• Nagroda tak forsa nie Autor: ~swiss [194.158.250.*]
    Vigo  1 miejsce w kategorii "polska technologia" wsrod innowacyjnych firm .
    Nagroda od Dziênnik Gazeta Prawna.
    Info DGP albo na str.Spolki
    Co do notowan:...Zero  :)) obrotow
    Schemat ustawien jednak pozwala na pewien optymizm.Dlaczego?
    Gdy na Vigo ustawia sie na S za duza ilosc papiera...to zazwyczaj jeden zbieracz.i .ktos sie czaii na wystraszonego czekajac na odbor za minimalna cene.
    trwa to czesto calymi dniami...a poza tym nic a nic sie nie dzieje...kupuja najczesciej doslownie w ostatniej sekundzie przed fixem
    nudy.
    Firme coraz bardziej bedzie sie kreowac (rowniez przez rzad) na pokazowe high tech i dume POLSKIEJ innowacji.
    za wiele tego w PL nie ma ( no i robia  tez w obronnosci) a wiec pasuje roznym ministrom.
    Gdy walna te swoja " masowa" produkcje cos nawet z tego bedzie...tymczasem...w zaciszu beda zapadaly decyzje
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~swiss [194.158.250.*]
    taka sobie obsrwacja:od pewnego czasu ( a tu jak juz mowilem wystarczy na S rozdysponowac ze 150-200 kcji)
    widac jak( pewnie jeden makler) ustawia caly slupek na s.
    Poniewaz spolka jest jezelichodzi o informowanie inwestorow denna,albo ma prikaz z MON (tak czy siak wiocha)
    niekturzy traca cierpliwosc (swieta itp) i oddaja wprawdzie goowniane ilosci, za bezcen.
    Wytrwaly zbieracz bierze jak tylko mozna tanio i tak od luzszego czasu.
    Tymczasem dzis na wielu portalach,Np.tez Forsal trabia o Umowie za 400 iln. z PCO SA.
    Umowa ta dotyczy sprzedazy wojsku min. celownikow termo i noktowizyjnych.
    Jak myslicie ,kto dostarcza detektory ( mozg ) do tych urzadzen...jezeli sie nie myle bez wyjatku VIGO.
    Jak sobie ktos poczyta, jak Vigo z nimi wspolpracuje i kto siedzi w radzie naukowej...ludzi zajmujacych sie w Pl.
    fotonika,termowizja itp.znajdziecie.
    Jednym slowem jezeli jest tyle forsy na lata na celowniki i inne gadzety dla PCO SA powinna byc (dodatkowa ) forsa dlaa VIGO
    stad mysle ,ze nie warto dac sie wyleszczac cwaniakom ,ktorzy sa lepiej poinformowani
    Ciekawe czy moj smysl wechu jest taki dobry jak te detektory?
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~morel [188.116.6.*]
    Ja mam wrażenie, że od dawna ktoś zbiera od "ciułaczy" każdą akcję. TFI rozliczają się "poza", ale ktoś bardzo "dużo" trudu sobie zadaje, żeby sciągnąć każdą jedną akcję od drobnych inwestorów.
    Ta spółka to przykład odmienny z całego naszego grajdołka. Robią, a nie gadają. Publikują, jeżdzą po całym świecie i coraz więcej informacji się pojawia o większych kontraktach. Do tego kursy EUR i USD idą bardzo im na rękę.
    Ja generalnie też bardzo wierzę w spółkę i trzymam jej akcje najdłużej ze wszystkich, które mam/miałem. Od czasu do czasu jak spadnie do "przyzwoitego" poziomu dokupuje. Podejrzewam, że jest wiele tematów, o których nigdy się nie dowiemy. Tak jak mówisz, a to MON, a to wojsko. Spółka zaczyna budowę nowej fabryki. No przecież nie buduje jej sobie od tak bo mają zachcianki. Muszą bardzo dobrze wiedzieć i mieć wszystko przekalkulowane, zeby wywalić dziesiątki mln na nową fabrykę.

Uważam, że ludzie nie czują tej spółki - wielu myśli, że tu jest produkowana czarna magia, a, że nie rozumiem to nie kupuje. Niestety to jest problem, które wykorzystują TFI i inni gracze ogołacając praktycznie inwestorów detalicznych do zera z powodu ich po prostu braku wiedzy w tych tematach, a potem mamy zerową płynność i cały handel idzie zakulisami od TFI do TFI.
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~teneska [77.95.49.*]
    No ale ludziom ze specjalistyczną wiedzą też się należy jakaś nagroda. Zresztą ona jest dostępna dla każdego. Wystarczy zrobić doktorat z fotoniki.
    Sprawiedliwość musi być na świecie...
    Tym razem troche forsy.
    Zamowienie od ZODIAC AEROTECHNICS SAS /3.37 mln zl/ o tyle wazne ,ze zaprzecza obawom iz staly i wazny klient dal sobie spokoj z zakupami.
    Jak sie okazuje zamowienie przesunieto jednak w czasie (na teraz) .
    Udalo sie wtajemniczonym zbic efektywnie kurs do smiesznej ceny...i od  dluzszego juz czasu  zrezygnowni oddaja.
    Poinformowanym firma bardzo ulatwia zadanie.
    Polityka informacyjna jest do bani.
    Nie wierze ,ze o kontrakcie Firma nie wiedziala wczesniej.
    Ogloszenie dzien przedswietami jest pomyslem dosyc glupim (albo odwrotnie) jezeli chcialoby sie zobaczyc wzrosty.
    Ludziska zajmuja sie kupowaniem karpi raczej.
    Slowem te bariery kursowe jak teraz przy 236 wystarcza ,mysle ,by trzymac kurs w ryzach.
    Bardziej by mnie interesowalo ile detektorow potrzebuje zbrojeniowka.Tu tez moga  sie wyttlumaczyc tajemnica panstw. itd.
    Pozostaje przy swoim..sa rozwydrzeni tym ,ze ulicytu nie ma i wlasciwie nie musza sie nikomu spowiadac.
    Nagrody za poityke informacyjna im nie dadza.Wszystko takie zaczajone,Pod koldra .
    Pocieszaja fundamenty.A te sa najistotniejsze.W dalszym ciagu to absolutny high tech. z  przyszloscia. 
    To powstrzymuje mnie przed wyslaniem paru zaklec w ich kierunku.
    Ciekawe czy choc troszeczke drgnie ...jak zwykle na zamknieciu

• Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~Greg [212.7.221.*]
    A co tu ma kurs drgać, skoro lekką ręką licząc 80-90% akcji jest w rękach TFI/OFE/Starych akcjonariuszy. Tu 90% transakcji wolumenowych odbywa się poza obrotem, a zwykły Kowalski ma tu tyle do powiedzienia co nic. Na stooq'u w zakładce akcjonariat widać, że 75% jest w rękach TFI/OFE/Starych akcjonariuszy, do tego otwórzcie sobie prospekt emisyjny to zobaczycie kilku akcjonariuszy poniżej progu 5%, więc ich nie ma na liście akcjonariatu, ale oni nie sprzedali akcji a więc dodatkowo do tych 75% trzeba doliczyć na oko 80-100tys akcji. Tak więc skoro 75% to ok 550tys akcji do tego dodamy górką 100tys starych akcjonariuszy z jakimiś mniejszymi TFI, o których nie wiemy to robi się 650tys akcji jest niezbywalnych co daje 90%!!!!!

Tak 90% jest w rękach OFE/TFI i starych akcjonariuszy. To o jakich ruchach na tej spółce mamy rozmawiać jak tu nie ma żadnego detalu przecież.

Spółka jest droga, nawet bardzo, ale przy takich spółkach wyceny klasyczne nie mają żadnego znaczenia. Wystarczy, że jutro się np. dowiemy, że hipotetycznie Apple wdraża detektory do telefonów jako nowy bajer i przełom to C/Z z 25 wleci na 250 (tylko jak skoro akcji nikt sprzedać nie chce (chociaż przy takich wzrostach na pewno by się pojawiły). Jak ktoś liczy, że kurs się rozbuja to się grubo myli. Ciężko pchnąć kurs w górę gdy 90% akcji leży w rękach długoterminowych inwestorów, a akcji na rynku jest tyle co kot napłakał. Patrzę w arkusz zleceń i za głowę się można złapać. 900 akcji. Dosłownie 900 akcji na S. Jednym ruchem jak chcesz je zgarnąć musisz podbić kurs do 289zł a więc o 22%. 22% - co to jest. Więcej po prostu nawet nie ma w obrocie!!! Chyba, że są ukryte w co wątpie akurat tutaj.
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~iss [83.7.58.*]
    hmm, jak jest malo akcji na s to bardzo prosto jest podniesc kurs, gorzej gdy tych akcji w arkuszu po stronie sprzedajacych jest multum, wtedy do podbicia wymagana jest fortuna

• Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~Greg [212.7.221.*]
    No to prawda, tyle, że nikt z "ulicy" się tą spółką nie interesuje. Jak się zainteresują, to już będzie za późno. A jak już ktoś "ulicowy" chce się pozbyć 50 akcji na karpia po zaniżonej cenie to mam wrażenie, że od razu ktoś większy zgarnia.
  • Re: Nagroda tak forsa rowniez..Catepilar i inni Autor: ~swiss [194.230.11.*]
    Catepilar i inni.(nowe umowy o ktorych informuja na str.firmy na dzien przed karpiem)..tym razem nie tylko nagrody ale i forsa
    Ciche zbieranie  z blokowaniem kursu setka akcji powinno byc coraz trudniejsze
  • Re: Nagroda tak forsa rowniez..Catepilar i inni Autor: ~swis [194.158.250.*]
    Prosze bardzo
  • Re: Nagroda tak forsa rowniez..Catepilar i inni Autor: ~swiss [194.158.250.*]
    Nie ufam dziadom.
    Rownie dobrze moze byc pompa zeby zameldowac na nowy rok ladniejszykurs.
    Za psie pienadze mozna ten papier napompowac w 2 min.
    chyba ,ze ten cwany ,ktory nakupil sie miesiacami po 225-229 dszedl do wniosku ...co mi tam srednia mam i tak smiesznie niska no to sru dobrac mozna juz od ulicy nawet
    oj komus sie nie podoba ,ze moze wzrosnac.
    botrzeba byc kretynem by ustawic teraz na 231.A ze raczej tu kretynow nie ma..,znaczy ktos chce pokombinowac.
    Chaltura
    no i ..jak mowilem.klasyka wiejska..postawil 200 na 231 by sekunde przed zamknieciem zniknac
    Nie udalo sie wyleszczyc.
    Wyglada na to ,ze do 250 zgodzili sie jeszcze skupowac...
    przy pomocy tych wiejskich trickow...eeee,kto sie daje na to nabrac ?
  • Re: Nagroda tak forsa rowniez..Catepilar i inni Autor: ~Max [23.105.138.*]
    Już prawie nikt :)
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~investtt [77.95.51.*]
    dlaczego 90% , z danych wynika Free float: 44,04% ?
    no i prosze...teraz zaczna sie jaja..
    juz dawno takich cyrkow na  na GPW nie widzialem
    Stroja jak moga
    ale na Vigo...schemat obowiazuje ten sam...blok..i doskok

• Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~Max [108.62.51.*]
    @investt

Freefloat oznacza nic innego jak akcjonariusze poniżej 5% bo tak w teorii się typuje tych co nie kiszą akcji długoterminowo itp. Tyle, że jak popatrzysz w stooqu to jest kupa TFI i OFE które mają poniżej 5% - które kiszą akcje, ale wliczają się do pojęcia FreeFloat. Ja zsumujesz je wszystkie + wszystkich starych akcjnariuszy, którzy sa w prospekcie, a którzy nie pozbyli się akcji to da Ci to ok 85-90% akcji. Co oznacza, że te 85-90% akcji jest w rękach - starych akcjonariuszy, TFI, OFE - to teraz ile jest detalu? Raptem 10%, który też kisi. Także freefloat 44% można sobie wsadzić między bajki, bo w teorii tak jest, w praktyce tak nie jest.

@swiss
    Ubawiłem się po pachy na dzisiejszym zakończeniu, istnie ręcznie ktoś tym kursem steruje i ma w tym biznes, żeby niedajboże nie wystrzeliło za mocno w górę i zgarniają co się da już ordynarnie na pałę!
    Ciekaw jestem co z tego wyniknie.
    Nagle..na S jest 118 akcji w calym arkuszu..tak..jakby wszystkich sprzedajacych internowali?
    Znikneli....poprostu po sylwestrze..pewnie zjednego TFI poszli zapic i nie dotarli do roboty...
    kompletnie porypane..chyba ,ze produkcja wysprzedana na 3 lata z gory :))
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~max [108.62.209.*]
    118 na S z czego 15 po chorej cenie 371 czyli ok 100, ale winy upatrywałbym w tym, że systemy anulowały wszystkie "S" po nowym roku. Jak zobaczysz wszystkie daty S i K są z 02/01/2017
    oczywiscie masz racje.....
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~Swiss [194.230.11.*]
    Kiedy oni wlasciwie oglaszaja wyniki?
    Czyzby nowa strategia TFI w kwesti sterowania kursem?Byc moze.gdy juz maja wystarczajaco mozna pozwolic na wzrosty ,zeby ladnie bilans wygladal .
    Szkoda ,ze przez te wojskowe tajemnice nie podaja ile wojsko zamawia.Mozna sciemniac ile sie da zaslaniajac sie tajemnica.
    A dla wojennych idzie 30% zamowien o ile sie nie myle
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~Max [199.114.223.*]
    Do pewnie 05/01/2017 zobaczymy sprzedaż za 4Q2016 a raport to chyba w marcu za 2016, ale po samej sprzedaży będzie łatwo się zorientować co i jak. Patrząc w strategię mamy w 2017 40M przychodów i 13M EBITDA.

Pierwsze 3Q narastająco zdecydowanie gorsze w 2016r niż w 2015r, ale w 2015 4Q był ultra słaby. Jak zaraportują sprzedaż 4Q2016 na wysokim poziomie, to zaczynam wierzyć w to 40M w 2017 roku. Jak sprzedaż 4Q2016 była słaba, to przestaje wierzyć :)

Reasumując dobra sprzedaż 4Q2016 kiszę te akcje dalej (a już je trochę kiszę i podbieram na spadkach), słaba sprzedaż 4Q2016 sprzedaje. Jak przebiją rok 2015 (przypomnę, że 25,6M ogół przychodów), choć skumulowane przychody za 3 kwartały w 2015 było 21.1M a w 2016 17.9M.

Zatem, żeby przebić 2015 rok muszą w 4Q2016 zrobić sprzedaż na poziomie min 7.8M - to realne i liczę na to, bo tyle już wcześniej robili. Jeżeli jakimś cudem zrobią 10M, to rzucam się PKC na K.
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~Swiss [194.230.11.*]
    I jak max?co sadzisz.kisimy?mam za chwile Meeting i troche malo czasu ...na myslenie:))
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~Max [23.247.143.*]
    No na styk, ale kisze :)
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~Max [199.114.222.*]
    Swoją drogą chyba specjalnie tyle podali, żeby nie przepompować wyników. Po co podawać więcej przecież, lepiej przenieść na 1Q2017, ale to tylko moje domysły. Zaczynają chłopaki kombinować :)
    No i po meetingu.
    Rowniez mysl ,ze sprzedawani teraz byloby bez sensu.
    wyglada na to ,ze ten okres brzydkich wiadomosci maja za soba.
    Rzeczywiscie istnieje problem PR poniewaz ,dostaja zamowienia bardzo ad hoc na krotkie serie i trodno jest pisac pozostajac wiarygodnym o zarobkach w dluzszym choryzoncie czasu ( co ulica bardzo lubi).
    tyle,ze te nowe umowy sa naprawde potwierdzeniem,iz istnieje stabilne zapotrzebowanie na ich detektory i nie maja jezeli chodzi o
    "high end"konkurencji, mimo ze rogie te zabawki jak diabli
    Wydaje mi sie ,rowniez ze w tym roku jednak wojsko duzo dorzuci, i poniewz siedza w roznych bardzo przez EU wspieranych prestizowych projektach ,tez beda z tego cos miec.
    Zreszta dla koncernow tych rozmiarow ,ktore zamawiaja detektory ta cena to pikus.
    Wazne ze sprzedaja JUZ mikroprocesory noej generacji.One maja tez byc tym nastepnym skokiem jakosciowym i przyszloscia gdy w nowej fabryce beda walic roboty ( boto bedzie tez calkiem cos nowego w PL).
    agdy chodzi o kurs...trodno porokowac....spodziewam sie w dalszym ciagu zabawy reczne sterowanie...tak jak przedchwilka bedzie blok na wycienczenie tych ,ktorzy sprzedaja po 5 akcji jak dlugo sie da..chyba ,ze sie naucza i zatrudnia zamiastgospoyni domowej jakiegos goscia od PR i pokaza co sa naprawde warci.Co mnie technicznie napawa optymizmem ,to fakt jak wlasnie w tej chwili ,ze jakis pacan w ten sam sposob stara sie ustawic w te i we fte ten kurs na S. Tu poprostuobowiazuja jak na razie swoiste reguly.
    Wszystko zalezy od tego czy jakis fund powiedzmy uzna,ze warto wejsc teraz z perspektywa powiedzmy 3 letnia.(np.ten ktory sobie dokupowal)..i warto by miec od razu ladne liczby i pobije kurs
    sie zobaczy...
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~meritumek [77.95.49.*]
    Ja nie rozumiem, po co podbijać kurs? (może dlatego, że pierwszy raz kupiłem akcje, ale ja jestem "branżowy"). Niech tam sobie kurs będzie jak najniższy.
    Technologia dopiero sie przebija do wielkiego przemysłu. Jak skala sie powiekszy 100 lub 1000 razy, to dywidendy będą większe niż wartość akcji, nie ma sensu nimi handlować przez najbliższe 2 lata.
    masz racje , jednak na tym papierze wszystko mozliwe ,chociaz "podbijania" raczej bym sie nie obawial
    jednak takie numery jak PKC  S 10 akcjami to sa juz pisanki (czyt. jajca z cepelii)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [23.247.143.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Nagroda tak forsa nie Autor: ~Max [23.247.143.*]
    Dnia 2017-01-04 o godz. 14:51 ~meritumek napisał(a):
    > Ja nie rozumiem, po co podbijać kurs? (może dlatego, że pierwszy raz kupiłem akcje, ale ja jestem "branżowy"). Niech tam sobie kurs będzie jak najniższy.
    > Technologia dopiero sie przebija do wielkiego przemysłu. Jak skala sie powiekszy 100 lub 1000 razy, to dywidendy będą większe niż wartość akcji, nie ma sensu nimi handlować przez najbliższe 2 lata.

Posiedzisz tutaj to zobaczysz jakie cyrki się dzieją i jak ktoś trzyma w ryzach kurs tak, żeby ani nie spadł ani nie wzrósł.
[x]
VIGOPHOTN 0,00% 530,00 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.