?

INFO:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/AUTO-PARTNER-S-A-Informacja-poufna-objecie-przez-Osoby-Uprawnione-akcji-serii-I-7510136.html
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~zz [87.207.57.*]
    róznica miedzy ta spolka a intercars jest taka ze inter podnosi wartosc akcji bez drukowania sobie kwitów i posiada 10 razy ich mniej niz auto ci po wejsciu jak widze przyjeli strategie to sobie dodrukujemy akcji te spólki co tak robiły albo ich juz nie ma albo sa groszowkami oby to samo nie spotkalo auto
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~spokojny [78.8.112.*]
    Dnia 2017-04-07 o godz. 13:59 ~spokojny napisał(a):
    > Dnia 2017-04-07 o godz. 08:53 ~spokojny napisał(a):
    > > ale ja nie panikuje, ja jestem spokojny :)
    > >
    > > Tylko zawsze myślę logicznie i tak trzeba moim zdaniem działać na giełdzie, kierując się informacjami i odpowiednio je czytać.
    > >
    > > Tu jest podane:
    > >
    > > https://www.bankier.pl/wiadomosc/AUTO-PARTNER-S-A-wyniki-finansowe-7509418.html
    > >
    > > Wartość księgowa na akcję 1,37 a obecny kurs 5,05, zysk na jedna akcję 32 grosze TYLKO. Spółka jest na giełdzie dopiero rok czasu. Pierwsza informacją o sprzedaży akcji, zwiększeniu FF i dokapitalizowaniu firmy można odebrać za naturalną a nawet pozytywną przy dobrym kursie sprzedaży, a był godziwy bo wynosi 4,9 pln według informacji.
    > >
    > > Ale jest druga strona medalu... firma sobie wymyśliła emisje akcji i rozwodnienie kapitału, zamiast dążyć do wzrostu zysków na akcję i wartości księgowej i umacnianie swojego wizerunku i pozycji na giełdzie. Ja bym rozumiał takie posunięcie gdyby zysk na akcję był znacznie wyższy, ale przy tych danych?
    > >
    > > A inwestor kupując 12 kk akcji po 4,9 logiczne jest, że będzie chciał sprzedać wyżej i zarobić - ile jego sprawa. Tak więc szykuje się perspektywa obrotu dużej ilości akcji + emisja.
    > >
    > > Tak więc jeszcze raz pytam, kto przy takich danych i perspektywach kupi te akcje wyżej?
    > >
    >
    > Po ile oni sobie wzięli te akcje? 1,98? Opłaca im się teraz sypać wszystkim? AP moim zdaniem ze spółki fundamentalnej przechodzi na spekulacyjną. A wy jak uważacie?
    >
    > INFO:
    >
    > https://www.bankier.pl/wiadomosc/AUTO-PARTNER-S-A-Informacja-poufna-objecie-przez-Osoby-Uprawnione-akcji-serii-I-7510136.html

ciężko było wtedy logicznie pomyśleć i sprzedać jak kurs podbili?
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~michalus [188.146.145.*]
    szanowni Państwo wy nie czytacie komunikatów, a tam napisane jest:
    „W nawiązaniu do zawiadomienia od Akcjonariuszy z dnia 5 kwietnia 2017 roku, w imieniu Aleksandra Góreckiego, (dalej „Sprzedający”) informuję, że zgodnie z informacją uzyskaną od Sprzedającego, jego intencją jest wykorzystanie pozyskanych środków netto ze sprzedaży akcji w ramach ABB na dokapitalizowanie Spółki pod warunkiem podjęcia odpowiedniej uchwały przez Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy.
    Zamiarem Sprzedającego jest objęcie akcji nowej emisji po cenie równej cenie akcji sprzedawanych, która będzie wynikiem budowania księgi popytu w transakcji ABB."
    Czyli tak naprawdę Górecki sprzedaje 9,99% i całą sumę jako za to uzyska chce włożyć w spółkę. Dzisiaj ma gotówkę, jak ją przekazać spółce?? Najprostszy sposób- spółka  emituje taka samą ilość akcji jaką on sprzedał i on płaci za nie po 4,9zł. Ktoś powie że nastąpiło rozwodnienie kapitału, zgoda liczba akcji wzrasta o 9%. Ale on te akcje nie bierze za darmo, ale płaci za nie 50mln zł. Czyli w spółce pojawia się czysta gotówka i to nie jest według mnie takie złe
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~Jojo [37.47.105.*]
    Akurat, mogli to dofinansowanie zrobić poprzez kredyt lub emisję pp a nie mataczyć i chwiać kursem. K O M B I N A T O R Z Y
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~max [31.178.136.*]
    jak nie masz pojęcia to nie obrażaj. robia to w interesie spółki więc i jej akcjonariuszy. doceń ,że nie ma przekrętów typu spółki cypryjskie tylko przejrzyście i oficjalnie
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~zz [87.207.57.*]
    nie wiem jak tu bedzie ale taki przykład ,kania sprzedał tez chyba 11mnl swoich akcji inwestorom po 2,7 w celu dokapitalizowania spolki kurs spadl z 3,2 do 2zl ,jak sadze obaj panowie sie znaja w koncu firmy maja niedaleko siebie oby tylko tak samo nie robili ,tamten nawet dywidendy nie płaci sadze ze tutaj bedzie podobnie, nadrukuja papiera i zrobia groszowke
  • Re: budowa księgi popytu Autor: ~TakiOn [176.184.130.*]
    No, dlatego możesz już iść z czystym sumieniem wybrać inna spółkę. Szerokiej drogi ;)
[x]
AUTOPARTN 0,57% 17,70 2026-03-11 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.