to przekopiuję "jestem za ;) a spółka z d... jak widać zero normalnego popytu/podaży tylko strzały znikąd... chętnie bym opuścił pokład... ktoś chętny na mały pakiet ;) to sprzedam po dobrej dla mnie cenie.... ;) k... jak ja nie lubie takiego arkusza +12% -6% ......w ciagu 2 dni" na ten moment technicznie to kijowo wygląda .... ale ważne będą ceny zamknięcia....
Dnia 2016-11-18 o godz. 11:35 ~pol napisał(a): > to przekopiuję "jestem za ;) a spółka z d... jak widać zero normalnego popytu/podaży tylko strzały znikąd... chętnie bym opuścił pokład... ktoś chętny na mały pakiet ;) to sprzedam po dobrej dla mnie cenie.... ;) k... jak ja nie lubie takiego arkusza +12% -6% ......w ciagu 2 dni" > na ten moment technicznie to kijowo wygląda .... ale ważne będą ceny zamknięcia....
To ja też przekopiuje:
"pol, spokojnie siedź. To wszystko podpucha. Ktoś kupuje za 1,5 mln zł w listopadzie. W październiku w trzech pakietach za 2,1 mln zł. A dzisiaj jest - 6 % przy obrocie zaledwie 40 tys. zł. Przecież jak ktoś skupuje zależy mu na tym żeby jak najwięcej skumulować papieru za jak najmniej cashu, więc będzie lekko potrząsał kursem by pojawiły się takie osoby jak ewentualnie Ty, które myślą sobie " ee.. sprzedam to bo dziwne ruchy się dzieją" i wtedy będzie miał od kogo odkupić."
przychylam się do opinii że to blef . Choć rzecz jasna nie mamy gwarancji e ten kto skupował nie dostał już tyle ile potrzeboiwał. A przede wszystkim nie wiem jakie ma dalsze plany
A WIG-i wracają do normy to tym bardziej trzeba zachować spokój Panowie i Panie. Ostatnio tak bywało że z rana było poniżej i czasem -5,-6,-7% a potem na plusie
dzięki za miłe słowa ... ja to w gorącej wodzie kompany... nie dla mnie takie spółki ;) .. ale na razie na stracie jestem więc i tak siedzę.. czekam na close...czasem to mam wrażenie że nas gruby czyta he he ;) i nas zniechęca a mnie to na pewno ;)
Dnia 2016-11-18 o godz. 11:46 ~pol napisał(a): > dzięki za miłe słowa ... ja to w gorącej wodzie kompany... nie dla mnie takie spółki ;) .. ale na razie na stracie jestem więc i tak siedzę.. czekam na close...czasem to mam wrażenie że nas gruby czyta he he ;) i nas zniechęca a mnie to na pewno ;)
Wiesz pol, myślę że pewnie się zdziwisz ale podejrzewam że większość nawet i dużych inwestorów czyta fora. Chociażby po to żeby zobaczyć jakie jest ogólne nastawienie drobnego akcjonariatu do spółki, co się mówi na jej temat itd. Więc podejrzewam że Ci którzy byli kiedyś mali i czytali to jak stają się większymi inwestorami nawyk zostaje.
Zresztą zobaczcie 16.11 kurs spadł do 1,32 zł by zakończyć się na 1,46 zł przy obrocie ponad 1,5 mln zł Wczoraj kurs spadł do 1,42 zł potem gruby kupił i poszedł na 1,59 a ostatecznie zamknął się na 1,49 zł. Teraz mamy 1,42 zł a kurs ostatecznie zamknie się ... i tu zobaczymy jak będzie :)
spokojnie nie pekajcie. nie psrzedawac. to normalne ze po wiekszych wzrostach jest korekta. firma dobrze rokuje, ma dobre wskanziki. z czasem znajdzie sie znowu wiekszy podmiat ktory bedziec chial dokupic akcje i pojdzie cena w góre
Pakieciki teraz idą. To smarty. Czekamy na wyraźną wskazówkę od dużych graczy. Nie ma co się sugerować i nawet komentować tych drobnych ruchów, bo one nie mają większego znaczenia.
Dnia 2016-11-18 o godz. 13:59 ~Libet napisał(a): > Pakieciki teraz idą. To smarty. Czekamy na wyraźną wskazówkę od dużych graczy. Nie ma co się sugerować i nawet komentować tych drobnych ruchów, bo one nie mają większego znaczenia.
Idzie jak po sznurku. Idealnie. Mamy wsparcie 1,35 zł i opór na 1,52 zł - średnioterminowo
Dnia 2016-11-18 o godz. 14:50 ~pol napisał(a): > ha ha to kupuj i nie pitol bo coś słabo ci idzie... do 1,6 bys zagarnął żebu świeczka była ładna.... k... kolejny troll
pol, jeśli chcesz być dobrym inwestorem musisz nauczyć się opanowania. Mariusz Patrowicz kiedyś o tym mówił : "Inwestowanie bez emocji". Oczywiście to nie jest moje guru z inwestowania ale z tym się z Nim zgodzę.
co do emocji to się zgodzę... a dziś to wybitnie nie mój dzień tak ogólnie... A co do Patro to inwestorem bym go nie nazwał raczej mega szulerem i kimś kto właśnie jest panem i władzcą gry w GAMBONII... pilnujcie kursu ja na dziś znikam...
a ja przypuszczam ze jest to gra jakiegos wiekszego gracza pod to zeby wystraszyc drobnych graczy i zeby sie pozbyli akcji jak najtaniej. nie kierowac sie emocjami.radze trzymac - cierpliwi zarobią
Dnia 2016-11-19 o godz. 15:56 ~tomasz napisał(a): > heh , cała giełda to gra. Tylko z reguły nie wiadomo kto gra ani w co gra...
Ja też apeluje o spokój. Kurs urósł i w październiku i listopadzie ktoś kupił akcji za kilka milionów złotych a teraz mamy spadek bo łącznie w wielu zleceniach zostało sprzedanych ok 100 tys. zł. więc widać że to podpucha.
Dnia 2016-11-19 o godz. 23:02 ~Pan_Jan napisał(a): > Dnia 2016-11-19 o godz. 15:56 ~tomasz napisał(a): > > heh , cała giełda to gra. Tylko z reguły nie wiadomo kto gra ani w co gra... > > Ja też apeluje o spokój. Kurs urósł i w październiku i listopadzie ktoś kupił akcji za kilka milionów złotych a teraz mamy spadek bo łącznie w wielu zleceniach zostało sprzedanych ok 100 tys. zł. więc widać że to podpucha.
Jest spokój na kursie więc gruby może dzisiaj znowu ruszyć z zakupami. Zauważyłem że robi to najczęściej jak jest taki spokój jak dzisiaj. Czyli małe obroty, nic się nie dzieje i nagle bum:)
Dnia 2016-11-21 o godz. 12:25 ~car napisał(a): > Jest spokój na kursie więc gruby może dzisiaj znowu ruszyć z zakupami. Zauważyłem że robi to najczęściej jak jest taki spokój jak dzisiaj. Czyli małe obroty, nic się nie dzieje i nagle bum:)
Potwierdzam ;) Też to zauważyłem. Ciekawe czy już mają refinansowanie kredytu z WBK i czy w ramach refinansowania będą coś robić pod kątem przejęć.
ty bum do szkoły wracaj bo już czas.... detektyw kufa ;).... bum.... który robi bum na 2 zyle bo bym się akcyjek pozbył ?:) bum.... czyżby gimbaza na informatyce uczyła się "inwestowania" na gpw... a może na forex i tam idź bum robić.... ;)
Dnia 2016-11-21 o godz. 12:34 ~pol napisał(a): > ty bum do szkoły wracaj bo już czas.... detektyw kufa ;).... bum.... który robi bum na 2 zyle bo bym się akcyjek pozbył ?:) bum.... czyżby gimbaza na informatyce uczyła się "inwestowania" na gpw... a może na forex i tam idź bum robić.... ;)
Hehe:) Ale z jednym ma rację, że wtedy jak jest cisza najczęściej ktoś rusza z zakupami. Ale wiadomo że nie jest to prognostyk. Na razie czekamy na jakieś wiadomości ze spółki pol. Bo nie ma ani oficjalnego komunikatu po wynikach za III kwartał, ani informacji o Gerwing, o refinansowaniu kredytu z WBK, o ewentualnym przekroczeniu ogólnego zaangażowania bo w sumie w październiku i listopadzie duże pakiety poszły. Póki co tylko albo główny sternik będzie zarządzał kursem wg swojej wizji.
Dnia 2016-11-22 o godz. 08:46 ~pol napisał(a): > Pogoda pogodą, a ja pytam czy któryś z Was robi dziś BUM ?? ..... ;) a zarząd to olewka totalna albo cisza albo dezinformacja...
pol, na BUM trzeba mieć kasę :) Z końcem miesiąca będę mógł dołączyć się do tego zjawiska o którym ktoś wczoraj pisał, czyli o "BUM" :p
A co do zarządu to rzeczywiście nabrali wody w usta. Ogólnie patrząc po ruchach widać że coś się dzieje. Te duże pakiety które ktoś zakupił. Cały czas nie ma info o tym kredycie, gdzie w raporcie napisali że propozycję ich udzielenia złożyło im kilka banków, a oni mają sobie wybrać któreś z nich. Możliwe że mocno negocjują kredyt pod przejęcia. W 2014 r pisał Pan Ireneusz Gronostaj że priorytetem dla Libetu jest obniżenie zadłużenia długoterminowego z tytułu kredytów i pożyczek poniżej 70 mln zł i na III kwartał 2015r mieliśmy 76,437 mln zł, a teraz mamy osiągnięty cel na III kwartał 2016 r zadłużenie spadło do 66,617 mln zł. Ogólnie osiągnęli cel który założyli. Zobaczymy kto im udzieli kredytu i w jakiej wysokości.
Cena ropy napędzi inflację i ceny materiałów a więc im więcej teraz wyprodukują z stałego asortymentu oferty Premium tym większą wartość będzie miało to co wyprodukują.
Dnia 2016-11-22 o godz. 11:03 ~bud napisał(a): > Cena ropy napędzi inflację i ceny materiałów a więc im więcej teraz wyprodukują z stałego asortymentu oferty Premium tym większą wartość będzie miało to co wyprodukują.
No tak, bo w zasadzie spadające ceny materiałów, które bardzo silnie były odczuwalne od IV kwartału 2015 do teraz zaniżyły mocno wynik spółki, bo utrata wartości aktywów w bilansie jeśli chodzi o zapasy obciążyła wynik gdzie po przeprowadzeniu testu wartości aktywów na 15.03.2016 roku było to na - 13 mln zł. A wiadomo że od 15.03.2016 do dzisiaj wartość tych aktywów jeszcze bardziej spadła. Gdyby nie to mielibyśmy przy przychodach i marżach jakie ma Libet największy zysk w historii spółki. Ale teraz inflacja się pojawiła i nabiera tempa więc sytuacja się odwróci i wartość aktywów zacznie wzrastać więc wzrośnie kapitał własny spóło, podskoczą wszystkie wskaźniki płynności krótkiej i długiej itd. i wynik netto w 2017 roku może być na całkiem niezłym poziomie. Dlatego też duzi inwestorzy, fundusze itd. to wiedzą i zaczynają skupować akcje spółki.
W końcu widać że zwiększa się absorpcja funduszy unijnej z nowej perspektywy i za chwilę spiętrzą się inwestycje i ceny materiałów będą ostro iść w górę.
przypuszczam, ze podmiaot skupujacy czeka az cena opadanie moze kolo 1,35 i znowu zakupi. w tym cała rzecz aby drobni gracze tacy jak ja przytrzy,mali akcje nie pękali, bo za male peniadze pozbyja sie akcji fajnie rokujacej spólki
Dnia 2016-11-22 o godz. 11:03 ~bud napisał(a): > Cena ropy napędzi inflację i ceny materiałów a więc im więcej teraz wyprodukują z stałego asortymentu oferty Premium tym większą wartość będzie miało to co wyprodukują.
No tak, bo w zasadzie spadające ceny materiałów, które bardzo silnie były odczuwalne od IV kwartału 2015 do teraz zaniżyły mocno wynik spółki, bo utrata wartości aktywów w bilansie jeśli chodzi o zapasy obciążyła wynik gdzie po przeprowadzeniu testu wartości aktywów na 15.03.2016 roku było to na - 13 mln zł. A wiadomo że od 15.03.2016 do dzisiaj wartość tych aktywów jeszcze bardziej spadła. Gdyby nie to mielibyśmy przy przychodach i marżach jakie ma Libet największy zysk w historii spółki. Ale teraz inflacja się pojawiła i nabiera tempa więc sytuacja się odwróci i wartość aktywów zacznie wzrastać więc wzrośnie kapitał własny spóło, podskoczą wszystkie wskaźniki płynności krótkiej i długiej itd. i wynik netto w 2017 roku może być na całkiem niezłym poziomie. Dlatego też duzi inwestorzy, fundusze itd. to wiedzą i zaczynają skupować akcje spółki.
W końcu widać że zwiększa się absorpcja funduszy unijnej z nowej perspektywy i za chwilę spiętrzą się inwestycje i ceny materiałów będą ostro iść w górę.
Dnia 2016-11-22 o godz. 13:24 ~agrimon napisał(a): > przypuszczam, ze podmiaot skupujacy czeka az cena opadanie moze kolo 1,35 i znowu zakupi. w tym cała rzecz aby drobni gracze tacy jak ja przytrzy,mali akcje nie pękali, bo za male peniadze pozbyja sie akcji fajnie rokujacej spólki
Spółka ma ogromne perspektywy. Tak jak już pisałem nie raz. Obecnie najsilniejsza marka na rynku, a potwierdziły to zdobyte nagrody złotej budowlanej marki roku 2015 i 2016, oraz przede wszystkim championa roku 2016, bo ta nagroda jest przyznawana w oparciu o opinię wykonawców z całego kraju biorąc pod uwagę współpracę z Libetem na przestrzeni lat. Poza tym same produkty wygrywają nagrody za najlepsze produkty. W okresie dekoniunktury i spadku cen materiałów przeznaczyli na inwestycję dokładnie o 48 % więcej pieniędzy i przy okazji w II i III kwartale wypracowali jeszcze zysk. Przed nami 2017 rok gdzie zacznie się koniunktura na rynku budowlanym. Tak więc spółka z baaaardzo dużymi perspektywami. Pisząc w marcu br. o tym że mają plany na kolejne przejęcia z środków własnych pokazuje, że spółka jest w stanie sfinansować swoje cele. Tylko muszą się opłacać. Stąd pewnie te długie negocjacje w kwestii przejęcie Niemieckiej spółki Gerwing i kopalni piachu i żwiru i kolejnych zakładów produkcyjnych o których pisali.
Dnia 2016-11-22 o godz. 13:37 ~Libet napisał(a): > Dnia 2016-11-22 o godz. 11:03 ~bud napisał(a): > > Cena ropy napędzi inflację i ceny materiałów a więc im więcej teraz wyprodukują z stałego asortymentu oferty Premium tym większą wartość będzie miało to co wyprodukują. > > No tak, bo w zasadzie spadające ceny materiałów, które bardzo silnie były odczuwalne od IV kwartału 2015 do teraz zaniżyły mocno wynik spółki, bo utrata wartości aktywów w bilansie jeśli chodzi o zapasy obciążyła wynik gdzie po przeprowadzeniu testu wartości aktywów na 15.03.2016 roku było to na - 13 mln zł. A wiadomo że od 15.03.2016 do dzisiaj wartość tych aktywów jeszcze bardziej spadła. Gdyby nie to mielibyśmy przy przychodach i marżach jakie ma Libet największy zysk w historii spółki. Ale teraz inflacja się pojawiła i nabiera tempa więc sytuacja się odwróci i wartość aktywów zacznie wzrastać więc wzrośnie kapitał własny spóło, podskoczą wszystkie wskaźniki płynności krótkiej i długiej itd. i wynik netto w 2017 roku może być na całkiem niezłym poziomie. Dlatego też duzi inwestorzy, fundusze itd. to wiedzą i zaczynają skupować akcje spółki. > > W końcu widać że zwiększa się absorpcja funduszy unijnej z nowej perspektywy i za chwilę spiętrzą się inwestycje i ceny materiałów będą ostro iść w górę. > > Dnia 2016-11-22 o godz. 13:24 ~agrimon napisał(a): > > przypuszczam, ze podmiaot skupujacy czeka az cena opadanie moze kolo 1,35 i znowu zakupi. w tym cała rzecz aby drobni gracze tacy jak ja przytrzy,mali akcje nie pękali, bo za male peniadze pozbyja sie akcji fajnie rokujacej spólki > > Spółka ma ogromne perspektywy. Tak jak już pisałem nie raz. Obecnie najsilniejsza marka na rynku, a potwierdziły to zdobyte nagrody złotej budowlanej marki roku 2015 i 2016, oraz przede wszystkim championa roku 2016, bo ta nagroda jest przyznawana w oparciu o opinię wykonawców z całego kraju biorąc pod uwagę współpracę z Libetem na przestrzeni lat. Poza tym same produkty wygrywają nagrody za najlepsze produkty. W okresie dekoniunktury i spadku cen materiałów przeznaczyli na inwestycję dokładnie o 48 % więcej pieniędzy i przy okazji w II i III kwartale wypracowali jeszcze zysk. Przed nami 2017 rok gdzie zacznie się koniunktura na rynku budowlanym. Tak więc spółka z baaaardzo dużymi perspektywami. Pisząc w marcu br. o tym że mają plany na kolejne przejęcia z środków własnych pokazuje, że spółka jest w stanie sfinansować swoje cele. Tylko muszą się opłacać. Stąd pewnie te długie negocjacje w kwestii przejęcie Niemieckiej spółki Gerwing i kopalni piachu i żwiru i kolejnych zakładów produkcyjnych o których pisali. >
Ważny poziom utrzymany. Czekamy na konkretne ruchy większego(lub większych) gracza/inwestora. Mogliby podać jakąś informację do publicznej wiadomości. Bo tak w ciszy siedzą i budują w nas zniecierpliwienie.
Dnia 2016-11-23 o godz. 10:22 ~pol napisał(a): > BUM !!!!!!!!!! .......... to co lecimy na 1,29-1,3 i oby odbiło....
pol, easy. Ty chyba musisz wchodzić i patrzeć na notowania raz na tydzień. Przez chwilę pojawił się spadek gdzie przy obrocie na poziomie 3 tys. zł. Rozumiem jakby był taki spadek przy obrotach na poziomie od 150 tys.zł w górę. Wtedy można by było brać to pod uwagę. Jest chwila ciszy. Mały obrót. Dla mnie jest to lepsze że ten co wchodzi w spółkę nie idzie w opór bo to oznacza że nie jest to spekulant a świadomy inwestor ( zapewne długoterminowy). Ja inwestując w Libet wszedłem z myślą o inwestycji długoterminowej. Dlatego te małe wahania mnie nie ruszają. Zresztą jak nagle pojawiają się spadki przy małych obrotach na poziomie -3,-4,-5%... to nawet się cieszę bo często wywołują ruch ze strony kupującego(lub kupujących).
eeee to test był czy gruby czyta nas i się ze mną drażni ;) ... co na piszę to jest na przekór ;).... wiem easy easy, w sumie to sam zaczynam wierzyć w tą spółkę ;) jak tak poczytam popatrzę...
Dnia 2016-11-23 o godz. 11:07 ~pol napisał(a): > eeee to test był czy gruby czyta nas i się ze mną drażni ;) ... co na piszę to jest na przekór ;).... wiem easy easy, w sumie to sam zaczynam wierzyć w tą spółkę ;) jak tak poczytam popatrzę...
Powiem Ci tak z doświadczenia choć i tak uważam że moje doświadczenie jest niewielkie. Bo jestem na GPW od 2006 roku, że najtrudniejsze było nauczenie się aby umieć wyłączyć emocje i cały czas się tego uczę. Myślę, że na tej spółce masz szansę się dużo nauczyć jako inwestor i uważam że jest to wartość dużo większa od samego cashu, który prędzej czy później na niej i tak zarobisz, bo ja jestem o tym przekonany.
z tym przyzwyczajaniem sie do waloru to tak bez przesady . w mądrych ksiązkach piszą ,że jak zaczynasz hołubić zakupione akcje, to pierwszy znak że czas się żegnać z giełdą :)
Dnia 2016-11-23 o godz. 11:15 ~tomasz napisał(a): > z tym przyzwyczajaniem sie do waloru to tak bez przesady . w mądrych ksiązkach piszą ,że jak zaczynasz hołubić zakupione akcje, to pierwszy znak że czas się żegnać z giełdą :)
Ale to są wszystkie mądre książki, które czyta większość ludzi i ta większość nie odnosi sukcesów w inwestowaniu. Ja od 1,5 roku zmieniłem strategię na taką, która spowodowała, że jestem na ten moment od stycznia 2015 do teraz dokładnie +329 %. I uważam że jest w porządku. Ja zanim postanowię inwestować w spółkę to sprawdzam spółkę pod każdym możliwym kątem. W bardzo małym stopniu patrzę na analizę techniczną poza podstawowymi kwestiami takimi jak( długoterminowe trendy, obroty etc.) bo uważam że po kryzysie który nastąpił w 2008 roku analiza techniczna w przypadku większości spółek(a przynajmniej na pewno małych i średnich słabo się sprawdza) Zanim zainwestowałem w Pepees i Libet sprawdziłem wszystkie możliwe za i przeciw. Dużo pisałem już o Libecie i widzę model jakim kieruje się zarząd. Polacy prowadząc biznes kierują się zasadą żeby jak najbardziej zwiększać przychody i jak najbardziej zmniejszać koszty aby wydusić zyski. W przypadku Libetu Pan Thomas widzę że kieruje się modelem biznesu Niemieckim. Niemcy prowadząc biznes najbardziej stawiają na silną markę nawet kosztem zysków, bo wiedzą, że silna marka prędzej czy później zacznie na siebie zarabiać i będzie przynosiła ogromne zyski. I w zasadzie najsilniejsze marki na świecie (największa ilość) pochodzą z Niemiec. I taki model biznesu widzę tutaj. Ale wiadomo że w tym przypadku warto inwestować długoterminowo. Myślę że właśnie dlatego tyle funduszy siedzi w spółce i myślę że mogą pojawić się nowe. Ktoś wchodzi w spółkę i zobaczymy kto.
To ja bym tak połączył strategie Tomasza i Libeta bo mocne przywiązywanie się do spółki jest nie wskazane a zarazem Libeta analiza nazwijmy ją fundamentalną też jest ok - jeśli jest to na prawdę rokująca spółka, ja bym dodał jeszcze technikę czy już czy jeszcze nie warto kupować bo zazwyczaj znajomi królika wiedzą co się święci i to widać po kreskach... ale wiadomo teoria jedno praktyka drugie ;) a najważniejszy jest plan i konsekwencja... której nadal mi brakuje.. oby Libet był drugim LPP ... ;) w początkowej fazie ;).... Libet jak ci się podoba niemiecki styl zarządzania spółkami popatrz jak pisałem kiedyś na GCN pod kątem fundamentalnym i napisz co myślisz o ile będziesz miał czas tu lub jakiegoś maila zrobię... pepesa ładnie ustrzeliłeś...
Dnia 2016-11-23 o godz. 12:03 ~pol napisał(a): > To ja bym tak połączył strategie Tomasza i Libeta bo mocne przywiązywanie się do spółki jest nie wskazane a zarazem Libeta analiza nazwijmy ją fundamentalną też jest ok - jeśli jest to na prawdę rokująca spółka, ja bym dodał jeszcze technikę czy już czy jeszcze nie warto kupować bo zazwyczaj znajomi królika wiedzą co się święci i to widać po kreskach... ale wiadomo teoria jedno praktyka drugie ;) a najważniejszy jest plan i konsekwencja... której nadal mi brakuje.. oby Libet był drugim LPP ... ;) w początkowej fazie ;).... Libet jak ci się podoba niemiecki styl zarządzania spółkami popatrz jak pisałem kiedyś na GCN pod kątem fundamentalnym i napisz co myślisz o ile będziesz miał czas tu lub jakiegoś maila zrobię... pepesa ładnie ustrzeliłeś...