Warszawa, 19.01.2017 (ISBnews) - Ergis odnotował wstępnie 24,39 mln skonsolidowanego zysku netto w 2016 r. wobec 16,47 mln zł straty rok wcześniej,, podała spółka.Zgodnie ze wstępnymi wynikami, zysk operacyjny wzrósł 35,35 mln zł i był o 17% wyższy niż 30,22 mln zł odnotowane rok wcześniej.EBITDA wyniosła 59,96 mln zł wobec 54,69 mln zł (wzrost o 9,6%).Przychody ze sprzedaży wyniosły 696,23 mln zł wobec 675,1 mln zł rok wcześniej (wzrost o 3,1%).Zadłużenie odsetkowe wyniosło 132,8 mln zł wobec 127,2 rok wcześnie (wzrost o 4,4%), podano także."Powodem przedstawienia niniejszego raportu jest fakt, że wyniki mają istotne znaczenie cenotwórcze, a czas niezbędny do sporządzenia kompletnych sprawozdań finansowych jest odległy. Do dnia publikacji sprawozdań finansowych za 2016 rok emitent będzie monitorować prognozowane wyniki" – czytamy w komunikacie.Ergis przedstawi ostateczne wyniki roczne 25 kwietnia 2017 r.Grupa Ergis jest liderem przetwórstwa tworzyw sztucznych w Europie Środkowo-Wschodniej. Grupa specjalizuje się w produkcji opakowań do żywności (folie i laminaty barierowe na bazie PVC i PET, drukowane laminaty wielowarstwowe) oraz opakowań przemysłowych (folie stretch z LLDPE oraz taśmy spinające z PET). Oprócz tego Ergis jest m.in. producentem folii do pakowania leków, folii hydroizolacyjnych oraz granulatów z PVC. (ISBnews)
Piękna akcja. Najpierw pieski ujadają jakie to słabe wyniki, tylko 24 bańki (najwięcej w historii,60 gr. na akcję) zysku netto, przyszły kwartał będzie też fatalny - nic tylko sprzedać i zapomnieć. Przecież szykuje się zwała jak w 2015 roku. I po początkowym wyzbieraniu wszystkiego po 6zł idą batony na s. A tu zonk nie chce spadać. Grubas musi obejść się ze smakiem. Trzeba będzie brać wyżej. Wcale mi Was nie żal. Ergis to spółka która po wielu chudych latach zaczyna świecić coraz jaśniejszym blaskiem na mrocznym firmamencie polskiej giełdy. I nie oczekuję tu jakichś spektakularnych wzrostów żeby było jasne. To jest typowo produkcyjna, nudna ale rozwijająca się spółka. Mnie osobiście wystarczy kilkuprocentowy roczny wzrost wartości akcji + dywidenda. Chyba że będzie jakieś przejęcie (wycofanie z giełdy )po satysfakcjonującej cenie. No ale to popuściłam wodze fantazji. Pozdrawiam tych co trzymają i się nie poddali.