Hej, liczę na rzeczową odpowiedź. 1. Skoro 10% wystarczy do zablokowania skupu a akcje są warte o wiele więcej, to jest możliwość, że te 10% może zebrać jakiś fundusz? To przecież teoretycznie czysty zysk, wystarczy 2.5mln złotych. 2. Skąd prezes może wziąć kasę na 49% akcji? Z własnej kieszeni?
Prezes ma sporo chajcu zaczynając od wielu mln które dostał za te 50% na debiucie przez sowite wynagorodzenia za prezesowanie po to co jest tajemnicą poliszynela czyli miliony których akcjonariusze nie widzą w wynikach netto od kilku lat kiedy firma świetnie się rozwija.
Prezes ma sporo chajcu zaczynając od wielu mln które dostał za te 50% na debiucie przez sowite wynagorodzenia za prezesowanie po to co jest tajemnicą poliszynela czyli miliony których akcjonariusze nie widzą w wynikach netto od kilku lat kiedy firma świetnie się rozwija.
Witam serdecznie mam nadzieje iż za rok może dwa zrobienia wezwania z ZGODNIE Z ART. 91 UST. 6 USTAWY będzie możliwe tylko po cenie którą ustali biegły ,do tego dążę i nie dam posłom spokoju dopóki tego nie wprowadzą a dodatkowo posłowie dostrzegają ten problem i jest wola aby naprawić wadliwe przepisy ,dlatego między innymi Państwu pomagam
ZAMIAREM WZYWAJĄCEGO JEST WYRZUCENIE WAS Z GPW LUB JEŚLI BĘDZIE MIAŁ LEPSZYCH NAGANIACZY I PRZEKONA DO SPRZEDAŻY WIELE OSÓB I PRZEKROCZY WTEDY 90 % GŁOSÓW TO ZROBI PRZYMUSOWY WYKUP POZOSTAŁYM OSOBĄ BEZ ICH ZGODY poniżej cytat z wezwania
Po nabyciu Akcji w Wezwaniu zamiarem Wzywających jest podjęcie działań zmierzających do zniesienia dematerializacji akcji i wycofania ich z obrotu na rynku podstawowym prowadzonym przez GPW, zgodnie z obowiązującymi przepisami Ustawy lub innymi, stosownymi regulacjami. W tym celu po zakończeniu Wezwania Wzywający zamierzają złożyć wniosek o zwołanie Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki w celu podjęcia odpowiedniej uchwały w tej sprawie. Ponadto, jeżeli udział Wzywających w kapitale zakładowym przekroczy wymagany próg określony w regulacjach dotyczących przymusowego wykupu akcji, Wzywający mogą zadecydować o przymusowym wykupie akcji od mniejszościowych akcjonariuszy, z zachowaniem wszelkich uprawnień, jakie w związku z tym procesem przysługują akcjonariuszom mniejszościowym.
W odpowiedzi na to wezwanie zawiązała się grupa osób która nie chce do tego dopuścić ,już dziś mogę powiedzieć iż wygrali pytanie czy będą musieli iść do Sadu który potwierdzi iż mają racje /Prawda się obroni/ czy wygrają już w głosowaniu na walnym mając tyle akcji aby powiedzieć iż się nie zgadzają ,przykłady matematyczne przeciwnik ma na walnym po wezwaniu 60 % to wystarczy iż NIE powie 6,7 % i wygraliście jeśli przeciwnik ma 70 % wam wystarczy 7,8 % i wygraliście
Dlatego nawet mając tylko tyle to wygraliście jednak wygraliście tylko notowania giełdowe ,czy wasz przeciwnik będzie oferował wyższe ceny później tego nie wiem , jakie będą wyniki finansowe w przyszłości też tego nie wiem jaki kurs na GPW też nie wiem
Zmieniłem przepisy po to abyście wy decydowali czy chcecie dać się wyrzucić z GPW czy robicie GEST KOZAKIEWICZA, a przy takim free float już dziś mówię iż wygracie to głosowanie jeśli te osoby które nie chcą sprzedawać w tej cenie będą przystępowały do grupy ,przeciwnik źle się przygotował może nie wiedział o zmianie przepisów ,tyle akcji co ma grupa już dziś to na Polcolorit miałem po 2 tygodniach aż musiałem zacząć szukać akcjonariuszy nie konwencjonalnymi metodami. chciałbym zaznaczyć iż aktualnie wszystko jest za darmo ,dopiero po uzgodnieniu warunków pomocy ze strony SII grupa wybierze z pośród siebie określoną ilość osób które wykupią członkostwo w SII /czy inne osoby będą partycypowały w tych kosztach/jeśli grupa dojdzie do wniosku iż chce aby SII Państwu pomagało.,reprezentowało na walnym, itd, możecie też wynająć kancelarie lub robić to samemu ,Andrzejewski nie podejmuje się organizowania Porozumień tylko informuje Państwa o aktualnym stanie prawnym dodatkowo przypomnę jak dojdziecie do wniosku iż warto aby biegły rewident do spraw szczególnych zbadał określone sprawy macie też do tego prawo dysponując tylko 5 % głosów
Przy starych przepisach byłoby bardzo trudno wygrać i ogłuszający wezwanie wykorzystywali ala szantaż mówiąc sprzedawajcie w wezwaniu bo wyrzucę was z GPW, sami doświadczyliśmy tego na Polcoloricie dopiero w sądzie to zablokowaliśmy ,zmieniając te przepisy teraz wy drobni decydujecie nawet mała grupa może to zablokować gdyż przepisy mają chronić drobnych inwestorów.
Nawet ministerstwo finansów twierdzi dotyczy to starych przepisów Obecne przepisy ustawy o ofercie, mogą być wykorzystywane do wyeliminowania ze spółki akcjonariuszy mniejszościowych.Przymuszenie akcjonariuszy mniejszościowych do sprzedaży akcji powinno mieć charakter wyjątkowy Zniesienie dematerializacji akcji łączy się jednocześnie z pozbawieniem akcjonariuszy mniejszościowych ochrony w związku z zaprzestaniem podlegania obowiązkom informacyjnym, a płynność akcji zostaje radykalnie zmniejszona, co może stanowić dodatkowy argument dla akcjonariuszy mniejszościowych, stymulujący ich do podjęcia decyzji o odpowiedzi na wezwanie akcjonariusza większościowego ,dlatego również poparli moją prośbę aby zmienić przepisy i od 4 czerwca obowiązują nowe przepisy które Państwa obronią /oczywiście jeśli wystarczająca ilość osób poprze Państwa inicjatywę i zdecydują się nie sprzedawać akcji na GPW ani w wezwaniu/ Tylko od Państwa zależy powodzenie inicjatywy czy wyślecie smsa przypominam to są tylko wstępne niezobowiązujące deklaracje
Niektóre osoby podawały wątpliwość czy taka forma wysyłania sms jest zgodna z prawem, na swoim przykładzie już rok czasu namawiam tak do przystąpienia do Porozumienia Polcolorit podając nawet dwa telefony ,adres @ ,i link do grupy na facebooku CAŁY CZAS SĄ moje WPISY W INTERNECIE, mam w rodzinie prawnika od rozwodów czasami się go radzę ale też może się mylić mi powiedział iż niema takiego zagrożenia ale gdyby nawet to nie dla wysyłającego tylko dla mnie byłoby zagrożenie ,stać mnie na zapłacenie kary a w takich sytuacjach dobro ogółu dobro społeczne jest argumentem za symboliczna karą ,dlatego nie sprawdzałem tego wnikliwie uważam iż ktoś celowo chce zniechęcić do wysyłania smsów. Co do wystawianiem zleceń aby uwiarygodnić ilość akcji też uważam iż niema takiego zagrożenia, Jednak będziecie Państwo mieć pomoc prawną i możecie to wszystko skonsultować ,możecie zamiast telefonu podać @ do siebie /możliwości jest dużo/
Dlatego proszę te osoby które nie akceptują ceny z wezwania o przystępowanie do grupy razem dacie radę.Wysyłamy sms na tel 518146202 z ilością akcji cel 10 % głosów
Dodatkowo do przemyślenia przez członków grupy czy robicie jednorazowe porozumienie do głosowania przeciw wyrzuceniu z gpw i po walnym samo się rozwiązuje
czy tak jak na Polcolorit trochę bardziej skomplikowane Strony zawierają porozumienie, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt. 5 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r., poz. 1382) o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (dalej „Ustawa”), dla prowadzenia trwałej polityki wobec Spółki polegającej na dążeniu do: tutaj wstawiacie różne dowolne cele
Poczytajcie weekendowo na internecie o różnicach,wadach zaletach,i jak postąpicie tak będzie,
Witam serdecznie dzisiaj wieczorem wszystkie posty mi usuwają ,zobaczymy czy ten przetrwa sprzedać lub dołączyć do grupy która nie sprzedaje Wysyłamy sms na tel 518146202 z ilością akcji lub przyglądać się z boku jako niechodzący na wybory czekając kto wygra i co będzie dalej
Poniżej artykuł z gazety Parkiet 18 kwietnia w którym wypowiada się Pan Piotr Cieślak i Pan Kamil Kuśnierek Przedstawiciel Naszego Porozumienia /ja w gazecie byłem już parę razy więc wystarczy/ Mniejszościowi udziałowcy zmuszają przejmujących spółki do oferowania cen bliższych wartości godziwej akcji niż kursowi z ostatnich miesięcy. Akcjonariusze mniejszościowi są coraz skuteczniejsi w walce z inwestorami oferującymi w wezwaniu niskie ceny za przejęcie kontroli nad giełdowymi spółkami. To efekt rosnącej świadomości, łączenia sił oraz zawiązywania porozumień, które ułatwiają osiągnięcie zamierzonego celu. – Ciągle jest mnóstwo przykładów pokazujących, że mniejszościowi akcjonariusze giełdowych spółek nie walczą o swoje prawa mimo dużych szans na wygraną. Od pewnego czasu można jednak zauważyć rosnącą liczbę osób sprzeciwiających się działaniom, które nie uwzględniają ich interesów lub wręcz są sprzeczne z obowiązującymi regulacjami – uważa Piotr Cieślak, wiceprezes Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych. Jego zdaniem coraz więcej drobnych udziałowców dochodzi do przekonania, że ma realny wpływ m.in. na decyzje podejmowane przez inwestorów ogłaszających wezwania na akcje giełdowych spółek.
– Zasadniczym problemem jest niedoskonałość przepisów o wezwaniach. Ustalenie ceny dla wezwań skutkujących zniesieniem dematerializacji akcji lub w procedurze przymusowego wykupu zakłada, że rynek giełdowy w danym okresie (sześć miesięcy) właściwie ocenia wartość spółki, co moim zdaniem jest fikcją – mówi Kamil Kuśnierek, giełdowy inwestor przedstawiciel Porozumienia Polcolorit Czytaj więcej w „Parkiecie" z 18 kwietnia
Teraz jeden z moich ulubionych cytatów z postanowienia Sądu Apelacyjnego Sygn. akt VI ACz 722/15 zabezpieczające roszczenia akcjonariuszy Hutmena w podobnej sprawie Sad mówi wprost proponowana przez akcjonariuszy żądających dematerializacji akcji cena jest wartością niegodziwą i nieekwiwalentną w stosunku do rzeczywistego potencjału i walorów spółki ,a przypomnę iż cena z wezwania Hutmena była około 55% wartości księgowej i była niegodziwa u nas was 55 % wartości księgowej to jaka kwota
Od siebie pozwolę sobie zacytować słowa prawników reprezentujących mniejszościowych akcjonariuszy Hutmena które idealnie pasują również do naszej sytuacji.
Sąd potwierdził nasze stanowisko, iż określenie ceny w wezwaniu na poziomie niewiele odbiegającym od ceny minimalnej wskazanej w Ustawie o Ofercie jest od strony formalnej wprawdzie zgodne z prawem, jednakże można uznać je za naruszające dobre obyczaje i zmierzające do pokrzywdzenia akcjonariusza, w szczególności jeśli cena nie uwzględnia tak istotnych parametrów ekonomicznych spółki jak jej wartość księgowa, czy zupełnie pomija wartość jej kluczowych aktywów." - wskazuje mec. Dariusz Kulgawczuk, Partner stojący na czele Departamentu Prawa Spółek w Kancelarii RKKW, reprezentującej akcjonariusza w postępowaniu zabezpieczającym. "Judykatura po raz kolejny podkreśliła, iż akcjonariusz lub akcjonariusze większościowi ogłaszając wezwanie na sprzedaż akcji, poprzedzające wycofanie spółki z obrotu regulowanego, powinni uwzględnić interesy akcjonariuszy mniejszościowych i mieć - przygotowane wcześniej - solidne argumenty uzasadniające cenę wskazaną w wezwaniu (np. wycenę akcji spółki sporządzoną przez renomowaną firmę). Spełnienie wymogów formalnych odnośnie do tej ceny może okazać się bowiem niewystarczające, czego szczególnie dowodzą znane powszechnie przypadki na naszej giełdzie." - podkreśla dr Radosław L. Kwaśnicki,
Pięknie napisane. O nas tez mogą pisać jeśli się zbierzemy. Też się zastanawiam ale skoro inni robili i wszystko zgodnie z prawem itd. Z tego co wyczytałem to WK + potencjał należy brać pod uwagę przy zastanawianiu się nad ceną wykupu czyli niekoniecznie 9 może być i 10-11 - wiecej pewnie nie realne. Czyli 5% nie mają zebrane - ale idzie szybciej na na innej spółce w przeszłości. Zobaczymy. Gdyby nie naganiacze i bezsensowne wątki - mające na celu obniżenie wątków z merytoryczną wypowiedzą byłoby jaśniej i czytelniej. Może faktycznie do Parkietu i innych gazet napisać, że szykuje się kolejne porozumienie itd TYlko trzeba by wiedziec ile już mają % może ktoś wie?
Dnia 2016-05-21 o godz. 23:49 ~JK napisał(a): > No własnie. SMS wysłałem, ale chcę wiedzieć ile już mamy łącznie.
Kolego jeśli wysłałeś SMS - to na 99,9% otrzymałeś maila z informacjami. Dostałem odpowiedzi na wysłane maile wiec doszły. Wiec proszę nie czaruj - lub sprawdź spam, jeśli faktycznie nie dostałeś proszę wyślij ponownie SMS z @ i zostanie sprawdzone czy @ z nr telefonu jest ten sam na który niby nie doszło. Wczoraj faktycznie posty znikały. Ktoś pisał, że dziecinada podawanie nr tel i prosi o adres e-mail. proszę bardzo -------------------------------- akcjatfone@o2.pl. -------------------------------- naturalnie osoby z grupy są spisane i otrzymywać będą informacje co i jak dalej, np po ustaleniach z SII zgodnie z Waszymi dokonanymi wyborami. Gdyby przez powyższego udało się zebrać drugie tyle co obecnie to ........
W grupie siła moim zdaniem. Wiele osób postanowiło nie odpowiadać na wezwanie i się nigdzie nie zapisywać itd. też dobre podejście tylko w ten sposób nie osiągniemy szybko godziwej ceny.
A tak szukając w sieci:) i jak ma się 3,40 do 3,10?
Uchwała nr 23/ZWZ/2014 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia TelForceOne S.A. z siedzibą we Wrocławiu z dnia 30 czerwca 2014 r. w sprawie udzielenia upoważnienia dla Zarządu Spółki na nabycie akcji własnych Spółki celem ich umorzenia
Zwyczajne Walne Zgromadzenie TelForceOne S.A. działając na podstawie art. 362 § 1 pkt 5 i 8 KSH uchwala, co następuje: 1. Upoważnia się Zarząd Spółki do nabywania akcji własnych przez Spółkę w celu ich umorzenia na warunkach i w trybie ustalonym w niniejszej uchwale („skup akcji własnych”) oraz do podjęcia wszelkich czynności niezbędnych do nabycia akcji Spółki. 2. Spółka nabędzie akcje własne na poniższych warunkach: a) maksymalna liczba nabytych Akcji nie przekroczy 1.639,169 (jeden milion sześćset trzydzieści dziewięć tysięcy sto sześćdziesiąt dziewięć); b) nabywane Akcje będą w pełni pokryte; c) kwota minimalnej zapłaty za jedną Akcje wynosić będzie 3,40 zł (trzy złote 40/100), a kwota maksymalna zapłaty za jedną Akcje wynosić będzie 13,40 zł (trzynaście złotych 40/100), d) Zarząd jest upoważniony do realizacji skupu akcji własnych do dnia 30 czerwca 2019 r. nie dłużej jednak niż do chwili wyczerpania środków przeznaczonych na realizację skupu akcji własnych. e) Termin rozpoczęcia i zakończenia nabywania akcji zostanie ustalony przez Zarząd i podany do publicznej wiadomości w sposób określony w ust. 5 poniżej. 3. Środki przeznaczone na realizację skupu akcji własnych będą pochodzić z kapitału zapasowego Spółki. 4. Upoważnia się Zarząd Spółki do ustalenia, po zasięgnięciu opinii Rady Nadzorczej, szczegółowych warunków skupu akcji własnych oraz przeprowadzenia nabycia akcji własnych przez Spółkę w celu ich umorzenia. 11 5. Zobowiązuje się Zarząd do podania warunków skupu akcji własnych do publicznej wiadomości zgodnie z art. 56 ustawy o ofercie publicznej, przed rozpoczęciem realizacji skupu akcji własnych 6. Po zakończeniu procesu nabywania akcji własnych przez Spółkę, następującego w wykonaniu postanowień niniejszej uchwały, Zarząd zwoła Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki w celu powzięcia uchwał o umorzeniu akcji własnych Spółki i obniżeniu kapitału zakładowego Spółki. 7. Zarząd kierując się interesem Spółki może po zasięgnięciu opinii Rady Nadzorczej: a) zakończyć skup akcji własnych przed upływem terminu, o którym mowa w ust 2 d); albo b) zrezygnować z przeprowadzenia skupu akcji własnych. 8. W przypadku podjęcia decyzji, o których mowa w ust. 7, zobowiązuje się Zarząd Spółki do podania informacji o nich, w sposób określony w ust. 5 powyżej. 9. Zarząd jest upoważniony do podokonywania wszelkich czynności faktycznych i prawnych w celu realizacji niniejszej uchwały. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Uzasadnienie Zarządu Zarząd Spółki uznał, że obecna sytuacja finansowa Spółki oraz posiadane nadwyżki środków finansowych mogą zostać przeznaczone na skup akcji Spółki co jest związane z konsekwentnym budowaniem wartości akcji Spółki dla akcjonariuszy.
http://www.hosssa.pl/skup-akcji-wlasnych-alchemia-gant-idm-mennica-muza-zysk-zarobek-spekulacja-kiedy-wzrost-kursu/ - stary art ale to jako ciekawostka Wykup po cenie wyższej iż WK nie jest dobrze widziany chyba, że rynek nie dyskontuje perspektyw firmy. A nam co zaproponowano 30% WK?
W odpowiedzi na poniższe cytaty które wkleił kolega to akcje które sprzedacie w wezwaniu ,później ten Pan może sprzedać a zarząd odkupi w zgodzie z tą uchwałą nawet po 13,40 oczywiście zapisy będą proporcjonalnie redukowane, i prawie wszystkie akcje będzie mieć wzywający ,dziwnym trafem pojawiło się wiele osób przekonujących was jaka to okazja ta cena z wezwania,sam nie chcę nikogo namawiać tylko proszę przemyśleć co zrobicie bo to są wasze pieniążki, a) maksymalna liczba nabytych Akcji nie przekroczy 1.639,169 (jeden milion sześćset trzydzieści dziewięć tysięcy sto sześćdziesiąt dziewięć); b) nabywane Akcje będą w pełni pokryte; c) kwota minimalnej zapłaty za jedną Akcje wynosić będzie 3,40 zł (trzy złote 40/100), a kwota maksymalna zapłaty za jedną Akcje wynosić będzie 13,40 zł (trzynaście złotych 40/100), d) Zarząd jest upoważniony do realizacji skupu akcji własnych do dnia 30 czerwca 2019 r. nie dłużej jednak niż do chwili wyczerpania środków przeznaczonych na realizację skupu akcji własnych.
Czasy szantażu tym że jeśli nie sprzedacie w wezwaniu to zostaniecie z akcjami poza GPW od 4 czerwca odeszły w zapomnienie ,teraz drobni inwestorzy decydują i jeśli cena z wezwania według nich nie odzwierciedla wartości firmy, majątku ,potencjału,przyszłych zysków,i wielu innych czynników to mogą to zablokować Dlatego proszę te osoby które nie akceptują ceny z wezwania o przystępowanie do grupy razem dacie radę.Wysyłamy sms na tel 518146202 z ilością akcji cel 10 % głosów/jednak może wystarczy nawet 6 czy 7 % głosów/
PRZYKLAD PERMEDIA samo wezwanie było finansowane z kasy spółki, bowiem permedia pożyczyła na trzy dni przed operacją wzywającej Lu Chemie 5,5mln zł która była porównywalna z łączną kwotą wydaną na wezwanie.Kontrowersji nie zabrakło również podczas obrad NWZA w trakcie których akcjonariusz Mariusz Obszański próbował przeforsować koncepcję przerwy w obradach i wznowienia ich w dniu 27 września, co motywował tym, iż na NWZ nie ma prezesa zarządu, któremu chce zadać określone pytania. Koncept Obszańskiego został jednak frontalnie odrzucony. Następnie przegłosowano dematerializację walorów na żądanie LU Chemie. Przeciw uchwale głosował (3.357 głosów) Mariusz Obszański, podobnie postąpił Piotr Frączek (4.604 głosów), obaj złożyli sprzeciwy, które zaprotokołowano. W międzyczasie Mariusz Obszański zadał też pytania, które jednak ujawnione zostaną - wraz z odpowiedziami - dopiero w późniejszym terminie (spółka ma na to dwa tygodnie). Ostateczny rezultat wezwania był taki że poza obrotem giełdowym pozostali akcjonariusze posiadający 2% kapitału akcyjnego a fora aż brzęczą odnośnie spekulacji n/t ich przyszłości
Pisząc macie moje xx akcji tzn że zapisałeś się na podany nr tel czy że sprzedałeś ?:) W tym tygodniu powinny zapaść jakieś decyzje o ile dobrze idzie zbieranie. Zakładam,że jak się sformalizuje i pojawi się info na stronach SII to wtedy kolejna grupa zastanawiających osób się dołączy bo teraz to taka partyzantka trochę - ale jakoś trzeba zaczynać prawda?.
Zobacz poprzedni wątek, akcja nielegalna prawnie, Andrzejewski zawinął uszy. Wpisy wycięte, ale przychodzimy osobiście na walne nie zrzeszamy sie-nielegalne.
Który wątek? Co w tym nielegalnego nikt nie wystawia akcji itd. Ja uważam trochę inaczej, przecież to samo ćwiczone było już na innych spółkach i jakoś jest ok. I oni są znacznie dalej w tym w sądzie. Jak przekroczą 5% muszą się ujawnić. Jeśli nie to wtedy jest nielegalnie. Każdy sam ocenia. Inaczej nie ma możliwości zebrania nagle 5% bo niby jak?