Jutro walne i projekt uchwały emisji z PP, czwartek wolne i tu widzę już piatek proponowany dzień prawa poboru. Coś za szybko, ten projekt emisji jakiś dziwny, można tak zaraz dzień po walnym ustalić dzień prawa poboru, nie wliczam wolnego czwartku?
Dzień ustalenia prawa poboru w uchwale jest 27 maja .
Kursem odniesienia po ostatnim dniu uprawniającym do nabycia akcji z prawem poboru jest ostatni kurs zamknięcia pomniejszony o wartość prawa poboru.
pp to 1:1 Czyli przy kursie 0,14 wartość pp będzie : 0,14 - 0,10 / 1+1 = 0,02 i o tą wartość zostanie pomniejszony kurs czyli w poniedziałek już 0,12 jak uchwalą emisję.
Tak jest w projekcie uchwały. https://www.bankier.pl/wiadomosc/PRESTO-S-A-Korekta-raportu-ESPI-nr-8-2016-Zmiana-porzadku-obrad-Zwyczajnego-Walnego-Zgromadzenia-Presto-S-A-zwolanego-na-dzien-25-maja-2016-roku-7378417.html
"Dzień prawa poboru akcji serii D ustala się na dzień 26 maja 2016 roku. "
Możesz sobie policzyć (tylko dni robocze)
(T) - 26 maja
Ostatni dzień uprawniający do nabycia akcji z prawem poboru (T)
Można sprzedać akcje zachowując prawo do nabycia akcji nowej emisji (T+1) Giełda „odcina” od kursu teoretyczną wartość prawa poboru.
Dzień ustalenia prawa poboru (T+3 )
A czy uchwała dotycząca emisji przejdzie to ja ci nie odpowiem.
Dnia 2016-05-24 o godz. 23:39 ~yakko napisał(a): > na pewno jakiś błąd w uchwale jak to zawsze bywa u presto..
To jak w piątek odcięcie i kurs 0,12 to poczekam, to teraz wiem dlaczego te 1 000 000 tam stoi. Może on wie że zatwierdzą emisje, byle dywidenda była. Dziękuje za wyjaśnienie i życzę dużych wzrostów,przynajmniej 0 ,20 to tu musi być.
Dnia 2016-05-25 o godz. 17:15 ~KazikStaszewski napisał(a): > ... dziesiąty grosz dla Jadzi, niech se Jadzia wsadzi :D > > i wszyscy razem... 12 groszy tylko nie płacz proszę, 12 groszy w zębach tu przynoszę :D;D:D:D
Czekam na informacje z wza jak się nie pojawi dziś to cofam zlecenia kupna i mam gdzieś tą spółkę. WZA dawno się skończyło a zarządowi nie chce się nawet opublikować raportu. Cyrk.
Dnia 2016-05-25 o godz. 17:43 ~Marek napisał(a): > Jest zlecenie jadzi na 65 złotych se cofaj bo rozum ci się już dawno cofnął
To gdzie masz raport z wza mądralo, cięzko mają podać? Do tego masz 0,13 a jak będzie emisja to w piątek otwarcie na 0,11 . Dzień ustalenia PP to 26 maj. Na kolejny dzień kurs jest zmniejszony o wartość PP czyli 0,02. Co może nie mam racji, łatwo policzyć. PP 1:1. Kurs 0,13 zamknięcie dziś. Policz sobie sam bo to tobie się cofa rozum i włącz notowania i potem się śmiej z ludzi ekspercie.