• jak dla mnie to promocja Autor: ~asger [89.238.37.*]
    dokupuje ,gdyz uwazam ,ze jest tanio ,biorac pod uwage wartosc tej firmy . pozdro dla dovado.
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~dovado [94.254.145.*]
    Pozdrawiam również kupujących myślących logicznie . Napiszę to trzeci raz Strata jest tylko w księgoiwaniu w walucie kraju spółki czyli Euro ze względu na najniższą cenę Euro przypadająćą na 31 grudnia , kiedy kurs Euro akuratnie był najniższy i sięgnął dna . Strata jest tylko na papierze bo tyle kosztowałyby przeszacowane samoloty gdyby je ktoś chciał sprzedać w Euro w dniu 31.12 2016 . Nie ma to związku z rzeczywistym zyskiem spółki , dlatego zapłacony podatek od zysków Każdy normalny by się cieszył że spółka zarobiliła 25 mln USD . Kwota 12 mln USD ze sprzedaży samolotów i 13 mln USD z przeszacowań wartosci samolotów (.Boeinga 737 należącego do Dikkys Investment  i 4 A321 należacych do matki Aviaam do wartości godziwej w dolarach )To nie jest wina avii że musi prowadzić księgowośc w walucie kraju w której ma siedzibę i wyszło na minus w Euro .
    Jak ktoś ślepy i nie widzi że wartość tych samolotów w rzeczywistosci wzrosła a nie spadła wystarczy wejsc na rubrykę Rzeczowe składniki majątku trwałego gdzie trzymane są samoloty http://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-bilans/AVIAAM,Q,0 i widać że wartość tych samolotów wzrosła o 90 mln PLN ( w tej cenie tylko 10 mlnPLN wciągniecie pozostałych 50 % wartości samolotu Embrarera  CRJ 200  którego Avia posiadała wcześniej tylko 50 %) Gdyby było inaczej jakim cudem wzrosły by te rzeczowe skłądniki o 90 mln skoro przeszacowano na minus . To że inwestorzy patrza na wskażniki wynikające z prowadzenia księgowości w Euro ( dane w dolarach podane sa na dzień sporządzenia raportu a nie ze względu na księgowanie w tej walucie ) Dopiero w dodatkowych dochodach w dolarach wyszedł zysk wynikający z różnicy prowadzenia księgowośći w Euro . . Gdyby tak nie było jakim cudem w dolarach byłaby przychody do zaksięgoiwania a nie byłoby ich w Euro . Dla mnie wystarczy że spółka w walucie USD w której prowadzi dzialalność zwiększyła swój kapitał o 110 mln Ktoś pytał dlaczego w 4 Q 2015 roku tak nie było bo nie było takiego wahnięci kursu i najdroższe samoloty dopiero pojawiły sie w kwietniu . Jak ktoś nie widzi tego rozwoju biznesu niecz spojrzy właśnie na rubrykę rzeczowych slkładnikach majątku trwałego gdzie trzymane są samoloty przeznaczone do leasingu http://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-bilans/AVIAAM,Q,0 Na 4 Q 2014 warosć floty w PLN 134 mln , na 4 Q 2015 250 mln , na 4 Q 2016 roku 506 mln . Po dostrczeniu całej dostawy za 800 mln USD do Aerofloty 50 % Aviaam Chiny wartość floty wzrośnie do 2 mld PLN To nie Litwini są winni tylko polscy inwestorzy nie widzący róznicy pomiędzy księgowaniem in minus a wzrostem kapitałów spółki w 4 Q o 110 mln PLN
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~asger [89.238.37.*]
    dzieki za bardzo merytoryczne posty, nie jestem taki biegly w ksiegowosci jak ty i twoje informacje bardzo mi pomagaja.
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~ds [95.50.252.*]
    DOvado ma jak najbardziej racje, szkoda że spółka w takim sposób nie odniosła się do tej straty żeby to w miare jasny sposób wyjaśnic. Moze nie było by takiej paniki, grubi tylko się smieją z niewiedzy ulicy, a ta jak pokazał wykres jest olbrzymia :(
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~Inwestor [194.242.62.*]
    Z tego też wniosek że w IQ17 jak kurs EUR/USD się utrzyma na obecnym poziomie albo jeszcze wzrośnie to zysk się pojawi.
    Ale to bez takiego znaczenia jak rozwój biznesu.
    Dopiero po dostawach tych 16 samolotów, czyli pod koniec 2017 będzie widać ile spółka zarabia, a tak w całości to dopiero w IQ18.
    Trzeba być cierpliwym jak przy wszystkich inwestycjach.
    Choć nie można wykluczyć że kurs może spaść jeszcze.
    Wsparcie na około 4,8-5,0 z a następne około 4 zł.

• Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~dovado [94.254.145.*]
    Przyjmując że Sypacz sie uparł cena spada do 2 zł . I co z tego gdyby tak spadła i utrzymywała sie przez dziesięć lat . Ja podchodzę tak do tego
    spółka zarobiła w tym roku na czysto ( księgowo )2 zł w rzeczywistosci 3zł w następnym roku jak bedzie pracowoła cała flota będzie zysk 5zł na akcję Wystarczy mi po 5zł dywidendy przez 12 lat a akcje niech kosztują nawet 1 zł odemnie napewno nie odkupi a od innych niech bierze ile chce jak tylko chcą oddawać Może spółka będą dalej inwestować do floty wartej 2,5 mld czyli 10 mld PLN i będą potrzebować kapitału W tym wypadku to wejda zgodnie z zapowiedzią na chińską giełdę tak jak planują w końcu to Chińska rządowa spółka której prezesem jest Chinka I chińczycy ch ętnie kupią akcje firmy leasingowej z takim klientem ja Aeroflota . Wydaje się że Chińczycy nie mają problemu z kapitałem Jesli Aeroflota od której odsunęli się leasingodawcy z Europy w związku z upadłością Transareo zechce dalej w 2018 korzystać z usług Aviaam Chiny to napewno Chińczycy znajdą pieniądze Wydaje mi się że prowincja Henan chce stworzyć leasing też na same Chiny i Azję a siostrzana spółka Avii ma pracujaće od pól roku pełne zaplecze techniczne na cała Azję , nie wiem czym zaślepieni są sprzedający Tak jak pisałem Chińczycy świętują podpisanie umowy nazywająć ten biznes i spółkę perłą w koronie a u nas pogrom Ale jak widać co kraj to obyczaj .

• Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~Andrea [94.254.227.*]
    Dziwię się, że spółka nie wypowiada się w kwestii wyników w ogóle. Po polsku i dla polskich inwestorów nie ma żadnego komunikatu, a strona internetowa jest beznadziejna i zawiera tylko stare informacje. Mogliby też coś powiedzieć o dywidendzie, czy w ogóle ją planują. Glucha cisza. Może gdyby coś napisali i wytlumaczyli to nie było by tego spadku?
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~Aviaam [2.139.71.*]
    Dovado pisal cos o tym, ze w zarzadzie albo w radzie nadzorczej spolki jest przedstawiciel Nationale-Nederlanden.
    Zobaczcie na wykres i na obroty. Kurs spolki byl kreowany co najmniej od ostatniej sesji ubieglego roku, kiedy to przez cala sesje byly sprzedawane akcje w duzej ilosci a na fixingu kurs spadl do 6,00 (po duzej sprzedazy). Potem kurs sobie dryfowal, niby ze tworzac formacje klina znizkujacego. Pozniej byl taki jeden dzien, w ktorym pojawil sie obrot. Z tym, ze nie bylo to skupowanie akcji z rynku a jedynie kupno-sprzedaz 400 tys. akcji jednemu podmiotowi przez drugi podmiot, co niby mialo byc sygnalem kupna, no bo skoro pojawiaja sie obroty, to trzeba kupowac. Potem kurs byl blokowany na 6 PLN. Wszyscy to widzieli. Potem byl raport i wiekszosc byla pozytywnego zdania.
    Czy inni uzytkownicy forum tez to widza? Nie wiem, czy jestescie za obecna wladza czy nie, ale mysle, ze w obecnym ukladzie politycznym moznaby sie bylo pokusic o sukces w ukaraniu autorow takiego spektaklu. Pozdrawiam : )
    Co myslicie o skontaktowaniu sie w tej sprawie z dziennikarzami? Macie jakies dodatkowe wskazowki, ktore moglyby ich przekonac do zajecia sie tematem?
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~Giga [84.203.14.*]
    Firma ma duże perspektywy, ale nie wiem ktoś chce tutaj zrobić niedźwiedzią przysługę i to na siłe.
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~Inwestor [194.242.62.*]
    Dokładnie- kwestia komunikacji i wiarygodności spółki.
    Zawsze spółki ze wschodu są wyceniane z dyskontem do tych z Polski czy z Zachodu Europy czy USA.

• Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~dovado [94.254.146.*]
    Ten dzisiejszy spadek to strata taka jak ta zaksięgowana w Euro w raporcie . Jest tylko na papierze . W rzeczywistośći w spółce nie ubyło przez to ani 1 dolara .
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~ds [95.50.252.*]
    Ale jest mocna nagonka na spółkę i moim zdaniem niedozowlone gierki dużych graczy, może KNF powinno się tutaj powiadomić żeby sprawdziła te dziwne przetasowania pomiedzy funduszami, mamy jakiegoś prawnika tutaj?
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~Adrian987 [83.20.8.*]
    A na co ci prawnik? Jak chcesz to napisz zawiadomienie do KNF :D

https://www.knf.gov.pl/dane_wspolne/Serwis_konsumenta/formularze/formularze_skargowe.html
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~dovado [94.254.146.*]
    KNF nic nie może co najwyżej dodać ją do alertów . Przecież na giełdzie decyduje prawo popytu i sprzedaży . Jest więcej sprzedająćych którzy się boją dalszych spadków i skracają pozycje . Niektórzy o tym piszą inni to robią . Było bardzo dużo graczy na krótko liczących na szybki zysk nie mogą realizować zysku to realizują stratę Inną sprawą jest to że ktoś kto miał dostęp do raportu i miał bardzo dużo akcji ocenił go negatywnie i sprzedająć z ukrycia blokował kurs . Może chcą zrobić wezwanie dlatego zaniżają kurs . Uchwalili skup i go wogóle nie realizują Nie wiem czy spółka nie powinna podać wcześniej tego wyniku w formie raportu bieżącego jesli odbiegał wartością od normy . Niewiem dlaczego spółka nie podaje wyniku w formie prezentacji Chyba nie wiedzą jak pokazać zysk w formie straty . Jak pokazać wzrost wartosci floty przy jednoczesnym księgowaniu straty . Myslę że nie sprzedawał tego fundusz tylko słup który otrzymał je wcześniej po 6,2 i 6,4 . Jakby coś to ta osoba nie ma dostępu do informacji . Nie wiem czemu Avia podaje w raporcie nie prawdziwe informacje że NN posiada 11,55 .Sprawdzałem w Rocznej strukturze aktywów Nationale-Nederlanden Otwarty Fundusz Emerytalny stan na dzień 30.12.2016  i ma on 11,8 % tak jak w komunikacie a więć NN które ma dostęp do informacji zwiększa posiadanie . Dla mnie spółka ma olbrzymie perspektywy rozwoju i nie oddam komuś akcji tylko dlatego że on tego chce .lub do tego dąży nawet w wezwaniu ,
    Dz.U. 2005 nr 183 poz. 1538
    Ale jak spadnie ponizej 4 zl to rzeczzywiscie bd trzeba sie tym zajac :D
    Ale moze to i lepiej, ze tak spada ( slabe rece oddadza)
    Duza czesc jak wroci na 6 zl to odda z ulga i wtedy pewnie ruszymy dalej.....
    Nie ma co sie martwic......
    Chyba, ze ktos musi sprzedac akcje np na dniach.....
    Ale popyt zaczyna sie pojawiac....... wiec nie jest tragicznie
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~zibi740 [89.67.47.*]
    To zależy czy fundy zbiorą tyle akcji ile chcą ,jak nie zbiorą to docisną poniżej 4 pln i nic nie zrobicie . Drobnica ma bardzo mało akcji .
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~koń [79.191.30.*]
    Ty Dovado nie oddasz ale jak odda Nationale Nerelanden to potem Cię wycisną. Ja już to z nimi przerabiałem . Wtedy nie KNF ale prokuratura byle dobry wniosek a klimat wokół OFE w środowiskach rządowych oględnie mówiąc nie jest dobry. Zaznaczam , na tym etapie uznaje jednak ten scenariusz za mało prawdopodobny. Bez zgody funduszy niewykonalny. Najbardziej prawdopodobny jest wariant najprostszy - spółka postrzegana jest spekulacyjnie - nie ma odpału po wynikach to wychodzimy za wszelką cenę a kupującym w to mi graj.
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~koń [79.191.30.*]
    Zauważcie jeszcze , że AviaSG też dziś spadła a tu wynik netto był poprawny. Może taki Litewski Wirus. Kiedyś spadały spółki Ukraińskie - bo wojna. Litewskie spadają bo C/Z nie spadła poniżej 2. Teraz Agroton rośnie mimo , że na części pól separatyści sadzą im miny a Avia spada bo ma papierową stratę pierwszy raz w historii. Tak , tak tu nigdy nie było minusa.
    Jeszcze uwaga do Avii SG - ona też podała straty w IV kwartale i o tych stratach rozpisywał się szeroko 15.02.17 bankier .pl. Obydwie spółki wykazały stratę w IV kwartale.
  • Re: jak dla mnie to promocja Autor: ~TTS [37.248.166.*]
    Nie przekroczyli progu informacyjnego, więc nie mieli obowiązku raportowania
    Do Dovado:
    Piszesz:
    "Inną sprawą jest to, że ktoś kto miał dostęp do raportu i miał bardzo dużo akcji, ocenił go negatywnie i sprzedająć z ukrycia blokował kurs."
    To sie kupy nie trzyma. Albo ktos ma duzo kasy i inwestuje w bardzo duzo akcji, a co za tym idzie wie w co inwestuje i wie, ze papierowy zysk nie gra roli, albo i nie! Rozumiem drobnych inwestorow, ktorzy kupili pare kilo i nie chce im sie zainteresowac spolka czy raportem. Ale jezeli ktos ma bardzo duzo akcji, to tez wie, co robi. Dlatego ta opcja odpada. Nie ma nikogo, kto mialby bardzo duzo akcji i ocenilby ten raport zle. To sie nie zdarza profesjonalnym inwestorom.
    A skoro mialby dostep do raportu wczsniej, to znaczy, ze jest insiderem i wie co sie dzieje w spolce. A jak ktos to wie, to nie sprzedaje akcji od tak sobie, bo na papierze nie ma napisane PROFIT: 12,8 mln USD.

Drobna uwaga techniczna:
    Tez uwazam, ze te 400tys. sztuk akcji zostalo sprzedane slupowi, komus, kogo nie bedzie mozna pociagnac do odpowiedzialnosci.
    Pierwsza tranzakcja 200 tys. sztuk byla w okolicach 6,08-6,09 a druga, tez 200 tys. sztuk w okolicach 6,39-6,40.

Jeszcze jedna ciekawa sprawa w przeciągu roku zniknęło z wolnego obrotu 12 % akcji.  Rok temu było 35 % free float a dzisiaj jest 23 %.Informacji żadnej nie było . Nie zdziwiłbym się jak skupują własne akcje, bo kasę mają.
    No ale trzeba pamietac o tym, ze skup akcji wlasnych trzeba raportowac.
[x]
AVIAAML 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.