• wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~takitam [94.254.226.*]
    Jesli ludzie sprzedadza i KAPS zbierze ponad 80% akcji to pozamiatane (zniosa dematerializacje akcji). Jesli beda mieli mniej a ludzie pofatyguja sie na walne lub skrzykna wokol SII i wysla przedstawiciela to nic nie zrobia, a kurs po tych zabawach bedzie znacznie wyzej. Na uchwale maja 6 miesiecy od zakonczenia skupu.

W chwili obecnej Sawicki ma malo - ledwo ponad 50%. W interesie drobnych jest przytrzymac akcje. Jesli skup sie nie uda, (sprzeda sie ponizej 15%), pewnie i tak zaryzkuja probe dematerializacji, ale zebranie 80% na walnym przy przynajmniej 50% obecnosci bedzie trudne, szczegolnie jesli sie ludzie skrzykna w SII i wysla przedstawiciela z 20%+glosami).

Ryzyko podejmowane jest tylko takie, ze bedzie trzeba sprzedac troszke taniej niz 3,10, ale czy warto? Jak ktos mial jaja trzymac od 6-7 do teraz to go potencjalna strata kilkunastu groszy na akcji nie ruszy :).

Tutaj naprawde sie nie oplaca sprzedawac, szczegolnie ze wobec produkowanych ostatnio informacji o odpisach (i jaki to mialo wplyw na 6-miesieczna srednia) bedzie podstawa prawna do zaskarzenia zniesienia dematerilizacji do sadu.

Nic tylko gnac do SII i zbierac 20%+ chetnych do postawienia sie... przy blisko 50% freefloacie da sie zrobic. Najwazniejsze i najtrudniejsze - dobrze sie organizowac.

• Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~m_i_k_e [188.33.190.*]
    Popieram, jakie w takim razie powinniśmy poczynić kroki żeby reprezentowali nas sii
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~takitam [94.254.226.*]
    Przede wszystkim trzeba wejsc do nich na strone sii.org.pl, zarejestrowac sie (dalej pytajcie tam :) ), najlepiej zostac czlonkiem (trzeba oplacic skladke 79 pln na rok). To Stowarzyszenie zrzesza i reprezentuje akcjonariuszy od lat. Na pewno pomoga dobrze sie zorganizowac, okreslic liczbe akcji, koszty reprezantacji przy duzej liczbie osob tez beda pewnie znikome, w razie potrzeby skierowania sparawy na droge sadowa tez bedzie duzo latwiej. Naprawde jak sytuacja potoczy sie dalej nie jest w rekach Sawickiego tylko akcjonariuszy...
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~Inwestor [89.68.134.*]
    Zdecydowanie nie oplaca sie sprzedawać i zgłosić temat do SII bo cena w wezwaniu jest śmieszna duzo ponizej wartości ksiegowej.
    A jak Sawicki chce zdjąc spółke to znaczy że szykuje sie w koncu dobry okres dla niej.
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~takitam [94.254.226.*]
    W najgorszym wypadku bedziecie lac na goscia cieplym m jak on lal na Was przez lata:

http://www.parkiet.com/artykul/24,1443223-Hutmen-zostanie-na-GPW-.html

pomimo "skutecznej" uchwaly o zniesieniu dematerializacji sad zabezpieczyl akcjonariuszy przez zablokowanie delistingu i nawet sobie pan Karkosik musialby latami na wyrok czekac... no i spasowal.

http://www.kancelaria.lex.pl/czytaj/-/artykul/kancelaria-rkkw-wstrzymuje-delisting-hutmen-s-a

tok rozumowania sadu idzie w kierunku wartosci godziwej jako wazniejszej wobec 6-miesiecznej sredniej z wezwania.

Jeszcze to zejscie z 3,10 na 2,95 dodatkowy "straszak" i danie w pysk dlugoletnim akcjonariuszom.
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~olo [213.17.211.*]
    Mam niedużo (kilka tyś. akcji) co powinienem zrobić ?
    Nie chcę sprzedawać (kupowałem po 4.xx) ale co stanie się z moimi akcjami jeśli Sawicki zdobędzie ponad 80% głosów ?
    Moje akcje przepadną, jeśli ich nie sprzedam przed końcem wezwania ?

Gdzie można śledzić czy Sawicki przekroczy te 80% ?
    Nie powiem Ci co powinienes zrobic.

Zniesienie dematerializacji nie oznacza ze zostajesz z niczym tylko, ze akcje zamieniaja sie na forme papierowa. Nawet jesli zbiora te 80% (co uwazam za malo prawdopodobne, chyba ze akcje sa poparkowane po slupach). Kazdy akcjonariusz ktory zglosi zaprotokolowany sprzeciw na NWZA bedzie mogl zglosic sprawe do sadu (podstawa to roznica wartosci godziwej od ceny zaproponowane w skupie). Tak zrobili na hutmenie i zablokowali delisting (na miesiace moze lata, wiec Karkosik zrezygnowal). Biorac pod uwage, ze glowna przyczyna spadku kursy byly dokonane odpisy (nigdy nie wykorzystane ani rozwiazane, tylko systematycznie powiekszane) podstawa w mojej ocenie bardzo solidna.

Sprzedac zawsze mozesz teraz pare groszy nizej niz 3,10, ale masz od razu uwolniona gotowke, ktora do konca lipca mozesz inwestowac gdzie indziej. Zawsze bedzie szansa, ze sprzedasz nie slupowi, tylko akcjonariuszowi ktory bedzie chcial sie postawic :).

Pisanie na forum o tym ile kto ma akcji, co mam zrobic to dziecinada, szczegolnie ze zrzeszanie sie akcjonariuszy tez powinno byc publicznie oglaszane. Takze gnajcie do SSI, zreszajcie i tam zadajcie pytania i wymieniajcie opiniami.
    SII oczywiscie :)
    no i poprawka, bo 80% mu nie wystarczy, 04.06.2016 wchodza w zycie nowe przepisy, wymagane do podjecia uchwaly o dematerializacji na NWZA bedzie 90% przy minimum 50% obecnosci:

http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4,29,171,1040,,20160604,ustawa-z-dnia-29072005-r-o-ofercie-publicznej-i-warunkach.html
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~mistrz [213.241.40.*]
    Moim zdaniem nie zbierze 90% akcji. Wystarczy drobnym okolo miliona akcji i pozamiatane.
    Ale być może nawet nie liczy na zdjecie z gieldy tylko zebranie jak najwiekszych wolumenow w niskiej cenie,
    bo widzi jak sie biznes rozwija.
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: albea [83.25.113.*]
    W ciągu kilku następnych dni będzie po obrotach będzie wiadomo czy zakup akcji idzie zgodnie z planem wzywającego
    Ja siedzę na tej spółce za długo, aby oddać ze stratą w taki sposób. Za niska jest cena wezwania, tym bardziej, że ostatnia zwała była zrobiona pod to wezwanie. Żałuję, że nie dokupiłem wtedy więcej.
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~banan [152.72.130.*]
    Witam,

ogólnie cała ta sytuacja wydaje sie być szyta grubymi nićmi. zgadzam się z poprzednikami że cena jest mocno zaniżona.
    mam pytanko bo nigdy nie byłem w podobnej sytuacji. w momencie kiedy Pan S. osiągnie wymagany próg 90% a ja zostanę  z akcjami w ręce to czy będę miał możliwość ich odsprzedaży czy zostanę z papierami w ręce.

dzięki za odpowiedź
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~Tutejszy [109.241.166.*]
    To wszystko jest napisane w ustawie i w omówieniach. Nieznajomość prawa szkodzi.
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~123456 [89.72.52.*]
    Dnia 2016-05-18 o godz. 10:47 ~banan napisał(a):
    > Witam,
    >
    > ogólnie cała ta sytuacja wydaje sie być szyta grubymi nićmi. zgadzam się z poprzednikami że cena jest mocno zaniżona.
    > mam pytanko bo nigdy nie byłem w podobnej sytuacji. w momencie kiedy Pan S. osiągnie wymagany próg 90% a ja zostanę  z akcjami w ręce to czy będę miał możliwość ich odsprzedaży czy zostanę z papierami w ręce.
    >
    > dzięki za odpowiedź

zrobi przymusowy wykup czyli bez pytania kupi twoje akcje..tak było ostatnio chyba na bakalandzie
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~banan [152.72.130.*]
    @123456

dzięki za odpowiedź :) czyli nie zostanę z niczym w sensie bezwartościowym papierem.

@tutejszy
    rozumiem ze nieznajomość prawa szkodzi. jednak ta odpowiedź nie była bardzo skomplikowana  I myślę że zajęła tyle samo czasu co Twoja odpowiedź :P.

jeszcze raz dziękuje za szybką odpowiedź
    pozdrawiam,

• Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~Witek [83.20.239.*]
    InwestorAndrzejewski to dobrze opisał na przykladzie Polcoloritu, przeczytajcie. Zaczynamy od policzenia ile mamy razem akcji.
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~Maras [89.231.70.*]
    Trzeba nawiazac kontakt z SII z prośba o wsparcie
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~Tutejszy [109.241.166.*]
    Dnia 2016-05-18 o godz. 10:59 ~banan napisał(a):
    > @123456
    >
    > dzięki za odpowiedź :) czyli nie zostanę z niczym w sensie bezwartościowym papierem.
    >
    > @tutejszy
    > rozumiem ze nieznajomość prawa szkodzi. jednak ta odpowiedź nie była bardzo skomplikowana  I myślę że zajęła tyle samo czasu co Twoja odpowiedź :P.
    >
    > jeszcze raz dziękuje za szybką odpowiedź
    > pozdrawiam,
    >

Taka odpowiedź rzeczywiście nie jest skomplikowana. Tylko jest daleko niepełna, a Twój - oparty na niej - wniosek bardzo pochopny.
    Czy papier(akcja) po wycofaniu z obrotu giełdowego jest wiele warta? Nie wiem. Przymusowy wykup nie jest obowiązkiem. Możesz zostać z papierem, który może dawać dywidendę, ale nabywcy możesz nie zależć. A jak już znajdziesz raczej nie licz na dobrą cenę. Chyba,że zdecydujesz się być uciążliwym akcjonariuszem - a to wymaga czasu i jest kosztowne. Naprawdę radzę czytać coś poza głosami na forum. Dbaj o swoje pieniądze.
    Wezwanie to jeszcze nie wyrok. Nie kwestionując potrzeby organizowania się w celu niedopuszczenia do wycofania akcji z giełdy, proponuję zwrócić uwagę na pomijaną na forum Komisję Nadzoru Finansowego. To powinna być PIERWSZA LINIA OBRONY. KOMISJA już wie o wezwaniu i ma prawo" żądać zmian i uzupełnień" wezwania. Zmiany mogą dotyczyć także ceny oferowanej przez wzywającego. Nie wiem czy Komisja z własnej inicjatywy zechce ingerować w bieg wydarzeń. Ale każdy może na oficjalny adres Komisji wysłać maila z wnioskiem domagającym się od niej żądania podniesienia ceny z wezwania. Akcjonariusze spólki bez trudu przedstawią argumenty, że oferta wzywającego nie spełnia kryterium wartości godziwej. Biorąc pod uwagę, że wzywającym jest de facto zarząd spólki można próbować wykazywać, że zarząd świadomie, celowo i od dawna działa na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych. (ja osobiście nie wiem,czy ostatnie utworzenie rezerw było uzasadnione; biegły tego nie badał; biegły badajacy sprawozdanie roczne w lutym -marcu nie dostrzegł zapasów i programów bezwartościowych? czyżby gwałtownie straciły one wartość w kwietniu?) Dałoby się znależć i inne uzasadnienia wniosku. Sensowności zwrócenia się do Komisji sprzyjają i szersze okoliczności. (Rusza sprawa Amber Gold. ) Dajmy jej - naszymi pismami - sposobność wykazania się aktywnością w obronie interesów maluczkich, chronieniem rynku przed kapitałem zagranicznym (tu luksemburskim), staraniem o wysikie standardy polskiego rynku papierów wartościowych. ITD - co każdy indywidualnie uzna za właściwe w tej sytuacji. Ja z takim pismem wystąpię.
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~Akcjonariusz [89.191.128.*]
    Tez napiszę co mi szkodzi. Nie poddam się :) poza pieniędzmi chodzi o zasadę. do SII też napisałem.

• Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~Akcjonariusz [89.191.128.*]
    Byłem na stronie KNF i gdzie tam jest jakis kontakt? Rozumie ze to musi być forma pisma a nie formularz ?
    Dnia 2016-05-19 o godz. 07:58 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > Byłem na stronie KNF i gdzie tam jest jakis kontakt? Rozumie ze to musi być forma pisma a nie formularz ?

KNF zaleca kontakt przez epuap. Ale można skorzystać po prostu z adresu knf@knf.gov.pl
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~Kd [94.254.224.*]
    Czy ktoś policzył jaka była średnia cena ważona kapitałem w ostatnich 6 mscach?
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~Maras [91.212.223.*]
    Kolego,
    podeślij może projekt Twojego pisma z argumentami, które poruszasz. Zakładam, że treść jest uniwersalna i może być przesłana przez innych Akcjonariuszy do KNF. Im więcej listów/maili wyślemy tym lepiej. Ja działam z SII, wysyłam maila, a jak nie będzie odzewu zostaje członkiem SII.

Żarty się skończyły, organizujemy się!!!
    Dnia 2016-05-19 o godz. 08:31 ~Maras napisał(a):
    > Kolego,
    > podeślij może projekt Twojego pisma z argumentami, które poruszasz. Zakładam, że treść jest uniwersalna i może być przesłana przez innych Akcjonariuszy do KNF. Im więcej listów/maili wyślemy tym lepiej. Ja działam z SII, wysyłam maila, a jak nie będzie odzewu zostaje członkiem SII.
    >
    > Żarty się skończyły, organizujemy się!!!

Pokażę pismo jak je napiszę. Dziś poźnym wieczorem. Główne tezy przedstawiłem na forum, trzeba je wesprzeć merytorycznymi argumentami, wskazać daty zdarzeń i liczby z dokumentów. Uważam, że każdy z zainteresowanych powinien poświęcić trochę czasu stworzenie swojej oceny sytuacji i opisanie - uzasadnienie swojego punktu widzenia. Im więcej różnorodnych opinii popartych solidnymi dowodami. Tym lepiej. Każdy z nas może wnieść wkład w obronę wspólnego interesu. Przekopiowanie cudzego poglądu do swojego pisma. To zbyt mało.
  • Re: wezwanie - wszystko zalezy od akcjonariuszy... Autor: ~Maras [91.212.223.*]
    Uważam, że powinniśmy się teraz wspierać, tak jak to tylko możliwe. Z mojej strony poniżej zamieszczam mail, który przed chwilą wysłałem przed chwilą do SII. Będę informował na bieżąco jak otrzymam odpowiedź.

"Szanowni Państwo,

zwracam się z prośbą o wsparcie w zakresie stworzenia Porozumienia Akcjonariuszy Spółki Telforceone, która w dniu 17.05.2016 ogłosiła wezwanie do sprzedaży akcji Spółki oraz reprezentowania nas Akcjonariuszy na NWZA. Zaproponowana cena 3,10/2,95 złotych za akcję jest przeze mnie nie do zaakceptowania, ponieważ nie odzwierciedla, moim zdaniem, wartości godziwej Spółki. Celem wezwania jest dematerializacja akcji TFO i wycofanie Spółki z GPW.

Jeśli Państwo jesteście w stanie pomóc mi oraz innym potencjalnym zainteresowanym bardzo proszę o wskazanie najbardziej efektywnej procedury postępowania , którą upublicznię na forach internetowych dla zainteresowanych osób. Uprzejmie proszę również o szacunkowe koszty wsparcia z Państwa strony.

Jest to dla mnie i z pewnością dla innych akcjonariuszy nowa, niekomfortowa sytuacja dlatego z góry dziękuję Państwu za pomoc.

Z poważaniem,
    "

Podaję również kontakt mailowy: tedextrading@gmail.com 

Będę wdzięczny z draft Twojego maila do KNF
    Wczoraj tez napisalem cos podobnego aby wskazali czy mogą pomoc. Napisałem ze członkiem stowarzyszenia naturalnie mogę zostać chodźby dziś. Tylko aby wskazali czy mi (nam) pomogą i ew jakie koszty należy ponieść.
    Jak otrzymam odp to napiszę.

[x]
TFONE 0,00% 3,07 2016-12-08 11:15:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.