Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  26,99 zł , zmiana od tamtej pory: -67,58%

Re: Wyniki 3Q

Wracając jeszcze do raportu... Uważam podobnie jak Adam. Raport nie jest najgorszy, ale faktycznie fajerwerów nie było. Wydaje się, że firmę zjadły koszty, czego nawet porządnie nie wytłumaczyli.

Na pewno dużym problemem jest tutaj kurs dolara. Nie mogę teraz znaleźć dokładnych danych, ale wydaje mi się, że duża większość produkcji rozliczana jest w $$$, a dziś za dolca płacić trzeba już 4,20.
Miesiąc temu za $ płaciliśmy 3.92zł
3m temu 3.78zł
6m temu 3.96zł
12m temu 3.98zł

W ciągu ostatnich 12m dolar najtaniej chodził za 3.72. Gdy spółka debiutowała na giełdzie (28.10.14) za dolara płaciliśmy 3.33zł.
Wydaje mi się, że spółka weszła na giełdę w idealnym momencie, osiągając najwyższe marże.

Nie mogę znaleźć nigdzie informacji o tym ile warta jest produkcja, czyli jaką sumę pieniędzy spółka musi przewalutować. Pozostaje jedynie nadzieja, że osoby odpowiadające za finanse w firmie mają pojęcie o wysokim zagrożeniu różnic kursowych dla biznesu i firma zabezpiecza się na pare miesięcy w przód.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CDRL 0,69% 7,30 2026-02-06 16:44:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.