Wawel moze zerwac umowe z Biedronka. Czy ktos jest zorientowany w temacie i powiedziec mi jakie sa szanse, ze Colian wskoczy na miejsce Wawela do Biedronki?
C/zysk dla Wawela to 19,8, gdyby Colian zblizyl sie do tej wartosci to musialby byc notowany po 5,7 zl. Ale byloby super :)
IMHO to nie jest takie proste. Pracowałem kiedyś w spółce, która była uzależniona od dużych klientów. Na biedrze.... zarabia biedra. To jest fajne dla robienia obrotów, ale nie dla zysku. Nie wiem, co o tym myśleć, ale oczywiście jeśli GM zerwie z Wawelem (co wcale nie jest takie pewne, raczej ich próbują skłonić do sprzedaży na stracie) to Colian byłby naturalnym zamiennikiem. Nie wiem, czy to dobrze- pewnie krótkoterminowo podbiłoby to kurs akcji do 4,5, ale czy Colian będzie potrafił na tym zarobić? Mogę nie być obiektywny :) bo jestem na etapie dokupowania akcji - i nie chcę jej widzieć po 4,5 :) na razie :)
Jeszcze nie wiem. Ogólnie staram się nie wchodzić za głęboko w spółki o małej płynności sprzedaży. Widzę, że tu się powoli rusza, więc dokupuję - ale powoli, razem ze wzrostem obrotu. W mojej opinii Colian nie ma specjalnie żadnych zagrożeń, raczej upside. Rynek Słodyczy rośnie. Niewiadomą są zagraniczne inwestycje- ale wygląda, że są pod kontrolą. Zobaczymy... To co mnie niepokoi to mały free float- w spółki z free-floatem poniżej 30% zazwyczaj nie inwestuję bo nawet jak im dobrze idzie to niekoniecznie się to przekłada na ceny akcji, ale tu liczę na wykup i 30% wzrostu w ciągu pół roku do roku, albo dodruk na inwestycje zagraniczne, co zwiększy obroty i zainteresowanie. Poza tym, mimo 20% freefloatu - to ciągle sporo kaski .... Powodzenia:)
Z czerwca 2016 ale nie data jest ważna tylko podejście Kolańskiego sieci handlowych i ich walk cenowych.Na tej podstawie śmiem twierdzić ,że Colian nie przystanie na żadne warunki sieci a tym bardziej Biedronki.
Wciaz to 25% sprzedazy Wawela. Nawet jak marza bedzie nieco nizsza to i tak duzy plus dla Coliana, chyba ze nie ma mocy przerobowej na tyle i wtedy poswiecanie innych odbiorcow na rzecz mniej placacej Biedronki pewnie nie mialoby sensu. W przeciwnym razie to tak czy inaczej swietny bylby deal dla Coliana plus reklama produktu i przyzwyczajanie wiekszej klienteli do swoich produktow.