• -50% Autor: ~Pomidorre [89.186.17.*]
    W piątek wchodziłem po 18 i akcje kosztowały 112,5 zł, dzisiaj wchodzę przed rozpoczęciem sesji i akcje kosztują 56,36 zł, czy ktoś mi może wyjaśnić o co tutaj chodzi ??
  • Re: -50% Autor: ~Lukasz [193.105.24.*]
    Jest emisja akcji, jutro powinienes dostac na konto prawa poboru które opchniesz albo zrealizujesz i bilans powinien sie zgadzać.

"Therefore, subject to the regulatory approvals referred to above, it is expected that:
    • subscription rights can be exercised from February 6, 2017 (included) to February 23, 2017 (included) in Italy and Germany and from February 8, 2017 (included) to February 22, 2017 (included) in Poland ; and
    • subscription rights can be traded on the MTA from February 6, 2017 to February 17, 2017 and on the WSE from February 8, 2017 to February 17, 2017."
  • Re: -50% Autor: ~wege99 [195.178.26.*]
    Prawo poboru 49,9 %

• Re: -50% Autor: ~Jacek [31.2.97.*]
    Czyli jak mam 100 akcji to dziele to przez 5 mnoze przez 13 czyli bedzie 260 - czy tyle otrzymam praw poboru ktore sa dzis notowane okolo 11 euro? Dobrze licze?
  • Re: -50% Autor: ~Lukasz [31.0.71.*]
    Tak powinno być, będziesz mógł sprzedać pp albo je zrealizować płacąc 8.09euro za każdą akcje
  • Re: -50% Autor: ~Zed [89.71.117.*]
    Ile stawiacie jutro Open i co robicie, wchodzicie w nowa emisje czy sprzedajecie pp
  • Re: -50% Autor: szczekam [89.66.45.*]
    Ja sprzedaje. Mam już dość tej spółki na najbliższe 2-3 lata.
    Pp wydaje mi się ze będzie Open w granicy 6 euro
  • Re: -50% Autor: ~MP [195.245.217.*]
    6 euro to niżej niż cena emisyjna nowych akcji - to chyba mało prawdopodobne...
  • Re: -50% Autor: ~ZED [89.71.117.*]
    ciekawe kto będzie chciał zapłacić więcej niż 4 euro za pp które daje możliwośc nabycia akcji za 8,09 euro skoro stare wycenione są w tej chwili na trochę ponad 12 euro.
  • Re: -50% Autor: ~mp [195.245.217.*]
    dobra, może masz rację, nie chcę się mędrkować - mam małe pojecie o pp. Dlaczego jednak dziś na giełdzie w Mediolanie pp było pomiędzy 12,76 a skończyło na około 10,5. Cena akcji zakończyła dzień na 12 euro z kawałkiem - możesz mi to objaśnić? Pozdrawiam
  • Re: -50% Autor: ~Zed [37.249.100.*]
    Ma już ktoś pp na koncie ?
  • Re: -50% Autor: ~mp [46.76.212.*]
    W prospekcie jest napisane że pp w Polsce będzie od 8 lutego czyli od jutra. Ja mam akcje w Mediolanie i też jeszcze nie mam pp na koncie co mnie dziwi...
  • Re: -50% Autor: szczekam [94.254.226.*]
    Nic nie ma nowego na rachunku. To jest w ogole slabe, ze zamrazaja kurs na tydzien, komasuja akcje nie wiadomo po co a teraz znowu cos kombinuja. Psucie i tak zepsutej sytuacji... Wychodze z tego
    Fakt, to nie jest uczciwe zamrożenie naszych pp tylko z tego powodu że jesteśmy w Polsce do 8 lutego, podczas gdy w Mediolanie handel idzie pełną para - od wczoraj pp spadło już ponad 24 procent. Nie jest to miłe gdy patrzysz jak Twoja własność spada jak wodospad i nic nie możesz zrobić.
    W Mediolanie wodospad...
    W Mediolanie cena Unicredit 12 euro, a w Polsce 58 zł czyli 13,5 euro...
    Pojawily wam sie juz PP na koncie?? Bo ja caly czas czekam
    W świetle komunikatu poniżej powinny się pojawić dziś po zakończeniu sesji

WSE: Communique - UNICREDIT S.p.A.
    Communique of the Warsaw Stock Exchange of 7 February 2017 (GPW Main Market)

With reference to Resolution no 104/2017 of the Management Board of 7 February 2017, the Warsaw Stock Exchange hereby publishes information concerning the listing of new series pre-emptive rights for shares of UNICREDIT S.p.A. :

Abbreviated name UNICREDIT-PP Designation UCGP Pre-emptive rights' code IT0005239311 Number of individual pre-emptive rights 618.029.546 Date of pre-emptive rights 7 February 2017 r. First day of pre-emptive rights' listing 8 February 2017 r. Last day of pre-emptive rights' listing 17 February 2017 r.
  • Re: -50% Autor: ~Marek [31.2.97.*]
    Czy ktoś już ma to dziadostwo na koncie?
    Bossa nie
  • Re: -50% Autor: szczekam [89.66.45.*]
    mBank - brak
    db - brak
  • Re: -50% Autor: ~rolu [176.221.107.*]
    pekao brak....
  • Re: -50% Autor: ~Albea [94.254.226.*]
    Millennium brak
  • Re: -50% Autor: ~GPW [94.254.227.*]
    xelion brak
    PP pojawily sie na giełdzie, ale nie ma zandych tranzakcji.... bo nikt nie ma ich na koncie?
    A gdzie są dostępne te notowania. Ja mam konto maklerskie w WBK i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat IT0005239311
  • Re: -50% Autor: szczekam [87.204.85.*]
    Działalność Unicredit można podsumować tylko w jeden sposób:
    Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
    Są.... Ale tak jak miałem 120 akcji tak mam 120 PP
  • Re: -50% Autor: ~mp [5.60.245.*]
    Zgadza się, jedna akcja - jedno prawo poboru
    A co się dzieje w momencie gdy nie chcę kupić nowych akcji i nikt nie będzie chciał ode mnie PP do 17 lutego?
    Wcześniej nie miałem do czynienia z PP, przegapiłem info o tym, że to będzie i się sfrajerzyłem z tego co widzę......
    Myślę, że do tego czasu znajdzie się ktoś chętny. A jeśli nie to są tylko dwa wyjścia - pierwsze, prawo poboru przepada i nic z tego nie masz, a drugie wyjście - realizujesz prawo poboru (jeśli tak to sugeruję szybko się tym zająć bo w ostatniej chwili trzeba mieć odpowiednie środki na koncie)
    Chętny pewnie i się znajdzie ale np. na ten moment sprzedaż tego tałatajstwa jest możliwa z dużą stratą.
    Realizacja PP jest możliwa tylko w domu maklerskim czy przez konto maklerskie również?
    Lepiej dowiedz się w swoim biurze maklerskim ale teoretycznie powinno to być możliwe z konta - u mnie tak jest ale ja mam konto w zagranicznym banku, który nie działa w Polsce. Na pewno musisz zapisać się na te akcje i zabezpieczyć środki finansowe na koncie kilka dni wcześniej. Info o zapisach i formalnościach powinno też się pojawić w komunikatach na twoim koncie...
    Sugeruję przemyśleć. Bank robi gigantyczną emisję, żeby pokryć gigantyczne straty. Straty te wszystkie będą wrzucone w rok 2016. Wydaje się że po emisji i wyczyszczeniu ksiąg ze złych długów i wyjęciu wszystkich trupów z szafy dla Unicredit nadchodzą lepsze czasy. Kurs jest zdołowany, a giełda kupuje przyszłość i właśnie lepsze czasy...jeśli sytuacja na świecie pozwoli to zobaczymy potężne wzrosty i wyrównanie w stosunku do innych europejskich banków...
    Oczywiście mam na myśli giełdę w Mediolanie - Unicredit na GPW jest tylko odzwierciedleniem kursu na giełdzie w Mediolanie i przy mikroskopijnych obrotach w tym temacie w ogóle się nie liczy...
  • Re: -50% Autor: ~rolu [31.0.37.*]
    A moglbys mi jeszcze wytlumaczyc jak to jest z tymi PP? Mam ich teraz 120 o jakiejs tam wartosci. Te 120 akcji kupilem po 115 zl. Majac teraz te 120 PP jak wyglada zakup akcji? Zeby je wykupic musze dolozyc jeszcze do kazdej 8.09 euro czy tu dziala ten przelicznik 5 i 13 jakos? Przyznaje ze tego nie ogarniam i zaluje ze sie w to wladowalem...
    Fakt, takie prawa poboru lepiej omijać, tym bardziej, że przez kilka dni nie było ich na koncie. A w tym czasie w Mediolanie spadły około 20 procent. Jeśli masz 120 akcji to dzielisz to przez 5 czyli wychodzi 24, potem mnożysz razy 13 czyli wychodzi 312 i właśnie możesz kupić 312 akcji po cenie 8 euro. Czyli musisz wyłożyć 2496 euro ale finalnie będziesz miał 432 sztuki akcji.
    A orientujesz się jaki będzie kurs akcji po asymilacji? Taki jak obecnie, czy jeszcze będą jakieś korekty punktu odniesienia?
    po asymilacji kurs ustali rynek, nie będzie tu żadnych ustawowych regulacji
    Każde 5 pp daje ci prawo do 13 akcji, więc będziesz mógł nabyć 120/5*13=312 akcji po 8.09e kazda
  • Re: -50% Autor: ~Samon [212.59.238.*]
    A pomyslcie ze akcji bedzie 3 razy wiecej . a kasy nie przybedzie tylko dlugi splaca . Tak ze zapomnijcie o duzych wzrostach tym bardziej ze nie ma juz klejnotu w koronie czyli PKO SA
  • Re: -50% Autor: ~Mp [31.2.97.*]
    To są bujdy o klejnocie w koronie, owszem Pekao było ważne ale core działalności Unicredit nie był w Polsce. Sugeruję lekturę struktury zysków grupy. Będzie więcej akcji ale dostajesz prawo poboru, które możesz obrócić na nowe akcje. Najwaźniejszy jest Tier 1, który znacząco wzrośnie oraz to, że bank przy prawdopodobnie rosnących stopach ma szanse przy wyczyszczonych księgach na duże zyski. Bank ma kurs zdołowany w stosunku do konkurencji i na dzień dobry mogą być wzrosty 30-40 procent.
  • Re: -50% Autor: albea [83.25.234.*]
    W poniedziałek po powrocie z ferii przeżyłem szok jak zobaczyłem spadek UCG o 50%
    Teraz tak na prawdę zrobił się problem. Kasy brak, a jak nie zrealizuję praw poboru to będę w plecy 30 %
    Ma pytanie o realizację praw poboru, czy ona odbywa się tak samo jak w Polskich firmach, mianowicie:
    Ktoś, to je posiada po zakończeniu notowań dostaje przez konto do opłacenia akcje PDA i czeka aż będą notowane na giełdzie, a później będzie połączenie akcji starych i nowych.
    Pytam, bo na stronie bankiera jest oświadczenie do wypełnienia - pierwszy raz coś takiego widzę - nigdy nie miałem z tym do czynienia
    Może należy wypełnić oświadczenie i zanieść - gdzie ? załóżmy do swojego domu maklerskiego - co dalej ?
    Czy ktoś się orientuje w tym temacie ?
    Zadzwoń do swojego domu maklerskiego, wszystko powinieneś załatwić wirtualnie, na koncie powinny być informacje w account statements
  • Re: -50% Autor: ~Pomidorre [89.186.17.*]
    Do mnie w db zadzwonił bank, Pan zapytał się czy chcę zrealizować kupno pp czy sprzedać, ja sprzedałem, w rozmowie telefonicznej Pan również mi powiedział, że zrobili dobry numer na tych akcjach, ponadto ludzie którzy się nie zgłoszą z chęcią kupna lub sprzedaży swoich pp do 17 lutego tracą je, czyli będą już faktycznie 50% w plecy, najgorsze jest to, że taki manewr wykonano w relatywnie krótkim czasie, gdyż od pierwszej informacji i wzmianki do zakończenia procederu minie niecały miesiąc :(
    Przykre to ale tak jest. Myślę, że po sprzedaży peako Unicredit będzie chciał wyjść z gpw przy obecnych tak mikroskopijnych obrotach w stosunku do Mediolanu...
  • Re: -50% Autor: ~rolu [31.0.69.*]
    W pekao trzeba sie zglosic do DM z pelnym pakietem obslugi aby moc zrealizowac PP. W ogole bezczelnie nas w jajo zrobili z tym opoznieniem w przyznaniu PP. Na debiucie moglibysmy to wywalic w ludzkiej cenie 12.88 euro lub okolicach tego....
    Zostawiacie i realizujecie czy wywalacie i uciekacie ze spolki?
  • Re: -50% Autor: ~mp [31.1.131.*]
    Radzę przemyśleć. Jeśli wybory we Francji pójdą dobrze, nie będzie na świecie nadzwyczajnych wydarzeń, Trump nie nawywija to wygląda na to, że Unicredit to co najgorsze ma już za sobą. A więc może być tylko lepiej ponieważ wszystkie możliwe straty wrzucili w rok 2016 i mają teraz czyste księgi. To może być teraz okazja inwestycyjna jakiej mało.
  • Re: -50% Autor: albea [195.191.181.*]
    Dzwoniłem do mojego DM w sprawie realizacji akcji UCG przez system. Nie będzie można tego zrobić w ten sposób jak dotychczas z akcjami na GPW. Trzeba zrobić zapis opłacić w Euro. Akcje są imienne i na razie nigdzie nie będą notowane. Tak mi powiedzieli. Doradzili pozbycie się PP
[x]
UNICREDIT -1,88% 261,00 2026-03-26 14:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.