poszło 120 % w 4 miesiące to musi się trochę skorygować ,,,,niektórzy po 100 % zysku już chcą sprzedać ,,,ale jak zysk za 4 kwartał będzie podobny jak za 3 to c/z będzie wynosić 2 i znowu po wynikach za 4 kw pójdzie 100 % ,,,,trzeba trochę cierpliwości
powolutku w górę z małymi przystankami na korektę. Jedno jest pewne wyniki 2016r będą rekordowe dywidenda prawdopodobnie nie niższa jak 4,5mln dolarów czyli min 10centów na akcję reszta na kapitał zapasowy i jedziemy na 12-16zł i następny rok dywidenda 12-20 centów itd. można nie zaglądać do notowań.
To jak się kurs zachowa, nie zależy od IV kwartału, który jest już w cenie, ale od kolejnego, a w zasadzie to od jeszcze kolejnego, a jaki będzie i czy warto teraz sprzedać czy kupić to wiedzą tylko insajderzy, a nie tutejsi znawcy
Ta spółka ruszy tak naprawdę dopiero po wynikach , bo do tej pory była niezauważana przez inwestorów. Pojawiło się światełko w tunelu bo jest ruch na akcjach , zmorą tej spółki był całkowity brak płynności .Tutaj trzeba tylko cierpliwości a jak ktoś myśli że w tydzień zarobi 100% to nie tutaj.
Na stanie Aeroflotu wciąż widnieją nie sprzedane 2 samoloty A321 jako stored czyli wycofane https://www.planespotters.net/production-list/search?fleet=Aeroflot-Russian-Airlines&manufacturer=Airbus&type=A321&fleetStatus=historic Natomiast z wycofanych pod koniec roku 2 A320 jeden przejął ICBC a drugi ICBC https://www.planespotters.net/production-list/search?fleet=Aeroflot-Russian-Airlines&manufacturer=Airbus&type=A320&fleetStatus=historic Więć mamy 4 sprzedane samoloty z wynikiem na 4q wyższym niż 2 q 2016.
Piąta oferta w karnecie dopiero na 4,85, więc arkusz z lewej strony jest praktycznie pusty, kompletnie brak popytu, a po stronie podazowej całe wagony akcji gotowych do sprzedaży. Módl się żeby wsparcie wytrzymało, bo jak pusci to bedzie 4zł.
Pisałem to juz wielokrotnie chciałbym być stądnią pełna mądrości a jestem tylko dziurawym wiadrem i im kurs wyżej tym wiadro bardziej puste .Kurs czasami nie zależy od spółki tylko popytu podazy którą można zobrazować falami , wg mnie jesteśmy w 4 fali a to jest najgorsza fala dla inwestorów bo puszczją inwestorom nerwy dlatego sa zaskakiwani dużą zmiennością kursu , Teoretycznie nie działają żadne wskażniki a kurs jest sterowany przez większych graczy grających na krótko . Jak nie mam dobrych informacji to raczej nie piszę .Jedyne założenie z tej fali że fala 4 nie może dotykać fali 1 i a po jej zakończeniu zacznie się fala piąta wzrostowa . A ponieważ moja sprawdzalnośc wynosi zero więc nie ma sie co przejmować wyłączyć notowania i najważniejsze dzisiaj mile spędzić Sylwestra na zabawie a z życzęń Szczęśliwego Nowego Roku .
Czyli spadek do min. 5 + ( albo nawet 4 ) a potem piąta fala do , od min. 7+ do max. 10 - , jeśli wierzymy Elliotowi. To możliwe jeśli założymy , że spółka będzie zarabiała od 10 do 20 mln USD/rok , jak do tej pory , czyli nie będzie się rozwijać i będzie notowana z dyskontem za Litewskość. I to jest właśnie fundamentalne pytanie warte wiele - czy mamy do czynienia z kiełkowaniem koncernu lotniczego czy też jest to mała Litwska spółka i taką pozostanie. Dovado jesteś bardzo skromny i masz dużą wiedzę. Widzę , że bardziej wierzysz w Mirbud niż Avie. Mam trochę Mirbudu , ale się go boję - to dla mnie trochę taki Duda , ale nie z mięsa tylko z betonu. Jak masz jakieś ciekawe spółki do przemyśleń możesz podać. Pozdr.Szcz.Nowego Roku.
Avia jest super spółką problem niska płynność co powoduje duże wahania kursu oraz problem wejśćia - wyjśćia z inwestycji Gdyby Avia pośredniczyła w sprzedaży tych 16 samolotów w 2017 tak jak to w tym roku robiła to byłaby czysta kasa bez ryzyka kurs od razu podskoczyłby do 12 zł ale to jest leasing też z czystym zyskiem ale wiążący się ze wzrostem zadłużenia podobnym do Mirbudu .W Aviaam spodziewam się 30 mln PLN z powodu nie dojścia do pośrednictwa pozostałych samolotów Aerofloty Nie mogę dojśc do ładu z ich sprzedażami Kancelaria z której spółka korzysta informuje o sprzedaży 2 A321 w 3 q spółka w sprawozdaniu stwierdza że sprzedaz nastąpiła po dniu sporządzenia raportu za 3q a w rejestrze Civil Aircraft Rejestr Ukrainie widnieją te samoloty na dzień dzisiejszy jako właściciel jest wciąż Aviaam . To samo dotyczy sprzedaży 1 A320 spółka informowała o sprzedaży na początku pażdzierniku 2016 ale w raporcie nie ma ani jednego słowa o sprzedaży tego Airbusa po dniu raportu a kancelaria informuje o tej sprzedaży dopiero w listopadzie.a w zagranicznych pojawia się ta sprzedaż w grudniu http://www.4-traders.com/AVIAAM-LEASING-AB-14115945/news/AviaAM-Leasing-sells-one-Airbus-A320-aircraft-23563087/ W Mirbudzie spodziewam się zysku też 30 mln ale w Mirbudzie kapitalizacja 66 mln a na Avii kapitalizacja 260 mln PLN też bedzie to bardzo dobry wynik . Nie posiadam innych inwestycji nie jest to zgodne z techniką grania na giełdzie bo na niej nie gram tylko inwestuje .Nie szukam więcej spółek gdyż uważam że te które posiadam mają największy potenciał .
Dovado nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale z komunikatów wynikałoby, że kasę dają Chińczycy, a Aviaam jest operatorem leasingowym, to znaczy, że zajmują się wszystkim co związane z tym z racji ich know how. Pytanie czy dług będzie szedł na konto aviaam czy też nie. Porównanie wyników Mibudu i Aviaam Zysk netto po trzech kwartałach: Mirbud około24 mln zł kapitalizacja 67mln zł zadłużenie ogólne 0,69 branża budowlana Aviaam około 80 mln zł kapitalizacja 262 mln zł zadłużenie ogólne 0,51 branża leasingu samolotów Jakie perspektywy ma Aviaam, a jakie aviaam?
Chciałbym żeby tak było ale w staucie Aviaam leasing Chiny jest pozyskanie środków i utworzenie floty . Do tego Avia ma 51 % udzaiałów w spółce musiał by ich znak firmowy kosztować 400 mln . Zeby sie nie spierac przyjmijmy że Avia jest lepsza od Mirbudu .
Mi nie chodzi o wspieranie tylko konstruktywną wymianę informacji. Rozumiem, że środki, które pozyskali nie wyłożył Aviaam tylko jego chiński partner? Aviaam tylko daje swoje know how do tej chińskiej spółki, czy dobrze myślę? Po ostatniej transakcji z leasingu samolotów do Rosji przekazano informację, że jest pierwsza taka transakcja i będą następne podobne. Skoro pierwsza była na 800 mln USD, a następne mają być podobne, to jak to będzie w przyszłości rzutować na zyski Aviaam? To jest pytanie na dziś do rozwikłania, bo tempo wzrostu dostrzega chyba tylko garstka inwestorów patrząc na kurs akcji.
AviaAM Leasing AB (hereinafter - the "Company") announces that its joint venture with Henan Civil Aviation Development and Investment Company (hereinafter -"HNCA") - AviaAM Financial Leasing China Co. Ltd. - has signed a Memorandum of Understanding (hereinafter - "MoU") with PJSC Aeroflot - Russian Airlines on a sale and lease back of 16 brand new Airbus A320 family aircraft. Deliveries are scheduled to occur in the year 2017, starting from March.
Giga ja rozumiem to odwrotnie Aviaam Chiny pozyska środki a połowa zadłużenia spadnie na Avię która posiada 51% i giełda to też widzi dlatego po wiadomosci kurs zaczął spadać a nie rosnąc . Widać to na wykresach https://squaber.com/pl/stock/GPW/AAL https://squaber.com/pl/stock/GPW/MRB .
W raporcie za 3kw. spółka podała , że ma na stanie samolotów do sprzedaży za 30 mln USD. 16.12 Aviam podpisała list intencyjny. Jaki kształt przyjmie umowa to zobaczymy. Jedno jest pewne interesów z Rosjanami nie robi się od tak z marszu. Dla żadnej Polskiej firmy tego typu umowy byłyby niedostępne , może kiedyś dawno Bartimpex. Parametry takiej umowy są nie do przewidzenia stąd zdezorientowanie rynku.
Masz racje, dlatego Aviaam byli potrzebni chinczycy. Raz, aby zdobyć finansowanie, dwa klientów. Myślę, że chinczykom potrzebny jest Aviaam, bo ma wiedzę, więc będą się nawzajem uzupełniać. Czas pokaże co przyniesie firmie współpraca z chińczykami skoro to była pierwsza taka transkacja, a mają być następne, to czekamy na konkretny i materializacje zapowiedzi firmy.
Ta wiedza ma istotnie wartość. Commission income w 3 kw. to 17mln USD. Do Rosji chyba , bo o tyle wzrosła sprzedaż do Rosji w stos. do 2 kw. Może to dotyczy tego ( z raportu półrocznego ) ,,in August 2016 the Group rendered aircraft transaction management services in respect to four Airbus A321 sale and lease-back transaction. To może jest to co Ci nie pasuje Dovado , bo to chyba była tylko brokerka. Te samolaty nie należały do Aviam. Poczytajcie proszę i mnie wyprowadźcie ew. z błędu bo co kilka głów to nie jedna.
I jeszcze jedno. Największym czynnikiem ryzyka dla Aviaml jest wg. mnie ING . Nie wiadomo ile ma akcji , na ogół podaje się , że ok 1 350 000. Avia uparcie pisze że 5 000 000. Jak to jest ? Ktoś coś wie ? ING OFE nie mają dobrej prasy.
ING nie sprzedawało w pierwszym półroczu i jak podawał tu kolega na innym wątku sprzedazy w pierwszym półroczu dokonywało PZU i Pionier a kto kupował lub odwrotnie dokładnie dowiemy sie do połowy stycznia bo fundusze podają zawartość swoich portweli na koniec roku . Nie pisałem bo mi to nie na rękę ale to memorandum jako spisanie przedmiotu rokowań może mieć na celu zmuszenie rosyjskich leasingodawców Sbierbank, VTB Leasing i VEB-Leasing do obniżenia kosztów leasingu . Bo już w czerwcu Aeroflot miał zatwierdzić leasing zwrotny nowych Airbusów potem w sierpniu a wynika że zatwierdzi w marcu . Firmy leasingowe rosyjskie sie nie spieszyły bo chciały odtworzenia Transareo . Nie pisałęm o tym ale Aeroflot wreszczie zablokował utworzenie nowego Trasareo i obawiam się czy to nie jest gra Aeroflotu na dwa fronty albo leasingodawcy Rosyjscy obniżą stawki nie mająć innego przewożnika albo Aeroflota skorzysta z usług Aviaam .
Albo w obecnej sytuacji budżetu Federacji Rosyjskiej i Rosyjskich banków najzręczniej będzie skorzystać z Chińskich dolarów. Rosja powoli zaczyna być w bardzo sprzyjającej sytuacji geopolitycznej. Będzie języczkiem u wagi Chińsko Amerykańskiej rywalizacji. I będzie z tego korzystać. Choć oczywiście możesz mieć rację - to tylko list intencyjny. Uważam , że warto kupować obecnie firmy z ekspozycją na Rosję. Oczywiście nie Polskie z wiadomych względów a szkoda. A z tym ING to OFE ma 5 000 000 a TFI 1 350 000 chyba , nie wiem czemu tego nie piszą w akcjonariacie. A ten jeden cypryjczyk ma mniej wg. spółki niż podaje bankier. Bałagan. Ja mam z ING złe doświadczenia na innych spółkach.
Przecież Chiny wyprzedają obligację USA i inwestują je na wyższy procent, widać to po kursie juana. Skoro mają takie zapotrzebowanie na samoloty, to pewnie w niedługim czasie zobaczymy kilka przejęć spółek lotniczych przez chińskie firmy. Nie wiem czy to ma znaczenie ile ma OFE skoro i tak już idzie do likwidacji, więc niedługo bedziemy mieli nowego akcjonariusza.
Tak jak już wcześniej wspominałem Chińczycy mają parcie na branże lotniczą wystarczy sobie przeczytać poniższy artykuł, aby zrozumieć dlaczego. https://www.fly4free.pl/chinczycy-kupuja-lotniska-w-europie/