Dobre, dobre właściwe podejście. Wklejam post z nocy:
Nie będę się wdawał w dyskusje czy ktoś dobrze robi kupując akcje Almy czy nie. Już zostało tyle napisane, że nie ma to najmniejszego sensu. Spółka ryzykowna i wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Może być ostry zjazd, ale może być też ostra podbitka. W przeciągu jednego tygodnia przemieliło się 3,5 mln akcji, co przy 5,5 wszystkich jest niezłym wynikiem. To tak, jakby przemielić cały freefloat i to jeszcze z nawiązką akcji Ipopemy i części Mazgaja. Od tygodnia mamy informacje o podmiotach, które sprzedają, Ipopema wywaliła już ponad 850 tys akcji, Mazgaj dorzucił swoje. Nie jest to dobra informacja. Ale....od dwóch dni kurs stoi przy ogromnych obrotach. Niemożliwe, żeby to skupowała ulica, obserwowałem trochę transakcje i widać gołym okiem jednorazowe zlecenia kupna po kilkadziesiąt tysięcy akcji. Po co ktoś kupuje nie wiem. Góral? Może. Może chce dojść do 66% akcji, bo gdy jego akcje będą zarejestrowane i tak by musiał zrobić skup. Nie orientuję się, czy można w ten sposób kupować akcje, czy w zasadzie od razu nie powinno być info o wezwaniu kupna po średniej 6 miesięcznej. Następne dni będą kluczowe, bo mogę tylko przypuszczać, że Ipopema wywali do końca (ok.180 tys), Mazgaj być może też. Czy kupujący będzie dalej aktywny? Drugi fakt, to to, że kiedyś skonczy się amunicja i co wtedy? Wachania kursu nie mają tu z oczywistych względów żadnego fundamentalnego znaczenia, ale od szczytu po ogłoszeniu sanacji spółka spadła już z 3,5 zł do 1,4, nie mało. A teraz trochę optymistycznego stwierdzenia. Sanacja stwarza możliwości dogadania się z wierzycielami, co rozumiem przez redukcję długu. PKO SA nawet w oficjalnym komunikacie podało, że jest na to otwarta, więc ten dług Almy też nie można tak twardo trzymać. Pytanie jest, czy spółka przetrwa, czy nie? Dobrze by było, aby Żarnecki przedstawił już swoją wizję. Co oznacza dzierżawa? Za ile? Co zamierza zrobić ze sklepami? Co do zwolnień grupowych w czasie sanacji to Almie chyba wyjdzie na sucho, bo obowiązki odpraw przejmuje państwo. Jesteśmy niedoinformowani i brniemy we mgle. Scenariusz może byc taki, że spółka upadnie, ale może być też taki, że celowo Mazgaj z Ipopemą podają infa o sprzedaży zbierając jednocześnie na innych podmiotach, a wkrótce pojawi się info o planach Górala z jednoczesnym dogadaniem sie z wierzycielami o redukcji długu. Tylko, że przy takim obrocie w ostatnim czasie może się okazać, że akcje są popakowane i właściwy freefloat równa się zeru. Tylko że wtedy nie będzie sie otwierać przez kilka dni. Ja obserwuje i jestem ciekawy jutra i przyszłego tygodnia.