Panie i Panowie Inwestorzy, tak sie zastanawiam - by i3d moglo aktywnie zawalczyc na mega obiecujacym rynku VR/AR, potrzebuja zaplecza finansowego. W takich dzialkach innowacyjnych nie mozesz kazdego grosza liczyc lub tylko walczyc o to by byc nad woda.
Teraz pytanie - czy realnym jest oczekiwac takiego inwestora? kogos kto by zasilil spolke i pozwolil jej skokowo zwiekszyc przychod... co takiego atrakcyjnego moze miec spolka, know-how, doswiadczenie, referencje, kontakty, nagrody, marke? Ciekaw jestem Waszych opinii, tylko powaznych prosze (co nie oznacza pozytywnych!)
Jak już pisałem spółka ( na własne życzenie ) stała się synonimem żenady i obciachu , nie wiem więc po co miałby się zainteresować nią inwestor i to strategiczny ? Taniej i bez uszczerbku na reputacji czy wizerunku owego inwestora byłoby przejęcie i tak nielicznych pracowników I3D :) Rynek VR/AR dokładnie widzi jak nieporadne w swoich działaniach jest I3D a co za tym idzie również potencjalny inwestor . Zresztą wystarczy spojrzeć na zachowanie się kursu a wszystko stanie się jasne , niestety ale rynek nie postrzega I3D dobrze .
Id3 to z pewnością specjaliści VR jaki hej w Polsce brak! Co widać po zrealizowanych projektach a nie jak inni obiecują! Tylko spółka nie potrafi dbać o swoje interesy na giełdzie i to kuleje a jak widać po innych przykładach w ślad za tym pojawić by się mógł inwestor, który dał by silnik rakietowy spółce.Pytanie czy Zarząd to widzi?!
Podobno od 3 lat I3D szuka inwestora - było już nawet kilku zainteresowanych ale się wycofali. Dlaczego? Nie wiem - przyczyn może być wiele: wygórowane oczekiwania finansowe zarządu, due dilligence wykazało kłopoty finansowe, brak realnych synergii z nowym podmiotem. Spółka ma dużo atutów: sprawny zespół programistów, własne silniki 3D (liquid i quazar), bogate portfolio zrealizowanych i działających wdrożeń (w przeciwieństwie do konkurencji); rozpoznawalną markę. Ale po stronie minusów też jest bogato: ogromne zadłużenie, brak kontraktów w dynamicznie rozwijającej się branży; brak komunikacji PRowej z akcjonariuszami i rynkiem. W zależności jak analizę SWOT czyta potencjalny inwestor takie podejmuje decyzje. Na wstępie napisałem "Podobno" - to ważne, gdyż informacje są nie potwierdzone, bowiem oficjalnie wiemy tylko o 1 potencjalnym (węglokoks) który rozmył się i wszyscy zapomnieli. Zatem - czekamy na 2017:)
...Podczas uroczystości uhonorowano również Absolwenta Honorowego Uniwersytetu Śląskiego – Jacka Jędrzejowskiego, absolwenta fizyki na Wydziale Matematyki, Fizyki i Chemii Uniwersytetu Śląskiego, prezesa spółki i3D, która 10 lat temu była pierwszą firmą działającą na rynku wirtualnej rzeczywistości. Projekty realizowane przez i3D wielokrotnie zyskiwały uznanie w Polsce i zagranicą. Nominowany był w 2011 roku przez firmę doradczą Ernst & Young do tytułu Przedsiębiorca Roku. Magazyn „Brief” w lutym 2012 roku docenił jego zaangażowanie w tworzenie i3D, plasując go na 7. miejscu rankingu „50 najbardziej kreatywnych w biznesie”. Za innowacyjną działalność Jacek Jędrzejowski otrzymał w 2013 roku nagrodę prezydenta miasta Gliwice „Gliwicki Lew”