• Analiza SWOT Autor: ~dado [94.254.131.*]
    Postanowiłem wprowadzić nieco merytorycznej dyskusji na forum, stąd moja ogromna prośba aby na tym wątku nie trenować pyskówki lub plucia jadem.
    Proponuję przeprowadzmy wspólnie quasi analize SWOT naszej spólki.
    Szanse i moce strony:
    - dynamicznie rosnący rynek VR - segmentów B2B i B2C
    - zapowiedź wejścia w gry VR czyli dywersyfikacja porftela klientów: do dotychczasowych firmowych dochodzą indywidualni
    - rekrutacja pracowników - specjalistów od gier
    - 15/03 NWZA gdzie do RN wejdzię Earl Dodd (pracuje w HP, dział Business Development) oraz Andrzej Gluchowski, zarządzajacy 3DGlence które to ostatnio sprzedało 49% akcji M.Sołowowoi.
    - Wejscie A. Gluchowskiego moze oznaczać ścisła współpracę obu firm jak równiez nie wyklucza dokapitalizowania przez 3 najbogatszego człowiek w PL
    - kapitalizacja I3D w porównaniu z innymi spólkami growymi jest groszowa. Np potentat CD Project kapitalizają przebił Eneę, Taurona czy Orange.
    - duże doświadczenie w tworzeniu symulatorów które mozna wykorzystać np w grach vide: http://www.teleinfo.com.pl/2017/02/15/symulator-jazdy/
    - ugruntowana pozycja na rynku VR
    - "zapomnienie" przez rynek, inwestorzy obecni na innych spółkach nowotechnologicznych nie zwracali uwagi na I3D, teraz w obliczu "mody" na ten segment firm widza niedowartościowanie więc kupują licząc na 200-300% zysku (cena ok 3 pln za akcje). Poza tym inne spólki o podobnym profilu zaczynaja wyglądac na przewartościowane
    Słabe strony i zagrożenia:
    - zła sytuacja finansowa: duze zadłużenie, spadajace obroty i generowane straty
    - od lipca 2016 brak kontraktów powyżej 100k euro - tylko drobne realizacje i kontynuacja dotychczasowych prac
    - niskie free float - powodujacy możliwośc dowolnego rozchwiania kursu
    - szybki wzrost kursu akcji może przełożyć się w szybkie spadki - zagrożenie manipulacji przez tzw. spółdzielnie
    Dopisujcie swoje przemyslenia - razem używajac merytorycznych argumentów łatwiej ocenic i zdiagnozwoać sytuacje.
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~Mocarz [80.241.73.*]
    Puszczaj nie ma czasu na przemyślenia ..
    indyk myślał o niedzieli a w swobotę łeb ucieli
    chce kupić po 0,50gr
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~dado [94.254.131.*]
    ~mocarz - prosiłem aby na tym wątku były wpisy merytoryczne, rozumiem jesteś sfrustrowany więc wciągnij krótkie majtki i biegnij do piaskownicy,
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~Mocarz [80.241.73.*]
    dawaj na 0.50gr i mów co chcesz mnie to nie rusza :)
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~mors [46.31.38.*]
    Do doświadczeń , które mogą przełożyć się na gry dodałbym ,że ostatnio dla Goodyeara stworzyli praktycznie grę. Zatem można zaryzykować tezę,że gry już potrafią robić...
    http://i3d.pl/portfolio/goodyear/

a szanse rynkowe bym doprecyzował: rynek graczy VR to w uproszczeniu rynek gogli do gier i aplikacji, a ten będzie ok.10 krotnie większy w 2018 względem połowy 2016 , kiedy i3d rozpoczęło rekrutację.. Stąd też tak, jak pisałem, przejście na model B2C.
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~i3d_obserwator [195.245.224.*]
    Jak było po 40 gr to nie było chętnych do zakupu. Urosło ponad 100% to bez względu na dalsze perspektywy korekta musi być. Jak chcecie teraz kupić coś w dołku to Softblue. Podobna sytuacja jak na I3d przed wzrostem, a perspektywy jeszcze lepsze.
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~Mała_myszka [46.171.220.*]
    Skala obrotów w dwóch poprzednich dniach wskazuje, że - z całym szacunkiem - ale nie zostało to zrobione przez Szanownych Forumowiczów...
    albo to spółdzielnia, albo coś więcej, wygląda mi jednak na opcję "tisze budiesz, dalsze jediesz" - choćby po charakterze i wpisach naganiaczy w poprzednim tygodniu
    aktualnie wpisów mało, czyli towarzystwo raczej sprzedało i obgryza paznokcie,
    co do kursu - na miejscu grubasa zrobiłbym odpoczynek, a nawet wywołał korektę, najbliższe dni pokażą ilu "szczęśliwym jeszcze posiadaczom" puszczą jednak zwieracze
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~dado [94.254.131.*]
    ewentualnie naganiacze sami kupili po 40 gr i parkują papier na kilka tygodni/miesięcy aż odpowiednio urośnie do 2-3 pln i pojawia sie 1sze efekty prac nad grami i efekty zmian w RN
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~Obserwator [65.27.229.*]
    dokladnie, wg mnie sami sie obkupili. ot taka taktyka. jedziesz po calosci, a tymczasem wystawiasz koszyczek i sie cieszysz.

teraz tez zaczna sie wpisy o balonie... o trupie itd itp. a prawda taka, ze kurs smiga i jak zerkniemy na ostatnie dni to sie okaze, ze pol free float zostanie zgarniety. byloby ciekawie jakby ktos duzy zbieral i niedlugo nie zostalo prawie nic w obrocie :)
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~majonez [84.10.42.*]
    Najtańsze gierki na nc i gpw.
    Jaką mają kapitalizację. 50mln
    Ja zakładam,że to co dotychczas I3d zrobiło w VR/AR plus doświadczenie warte  jest: uwaga -15mln.
    Gołym okiem widać, że jest pod co rosnąć.
    I jeszcze jedno porównałem sobie zatrudnienie w CDR, F51 i JUJUBE.
    Całkiem miłe wnioski się nasuwają.

Dlatego właśnie coś mi się wydaje , ale możemy jeszcze w tym roku osiągnąć kapitalizację JJB, a to oznacza 8.70 zł za akcję.
    Zatrudnienie i doświadczenie zdecydowanie większe...
    Oczywiście w tej chwili brzmi to groteskowo, ale chyba nie dociera do nas o końca to,że mamy naturalnego twórcę gier na gogle mogącego zostać liderem globalnym. A rynek gier VR na naszych oczach powiększa się blisko 10 krotnie względem 2015 roku do ponad 5.8mld dolarów w 2017 z poziomu 660mln w 2015. Myślę zresztą,że ten rynek będzie jeszcze większy ze względu na Cardboardy. Razem z nimi sprzedano 8,5mln gogli w 2016 roku.
    https://www.statista.com/statistics/499714/global-virtual-reality-gaming-sales-revenue/
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~src [46.134.165.*]
    W długiej perspektywie mogą być jednym z głównych graczy gier vr. Ale potrzeba kapitału. Nie wiem czy zrobią emisję czy przypadkiem nie wejdą w jakieś wspólne projekty.
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~pio [89.67.113.*]
    Szanowy dado, bardzo milo ze chcesz wprowadzic nieco merytoryki. jesli jej szukasz spojrz na forum 2, 3 lata temu -jeszcze byla. Obecnie sytuacja omawianego podmiotu jest na tyle skomplikowana ze przeprowadzenie analizy swot nie jest mozliwe. Jestesmy pelni podziwu dla instyktu przezycia/walki zarzadu podmiotu i uznania dla dzialan "spoldzielni" odnosnie kursu akcji podmiotu.
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~nemo [37.47.13.*]
    Zarząd zarządem , spółdzielnia spółdzielnia , ale dlaczego Gluchowski z firmy wartej setki milionow się pojawił. A kilkunastu pracowników od gier już od pół roku siedzi. No i rynek globalny też w spisku uczestniczy , bo rośnie x5. Wszystko po to , żeby i3d urósł :)))))
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~nemo [37.47.13.*]
    http://m.forbes.pl/rosnie-rynek-vr-i-ar-do-2020-r-wyniesie-162-mld-dol-,artykuly,206505,1,1.html

źli spekulanci, niedobrzy, a fe. Rynek wzrośnie 32 krotnie. ojojoj. omijać i3d! :)))
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~smuga [91.239.113.*]
    - raporciki cieniutkie
    - a na NC obiecanki to standard
  • Re: Analiza SWOT Autor: ~rocamora [37.223.235.*]
    wedlug mnie takie perelki zdarzaja sie raz na kilka lat, w raporcie w urzeklo mnie zdanie   zakonczenie pewnych projektow pozwoli na skokowy wzrost wartosci firmy takze bez wachania wszedlem po sredniej1.05 Co do straty za 4 kwartaly to mozna sie zabawic  kreatywna ksiegowosc w druga strone cili nie zaplaca podatku z przyszych zyskow. Spekuluje ze wejdzie nowy inwestor, obejmie ok. 20-30% akcji w kapitale po cenie 4-5zl..To tylko moje subiektywne przemyslenia
    Zycze szczescia
[x]
I3D 0,00% 0,02 2018-06-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.