• Wyniki 3Q Autor: ~Adam [79.75.156.*]
    No to wynikami nie zaskoczyli. Fundamenty mamy bardzo solidne, ale szczerze mówiąc liczyłem na to, że spółka jest bardziej rozwojowa. Według mnie bardzo dobrze wyglądają przychody ze sprzedaży, ale zysk netto wypada już bardzo słabo. W spółce znacznie wzrosły koszty i mam tu na myśli wynagrodzenia.

Jak już wspomniałem, fundmenty mamy solidne, spółka zarabia, ale to chyba za mało, żeby liczyć na rajd cenowy.

Akcji nie wywalam, będzie z tego dobry long*.

* Ciekawe czy w przyszłym roku również bezie dywidenda. Jeżeli 3 rok z rzędu będzie ok 1zł, to bardzo fajnie to wygląda przy średniej 19zł :)
  • Re: Wyniki 3Q Autor: ~leo [91.226.50.*]
    zaraz dojdziemy do tej ceny , chyba ustawie koszyk , moze coś wpadnie
  • Re: Wyniki 3Q Autor: cogito9999 [94.254.175.*]
    Ciekawe jest to, kto to odbiera. Sprzedawane były pakiety średnio po 200 akcji i cała drabina podaży. Na popycie nie ma prawie nikogo. Z wyjątkiem 2 ukrytych INWESTORÓW 29zł i 27,10zł co zbierają pakiety po 4000 akcji. Oczywiście jest duże prawdopodobieństwo, że to jeden inwestor. I byćmoże ten sam co zbierał w kwietniu też ukrytym wolumenem pod 10 sztukami.
    Gdyby pokazał te kilkaset tyś zł na kupnie w kilku/kilkunastu pakietach, to kurs by tak szybko nie opadł.
    Możliwe, że ta sama osoba spychała kurs na dół, bo na S też był ukryty wolumen.
    Czy to nie jest wzorowy schemat jak kupić tanio akcje? Jeśli nie to proszę o argument.
  • Re: Wyniki 3Q Autor: ~bre [87.105.71.*]
    ja z ukrytego kupiłem ponad 300 akcji :) sprzedałem spółki z ofe i z małym pakiecikiem dokupiłem do już posiadanych. resztę czyli około 80% idzie na lokaty i rok odpoczynku z giełda - powód chyba oczywisty
  • Re: Wyniki 3Q Autor: ~Adam [62.232.10.*]
    Nie wygląda to za ciekawie. Albo gruby lub fundy sypią, albo po prostu mamy trupa w szafie. Co myślicie? Jaki mamy zasięg spadków?
  • Re: Wyniki 3Q Autor: ~bre [5.60.232.*]
    fundy? a gdzie fundy w akcjonariacie? zwykłe rozczarowanie wynikami - kazdy myślał że będzie skok o 100 % z uwagi na dzidoski program 500+ a tu aż tak dobrze nie jest
  • Re: Wyniki 3Q Autor: ~krokodyl [152.71.207.*]
    Jeżeli chodzi o fundusze, to proponuję sprawdzić na stronie biznesradar.pl

Według tej strony :
    OFE Nationale-Nederlanden ma 5.37%
    TFI Nationale-Nederlanden- 2.25%
    TFI Allianz Polska- 1.97%
    TFI PZU Asset Management- 0.62%'
    TFI Pioneer Pekao Investment Management 0.46%
    TFI Noble Funds- 0.40%
    TFI Opera 0.27%
    TFI BNP Paribas Polska 0.02%

Łącznie fundusze posiadają 11.36% akcji CDRL. Łączna ilość akcji to 688 174 o wartości 18.5mln zł.

Przypomnę, że freefloat wynosi jedynie 17.35%. Jedynie 6% akcji jest w rękach małych inwestorów.
    Wracając jeszcze do raportu... Uważam podobnie jak Adam. Raport nie jest najgorszy, ale faktycznie fajerwerów nie było. Wydaje się, że firmę zjadły koszty, czego nawet porządnie nie wytłumaczyli.

Na pewno dużym problemem jest tutaj kurs dolara. Nie mogę teraz znaleźć dokładnych danych, ale wydaje mi się, że duża większość produkcji rozliczana jest w $$$, a dziś za dolca płacić trzeba już 4,20.
    Miesiąc temu za $ płaciliśmy 3.92zł
    3m temu 3.78zł
    6m temu 3.96zł
    12m temu 3.98zł

W ciągu ostatnich 12m dolar najtaniej chodził za 3.72. Gdy spółka debiutowała na giełdzie (28.10.14) za dolara płaciliśmy 3.33zł.
    Wydaje mi się, że spółka weszła na giełdę w idealnym momencie, osiągając najwyższe marże.

Nie mogę znaleźć nigdzie informacji o tym ile warta jest produkcja, czyli jaką sumę pieniędzy spółka musi przewalutować. Pozostaje jedynie nadzieja, że osoby odpowiadające za finanse w firmie mają pojęcie o wysokim zagrożeniu różnic kursowych dla biznesu i firma zabezpiecza się na pare miesięcy w przód.
    Skupmy się jeszcze na wywiadzie, który dostępy jest tutaj: http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/25721955,cdrl-moze-zakonczyc-rok-z-wynikiem-netto-podobnym-rdr-i-wyplacic-porownywalna-dywidende

Spółka zaznacza, że rozgląda się za firmami, które mogłyby uzupełnić portfel produktów spółki, a więc możliwe będą przejęcia. Nie ma też większego problemu z finansowanie przejęć, ponieważ spółka ma sporo pieniędzy emisja nie wchodzi w grę!!!

Do tego wejście na rynki Serbii i Czarnogóry, które mogą okazać się bardzo atrakcyjne. Do tego jeszcze Białoruś...

Mam nadzieję, że spółka częściej będzie wrzucała informacje o planach rozwojowych i aktualne sytuacji w spółce...
  • Re: Wyniki 3Q Autor: momotaro [94.254.162.*]
    Kogo tu czarujecie. Spółka dno. 500+ leci już na całego a im w sklepach spada sprzedaż. Już to widzę jak rozwijają się za granicą jak nie potrafią poradzić sobie na własnym podwórku. Do tego płynność zerowa. Z daleka.

• Re: Wyniki 3Q Autor: ~Ania [79.186.56.*]
    Na jakiej podstawie piszesz o spadku sprzedaży skoro liczby mówią coś zupełnie przeciwnego.Już w zeszłym roku negowałeś inwestowanie w Cdrl, ale jak kurs wzrósł z 17 zł do ponad 30 zł to umilkłeś. A teraz co Cię tutaj sprowadza ? A może kupiłeś po 34 zł i z ostatnimi spadkami nie możesz sobie poradzić :) Pozdrowienia dla wytrwałych.
  • Re: Wyniki 3Q Autor: ~tomekk [89.163.130.*]
    hahaha.

momotaro inwestor aż głowa mała. Spadek sprzedaży, no trzymajcie mnie.
  • Re: Wyniki 3Q Autor: ~bre [87.105.71.*]
    no dobra ściągnął te 286 akcji i lekko podbiłem - wierzę w spółkę i będę dokupywał i Wam także to zalecam
  • Re: Wyniki 3Q Autor: ~simon [37.47.26.*]
    Czesc japonski antybohaterze. Znow sie pojawiles:)))
    Widze ze znow dokupujesz, bo zaczales pisac swoje zabawne komentarze.
    Jak papier byl po 16 mowiles ze spolka dno.
    Pisalem ze kupisz ode mnie po 21. Coz sprzedalem po 24, ale mysle o powrocie. Pozdrawiam ukryty inwestorze.
  • Re: Wyniki 3Q Autor: ~simon [37.47.26.*]
    Problemem jest wysoka cena dolara. Spolka wyjasniala w jednym z wczesniejszych sprawozdan, ze jest narazona na wzrost kursu dolara. Niestety. Coz jesli Fed nie podniesnie co jest malo prawdopodobne ale nie niemozliwe wszystko moze sie odmienic. Przynajmniej do marca 2017
  • Re: Wyniki 3Q Autor: ~wadi [62.232.10.*]
    simon- kojeny głos rozsądku. Myślałem, że na tym forum CDRL nic się nie dzieje, ale jednak są tu też normalni inwestorzy, którzy wiedzą jak sytuacja wygląda...
[x]
CDRL 4,19% 8,70 2026-05-14 13:52:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.