• Bo to dobra chińska spółka Autor: ~xyz [89.40.145.*]
    j.w.
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: leechu84 [91.227.212.*]
    taaa dobra... ja dziś sprzedałem pkc... jeśli czekacie na wyniki finansowe to zobaczcie sobie na ich stronie jakie były żenujące po 1 kwartale. wtedy zrozumiecie dlaczego nikogo tu nie ma. uciekłem z niedużą stratą.
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~spokojny [78.8.0.*]
    Ty sprzedajesz, inni kupują, po prostu giełda :)

Ja też chetnie jeszcze dokupię jak spadnie niżej... firma ma zyski i jest niedowartościowana.

Firmy co są bankrutem są wyżej wyceniane porównując wskaźniki. To jest inwestycja długoterminowa że się przejechali krótkoterminowcy to nawet dobrze :P
    nie jestem inwestorem krótkoterminowym. też myślałem tak jak ty do wczoraj aż wreszcie zachciało mi się przeczytać ich raport po pierwszym kwartale. zysków tam tyle co kot napłakał. widać że się nie pofatygowałeś żeby przeczytać. przychody im spadają w drastycznym tempie
    a To, ze inwestują tego już nie doczytałeś? Z czegoś muszą pokrywać inwestycje... proste...
    no faktycznie wiedza gorsza od liecalisty. od kiedy inwestycje (czyli koszty) mają wpływ na wielkość przychodów firmy?
    dajecie mi za wypowiedzi minusy hehe bez żadnego uzasadnienia... błazenada hehe
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~rom [83.5.130.*]
    przychody? a kogo to obchodzi? ważne, że spółka ma 33 maszyny w ofercie, tzn. że jest warta 33 zł :) ważne że Chiny są największą gospodarką świata, a obok Indie, więc rynki zbytu jest gigantyczne, ważne że gdzieś tam kiedyś raz sprzedała np. w Rosji jakąś maszyne itd. itp. ważne są wskaźniki C/Z i C/WK, ale skąd takie a nie inne wskaźniki się wzięły to już nie ważne... ważne że spółka obiecała dywidendę, ale że nie dotrzymała słowa to już nie ważne. jak ukończy inwestycje to się podzieli zyskiem, bo właściciel jest dobroduszny, a w zasadzie nie ma innej opcji wytransferowania zysku ze swojej własnej spółki :) jak by ktoś nie zrozumiał, to wszystko była ironia.
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~re [83.20.182.*]
    ogarnijcie sie troche, bo stracicie wszystkie akcje zanim będzie 100
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~sonofgod [91.216.160.*]
    Cisza przed burzą. Przyszły tydzień to już powinno być ostre grzanie pod wyniki. 10 zł w zasięgu.
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~Aj [217.99.147.*]
    Dnia 2016-09-23 o godz. 11:38 ~sonofgod napisał(a):
    > Cisza przed burzą. Przyszły tydzień to już powinno być ostre grzanie pod wyniki. 10 zł w zasięgu.

:)))
    dobry żart :-D
    Leszku co ty tutaj robisz ? Miałem nadzieję że takich jak ty już tu nie ma. Przecież sprzedałeś akcje ZE STRATĄ 1,1 ZŁ NA KAŻDEJ SZTUCE ! Co ty tu szukasz ? Ejże, nie rób z siebie błazna !
    hehehehe a skąd ty niby wiesz z jaką stratą sprzedałem... i kto tu robi z siebie błazna. będę tu siedział jak długo mi się podoba i twoja mizerna postać nie będzie na pewno miała na to wpływu hehe.
    z chęcią popatrze na wasz płacz na poczatku października za takie teksty durne to nawet będzie przyjemne ;-)
    Lech sprzedał, nie może kupić akcji niżej i płacze, skomli a nikt mu dać nie chce :) tylko on porozdawał :P
    na prawdę Twój poziom jest żenujący. nie chce tego kupować bo to badziewie i zleci z hukiem do 1 zł szybciej niż ci się wydaje. jeśli uważasz że tutaj piszą tylko naganiacze to jesteś w błędzie ale to Twój problem. ja tylko dzielę się swoją opinią i moim zdaniem dobrą radą. a jeśli ty jesteś ślepy i nie wiesz że azjaci to zupełnie inne podejście i kultura prowadzenia firmy i że nie są przewidywali to Twoja sprawa. jeśli kupiłeś tą spółkę za grosze czy za 1 zł to może wyjdziesz na tym dobrze ja jej nie wróżę w żadnym terminie ceny wyższej niż 2,5-3 zł. zwłaszcza po wynikach. ale to wasz problem
    Tak samo jak tobie zależy na szczęściu innych, tak i mnie zależy na twoim szczęściu. Cieszę się więc twoim szczęściem że już nie masz tych akcji i jesteś uratowany :) A my tu zginiemy niebawem :) Biada nam nieszczęśnicy, biada, po trzykroć biada :)
    Tylko dlaczego jesteś taki sfrustrowany ? Baw się ! Ciesz się życiem, nie masz już akcji Peixina. Straciłeś przecież niewiele prawda ???
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: leechu84 [95.108.89.*]
    sfrustrowany? niby czym? nie pojmuję tej waszej bezsensownej agresji, ironii i stylu wypowiedzi. widocznie tutaj nie ma nikogo normalnego z kim można podyskutować.
    Lechu, Lechu... dziwne, że nagle pojawiłeś się Ty i jeszcze druga osoba i zmasowane wpisy negatywne...

tu się inwestuje a nie dyskutuje, chcesz podyskutować? Popisz sobie na FB z jakimś dzieciakami, oni Cię zrozumieją...

ta spółka przynosi zyski, a jest praktycznie o 40-50% niedowartościowana - tak oceniam mimo 90% różnicy w stosunku do ceny księgowej... aaa perspektywy? Tak z pewnością ma, zwłaszcza jak nawiązują współpracę z USA...

no tak Ty zaraz będziesz pisał, że zyski spadają, Twoje na pewno z tego co pisałeś :)
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~tratata [93.105.181.*]
    lechu jest zabawny, zobaczył chwiliowo spadające przychody i juz jest mega specem od giełdy, szkoda że nie sprawdził ile ta spółka ma gotówki netto
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~xyz [89.67.132.*]
    Dnia 2016-09-23 o godz. 15:50 ~spokojny napisał(a):
    > Lechu, Lechu... dziwne, że nagle pojawiłeś się Ty i jeszcze druga osoba i zmasowane wpisy negatywne...
    >
    > tu się inwestuje a nie dyskutuje, chcesz podyskutować? Popisz sobie na FB z jakimś dzieciakami, oni Cię zrozumieją...
    >
    > ta spółka przynosi zyski, a jest praktycznie o 40-50% niedowartościowana - tak oceniam mimo 90% różnicy w stosunku do ceny księgowej... aaa perspektywy? Tak z pewnością ma, zwłaszcza jak nawiązują współpracę z USA...
    >
    > no tak Ty zaraz będziesz pisał, że zyski spadają, Twoje na pewno z tego co pisałeś :)

Będziesz miał perspektywy jak nie przekażą raportu a bananowa giełda zawiesi papier.
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~ja [95.171.198.*]
    Do "xyz" -
    Taki dylemat może mieć każdy inwestor jakiejkolwiek spółki . Wiem, że spółka jest bardzo "oszczędna" jeśli chodzi o politykę informacyjną - stąd bierze się mnóstwo spekulacji i w związku z tym małe zainteresowanie przy raptem 2,5 mln akcji we free float, a co za tym idzie nieprawdopodobna niska cena .
    Trzeba zwrócić uwagę na specyfikę mentalności chińskiej i różnice w stosunku do mentalności Zachodniej.
    W skrócie można powiedzieć, że "mentalność Zachodnia" to - " dużo krzyku, a stosunkowo mało efektów" . Mentalność chińska, to - " mało mówić, a dużo pracować ".
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~sebanieudacznik [164.127.128.*]
    ta dobre te chinskie i bulgarskie najlepsze 0 podazy 0 popytu juz nie mowiac o tej wegierskiej estar tylko nie miejcie wiecej niz 3 chinskie spolki lub bulgarskie bo knf was oskarzy o manipulacje zagranicznymi spolkami mnie oskarzyli o manipulacje 1 akcja myslalem ze dostane zawalu ale tylko mi reka zdretwiala polowe reki mam jakos sparalizowanej oskarzyli mnie oskarzenie minelo bezzsadne a ja juz nie mialem kasy musialem zamknac rachunek po 3 miesiacach zablokowania chociaz mi tam zostaly upadle spolki i chyba pare euroholdu powiedzieli ze jak bede gdzies w wawie lub w lodzi moge sprzedac te upadle zapewne i pare euroholdu zamkniety rachunek strata 30 tys wyslalem do prokuratury ze w tym czasie stracilem 12 tys ale co ich to obchodzi ........... dobre to moze byc ryz z kurczakiem
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~ja [95.171.198.*]
    Do - "sebanieudacznik"-
    "0" popytu, "0" podaży na chińskich spółkach . Więc jest okazja na "złoty interes", bo gdyby było inaczej , to Peixin kosztował by 30 pln/akcje . Ja żyję dniem jutrzejszym , a nie dzisiejszym jeśli chodzi o inwestycje . Na Peixinie wystarczy jakaś dywidenda , kiedykolwiek , żeby cena wystrzeliła o setki % ( przy obecnej cenie i odjęciu dywidendy - cena musiała by być niższa od zera, gdyby taka cena jak obecnie nadal się utrzymywała ).
    A co do ryzyka - ja kiedys trzymałem kasę w banku staropolskim ( tak- był kiedyś taki bank ) , który zbankrutował w 2000r. i popłynąłem 50 tys. pln ( wtedy gwarancje były do 1000€ ) - PEWNE JAK W BANKU - hahaha.
    Ryzyko jest zawsze i wszędzie.
  • do "ja" Autor: ~innyja [217.99.118.*]
    Co do tej mentalności chińskiej, to się nie znam, nie jestem orientalistą. Wiem tylko, jak spółki chińskie postępowały na giełdzie np. frankfurckiej i naszej. Oszukanie akcjonariuszy to chyba właściwe określenie. No chyba że w tamtej mentalności oszukanie kogoś to rzecz chwalebna, nie wiem, ale sądziłem (i nadal tak uważam), że moralność jest na całym świecie jednakowa, tzn. tym "cywilizowanym" świecie. Czy dwie inne (i jedyne) spółki chińskie na naszym parkiecie też postępowały zgodnie z ichnim kodeksem moralnym?
    Co do ryzyka, to się zgadzam. Tylko diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach i pytanie nie brzmi, czy jest ryzyko, ale jakie ono jest? To tak jak pytanie o możliwość jakiegoś zdarzenia. Możliwe w kwantowym świecie jest właściwie wszystko, tylko nie wszystko jest jednakowo prawdopodobne :)

• Re: do "ja" Autor: ~ja [95.171.198.*]
    Do "innyja" -
    No właśnie to o czym piszesz masz wliczone w cenę , bo gdyby to była jakaś niemiecka spółka , to pewnie cena akcji była by ok. 30 pln albo i wyżej . Bynajmniej ja traktuje zakup akcji Peixin trochę jak - hmmm - kupon totolotka - jeśli stracę to niewiele, a jeśli zyskam to dużo.
  • Re: do "ja" Autor: ~ja [95.171.198.*]
    Do - "innyja" -
    Poza tym pisałem nie o "moralności", ale o "mentalności" .
    Nie wydaje mi się żeby ten Peixin był jakimś oszustwem dla akcjonariuszy - za mały free float , warty tyle co kot napłakał. No i ta wartość księgowa, warta 10 razy tyle co wartość wszystkich akcji !!!!!!!!!!! To tak jakbyś miał 10mln$ i jechał np.do Australli tylko po to, żebyoszukiwać ludzi na 200tys $.
  • Re: do "ja" Autor: ~sonofgod [91.216.160.*]
    Tak naprawdę to nie chińska spółka a europejska, a raczej światowa. Produkcja faktycznie w chinach, ale jeśli chodzi o prawo to podlega Holenderskiemu Urzędowi ds. Rynków Finansowych (Stichting Autoriteit Financiele Markten). Prezes jest rezydentem Kanady, jego syn Kaida, obywatel Kanady z urodzenia. Prezes Qiulin Xie jest szefem organizacjei Chińczyków ale.. w Kandzie.
    W tej chwili odbywają się rozmowy dotyczące większego zaangażowania Amerykańskiej firmy AST w Peixin w związku z rozpoczęciem produkcji maszyn opartych na koprodukcji i trwającej już sprzedaży ich na terenie USA. Może wkrótce wyjść info o zamianie na stołkach, emisji akcji dla amerykanów itp. Więc nie taka to chińska spółka jak próbuje się to wam wmówić i na tym zbijać kapitał strasząc, zbijając cenę poniżej poziomu zdrowego rozsądku (ale w tym też jest metoda aby wmówić ludziom że skoro akcje stoją tak nisko to pewnie jest coś nie tak - a przecież nie jest ! )
    Peixin jest świetnie prosperującym biznesem, piorunująco szybko się rozwijającym na świat.
    Zacytuję tutaj fragment z amerykańskiej prasy branżowej : "Recently, Peixin exported a full-service control underpad and pet mattress production line in the U.S. Its running speed is 200-220 meters per minute and the ultra-thin pet mattresses made on the machine can be only 20gsm."
    To nie mój wymysł. Peixin prawdopodobnie niedługo wystrzeli z supernowinami. Spekuła już też o tym wie i będzie was mocno niszczyć psychicznie abyście oddali akcje na minigórce.
    Ale co to jest 2-3 ZŁ ??? Pamiętajcie WARTOŚĆ NOMINALNA 1 AKCJI PEIXIN TO 1 EUR !!! NO-MI-NAL-NA !!!! 1 EURO CZYLI PONAD 4 ZŁ !!! Na razie to połowa tego ! A tysiące % do wartości księgowej ! MACIE JEDYNĄ W SWOIM RODZAJU SZANSĘ NABYĆ AKCJE SPÓŁKI PONIŻEJ NOMINAŁU ! Nowi gracze giełdowi, albo niedoświadczeni amatorzy nie zdają sobie do końca sprawy jak wielka szansa się tutaj otworzyła. Gdyby nawet zamknęli giełdę dzisiaj w nocy, to macie w portfelu majątek !!! Nabycie dobrej, prężnej i dochodowej spółki poniżej nominału graniczy z cudem. A wmawianie przez spekulantów, że już jest drogo to oszustwo do potęgi !
    Pamiętacie guru z Omaha, który mówił coś takiego ? :
    "Po kupnie akcji giełda nic już nam nie daje. Może być zamknięta na rok lub dwa"
    "Nigdy nie próbuję zarabiać na giełdzie. Kupuję z założeniem, że następnego dnia mogą zamknąć giełdę i nie otworzą jej przez pięć lat"
    Podpowiadam, Warren Buffett żyje z dywidend, a ta może wkrótce na Peixin być wielokrotnie większa niż dzisiejsze ceny akcji.
    Również ta sentencja może być adekwatna do Peixin:
    "Wielkie okazje inwestycyjne pojawiają się, gdy wspaniałe spółki są dotknięte przez niespodziewane okoliczności, które powodują przecenę akcji"
    Wolna wola. Kupujcie, sprzedajcie, porozmawiamy o tym kto miał rację przy 100 zł jak to ktoś tu często proponuje :)
    Dobranoc.

• Re: do "ja" Autor: ~Xyz [37.47.145.*]
    100 będzie, bo na to sie zanosi
  • Re: do "ja" Autor: ~j23 [88.156.116.*]
    niedługo okaże się jaki spółka ma potencjał. Myślę o sprawozdaniu - raporcie.
    Robi się duże zainteresowanie medialne, uważam więc, że warto podbierać ile się da.
    Pozdrawiam wszystkich umoczonych i tych potencjalnych
  • Re: do "ja" Autor: ~viola [185.102.190.*]
    Jeśli pokażą w miarę ok wyniki, nie rewelacyjne ale zyski to uważam że zobaczymy 4 zł a jeśłi bedą dobre to spekuła dociągnie do 5,5.

• Re: do "ja" Autor: ~analityk [217.99.113.*]
    Dnia 2016-09-26 o godz. 21:06 ~viola napisał(a):
    > Jeśli pokażą w miarę ok wyniki, nie rewelacyjne ale zyski to uważam że zobaczymy 4 zł a jeśłi bedą dobre to spekuła dociągnie do 5,5.
    >

a co będzie jak pokażą stratę, tak na marginesie? oczywiście nie na sprzedaży, czy nawet operacyjną, ale strata netto jest już jak najbardziej możliwa (patrz wyniki na I kwartał)
  • Re: do "ja" Autor: ~sonofgod [91.216.160.*]
    Żeś sie uczepił wyników za 1q. jak rzep psiego ogona. Widać że nie znasz, albo udajesz że nie znasz specyfiki chińskiego rynku. Każda chińska spółka, podkreślam każda w 1q notuje statystycznie gorsze wyniki. Wynika to ze specyfiki rynku. Oni mają nowy rok opóźniony w stosunku do naszego o ponad miesiąc. Luty jest miesiącem stagnacji w całej chińskiej gospodarce. I to mocniej niż nasze spowolnienie wynikające ze świąt Bożego Narodzenia. Oni tam świętują prawie pół miesiąca. na 90% obstawiałbym że wyniki 2q będą sporo lepsze niż 1q.
  • Re: Bo to dobra chińska spółka Autor: ~sebanieudacznik [164.127.128.*]
    powodzenia ziom przyda ci sie twoja kasa
[x]
PEIXIN 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.