• 2,59 zł za Orphee Autor: ~Pandora [95.49.56.*]
    ktoś jest zadowolony????
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~Pandora [95.49.56.*]
    0,83 parytet wymiany

i co pół roku każdorazowo wycena godziwa akcji Orphee

ciekawa koncepcja,

trzeba dzwonić do prawnika
    parytet wymiany jest taki jak stosunek kursu CRM do ORP

2,14 * 0,83 = 1,77

od poniedziałku spadki, wasz najuczciwszy i najlepszy prezesunio zrobił drobnych akcjonariuszy Orphee w trąbę

dziś akcjonariusze Orphee, jutro akcjonariusze Cormay, rozwiązanie niekorzystne dla nikogo

brawo Ty łajzo
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~mondigo [89.25.130.*]
    czyli wzrost do 2,59 się szykuje :)
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~JB [89.228.149.*]
    .... nie wierzyliście, że to wszystko jest robione przez łapciucha i pod niego...to się wylało
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~pol [213.238.80.*]
    cena nie ma znaczenia liczy się parytet
    0,83 na pewno nie jest korzystny dla akcjonariuszy orphee
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~darekbabkier [88.156.134.*]
    parytet jest taki jaka obecnie różnica ceny obu spółek na giełdzie...wyliczyli salomonowo...nikt nie zyskuje ale tez nikt nie traci...oczywiście w stosunku do obecnej ceny akcji...ci co kupowali orphee po kilka zł mogą być zawiedzeni. 
    Teraz Orphee będzie rosło tylko wtedy jak będzie rósł Cormay...raczej różnicę w kursie równą parytetowi rynek będzie utrzymywał. Pozdr.
    Dnia 2016-06-03 o godz. 23:21 ~darekbabkier napisał(a):
    > parytet jest taki jaka obecnie różnica ceny obu spółek na giełdzie...wyliczyli salomonowo...nikt nie zyskuje ale tez nikt nie traci...oczywiście w stosunku do obecnej ceny akcji...ci co kupowali orphee po kilka zł mogą być zawiedzeni. 
    > Teraz Orphee będzie rosło tylko wtedy jak będzie rósł Cormay...raczej różnicę w kursie równą parytetowi rynek będzie utrzymywał. Pozdr.

raczej spadać będą kursy obu spółek, Orphee jest skończona na giełdzie, nie ma po co dalej trzymać akcji bo nigdy nie urosną, a jak chcesz sobie kupić Cormay to sobie kup Cormay, a nie Orphee rosnące za Cormay, po to aby wymienić na Cormay

te 2,59 zł to chyba cena księgowa spółki, w bilansie Cormay to tylko wartość aportu,

pytanie czy te 2,59 ma znaczenie dla akcjonariuszy którzy nie wezmą udziału w wymianie, wycena jest ważna pół roku wiec za pół roku mogą ją sobie zmniejszyć i tak do skutku aż kolejni drobni akcjonariusze sie wykruszą,

albo bierzesz Cormay, albo akcje ORP do wyrzucenia, w sumie nie ma różnicy, na giełdzie nie sprzedaż bo nie ma popytu, drobni zostali zrobieni w ch... bez dwóch zdań
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~Siwaka [94.254.129.*]
    Pandora Twoje obawy wydają się słuszne co do zachowania kursu. Jednak zauważ, że każda kupiona akcja w orphee w przypadku rozjechania się kursu obu spółek w sposób odbiegający od parytetu to dodatkowy zarobek. Problem polega tylko na tym, że nie wiadomo jaka będzie relacja kursów spółek w momencie zapisów a w zasadzie w ostatniej chwili jak zapisy będą realizowane.

Myślę że zależność na poziomie 0,83 będzie mocno pilnowana niezależnie do kierunku w jakim podąży kurs.
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~pol [213.238.80.*]
    a co wy o zapisach ,bedzie przejęcie poprzez głosowanie na walnym
    nie wiem tylko ile musza mieć głosów 3/4 czy 4/5 by fuzja przeszła

• Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~Pandora [83.31.205.*]
    Dnia 2016-06-04 o godz. 10:06 ~Siwaka napisał(a):
    > Pandora Twoje obawy wydają się słuszne co do zachowania kursu. Jednak zauważ, że każda kupiona akcja w orphee w przypadku rozjechania się kursu obu spółek w sposób odbiegający od parytetu to dodatkowy zarobek. Problem polega tylko na tym, że nie wiadomo jaka będzie relacja kursów spółek w momencie zapisów a w zasadzie w ostatniej chwili jak zapisy będą realizowane.
    >
    > Myślę że zależność na poziomie 0,83 będzie mocno pilnowana niezależnie do kierunku w jakim podąży kurs.

daj mi racjonalne uzasadnienie dla decyzji kupna choćby 1 akcji Orphee w poniedziałek

chcesz spekulacyjnie zarobić na różnicy pomiędzy parytetem a wartością giełdową spółki? ile chcesz zarobić z założeniem, że musisz długo czekać na zarobek bo cała procedura do momentu zarejestrowania akcji to ponad pół roku, 20%? 30%? zapraszam na Fluid tam masz spekulacyjnie tyle bez czekania

po za tym który akcjonariuszy sprzeda Ci swoje akcje o 30% taniej?

i nie mówię tu o transakcjach 2k 3k akcji, tu problem mają akcjonariusze posiadający po 100k i to oni są zrobieni w trąbę

trzeba będzie się zastanowić gdzie jest najczulsze miejsce całej operacji ze strony organizatora tej żenady, ktoś kiedyś dobrze napisał na forum, przetrwaliśmy Tuorę to tym bardziej przetrwamy Płocicę

ja najchętniej sprzedałabym swoje akcje 30 czerwca, ale być może będę musiała zmienić plany, trzeba obserwować co będzie działo się dalej i szukać drugiego dna, bo ja w uczciwość dużych graczy nie wierzę

ci akcjonariusze co zakładają, że kurs Cormay będzie rósł do góry może nie mają większego problemu z podjęciem decyzji, ja zakładam że akcje Cormay będą spadać więc dla mnie teraz priotytetem jest wyjście z inwestycji w ORP z jak najmniejszą stratą

masz racje, że istotne są również terminy, 30 czerwca walne, potem memorandum, pół roku ważna wycena, pewnie zakładają że do grudnia cała akcja będzie miała finał, jaki będzie w grudniu kurs Cormay z analizatorami a jaki bez?
  • jaki podatek? Autor: ~Pandora [83.31.205.*]
    czy ktoś orientuje się jak podatkowo to wygląda?

jeśli na koncie mam zarejestrowane akcje ORP o określonej wartości to w jakiej wartości zostaną zapisane na koncie akcje CRM? w nominale? w wartości godziwej?

co jeśli mam stratę na akcjach ORP a co jak mam zysk? i kiedy zapłacę za to podatek? w momencie sprzedaży ORP czy w momencie sprzedaży CRM, które dostane z wymiany??
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~Siwaka [94.254.128.*]
    Złotówki bym w poniedziałek nie postawił na akcje orphee. Za duże ryzyko na dzień dzisiejszy ponieważ również uważam, że kurs CRM będzie spadał - tym bardziej, że emisja jest bez prawa poboru a paliwa do wzrostu kursu crm brakuje. Jeżeli crm będzie rósł to wzrośnie też orphee. Jest to jednak bardziej zakład a nie inwestowanie.
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~Pandora [83.31.205.*]
    czy ktoś czytał wycenę akcji ORP zrobioną przez biegłego?

poproszę 2,71 za akcję i stąd spadam

wg biegłego wartość ceny akcji ORP ma rosnąć, no to ja mogę poczekać skoro ma rosnąć
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: orkus [91.142.199.*]
    @Pandora,
    ORP należy obecnie traktować po prostu jak CRM.
    Oczywiście decyzja będzie 30 czerwca, ale jest prawie 100% pewna.
    Na dzień scalenia wyceny będą prawdopodobnie na jedną sesję zamrożone.
    Jednego dnia będziesz miałą 100 akcji ORP a drugiego zamiast tego będziesz miałą 83 akcji CRM. I tyle.

Do dnia scalenia będzie czas aby wyrównać sobie ilość akcji ORP w portfelu tak aby nie tracić na obcięciu reszty.
    (Chodzi o sytuację gdy masz np. 98 akcji ORP za które przysługuje 97,17 akcji CRM. W takiej sytuacji otrzymasz 97 akcji CRM reszta pójdzie w śmietnik).
    No i masz uzasadnienie ruchu na akcjach ORP :)
    Poza tym właściwie jest normalny handel.

• Re: 2,59 zł za Orphee Autor: orkus [91.142.199.*]
    za 98 akcji ORP oczywiście 81,34 akcji CRM :) ( 98x0,83)
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~raj182 [88.199.129.*]
    2,14/0,83=2,578 podstawa matmy się kłania
  • ja Autor: ~gall_anonim [82.145.222.*]
    nie
  • Re: ja Autor: ~magnum [83.31.212.*]
    Dnia 2016-06-06 o godz. 10:13 ~gall_anonim napisał(a):
    > nie

A ty znowu tu się pocisz ? Czego tu szukasz, szczęścia ?
  • Re: ja Autor: ~Pandora [95.49.58.*]
    Dnia 2016-06-06 o godz. 10:30 ~magnum napisał(a):
    > Dnia 2016-06-06 o godz. 10:13 ~gall_anonim napisał(a):
    > > nie
    >
    > A ty znowu tu się pocisz ? Czego tu szukasz, szczęścia ?

czyżby z oligopolu zrobiła się konkurencja monopolistyczna?

z tego co udało mi się zaobserwować to na różnych spółkach siedzą różne "grupy" i pilnują swoich terytoriów, fajne są dialogi gdy jedna grupa próbuje zainteresować się tym, co dzieje się na spółce innej grupy

szkoda że nie mam więcej kasy bo założyłabym swoją, a tak to tylko mogę obserwować i się trochę pośmiać z prawdziwych twardzieli

bardzo żałuję, że na ORP nie ma już spekulantów, bo dzięki nim mogłabym wyjść z inwestycji

panowie może rozważycie jakiś pomysł na szybką grę spekulacyjną na ORP? zostało jeszcze pół roku zabawy i trochę ludzi w potrzasku
  • ja bardzo Autor: ~gall_anonim [185.26.180.*]
    jak 168 zadowolony
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~Phi [5.172.232.*]
    Nie oddam akcji wartych 2,59 za 80% ich zmanipulowanej wartości. Co do wyceny 2,59 to jest i tak niekorzystna, bo robiona na dołku problemów spółki. Wartość spółki to jej zdyskontowana przyszłość, a nie majątek., wyceniony z maksymalnymi rezerwami, jakie udało się przepchnąć przez audytora.
    Cormay może sobie uchwalać skup przy tej cenie, ale akcje oddadzą tylko łosie. Jak nie pójdą po rozum do głowy i uchwalą parytet wymiany na walnym na tak durnym poziomie, to przecież nikt poza Totalem im nie sprzeda.
  • Re: 2,59 zł za Orphee Autor: ~Odczynnik [37.47.240.*]
    Sprzeda
    TT chciał ograć wszystkich i jest jak jest
    Polecam poszukać materiałów i raportów na temat Diesel
    To nie jest brylant jak tu próbuje się przedstawić
    Przeciętna spółka wymagająca dofinansowania w dobrych rękach ma potencjał a na dzisiaj działają..
    Prywatyzacja przez giełdę.. Trochę czasu upłynie a cena????
    W tej zmianie my się nie liczymy
[x]
ORPHEE -3,55% 0,50 2020-06-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.