Ludzie, Pan Ż. powinien dostać nobla za ten almowy przekręt. Pan M. zaproponował mu deal - 5,5 mln akcji za złotówkę szt. Rynek zareagował, naiwni myśleli, że jak ktoś inwestuje, to się temat dźwignie, kurs poszedł do góry, Pan M. uratował co miał i się wyprzedał ile mógł. Pan Ż. założył spółkę niepowiązaną kapitałowo i podnajął dwa najbardziej rentowne sklepy, podnajął markę, a teraz pewnie wyprzeda się jeszcze z zyskiem kosząc na czysto 1-3 banieczki na rozruch nowego interesu. Alma Market pójdzie do piachu, a z masy upadłościowej Pan Ż. za bezcen kupi prawa do nazwy i jest gość na czysto! Miesiąc dwa zaangażowania i kasa się zgadza! Nobla mu!
Wczoraj byłem w Almie na Pilotów. Towaru od cholery, nawet rozsunęli półki, które wcześniej tak ułożyli aby zmniejszyć powierzchnię sklepu i jakoś ukryć braki, pracownicy uwijali się rozkładając towar. Najprawdopodobniej to towary ze zlikwidowanych lokalizacji, ale jednak wyglądało to dobrze. Zapomniałem tylko sprawdzić jaki NIP jest na paragonie :) Ale coś mi mówi, że to jednak ten: 9452201351
Jak to będzie, to nie wiem, ale na paragonach na Pilotów jest już Alma Kraków, która chyba jeszcze nie ma koncesji na alko, bo alko sprzedają tylko w jednej specjalnej kasie. Jednym słowem, to już inna firma i na nic emisje akcji Alma Market, bo sprzedaż z najbardziej rentownego sklepu idzie już na konto spółki pana Ż. Na Almie wtopiłem, chociaż wyprzedałem się już dawno po 3 z groszami, ale przynajmniej sklep obok mojego miejsca zamieszkania zostanie i nie będę musiał latać po zakupy do Auchana :) Almę traktuję jak sklep osiedlowy :)
Ciekawe jak pan Ż. rozegra sprawę z budynkiem sklepu. Za chwile syndyk będzie go sprzedawał, a nie wiadomo czy Ż. ma taką kasę. Przyszły właściciel może mieć inną koncepcję zagospodarowania obiektu i wtedy podstawi taczki. Pan Ż. chyba nieźle na tym popłynie
Tam faktycznie mają dobrą lokalizację i obroty tam, jeśli będą w miarę dobrze dbać o zaopatrzenie, powinni mieć stabilne, nawet z tendencją wzrostową, ale to Alma Kraków sp. z o.o., nie zaś Alma Market SA, która ma z tego w tym momencie tylko czynsz dzierżawny ... Generalnie to bezpieczna lokalizacja bo w zasadzie tylko tam wyżej auchan, lidl daleko, carrefour daleko.... przeżyją tam ale tylko jeśli będą dbać bo klient w tej okolicy bardzo mocno się odmłodził i jest wymagający .... Ja chodzę teraz do carrefoura bo mają dobre owoce o resztę też bardzo dbają, czekam na ich sklep internetowy.
Nie wiem kiedy wchodziłeś w to, ale listopad, grudzień 2015 w mojej ocenie tutaj było już po wszystkim .... zerknij na komunikaty z tamtego okresu .... bardzo ładnie pokazują w zestawieniu z tym co teraz już wiadomo jak czytać na przyszłość takie zagrywki ...