• Fakty Fota Autor: ~pj [37.47.68.*]
    Witam, kilka faktów:

1. Fota jest w upadłości układowej. Nie wiem, czy powstanie, czy padnie - nie jestem wróżką. Dzisiaj wychodziłem, zarobiłem dość. Tym co zostali z całego serca życzę jeszcze lepszego zarobku.
    2. Na giełdzie jestem od 2009 roku. Bywało różnie, raz lepiej, raz gorzej, ale uczyłem się. Do tych co zaczynają - giełda to nie perpetum mobile do robienia pieniędzy. Tutaj trudno o to, żeby z 1000 zrobić 100 000 - choć to pewnie możliwe. Jak czytam naganianie jednych na drugich, to czasem naprawdę jest mi niedobrze. Każdy powinien podejmować decyzji wg swojego rozumu, a nie tego co napisał Pan lub Pani na forum.
    3. Inwestor Foty - Financo. Bardzo mało informacji o nim, trudno znaleźć coś istotnego. Dla mnie duży znak zapytania. Wg info ogólnie dostępnego - 4 osobowy podmiot, choć może się mylę.
    4. List intencyjny - to z pewnością dobra wiadomość. Pamiętać trzeba też o tym, że prawnie nic nie znaczy i do niczego nie zobowiązuje.
    5. Kluczowa sprawa to Banki, ale jak będzie z nimi, to dopiero info marzec - choć ja obstawiam, że później.
    6. Moje zdanie jest takie, że będą tutaj jazdy góra dół i przewalanie pakietów. Bardzo duże ryzyko, zalecam nie więcej jak 5% kapitału inwestycyjnego i tylko dla naprawdę mocnych nerwowo.

ps.
    Artykuł w podłodze, to nic jak już tylko wiadome wszystkim informacje. Od takie podsumowanie sytuacji. Nikt z jego powodu ani nie dostanie ataku smutku, ani radości - tak, że spać spokojnie.

Pozdrawiam
    pj
  • Re: Fakty Fota Autor: ~Marcel [176.221.121.*]
    Nagle kiedy jest szansa wyjścia z marazmu na Focie TY sprzedajesz akcje i o wszystkim Nas informujesz....
    Pozdrawiam
  • Re: Fakty Fota Autor: ~adi001 [195.47.201.*]
    ...zgadzam się z przedmówcą - po kilku latach zastoju...czyżby "zupełny przypadek"...:) ... nie sądzę:)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.218.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Fakty Fota Autor: ~sss [78.11.44.*]
    sprzedał swoje akcje i teraz nagania na spadki bo widzi że pociąg dalej gna, a stacji docelowej nie widać.
  • Re: Fakty Fota Autor: ~pj [37.47.68.*]
    Czasem przeraża mnie to, jak wiele w ludziach jest nienawiści do drugiego człowieka. Gram na giełdzie od 8 lat. Były różne fazy moich decyzji - i te bardzo złe, kiedy wydawało mi się, że kupując akcje firmy po 1 grosz nie można stracić. Bo przecież najmniejsza następna wartość to 2 grosze i zysk 100 procent. To był sam początek, potem szybko okazało się, że jest coś takiego jak split i że jednak mój jeden grosz w ciągu paru minut wart był już tylko pół grosza...

Potem dużo nauki, ogólnych zasad, czytania sprawozdań, oceniania ryzyka, firmy wydmuszki, firmy w upadłości z układem, itp.

Potem przyjąłem 3 zasady, którymi chyba każdy powinien się tutaj kierować:
    1) Kiedy kupione przeze mnie akcje stracą 15% sprzedaje. Wiele, wiele razy uratowało mnie to przed o wiele większą stratą
    2) Kiedy akcje idą w górę to sprzedaż rozważam przy 15% zysku, 30%, ale zawsze sprzedaję przy 100 i zapominam o spółce. Pierwsza opcja oczywiście zdarza mi się najczęściej, zysk powyżej 100 przez te lata zdarzył mi się 3 razy.
    3) Inwestuje maksymalnie 20% moich środków. W przypadku firm w upadłości ryzykiję maksymalnie 5% z tych 20% - po prostu te pieniądze, albo przynoszą duży zysk, albo się je traci.

Nie naganiam Was ani na sprzedaż, ani na kupno. To zawsze powinna być przemyślana indywidualna decyzja. To czy Fota pójdzie w górę, czy nie, zależy w tym momencie tylko od Banków. To czy list intencyjny zmieni się w umowy zależy od rozmów z Bankami i od planu na restrukturyzację. Nade wszystko od audytu, jaki zapewne Banki sobie zażyczą i być może już jest zrobiony. Restrukturyzacja to proces bardzo długi i żmudny z wieloma trudnymi momentami. Oczywiście może zakończyć się sukcesem.

Co do mojej sprzedaży akcji Fota - każdy, kto kupuje akcje, to ma prawo do ich sprzedaży, ja sprzedałem wczoraj, bo uznałem dla mnie taką decyzję za dobrą. Zresztą sprzedałęm w dniu wczorajszym wszystkie akcje, jakie miałem. Wig 20 i 30 jest na górze, po prostu logika podpowiada mi, że marzec będzie zjazdowy - od tyle.

i na koniec, wszystkim Wam życzę, aby te akcje szły w górę i aby każdy zarobił. Mnie z tego powodu serce nie będzie boleć, nie jestem pazerny.

Pozdrawiam
    pj
  • Re: Fakty Fota Autor: ~ja [94.254.152.*]
    powiem Ci ze siedze tu od grudnia i to byl najlepszy post jaki przeczytalem, dzieki za darmowa lekcje...
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.146.65.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Fakty Fota Autor: ~hydrus_pl [95.160.158.*]
    Dzięki za mądre, spokojne wpisy. To rzadkość na tym forum. Ja co prawda gram ostrzej, bo nie mam nic, a chcę mieć coś i dlatego muszę ryzykować, dlatego zamiast 20% kapitału w akcjach mam 100%, a zamiast 5% z tych 20%, w Focie mam obecnie po tych wzrostach już... połowę kapitału. Tak, nadal mam, obserwuję i czuwam.

[x]
FOTA 0,00% 0,03 2018-01-12 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.