• po mojemu, próba wyceny Autor: ~ratan [89.79.1.*]
    Cześć! Próbowałem coś ustalić, aby samego siebie przekonać co do dalszego postępowania, lecz bez powodzenia, stąd próba krótkiej wyceny.
    1. Bilansowo - 39,341 mln PLN co daje 7,07 PLN/akcje, nie licząc nowych opłaconych, Przy czym wiadomo bilansowo to wszystko jest możliwe.
    2. Majątkowo - za mało danych, a nie mam ani czasu ani ochoty analizować i wyceniać ich majątku.
    3. Dochodowo - oczywiste 0,00 PLN.
    4. Likwidacyjnie - metodą uproszczoną Wilcoxa:
    Składowe wyceny
    A. Środki pieniężne w kasie i na rachunkach
    16 291 000,00
    B. Udziały lub akcje
    2 057 000,00
    C. Zapasy
    31 470 000,00
    D. Należności krótkoterminowe
    24 444 000,00
    E. Rzeczowe aktywa trwałe
    257 033 000,00
    F. Zobowiązania krótkoterminowe
    248 139 000,00
    G. Zobowiązania długoterminowe
    43 815 000,00
    Wartość likwidacyjna (A+B+70%*C+70%*D+50%*E-F-G):
    -105 949 700,00
    Więc na moje oko fatalnie -19,05 PLN/akcję przy likwidacyjnej.
    Oczywiście wyceny obarczone są niedokładnościami: podstawowa to bilans na 30.09.2016r. (nowszego nie mam); nie znamy ewentualnych wartości pozabilansowych (i nigdy ich nie poznamy), wobec ograniczonych danych oraz ujemnych wyników dla metody dochodowej i likwidacyjnej niezwykle trudno dokonać rekomendacji.
    Stąd obawiam się o swoje środki, wprawdzie średnią mam 1,48 i przy obecnym kursie stratę na poziomie około 7K. Z jednej strony AT pokazuje ewidentną zmianę trendu w najbliższej przyszłości, tylko w jakim kierunku, tzn. jeśli uznać że jesteśmy w spadkowym to jest nadzieja na wzrosty, ale jeśli w konsolidacji wówczas możemy zanotować kolejne sesje spadkowe. Dla mnie jest ten papier atrakcyjny spekulacyjnie i zostanę tu może w jakiś 50%, pozostałą część sprzedam najpewniej dziś, bo fundamentalnie to trudno mi tutaj dostrzec jakieś plusy.
    Nie namawiam do niczego, życzę powodzenia, najbliższe dni z całą pewnością odkryją grę wokół almy.
  • Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~znafca [86.91.0.*]
    Te wszystkie wyliczenia nie beda mialy juz zadnego znaczenia po wynikach za 4Q 2016 (o 1Q 2017 nie wspominajac, zakladajac ze spolka ich w ogole dozyje). Ale nawet nie czepiajac sie poprawnosci wyliczen nasuwa sie jedno proste pytanie:

CO TY TU CZLOWIEKU ROBISZ?

Fascynuja mnie nie tyle bankruty co motywacje ludzi, ktorzy sie wokol nich kreca i traca kapital (a nierzadko dorobek zycia). To jakas ekstremalna odmiana hazardu jest chyba.
  • Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~ratan [89.79.1.*]
    Co robię? Spekuluję, przecież to oczywiste, trochę emocji i niezły zarobek na waciki dla żony i klocki dla dzieci. Przy okazji trochę adrenaliny i tyle. Jedni palą, inni piją, a ja gram. Powodzenia.
  • Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~ICE [193.106.246.*]
    Dobre, dobre właściwe podejście. Wklejam post z nocy:

Nie będę się wdawał w dyskusje czy ktoś dobrze robi kupując akcje Almy czy nie. Już zostało tyle napisane, że nie ma to najmniejszego sensu. Spółka ryzykowna i wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Może być ostry zjazd, ale może być też ostra podbitka. W przeciągu jednego tygodnia przemieliło się 3,5 mln akcji, co przy 5,5 wszystkich jest niezłym wynikiem. To tak, jakby przemielić cały freefloat i to jeszcze z nawiązką akcji Ipopemy i części Mazgaja. Od tygodnia mamy informacje o podmiotach, które sprzedają, Ipopema wywaliła już ponad 850 tys akcji, Mazgaj dorzucił swoje. Nie jest to dobra informacja. Ale....od dwóch dni kurs stoi przy ogromnych obrotach. Niemożliwe, żeby to skupowała ulica, obserwowałem trochę transakcje i widać gołym okiem jednorazowe zlecenia kupna po kilkadziesiąt tysięcy akcji. Po co ktoś kupuje nie wiem. Góral? Może. Może chce dojść do 66% akcji, bo gdy jego akcje będą zarejestrowane i tak by musiał zrobić skup. Nie orientuję się, czy można w ten sposób kupować akcje, czy w zasadzie od razu nie powinno być info o wezwaniu kupna po średniej 6 miesięcznej. Następne dni będą kluczowe, bo mogę tylko przypuszczać, że Ipopema wywali do końca (ok.180 tys), Mazgaj być może też. Czy kupujący będzie dalej aktywny? Drugi fakt, to to, że kiedyś skonczy się amunicja i co wtedy? Wachania kursu nie mają tu z oczywistych względów żadnego fundamentalnego znaczenia, ale od szczytu po ogłoszeniu sanacji spółka spadła już z 3,5 zł do 1,4, nie mało. A teraz trochę optymistycznego stwierdzenia. Sanacja stwarza możliwości dogadania się z wierzycielami, co rozumiem przez redukcję długu. PKO SA nawet w oficjalnym komunikacie podało, że jest na to otwarta, więc ten dług Almy też nie można tak twardo trzymać. Pytanie jest, czy spółka przetrwa, czy nie? Dobrze by było, aby Żarnecki przedstawił już swoją wizję. Co oznacza dzierżawa? Za ile? Co zamierza zrobić ze sklepami? Co do zwolnień grupowych w czasie sanacji to Almie chyba wyjdzie na sucho, bo obowiązki odpraw przejmuje państwo. Jesteśmy niedoinformowani i brniemy we mgle. Scenariusz może byc taki, że spółka upadnie, ale może być też taki, że celowo Mazgaj z Ipopemą podają infa o sprzedaży zbierając jednocześnie na innych podmiotach, a wkrótce pojawi się info o planach Górala z jednoczesnym dogadaniem sie z wierzycielami o redukcji długu. Tylko, że przy takim obrocie w ostatnim czasie może się okazać, że akcje są popakowane i właściwy freefloat równa się zeru. Tylko że wtedy nie będzie sie otwierać przez kilka dni. Ja obserwuje i jestem ciekawy jutra i przyszłego tygodnia.

• Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~El_Presidente [95.160.155.*]
    Często z Tobą polemizowałem szczególnie jak uważałem, że nie masz racji i tamtym kontekście dalej tak uważam, jednak z powyższym wpisem w znaczącej mierze się zgadzam. Pisałem o tym wcześniej w podobnym tonie. Jedno co jest pewne to, że jest i będzie ciekawie. Pozdrawiam
  • Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~ratan [89.79.1.*]
    Ładnie kołysze, tak jak pisałem trochę sprzedałem. Teram mam średnią 1,4 więc pozostawiam to na hazard. Taki piątek w kasynie. Powodzenia.
    Zobaczysz ile dzisiaj wyskoczy, kołysanie w okolicach 1,40 dobiegło końca, pisałem, że warto brać papier po 1,38-1,40 i sam dokupiłem ładne pakiety. Oczywiście nikogo nie namawiam ani na zakup ani na sprzedaż bo dalej jest ryzyko. Owocnych inwestycji i miłego weekendu.
    Od dawna pisałem, aby wchodzić ostrożnie, ale ostatnie sesje utwierdziły mnie w przekonaniu, że na 1,4 jest popyt, i nie puści niżej. Kupiłem. Ryzyko małe, napisałem wcześniej, że może być i taki scenariusz, że infa były tylko w celu zwalenia akcji, co się zresztą udało. Na 1,4 był skup i tyle w temacie. ja nic nie puszczam, bo może wrócić spokojnie do 2 zł.
    A w kwestii polemiki, to ty nagabywałeś na kupno za 3, ja pisałem, że wtedy trzeba sprzedawać i czekać.
    Po 1 nie odpowiadasz chyba właściwej osobie po 2 nigdy nikogo na nic nie namawiałem tylko od początku twierdziłem, że ta spółka może być o wiele droższa, a ty pisałeś raczej w kontekście bankrut i dno. Po 3. Miałem Almę po 1,5 i byłem na niej 130% do przodu, cześć sprzedałem, a teraz za 1,39 wziąłem jeszcze większy pakiet. Każdy kto czytał moje wpisy ze zrozumieniem wie jak było! Nie chce się kłócić tylko pisze jak bylo i jest. Pozdrawiam i dobrych ruchów giełdowych życzę.
    Może to niejaki exiter czy coś tam naganiał. Ale wracając do Almy, to my wiemy, że to czysta ruletka. Jeżeli jest popyt to trzeba go wykorzystać, a gdzie stanie zobaczymy raczej w przyszłym tygodniu, bo to wtedy gdzieś się zatrzyma.
  • Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~666 [188.146.19.*]
    Trzeba też patrzyć co się dzieje dookoła... Sami stwierdziliscie że ulica tego nie kupiła, nie ma szans, tylu filantropow w Polsce nie ma... Jest obowiązek inf o zbyciu ale i o nabyciu...zobaczymy zatem w najbliższym czasie jeśli faktycznie ktoś..., nie przesadzam ale nie potrafię znaleźć powodu bo co by to komuś było z innych powodów niż ten jeden który jak myślę większość tutaj zna. Kościuszki podobno odpalili, ma być podobno spar, nie sądzę aby to miało związek z tematem głównym :-) bo to był chyba najem ale nie wiem tego na pewno... Warszawy podobno już nie ma i gk też jest problem, gk to też chyba najem... ratan fajnie to napisał...ważna tam jest też struktura/rodzaj tych wierzytelności
  • Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~vadim [195.117.16.*]
    Zgadza się - Kościuszki już oddane. GK cały czas niepewne - rozmowy trwają. Góral chce to przejąć ale za niższy czynsz niż płaciła Alma. Węgrzce też mają iść do Spara. Własnością Almy są tylko sklepy w Krakowie Pilotów, Sopocie i Tarnowie (ten ostatni jest zamknięty od 3 m-cy)
  • Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~666 [80.48.244.*]
    Goral z tym swoim bazarkiem nie wydoli w GK, pisałem o tym już kiedyś, poza tym GK ma określony wizerunek, no ale niewykluczone, że dojdą jednak do porozumienia .... Musi wyciąć koszty bo musi zapłacić spółce tę niby dzierżawę za tę niby zorganizowaną część niby przedsiębiorstwa ...
    Spar jest ciekawym wątkiem , ale chyba wchodzi pod swoim brandem więc raczej chyba bez związku ...
    Tarnów był/jest chyba do sprzedania, nie pamiętam info, jeśli jeszcze jest to w sanacji spokojnie można go sprzedać, jeśli jeszcze nie poszedł to teraz jest pewnie kwestia za ile?
    A wy dalej fundamenty. Ludzie obudzcie się, bo w przyszłym tygodniu może grubo ponad 2
  • Brawo Ratan dzieki za wysilek Autor: ~Sterw [178.36.50.*]
    dzieki takim postom te forum ma jakis sens
  • Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~Przystojny_Brunet [83.4.57.*]
    To jest tylko gra. Lubicie audyt - idźcie na księgowych.

• Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~666 [95.155.82.*]
    a dlaczego niby mamy sobie gdzieś stąd iść ???  nam się tutaj bardzo podoba, jak masz z tym jakiś problem to nikt tutaj Ciebie nie trzyma ... :-)
  • Re: po mojemu, próba wyceny Autor: ~Przystojny_Brunet [83.4.57.*]
    Idźcie do zawodu księgowego.
[x]
ALMA -40,00% 0,03 2018-06-01 15:29:25
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.