Wielu z was narzeka na zbyt niską stopę dywidendy ale ja uważam, że jeśli spółka wypłaca wysoką dywidendę to w większości przypadków niema ona pomysłu na dalszy rozrój i niema pomysłu na dalszy rozwój w przypadku Vindexusa uważam, że jesli kasa z zysku zostanie rozdysponowana na zakup nowych wierzytelności oraz zwiększenie "mocy przerobowych" (więcej ludzi do obsługi większej ilości spraw itd.) to taka polityka zaowocuje zwiększoną wartością księgową spółki oraz rosnącymi zyskami co mam nadzieje zaowocuje zwiększoną wycena akcji spółki.
W przypadku spółek finansowych które biznes w głównej mierze opierają swój biznes na zaciąganiu obligacji czy pożyczek, odsetki od nich stanowią istotny koszt, dlatego czym więcej kasy z zysków zostanie w firmie tym mniejsze będą odsetki, tym bardziej że mają oni oprocentowanie w okolicach 7 % więc nie tak mało. Dlatego dzielenie się tylko częścią zysku z akcjonariuszem jest słusznym posunięcie, będą większe zyski w przyszłości choćby z mniejszych odsetek od długu. Zauważcie że Vindexus ma najmniejsze zadłużenie ze wszystkich firm windykacyjnych oraz najlepszy bilans.
Waszej tezy nie potwierdzają malutkie zakupy wierzytelności w pierwszym kwartale. Spółka owszem niedowartościowana, ale z drugiej strony pytanie czy jest w stanie na trudnym rynku wyciągnąć coś więcej niż poziom przychodów niż w ostatnich 2-3 kwartałach. Czy to już nie jest szczyt? Mnie dużo bardziej przekonuje pod kątem potencjału kancelaria inkaso WEC. Aktualnie to mała spółka ale z pomysłem na niszę branżową i ekspansję. Do tego wypracowuje kapitał na dywidendę na poziomie 6-7%
Spółkę stać na dywidendę w granicach nawet 1pln/akcję.Propozycja wypłaty 0.125pln/akcję czyli ~1,5mln pln w sumie, jest kpiną z akcjonariatu.Pisze ktoś spółka niedowartościowana ; wskażniki dobre/I CO Z TEGO WYNIKA? Ano NIC NIE WYNIKA/Spółka ma b. słaby PR ; od lat porusza się w widełkach 4-7,3pln; wskażnikowo b. dobrze i dalej CO Z TEGO ? Ano nic/bo dywidendy na poziomie 1-2% nie przygonią akcjonariatu do spółki/A właścicielom nie zależy by spółka coś więcej robiła dla akcjonariuszy /Bo po co?
Powstaje fundamentalne pytanie: PO CO SPÓŁKA UTRZYMYWANA JEST NA GPW?
Nic nie wskazuje na to, że spóła zmieni swoją politykę dywidendową więc jeśli nie satysfakcjonuje Ciebie stopa dywidendy oraz polityka firmy to oddaj akcie i przenieś się na inna spółkę.
Dnia 2016-06-28 o godz. 15:51 ~Wololo napisał(a): > Nic nie wskazuje na to, że spóła zmieni swoją politykę dywidendową więc jeśli nie satysfakcjonuje Ciebie stopa dywidendy oraz polityka firmy to oddaj akcie i przenieś się na inna spółkę.
1.DZIĘKI ZA RADY/Piekło dobrymi radami jest wybrukowane:)) 2.Jeśli pozostali akcjonariusze będą prezentowali Twój punkt widzenia; to na pewno polityka dyw. spółki się nie zmieni 3. Spółka akcyjna jest nie po to by chomikować i chwalić się zyskami; ale by wypracowanym zyskiem dzielić się z akcjonariatem 4.A tak szczerze/CIEBIE DYWIDENDA O STOPIE NETTO 1.9% ZADAWALA??/BO WIĘKSZE ZYSKI SPÓŁKI NIE PRZEKŁADAJĄ SIĘ NA WZROST KURSU OD LAT !
Jeśli mam wybierać między rozwojem a stagnacją to wybieram rozwój a wiadomo żeby się rozwijać potrzebne są pieniądze jeśli mam wybierać pomiędzy emisją obligacji, emisją akcji lub finansowaniem rozwoju z zysków to wybieram finansowanie rozwoju z zysków a te rosną pięknie: 2012- 7 350 000 zł 2013 - 9 193 000 zł 2014 - 9 335 000 zł 2015 - 16 536 000 zł. I jeszcze raz powtarzam jeśli dla Ciebie wyznacznikiem atrakcyjności spółki jest stopa dywidendy to źle trafiłeś dla mnie spółka jest ciekawa w dwóch przypadkach po pierwsze jeśli jest mocno innowacyjna lub jeśli ma mocne fundamenty i właśnie mocne fundamenty mnie na tą spółkę przyciągnęły.
Dnia 2016-06-28 o godz. 16:51 ~Wololo napisał(a): > Jeśli mam wybierać między rozwojem a stagnacją to wybieram rozwój a wiadomo żeby się rozwijać potrzebne są pieniądze jeśli mam wybierać pomiędzy emisją obligacji, emisją akcji lub finansowaniem rozwoju z zysków to wybieram finansowanie rozwoju z zysków a te rosną pięknie: 2012- 7 350 000 zł 2013 - 9 193 000 zł 2014 - 9 335 000 zł 2015 - 16 536 000 zł. I jeszcze raz powtarzam jeśli dla Ciebie wyznacznikiem atrakcyjności spółki jest stopa dywidendy to źle trafiłeś dla mnie spółka jest ciekawa w dwóch przypadkach po pierwsze jeśli jest mocno innowacyjna lub jeśli ma mocne fundamenty i właśnie mocne fundamenty mnie na tą spółkę przyciągnęły.
Reasumując/Cieszyć się z posiadania kanarka/oglądać go , podziwiać /a że nie ŚPIEWA/Cóż trudno:))
Na 1,9% to wkładam pieniądze na konto /B EZ RYZYKA!/ znasz powiedzenie:" wyższy zysk , wyższe ryzyko"
Przez rok to Vindexus dał zarobić dzięki bardzo dobrym wynikom oraz polityce spółki około 50% a nie marne 1,9%. Jeśli nawet tak prostej sprawy nie potrafisz zrozumieć to czy dalsza dyskusja z Tobą ma jakiś sens?
Dnia 2016-06-28 o godz. 20:48 ~Wololo napisał(a): > Przez rok to Vindexus dał zarobić dzięki bardzo dobrym wynikom oraz polityce spółki około 50% a nie marne 1,9%. Jeśli nawet tak prostej sprawy nie potrafisz zrozumieć to czy dalsza dyskusja z Tobą ma jakiś sens?
Mamy proszę Pana inną filozofię inwestowania/Moja: zwyżki kursu owszem , ale podstawa to wypłata corocznych dywidend wyższych niż oproc. w banku. Inwestowanie w wartość nie przekreśla mojej filozofii , przeciwnie! Proszę spojrzeć na spółki energet. z WIG 20:Energa Enea PGE Tauron/Wartość : znakomita/Polityka pogrąża je niestety Vindexus/Kurs 2 letni/waha się ; raz 4pln; wzrost na 6pln itd Pan jest mistrzem ; kupuje na samych dołkach/gratuluję:)) Poprzestańmy na tym co robimy /Pozdrawiam i więcej LUZZZUUU proszę Pana
Kiszonka może trwać i trwać , ale może się też skonczyć w każdej chwili. Wystarczy że ktoś będzie chciał wejść na rynek i dokonać przejęcia. Za wiele możliwości to w tej chwili już nie ma.
Gdyby przejęcie miało być zrobione przy takim wskazniku C/Z jak DTP to cena wyniosła by ok + 75 % do obecnej wyceny czyli 11 zł. A przecież DTP było dużo bardziej zadłużone niż Vindexus.
I co w takiej sytuacji ? kiszonka skończyłaby się czy nie ?
Pytanie czy takie wezwanie będzie i kiedy i kto tego doczeka ?. I czy jest sens czekać ? Plusem tej spółki jest to ze jest silnie wydołowana i w razie spadków na rynku wydaje się bezpieczniejsza.