• co tu jest? Autor: ~nowy [93.181.179.*]
    Przecież nawet spółki które dążą do upadłości nie maja takich spadków! Kto to sprzedaje? Do jakiej kwoty to może spaść?
  • Re: co tu jest? Autor: ~ziuta [5.172.255.*]
    jak kerdos przed upadłościa
  • Re: co tu jest? Autor: ~Akcjonariusz [46.238.228.*]
    Wszyscy pytają do ilu może spaść. To kupujmy wszyscy, po 5% tego co ma każdy i może trend się odwróci albo osoby sprzedajace odpuszczą - a może same skupują?;). Patrząc i czekając, aż inni kupią - to efekt jest jaki jest.
    Przezucanie z wora do wora. Zniechęcanie itd. Wiem ciężko patrzeć jak co innego rośnie. Jednak zastanawia mnie zmiana terminu wyników, mają takie prawo - tylko czemu w ostatniej chwili ten komunikat? Tu jest poprostu duże ryzyko do dużych zysków i dużych strat jeśli ktoś na chwile kupił. Ja mam czas :) poczekam ew dokupię.
  • Re: co tu jest? Autor: ~nowy [93.181.179.*]
    To umowa na jutro. Może wszyscy zainteresowani (stratni)dokupimy po parę sztuk jutro i zobaczymy co się będzie działo? Gdyby tak wszyscy się zebrali to może byłoby w końcu na zielono? Bo od tej czerwieni to juz rzygac mi się chce. Ile można codziennie się tak denerwowac? Spółka inwestuje, rozwija się a tu takie cyrki!
  • Re: co tu jest? Autor: ~Eva [83.7.151.*]
    Bedzie mega strata. Ubrali was pieknie w akcje
  • Re: co tu jest? Autor: ~nowy [93.181.179.*]
    A dlaczego tak sadzisz?
  • Re: co tu jest? Autor: ~knf [5.172.255.*]

https://www.knf.gov.pl/dane_wspolne/Serwis_konsumenta/pomoc/skarga_na_spolke_publiczna.jsp

zamiast dokupić nie lepiej napisać do KNF o manipulowaniu akcjami, powyżej link do formularza, można to zrobić mailowo, poniżej treść na wzór

Moje dane............... miejscowość i data

Komisja Nadzoru Finansowego
    Plac Powstańców Warszawy 1
    skr. poczt. 419
    00-950 Warszawa 1

Sprawa: Zawiadomienie KNF o podejrzeniu manipulacji kursem akcji spółki ESOTIQ

Zwracam się z prośbą o zbadanie manipulacji kursem akcji spółki ESOTIQ S.A. W ciągu 2 tygodni kurs obniżono o 80 % za pomocą podobnych zleceń z związku z czym proszę o sprawdzenie kont, z którym dokonano zleceń powodujących w/w spadki.
    Działanie wypełnia przesłanki art. 39 Uoif "zlecenia lub zawieranie transakcje powodujących nienaturalne lub sztuczne ustalenie się ceny".

Ze względu na planowaną sprzedaż i przejęcie spółki zaniżanie jej wartości może być korzystne dla nabywcy, będąc jednocześnie działaniem na szkodę spółki i posiadaczy akcji.

z poważaniem

dla pewności można również tradycyjnie pocztą, na pewno taniej wyjdzie niż dokupywanie
    jak wyprzedają pod fatalne wyniki, które znają przed ogłoszeniem dochodzi dokonywanie transakcji w okresie zamkniętym, osobny paragraf dodatkowe zawiadomienie i osobna kara od KNF za to po kilkaset tys
  • Re: co tu jest? Autor: ~xxx [109.243.78.*]
    To spada przy małym obrocie. Rynek prowadzi kurs zgodnie z trendem. Zbliżamy się do kluczowych poziomów AT i zobaczymy jak się sytuacja rozwinie czy popyt się uaktywni. Po info o KNF było ciekawie. Moim zdanie wyniki nie są przełożone ze względu na zawartość raportu tylko ze względu na grę, która toczy się wokół spółki.
    skoro "tocząca się gra" podchodzi pod przepisy z KNF a tracisz na spadkach co więc takiego cię powstrzymuje przed zgłoszeniem, kupujesz akcje dla oglądania "gry" czy dla zarabiania obroty ponoć tu były zawsze niskie słaby wyznacznik to jest
  • Re: co tu jest? Autor: ~freedog [31.11.198.*]
    To weź mi ziuta wytłumacz jak można wywalać akcje uprzywilejowane bo ja jestem pewien ,że nie podlegają publicznemu obrotowi...
  • Re: co tu jest? Autor: ~xxx [109.243.78.*]
    Oczywiście, że kupuję aby zarobić. Taki kurs jaki jest obecnie mi odpowiada. Wczoraj skubnałęm i jak zleci niżej to też jeszcze łyknę. Do wyników sporo czasu więc mam nadzieję, że mi się uda trochę dobrać.
  • Skarbiec TFI Autor: ~freedog [31.11.198.*]
    W raporcie z 30.08.2016 wykazują stan posiadania Esotiq & Henderson

https://www.skarbiec.pl/publikacje-obowiazkowe
    W sprawozdania finansowe musicie wejść

Skarbiec FIO jednostkowe sprawozdanie finansowe za okres od 1 stycznia do 30 czerwca 2016 roku, część I
    13000 akcji strona 193

Skarbiec FIO jednostkowe sprawozdanie finansowe za okres od 1 stycznia do 30 czerwca 2016 roku, część II
    72400 akcji strona 112

Sprawdzam jeszcze inne tfi i ofe bo jak miały OFE pod progiem to mogły być przyczyna spadków
  • OFE NORDEA TFI NOBLE Autor: ~freedog [31.11.198.*]
    http://stooq.pl/h/?i=1016&l=4

45k akcji

http://stooq.pl/h/?i=100s&l=2

102 k
  • Re: OFE NORDEA TFI NOBLE Autor: ~ja [83.7.44.*]
    czyli co CP zrobiło taki bałagan czy zarząd wszystkich wy..., a teraz będzie ru... przez KNF?
  • Re: OFE NORDEA TFI NOBLE Autor: ~nowy [93.181.179.*]
    Ja pierdziele zaczynam sie gubic. Czyli co jest szansa ze bedzie dobrze?
  • Re: co tu jest? Autor: ~ela [31.0.71.*]
    Jest chętny zeby doprowadzic sprawe do końca? Tzn ktos kto ma czas i nie spali tej możliwości?
    na co potrzeba tyle czasu, wniosek pisze sie raz, potem KNf sam sie zajmuje badaniem, post. administracyjne

http://bip.knf.gov.pl/?l=/Przyjmowanie_i_zalatwianie_spraw/010_Sposoby_przyjmowania_i_zalatwiania_spraw/000_index.html

kara finansowa ci nie grozi
  • Re: co tu jest? Autor: ~Morre [83.9.124.*]
    Witam
    Pozdrawiam oczywiście Froga i widzę sensowne wypowiedzi i argumenty.
    Jednak:
    Akcje uprzywilejowane można sprzedać jeśli dostaje się je jako wynagrodzenie.
    Zawierucha wokół skargi do nfi dała taki oto efekt że płynność na papierze wzrosła niebywale co jest dobrym znakiem.
    Najlepszym dla spółki rozwiązaniem byłoby uwolnienie kursu ale jest to niemożliwe.
    Pisałem o zdołowaniu kursu przed miesiącem. W zarządzie jak w każdej instytucji są pewnie tarcia. Wyleciała jedna pani wyleci i następna osoba bo obrócili papierem wraz ze swoją rodziną wykorzystując plan o którym wspominał Frog. Należy przeanalizować ostatnie pół roku i systematyczne sypanie małymi ilościami w celu zjechania. Cena jest bardzo niska. Jeśli przy takim kursie odsprzeda się część spółki to nie trzeba wzywać do wykupu publicznego.
    Zamieszanie będzie jak wcześniej pisałem jeszcze z do połowy października i wrócimy na odpowiednie poziomy.
    Wspominałem o ciekawym projekcie jednej ze spółek zajmującej się solarami. Tam była podobna sytuacja. Ale do tego wtrącił się kościół i zakłada na większości swoich świątyń ekologiczne źródełka energii elektrycznej dotowane przez unię a prąd musi kupować państwo. Kto znajdzie załapie się w krotce na kokosy.
    Pozdrawiam Froga i oczywiście trzymam dalej akcje eah oddam przy dwucyfrowej liczbie.
    ktoś jeszcze wysyła zawiadomienie
  • Re: co tu jest? Autor: ~ela [31.0.43.*]
    Tak.zamierzam dzis wieczorem:)
[x]
ESOTIQ 0,50% 40,20 2025-09-19 16:48:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.