Postanowiłem wprowadzić nieco merytorycznej dyskusji na forum, stąd moja ogromna prośba aby na tym wątku nie trenować pyskówki lub plucia jadem. Proponuję przeprowadzmy wspólnie quasi analize SWOT naszej spólki. Szanse i moce strony: - dynamicznie rosnący rynek VR - segmentów B2B i B2C - zapowiedź wejścia w gry VR czyli dywersyfikacja porftela klientów: do dotychczasowych firmowych dochodzą indywidualni - rekrutacja pracowników - specjalistów od gier - 15/03 NWZA gdzie do RN wejdzię Earl Dodd (pracuje w HP, dział Business Development) oraz Andrzej Gluchowski, zarządzajacy 3DGlence które to ostatnio sprzedało 49% akcji M.Sołowowoi. - Wejscie A. Gluchowskiego moze oznaczać ścisła współpracę obu firm jak równiez nie wyklucza dokapitalizowania przez 3 najbogatszego człowiek w PL - kapitalizacja I3D w porównaniu z innymi spólkami growymi jest groszowa. Np potentat CD Project kapitalizają przebił Eneę, Taurona czy Orange. - duże doświadczenie w tworzeniu symulatorów które mozna wykorzystać np w grach vide: http://www.teleinfo.com.pl/2017/02/15/symulator-jazdy/ - ugruntowana pozycja na rynku VR - "zapomnienie" przez rynek, inwestorzy obecni na innych spółkach nowotechnologicznych nie zwracali uwagi na I3D, teraz w obliczu "mody" na ten segment firm widza niedowartościowanie więc kupują licząc na 200-300% zysku (cena ok 3 pln za akcje). Poza tym inne spólki o podobnym profilu zaczynaja wyglądac na przewartościowane Słabe strony i zagrożenia: - zła sytuacja finansowa: duze zadłużenie, spadajace obroty i generowane straty - od lipca 2016 brak kontraktów powyżej 100k euro - tylko drobne realizacje i kontynuacja dotychczasowych prac - niskie free float - powodujacy możliwośc dowolnego rozchwiania kursu - szybki wzrost kursu akcji może przełożyć się w szybkie spadki - zagrożenie manipulacji przez tzw. spółdzielnie Dopisujcie swoje przemyslenia - razem używajac merytorycznych argumentów łatwiej ocenic i zdiagnozwoać sytuacje.
Do doświadczeń , które mogą przełożyć się na gry dodałbym ,że ostatnio dla Goodyeara stworzyli praktycznie grę. Zatem można zaryzykować tezę,że gry już potrafią robić... http://i3d.pl/portfolio/goodyear/
a szanse rynkowe bym doprecyzował: rynek graczy VR to w uproszczeniu rynek gogli do gier i aplikacji, a ten będzie ok.10 krotnie większy w 2018 względem połowy 2016 , kiedy i3d rozpoczęło rekrutację.. Stąd też tak, jak pisałem, przejście na model B2C.
Jak było po 40 gr to nie było chętnych do zakupu. Urosło ponad 100% to bez względu na dalsze perspektywy korekta musi być. Jak chcecie teraz kupić coś w dołku to Softblue. Podobna sytuacja jak na I3d przed wzrostem, a perspektywy jeszcze lepsze.
Skala obrotów w dwóch poprzednich dniach wskazuje, że - z całym szacunkiem - ale nie zostało to zrobione przez Szanownych Forumowiczów... albo to spółdzielnia, albo coś więcej, wygląda mi jednak na opcję "tisze budiesz, dalsze jediesz" - choćby po charakterze i wpisach naganiaczy w poprzednim tygodniu aktualnie wpisów mało, czyli towarzystwo raczej sprzedało i obgryza paznokcie, co do kursu - na miejscu grubasa zrobiłbym odpoczynek, a nawet wywołał korektę, najbliższe dni pokażą ilu "szczęśliwym jeszcze posiadaczom" puszczą jednak zwieracze
ewentualnie naganiacze sami kupili po 40 gr i parkują papier na kilka tygodni/miesięcy aż odpowiednio urośnie do 2-3 pln i pojawia sie 1sze efekty prac nad grami i efekty zmian w RN
dokladnie, wg mnie sami sie obkupili. ot taka taktyka. jedziesz po calosci, a tymczasem wystawiasz koszyczek i sie cieszysz.
teraz tez zaczna sie wpisy o balonie... o trupie itd itp. a prawda taka, ze kurs smiga i jak zerkniemy na ostatnie dni to sie okaze, ze pol free float zostanie zgarniety. byloby ciekawie jakby ktos duzy zbieral i niedlugo nie zostalo prawie nic w obrocie :)
Najtańsze gierki na nc i gpw. Jaką mają kapitalizację. 50mln Ja zakładam,że to co dotychczas I3d zrobiło w VR/AR plus doświadczenie warte jest: uwaga -15mln. Gołym okiem widać, że jest pod co rosnąć. I jeszcze jedno porównałem sobie zatrudnienie w CDR, F51 i JUJUBE. Całkiem miłe wnioski się nasuwają.
Dlatego właśnie coś mi się wydaje , ale możemy jeszcze w tym roku osiągnąć kapitalizację JJB, a to oznacza 8.70 zł za akcję. Zatrudnienie i doświadczenie zdecydowanie większe...
Oczywiście w tej chwili brzmi to groteskowo, ale chyba nie dociera do nas o końca to,że mamy naturalnego twórcę gier na gogle mogącego zostać liderem globalnym. A rynek gier VR na naszych oczach powiększa się blisko 10 krotnie względem 2015 roku do ponad 5.8mld dolarów w 2017 z poziomu 660mln w 2015. Myślę zresztą,że ten rynek będzie jeszcze większy ze względu na Cardboardy. Razem z nimi sprzedano 8,5mln gogli w 2016 roku. https://www.statista.com/statistics/499714/global-virtual-reality-gaming-sales-revenue/
W długiej perspektywie mogą być jednym z głównych graczy gier vr. Ale potrzeba kapitału. Nie wiem czy zrobią emisję czy przypadkiem nie wejdą w jakieś wspólne projekty.
Szanowy dado, bardzo milo ze chcesz wprowadzic nieco merytoryki. jesli jej szukasz spojrz na forum 2, 3 lata temu -jeszcze byla. Obecnie sytuacja omawianego podmiotu jest na tyle skomplikowana ze przeprowadzenie analizy swot nie jest mozliwe. Jestesmy pelni podziwu dla instyktu przezycia/walki zarzadu podmiotu i uznania dla dzialan "spoldzielni" odnosnie kursu akcji podmiotu.
Zarząd zarządem , spółdzielnia spółdzielnia , ale dlaczego Gluchowski z firmy wartej setki milionow się pojawił. A kilkunastu pracowników od gier już od pół roku siedzi. No i rynek globalny też w spisku uczestniczy , bo rośnie x5. Wszystko po to , żeby i3d urósł :)))))
wedlug mnie takie perelki zdarzaja sie raz na kilka lat, w raporcie w urzeklo mnie zdanie zakonczenie pewnych projektow pozwoli na skokowy wzrost wartosci firmy takze bez wachania wszedlem po sredniej1.05 Co do straty za 4 kwartaly to mozna sie zabawic kreatywna ksiegowosc w druga strone cili nie zaplaca podatku z przyszych zyskow. Spekuluje ze wejdzie nowy inwestor, obejmie ok. 20-30% akcji w kapitale po cenie 4-5zl..To tylko moje subiektywne przemyslenia Zycze szczescia