Sawicki: Wezwanie na TelForceOne podyktowane długoterminowym interesem firmy ISBnews - Biznes 18 Maj 2016, 16:09
Warszawa, 18.05.2016 (ISBnews) - Wymogi informacyjne jakim podlega TelForceOne na giełdzie, do których wypełniania nie są zobligowani konkurenci na wielu rynkach, pogarszają istotnie pozycję konkurencyjną spółki. Podjęcie decyzji o ogłoszeniu wezwania na TelForceOne jest podyktowane długoterminowym interesem spółki, poinformował prezes Sebastian Sawicki, który wraz z zależnym od siebie Kaps Investment wezwał do sprzedaży 3,945 mln akcji spółki TelForceOne, stanowiących 48,14% wszystkich akcji i głosów, po 3,1 zł za akcję do 23 czerwca i 2,95 zł po tej dacie. "Podjęcie decyzji o ogłoszeniu wezwania na 100% akcji TelForceOne jest podyktowane długoterminowym interesem spółki. Obecnie, a także w dającej się przewidzieć przyszłości, status spółki publicznej nie daje TelForceOne korzyści, które uzasadniałyby ponoszenie kosztów funkcjonowania na rynku oraz spełnianie rosnących wymagań formalnych. TelForceOne jako spółka publiczna podlega wymogom informacyjnym, do których wypełniania nie są zobligowani konkurenci spółki na wielu rynkach. Pogarsza to istotnie pozycję konkurencyjną spółki na tych rynkach" – powiedział Sawicki, cytowany w oświadczeniu.
Jako większościowy akcjonariusz jest przekonany, że dalszy rozwój, poza rynkiem publicznym, będzie bardziej efektywny i korzystny dla spółki.
"Zdecydowałem więc o zaoferowaniu inwestorom mniejszościowym możliwości wyjścia z inwestycji po cenie 3,10 zł, tj. z atrakcyjną (bo wynoszącą aż 34,8%) premią w stosunku do kursu zamknięcia z dnia ogłoszenia wezwania. Warto moim zdaniem podkreślić, iż cena ta obowiązuje do dnia 23 czerwca b.r., a po tym dniu skup będzie się odbywał po cenie 2,95 zł (czyli z 28% premią)" – dodał prezes TelForceOne.
Termin rozpoczęcia przyjmowania zapisów to 9 czerwca, termin zakończenia przyjmowania zapisów to 11 lipca. Przewidywany termin transakcji nabycia akcji to 14 lipca. Przewidywany termin rozliczenia transakcji nabycia akcji to 18 lipca.
Po nabyciu akcji w wezwaniu zamiarem wzywających jest podjęcie działań zmierzających do zniesienia dematerializacji akcji i wycofania ich z obrotu na rynku podstawowym prowadzonym przez GPW.
TelForceOne to czołowy polski importer, dystrybutor oraz producent urządzeń mobilnych i akcesoriów do nich. Spółka tworzy grupę kapitałową, która od marca 2007 roku jest notowana na warszawskiej giełdzie. Posiada sieć partnerów w Polsce i Europie oraz nowoczesne Centrum Dystrybucyjno-Logistyczne.
"3,10 zł, tj. z atrakcyjną (bo wynoszącą aż 34,8%) premią w stosunku do kursu zamknięcia z dnia ogłoszenia wezwania"
na dzien dobry pol prawda. Premia wynosila 15 groszy, gdyz srednia z ostatnich 6 miesiecy wynosila 2,95 (i to byla cena wyjsciowa skupu) i to tylko glownie dzieki zabiegom zarzadu. Daleko temu do ceny godziwej o ktora kazdy akcjonariusz moze ubiegac sie sadownie jesli jakims cudem zbierze 90% na walnym i uda sie przeglosowac delisting. W przypadku hutmenu takie pozwy oznaczaly takze zablokowanie delistingu do czasu ogloszenia wyroku. Jakos i asbis (gpw) i modecom (newconect) nie narzekaja, takze farmozony do szescianu byle wiecej do wora wpadlo.
Skwituje tak - 04.06.2016 wchodza nowe regulacje i za przekretasy i lekcewazenie polityki informacyjnej beda drakonskie kary to sie na rynku juz byc nie oplaca... :D:D:D.
Jak by to powiedzieć innym bardziej ludzkim językiem: " Przeszkadzają mi ci dawcy kapitału i ogólnie bzdurne regulacje giełdowe. Muszę się namęczyć aby wyprowadzać co kwartał ciężko zarobioną kasę a te bubki mające teoretycznie 50% udziałów tylko narzekają. Oferuję Wam ochłap na waciki i się odpierd..." Trzeba być naprawdę bezczelnym aby wypisywać o "premii 34%" i ograniczeniach związanych z byciem na GPW. W praktyce jest dokładnie odwrotnie.... pod warunkiem że się nie jest złodziejem. Czy Ty nas naprawdę masz za idiotów ?
To prawda. Ten komunikat to kpina z inwestorów. Chce zapłacić 33% wartości księgowej- i to ma być fair cena!! Nie mówiąc że w IQ16 widać mega poprawe sprzedaży bo zauważyli że reklama i marketing istotnie poprawija sprzedaż- co Modecom już dawno zauważył. Stad w IIQ można się spodziewać wzrostu sprzedaży nawet 30% r/r i więcej bo w IIQ15 był spadek o 26% r/r wiec wzrost może być i 40-50%. I dlatego przed wynikami za IIQ chce zebrać jak najwięcej akcji!! Po 9 zł można oddac te akcje ale nie po 3zł
Takitam, jest dokladnie tak jak piszesz. Smiechu warte te jego wypociny i naganianie na sprzedaz poprzez straszenie nizsza cena. Dla mnie zadna roznica czy 2,95 czy 3,10. Jak wytrzymalem do 2,2 wytrzymam tez zawieruszenia zwiazane ze skupem. Uważam ze nie uda mu sie zebrac tych 40% akcji.
art. 212 § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego. § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.
Dnia 2016-05-19 o godz. 10:53 ~KodeksKarny napisał(a): > art. 212 > § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, > podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności. > § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, > podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. > § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego. > § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.
Ja czuję się całą sytuacją oszukany. Siedzę na tej spółce z 7 lat od ceny ok. 10,00 zł. Nie jestem wielkim akcjonariuszem. Jak spadało dobierałem po troszku. W tej chwili ma niecałe 10 tyś akcji ze średnią ok. 4 zł I drażni mnie fakt, że, do rozkręcenia działalności właściciel używał mojej gotówki, a teraz chce mnie wygryźć z interesu skupując akcje za 30% wartości z jej wyceny. Ostatnio jak spadało wziąłem 2.000 z 3,18 - szkoda słów. Muszę rozważyć, co dalej robić. Najbardziej drażni fakt, że kurs został specjalnie zwalony do poziomu 2,20 po to tylko aby zrobić wezwani za niższą cenę. Przed rozpoczęciem skupu na pewno już akcje zbierali, po to aby ten skup wypalił. Wczoraj zeszło ponad 5 %, dzisiaj: nie ma jeszcze 1%. Mogą mieć min. 60 %
Proszę nie sprzedawać akcji tylko przyłączyć się do grupy która się tworzy Porozumienie Akcjonariuszy /takie inicjatywy mają tajną broń biegły rewident do spraw szczególnych/