• Cloud uruchomił już platformę onAudience.com. Była konferencja prasowa. Autor: damiru [95.160.158.*]
    Kilka artykułów po konferencji: link1, link2 

Ten fragment zwrócił moją uwagę:
    "OnAudience.com jest w stanie przetwarzać nawet stukrotnie większą liczbę danych. Szacujemy, że do końca tego roku przekroczymy poziom 3 mld cookies. Prawdę powiedziawszy: już teraz jesteśmy bliscy tej liczby. Będąc właścicielem takiego wolumenu danych, staliśmy się największym graczem na rynku Big Data marketingu w Europie oraz jedną z największych hurtowni danych na świecie. Dzięki nowej platformie DMP będziemy w stanie efektywniej monetyzować dane, nie tylko w reklamie internetowej. Liczymy na to, że OnAudience.com zyska uznanie na całym świecie – dodaje Piotr Prajsnar."

Przejrzałem również stronę link 
    W zakładce kontakt są dane adresowe do 4 lokalizacji biur - London, Warsaw, Moscow, San Francisco.
    To mi się podoba :)

Jest na tej stronie również sekcja poświęcona unblockowi. Oni naprawdę są pewni tego produktu.... Jestem bardzo ciekawy, jak ten wątek dalej się rozwinie, tym bardziej, że chyba 99% procent obserwatorów podchodzi do tego sceptycznie :). W raporcie prezes pisał, że uruchomiona była w czerwcu również międzynarodowa procedura patentowa (polska była w maju uruchomiona). Czas pokaże... ale pierwszych klientów na unblocka już mają, z tego co wcześniej mówił prezes.

• Re: Autor: pandorinium [178.36.18.*]
    Cóż, droga na 1000 zł otwarta :D Tak czy siak ta firma jest spoko, mają plan, rozwijają go. Fakt, ostatnia emisja była nie w porządku w stosunku do drobnych, ale może dostaniemy rekompensatę w postaci wzrostu kursu. Najlepsze jest to, że tutaj chyba mało osób ma akcje patrząc na ilość wpisów na wątku. Kwestia teraz najważniejsza jaka z tego kasa będzie i kiedy. Ale skoro czekałem kilka lat, poczekam jeszcze trochę.
    Dodam jeszcze, że przydałoby się aby w końcu przeszli na główny parkiet, ewentualnie weszli dodatkowo na giełdę zagraniczną.
  • Re: Autor: damiru [95.160.158.*]
    Fajnie, że przejście na gpw zbiegnie się w czasie z tym pierwszym etapem ekspansji spółki na rynku globalnym. To może przyciągnąć nowych inwestorów, bo perspektywy są super.
    Najlepsze jest to, że w uchwałach z walnego nie widziałem tej o przejściu na gpw i myślałem, że zrezygnowali z tego tematu, a tutaj jest już coraz bliżej, co cieszy. Bo jakby nie patrzeć dla nas Polaków to ma mniejsze znaczenie, ale dla prestiżu międzynarodowego lepiej dla nich aby odeszli z NC.
  • Re: Autor: pandorinium [178.36.1.*]
    Tak się jeszcze zastanawiam nad jednym. Po co oni chcą mieć patent na unblocka, skoro programów komputerowych nie da się w ten sposób chronić?
    Z ich wypowiedzi wynika, że unblock to nie jest stricte program, tylko metoda serwowania reklam (oparta na jakichś złożonych algorytmach, heurystykach i big data).
  • Re: Autor: pandorinium [178.36.24.*]
    Może i tak, sam już nie wiem, tutaj tylko sprawa dotyczy Polski, bo za granicą spokojnie dostaną patent. Długo trwa udzielanie patentu?
    W ogóle ciekawe czy to się przyjmie w Polsce i jak wielka bitwą rozpoczną, bo my internauci lubimy adblocka i brak reklam :)
  • Re: Autor: pandorinium [178.36.24.*]
    Znalazłem również artykuł, która nas też powinien zainteresować. https://www.signs.pl/big-data-po-rosyjsku:-cloud-technologies-wkracza-do-rosji,28642,artykul.html

Informacja o Rosji była już dosyć dawno. Warto śledzić ich stronę na facebooku (link), bo umieszczają tam na bieżąco linki do wszystkich artykułów, które się pojawiają w prasie na ich temat.
  • Re: Autor: ~panda [178.36.15.*]
    Nie śledziłem na bieżąco wszystkiego i kompletnie mi to umknęło, ale już teraz będę monitorował fejsa, bo z artykułów można się więcej dowiedzieć niż z oficjalnych komunikatów. :)
    Dzisiaj mamy za to pakiet, standardowo z odchyleniem cenowym , może jakieś TFI buduje portfel przed przejściem spółki na główny?
    Faktycznie, ładne pakiety, w sumie 35 000 szt po 92 zł, czyli 3,22 mln zł.
    Akurat ktoś duży kupił po takiej cenie, po jakiej ja mam średnią swojego pakieciku :)
  • Re: Autor: pandorinium [178.36.15.*]
    Mam trochę podobnie. Kupowałem po 15 zł, sprzedałem po 80 i wróciłem po kilku miesiącach w tej cenie blisko 90, bo mimo wszystko to jedna z lepszych spółek, może nie wszystko mi się podoba, ale nie ma takich cyrków jak na innych. Pakietów było więcej w przeszłości jak dziś przeglądałem, w sumie jedyna metoda aby coś zdobyć więcej akcji, bo płynność jest niesamowita. ;)
  • Re: Autor: ~ds [37.47.108.*]
    hehe, to po 15 kupiowałeś częsciowo ode mnie. Ja brałem po 5-6 zł tuz przed 2 tygodniowym zawieszeniem. Oddałem wszystko po 12-15 kasując rekordowy zysk.. Teraz okazało się że straciłem szanse na ogromny zarobek bo miałem tego prawie 3000 szt. :)
  • Re: Autor: ~panda [78.88.31.*]
    Gdyby nam zawsze wychodziło to byśmy na plazy leżeli :D Wtedy też zrobiłem błąd, bo kupiłem trochę akcji, potem urosło na 20zł i bałem się dopełnić portfel, ale i tak jest nieźle dla mnie, bo dla kogoś innego to małe pieniądze, wszystko zależy od skali portfela. Tak samo teraz, gdybym miał pewność, że takie Google ich przejmie za rok po 1000zł za akcje to bym rzucił całą kasę tutaj, i rodziny pieniądze, ale nie potrafię wróżyć dlatego jest jak jest. :)
[x]
CLOUD -0,20% 48,90 2025-09-19 15:05:23
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.