Atrakcyjna bieżąca wycena Nie dostrzegamy logicznego uzasadnienia obecnego ok. 60% dyskonta, z którym notowane są akcje LSI Software w porównaniu do innych spółek z branży. Biorąc pod uwagę z jednej strony niewielki rozmiar Spółki i małą płynność jej akcji, a z drugiej jej pozycję gotówkową i znaczący free float (56%) uważamy, że odpowiedniejsze byłoby dyskonto rzędu ok. 30% wobec większych porównywalnych podmiotów. Dlatego naszym zdaniem uzasadniona byłaby wyraźna rewaluacja kursu akcji LSI Software do przynajmniej 12,8 zł na akcję (10x P/E na 2016P). Od mocnej struktury bilansu do wypłaty dywidendy Spółka wykorzystuje głównie finansowanie za pomocą kapitału własnego; na koniec 2015 roku jej pozycja gotówkowa netto wyniosła 3,4 mln zł. Według naszych szacunków, do końca 2016 roku pozycja gotówkowa wzrośnie do ok. 6,5 mln zł (28% obecnej kapitalizacji rynkowej) i w konsekwencji LSI stanie się doskonałym materiałem na spółkę dywidendową. Naszym zdaniem, LSI może podjąć decyzję o wypłacie dywidendy z zysków za 2016 rok. Zakładamy, że Spółka może przeznaczyć co najmniej 50% zysku netto za 2016 rok, co implikuje 0,64 zł dywidendy na akcję w 2017 roku i bardzo wysoką 9,2% stopę dywidendy brutto. Spółka bacznie obserwuje rynek pod kątem odpowiednich obiektów przejęć, potencjalne przejęcie może zmniejszyć jej zdolność wypłaty dywidendy Prognozy finansowe Na koniec 2015 roku LSI Software podjęła decyzję o dystrybucji urządzeń Posiflexu również na rynkach eksportowych i zakładamy w związku z tym wzrost przychodów z dystrybucji w 2016 i 2017 roku odpowiednio o 14% i 10% r/r przy oczekiwanej ok. 30% marży. Zakładamy, że udział stałych klientów w 2016 roku w prognozowanym zysku brutto segmentu dystrybucji wyniesie ok. 30%. Naszym zdaniem, prognoza wyników na 2016 rok jest możliwa do zrealizowania, zwłaszcza biorąc pod uwagę dynamiczny wzrost w I kwartale. Na wyniki segmentu produkcyjnego będzie miało wpływ wdrożenie systemu POSitive Show w sieci kin Helios w 2016 roku (2,7 mln zł). Z drugiej strony w ub. roku Spółka zaksięgowała ok. 2,5 mln zł z tytułu wdrożenia oprogramowania w Chochołowskich Termach, wobec czego dodatkowe przychody netto szacujemy w 2016 roku na ok. 0,2 mln zł. W ciągu ostatnich 3 lat liczba sprzedawanych przez LSI licencji systematycznie rosła i, naszym zdaniem, ta tendencja utrzyma się w nadchodzących latach. Prognozujemy w 2016 i 2017 odpowiednio 12% i 9% wzrost r/r przychodów segmentu produkcyjnego. Według Spółki, biorąc pod uwagę jej wyniki za I kwartał br., bieżący portfel zamówień (kontrakty powtarzalne i nowe) gwarantuje obecnie ok. 3,8 mln zł zysku brutto segmentu produkcyjnego, co stanowi ok. 70% naszej prognozy na 2016 rok. Reasumując, oczekujemy w 2016 i 2017 roku wzrostu zysku netto LSI odpowiednio o 13% i 4% r/r. Po uwzględnieniu wyników za I kwartał, zgodnie z naszą prognozą na 2016 rok przychody i zysk netto LSI Software powinny w II-IV kwartale br. wzrosnąć odpowiednio o 12% i 5% r/r. Przypominamy, że nasze prognozy nie uwzględniają nowych produktów (nowe kontrakty na oprogramowanie POSitive Show i Roomio), dlatego też mogą okazać się zbyt niskie.
Ten raport nic nie wnosi. Kto zna spółkę, zna również jej wartość.. od lat same zyski, stabilne i zwiększające się przychody. Prawdziwa jazda zacznie się jak na trwale przekroczymy 10 zeta na zamknięciu.. wtedy 16-20 będzie momentalnie. Duże i rozległe podwójne dno nie zatrzyma wzrostów . Pozdrawiam .
Same dobre wieści, same pochlebstwa, a tu nic. Co musi się stać i kiedy aby coś się tutaj ruszyło. Jeszcze trochę i wychodzę. Nie stracę bo kupiłem za 7,30, ale szału nie ma!
Moim zdaniem , spółka zbiera siły przed większym ruchem w górę. Jak będzie to zobaczymy.. fundamentalnie już dawno powinniśmy być znacznie wyżej, a technicznie wygląda na akumulację . pozdrawiam
Boś raz na jakiś czas aktualizuje wyceny w rekomendacjach a ostatnia była już jakiś czas temu (a trochę ruszyła kurs) więc nie ździwię się jak za jakiś czas będzie nowa...
Dnia 2016-10-12 o godz. 16:13 ~aleks napisał(a): > Trzeba poczekać na dywidendę z LSI albo na jakieś przejęcie. Gotówki w kasie coraz więcej, jakoś będą musieli to zagospodarować.
Zgadzam się z tym co napisałeś. Gotówka rośnie , a hojne dzielenie się z akcjonariuszami coraz częstsze na GPW. Cierpliwość tu popłaci :)
Jeszce chyba poczekam. Coś drgnęło, ale nadal bez szału. Nerwówka do 14.11 (raport kwartalny), wtedy chyba lekki skok, ale czy minie 10, nie wiem. Po raporcie rocznym to minie chyba 12-13. Jeszcze zaczekam do raportu na 2016.
Aha, czyli jest jak było. Cwaniaczek zjadł ciasteczko i dalej ma ciasteczko zaś reszta "inwestorów" uzbrojonych we wszelkie możliwe narzędzia AT i AF pisze głupie analizy dlaczego spółka nie rośnie choć powinna. Zdrówka i cierpliwości życzę w szukaniu nowych zastępów jeleni. Pa pa wpadnę tu za kolejne 2-3 lata zapytać jak zdrówko i finanse.
na razie mu sie udaje, nie da sie ukryć, że pomimo wszelkich dobrych wiadomości kurs zachowuje się co najmniej dziwnie, po infie o 30% wzroscie przychodów kurs wzrósł a dzisiaj jest na poziomie z przed infa... czyli co tam nic się nie stało
Daj znać jak Siewiera pozbędzie się akcji uprzywilejowanych, może wtedy z tej taniości skorzystam. Do tego czasu ja i wszyscy inni rozumni inwestorzy będą się od tej spółki trzymać z daleka. Do inwestowania kasę w prywatny biznes Siewiery to naprawdę trzeba jelonków.
Dnia 2016-10-19 o godz. 18:01 ~tak_tylko_pytam napisał(a): > Daj znać jak Siewiera pozbędzie się akcji uprzywilejowanych, może wtedy z tej taniości skorzystam. Do tego czasu ja i wszyscy inni rozumni inwestorzy będą się od tej spółki trzymać z daleka. Do inwestowania kasę w prywatny biznes Siewiery to naprawdę trzeba jelonków.
Dziwny ten Twój wpis. Sugerujesz że fakt posiadania przez Siewierę akcji uprzywilejowanych jest powodem do trzymania się od spółki z daleka, a kto chce w nią zainwestować jest jeleniem? Czy jeleniami też byli wszyscy Ci, którzy kupowali na początku tego roku po 3,5 - 4 zł a wyszli z inwestycji w okolicach 10zł? Nie bądź śmieszny. Jak jesteś taki dobry inwestor to pochwal się swoimi inwestycjami.
Dnia 2016-10-19 o godz. 21:50 ~aleks napisał(a): > Dziwny ten Twój wpis. > Sugerujesz że fakt posiadania przez Siewierę akcji uprzywilejowanych jest powodem do trzymania się od spółki z daleka, a kto chce w nią zainwestować jest jeleniem? > Czy jeleniami też byli wszyscy Ci, którzy kupowali na początku tego roku po 3,5 - 4 zł a wyszli z inwestycji w okolicach 10zł? Nie bądź śmieszny. > Jak jesteś taki dobry inwestor to pochwal się swoimi inwestycjami.
To nie jest wątek o moich inwestycjach lecz o LSI więc skromnie nie pochwalę się moimi inwestycjami. Za to kiedyś śledziłem historię tej spółki bo zawodowo pracuję w gastronomii i wydało mi się kiedyś , że inwestycja w innowacyjność mojej branży to dobry interes, wygląda jednak że się pomyliłem. Co do samego Siewiery to o jego mentalności najlepiej świadczą negocjacje z optimusem , kiedy chciał opchnąć swoje akcje po dysze, jednocześnie uzgadniając sprzedaż akcji zwykłych po 3. Rynek mu tego nie zapomniał co widać po notowaniach spółki. Właśnie mija 10 lat od debiutu na GPW i co ??? A no nic - spółka nie osiągnęła ceny debiutu. Przypominam !!! mija 10 lat !!! Pisząc o tych co zarobili w tym roku wchodząc po 3,5 - 4 a wyszli po 10 nie zapomnij , że stało się tak na fali przypływu, który jak wiadomo unosi wszystkie statki. Nie zapomnij też o tych co kupowali po 10 - 12 - a nawet 16 i sprzedawali po 2,5 (tak , tak wiem to demagogia, podobnie zresztą jak twoja euforia o kupnie po 3,5 i sprzedaży po 10) . Ale przejdźmy do meritum - do strategii rozwoju firmy , która moim zdaniem stoi w miejscu czyli się cofa. Rynek oprogramowania hospitality jest stosunkowo wąski , ponadprzeciętnie konkurencyjny (obecność całej masy rzemieślniczych firm informatycznych dobrze wpasowanych w swój region czy segment rynkowy) a co najgorsze albo zdominowany przez sieci gastronomiczne i hotelowe do których LSI nie znalazła dostępu ( w znaczących sieciach hoteli ich nie ma , z sieci gastronomicznych jedynie Sfinks) albo niewielkie firmy gastronomiczne / hotelowe rodzinne , które nigdy nie staną się klientem LSI. Nie ratują sytuacji aquaparki , bo na tym rynku też są lepsi od LSI. Jednym słowem - LSI zamknął się w wąskim, niszowym oprogramowaniu i nawet nie próbuje zaistnieć w szerszych dziedzinach czy powiedzmy za granicą. I to jest właśnie przyczyna, dla której LSI jako spółka kapitałowa - próbująca pozyskać pieniądze na rozwój na giełdzie - NIGDY nie rozwinie skrzydeł i nie stanie się na swoją miarę Comarchem czy Asseco. Nie ten kaliber branży, ludzi.
I to wszystko ??? Naprawdę wszystko co masz do napisania o LSI ??? Jak pierwsza lepsza gimbaza bez jakiejkolwiek dyskusji z przestawionymi przez mnie argumentami. Argument PRZYCHODÓW - żałosny, płytki, wtórny bo często powtarzany przez Siewierę. A ponieważ nie potrafisz napisać niczego mądrzejszego, odpuszczam wątek. Tu nie ma z kim dyskutować bo zaraz jakiś następny gimnazjalista napisze, że marzę o spadku ceny "żeby kupić po taniości".
Dzięki za Twój wpis ~tak_tylko_pytam. Widać, że jesteś ze spółką dłużej "związany" niż ja. Są na giełdzie spółki, które nie są lubiane przez inwestorów jak np Impexmetal Karkosika czy MCI Czechowicza. Być może LSI zalicza się do tej grupy. Ja podejmowałem decyzję kupna na podstawie reportu BOŚ, a szanuje tych analityków za ich wyniki inwestycyjne.
Po 10 to jeszcze nie było , kupilem po ok 8,40 a wyszedłem po 8,50 jesli już taki ciekawy jesteś, bo szkoda mi czasu na kiszenie , skąd tyle jadu na forum, owieczek już nie będzie :) pozdro.
\Po 10 to jeszcze nie było , kupilem po ok 8,40 a wyszedłem po 8,50 jesli już taki ciekawy jesteś, bo szkoda mi czasu na kiszenie , skąd tyle jadu na forum, owieczek już nie będzie :) pozdro.
kupilem po ok 8,40...hmm nawet nie wiesz po ile kupiłeś//?? a z tego co pamiętam to po 10 było....INWESTORKU
A Pana sukcesy i doświadczenie biznesowe? Pochwali się Pan nim przed nami? Mając przed sobą takiego mądrego biznesmena chętnie zainwestuję w spółkę przez niego zarządzaną.
Jeśli chodzi o moje doświadczenie, to nie ma czym się chwalić. Ja tylko dzielę się swymi spostrzeżeniami, nic poza tym. Widzę że drgnęło przed raportem, pewnie skoczy do 10,50, ale potem po około 2-3 tygodni spadnie do 9,00, a może nawet 8,50. Zobaczymy czy się sprawdzi!!!