• Analiza - warto spojrzeć Autor: krzabr [31.179.224.*]
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~hulk [188.226.188.*]
    Sadze ze o spolce jeszcze uslyszymy :D
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~mike [94.254.129.*]
    Na pewno usłyszysz i przeczytasz za 20 dni jak podadzą uchwałę Walnego o dywidendzie, wtedy inwestory rzucą się na akcje tak jak w przypadku Fam lub Wadex. 18% dywidendy i co roku coraz większa, to kurs 20zł to promocja.
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~Author [195.182.52.*]
    Chyba ostatni dzwonek na wejście co ?
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~prezes [37.152.19.*]
    Teoretycznie jeszcze 2 tygodnie do walnego więc trochę czasu zostało, ale jak się kurs zachowa do tego czasu to nie wiem.
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~Artur2 [93.105.181.*]
    Bardzo piekne dyw, zwłaszcza IRL, co roku daja dyw po 10+ %
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~Kwaśny [83.7.237.*]
    Tak duża dywidenda wskazywać może na przyspieszoną ewakuację głównych akcjonariuszy. Tu każdy popyt jest zasypywany, i to podający jest bardzo zdeterminowany, gdyż gdyby nie ta podaż kurs wzrósłby o ładnych kikadziesiąt %. Najwyraźniej mu nie zależy. Podobna sytuacja był rok temu na PCM. Wysoka dywidenda, zasypywanie popytu, a potem sprzedaż firmy. Można sobie popatrzeć gdzie jest kurs PCM  dzisiaj.
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~prezes [37.248.255.*]
    Oj Kwaśny, każde twoje twierdzenie jest jak dla mnie błędne.
    Po pierwsze są oni pośrednikami i nie potrzebują gotówki dlatego wypłacają co roku między 70% a 100% zysku, a wynika to z polityki dywidendy http://www.interrao.lt/pol/Dla-inwestorow2/Polityka-dywidendy/Polityka-dywidendy . W ostatnich 6 latach wypłacili ponad 300 mln dywidendy więc aktualna propozycja jest normalną praktyką, mieli rekordowe zyski to i jest rekordowa dywidenda. Po drugie twierdzenie że główni akcjonariusze się ewakuują też jak dla mnie bzdura : nie ma żadnych komunikatów o sprzedaży a główni muszą, za ponad milion w ostatnim miesiącu kupili insajderzy związani z głównymi akcjonariuszami i po co by to robili wiedząc o wyjściu. Zauważ że nie jest to maxipizza (chyba tam inwestujesz) która ma 2 mln kapitalizacji, IRL ma 400 mln kapializacji i taki TFI NN ma tylko 253.000 akcji które są tylko warte 5 mln.
    Czy główni sprzedają dowiesz się za 2 tygodnie po walnym, i jestem pewien że nie. W mojej ocenie sprzedaje jakiś polski fundusz który był pod progiem 5 % .
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~ek [89.79.229.*]
    Zgadzam się ,w obrocie jest tylko 20% akcji, reszta jest w posiadaniu firmy i głównego właściciela.Na giełdzie jest przede wszystkim ze względu na reklamę ,wiarygodność na rynku i dodatkowe bonusy dla zarządu. Koszty jakie spółka z tego tytułu ponosi są żadne, ponieważ i tak są odliczane od podatków W aktualnej sytuacji wyjście z giełdy nie byłoby racjonalne.
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~Kwaśny [83.7.237.*]
    Oj prezes, prezes. To że się ze mną nie zgadzasz nie oznacza, że masz rację. Nie oznacza również, że ja mam rację. Przytoczone przez Ciebie cyferki są oczywiśie prawdziwe, ale prawdopodobnie ich interpretacja rynkowa może być zupełnie inna. Trzeba rozumieć istotę dywidendy.To nie tylko nagroda dla akcjionariuszy, ale również forma dystrybucji kapitału. Firma wypłaca od kilku lat wysoką dywidendę, oznacza to, że spółka nie potrzebuja pieniędzy na rozwój biznesu, a właściciele widzą że uzyskają większą rentowność swojego kapitału gdzieś indziej. Jeżeli tak jest to w niedługim czasie należy spodziewać się sprzedaż pakietu akcji przez głównych akcjonariuszy. Co to może oznaczać dla spółki? Zobaczymy.
    Nie, nie inwestuję w MXP, ale co to ma o rzeczy. Chciałeś w ten sposób podnieść swój prestige? Po co? Nie piszemy o mnie tylko o IRL.
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~dex [89.79.143.*]
    To ze spolka nie potrzebuje kapitalu na rozwuj biznesu nie oznacza ze glowni akcjonariusze planuja z niej wyjsc. Rozsadni wlasciciele nie trzymaja wszystkiego w jednym worku, tak samo jak inwestorzy nie trzymaja w swoim portfelu tylko jednej spolki.

Ze wzgledu na bezpieczenstwo, stategie i podejscia danej osoby bardzo duzo osob inwestuje swoj kapital w rozne formy, nie trzymając wszystkiego pod jednym szyldem spółki publicznej. Dlatego strategia wypłaty dywidendy a następnie re inwestycji jej w całkiem osobne przedsięwzięcia jest często używana. Tutaj mamy podmiot X (fizyczny lub prawny) który jest właścicielem naszej dojnej krowy, i to podmiot X może ze środków uzyskanych z dywidendy dokonywać kolejnych inwestycji, nie koniecznie musi to robic dojna krowa. Takie podejscie buduje sporą przejrzystość w strukturach inwestycyjnych i pozwala właściciela na oddanie zarządu operacyjnego skupiając się tylko na zarządzaniu strategicznym. Kwestie podatkowe można zoptymalizować.

Dla mnie jest duzym plusem jesli akcjonariusz woli wyplacic kapital z jednej spolki aby go inwestowac gdzies indziej lub konsumowac, niz zeby pod szyldem spolki nabywal inne iwestycje czy wydawał na luksusowa konsumpcje.

Nie zgadzam się z twoja opinia, ze oznacza to iż chcą sprzedać swoje akcje - jeśli potrzebowaliby kapitałow na nowe inwestycje mogą sięgnąć po kredyty zabezpieczone przyszłymi przepływami i akcjami dojnej krowy. Wyjscie akcjonariuszy, o ile nie mowimy o ludziach kochajacych startupy, odbyloby sie gdyby nie widzieli oni perspektyw na utrzymanie obeznego status zyskowności firm lub mieli typowe podejscie inwestorow o zasiegu zgory ustalonej ktorzy buduja przedsiebiorstwo a nastepnie je sprzedają (np. fundusze venture capital)

• Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~prezes [5.172.232.*]
    @ ek i 2 dex - w pełni się z wami zgadzam

@ kwaśny - i znowu się z Tobą nie zgadzam ale podyskutować możemy. W przypadku IRL trzeba zrozumieć specyfikę działalności tej firmy , nie jest to firma ani produkcyjna czy finansowa które potrzebują rozbudować moce produkcyjne lub kapitał na rozwój np. kredytów czy wierzytelności, IRL jest pośrednikiem który potrzebuje znaleźć dostawcę (producenta) i odbiorcę energii a za takie pośrednictwo bierze sobie odpowiednią marżę, do tego nie potrzebuje ani magazynów, ani urządzeń do przesyłu prądu ani kapitałów. Oczywiście mogliby zakupić kolejną farmę wiatrową lub ją zbudować ale prawdopodobnie nie robią tego z dwóch powodów: nie ma obecnie w sprzedaży takiej farmy i ze względu na niskie ceny energii może ta transakcja się nie opłacić. Zauważ iż oni mają zagwarantowany przez rząd Litwy odbiór prądu po cenie blisko 3 razy wyższej od obecnej rynkowej 89 eur za mWh i obecnie gdyby pewnie budowali nową farmę lub kupowali to gwarancja byłaby znacznie niższa i pewnie transakcja nie opłacalna.
    Dlatego jak widzisz główni akcjonariusze i założyciele nie mają innego wyjścia jak blisko 100% zysku wypłacać akcjonariuszom a gdyby trafiła się okazja inwestycyjna to zawsze mogą wziąć kredyt.
    Ciekawostką jest to że główny akcjonariusz to faktycznie firma rosyjska która w Rosji produkuje energię która później jest sprzedawana przez IRL .
    Posłuchajcie, ja nikogo nie zmuszam do zakupu akcji, poczekajcie jak wypłacą dywidendę to wtedy kurs będzie odcięty o jej wielkość, poczekacie na wyniki i jak będą nadal się poprawiać to kupcie. Dla mnie kurs może stać w miejscu i latami ale jak będę otrzymywał co roku 15-20% dywidendy (mam IKZE więc bez podatku) to będę zadowolony.
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~durru [94.254.167.*]
    @ek

' w obrocie jest tylko 20% akcji,''

w obrocie jest 100% akcji bo wszystkie zostały dopuszczone do obrotu na GPW

warto wiedzieć co się pisze a nie bazgrać i 'analyzować'

tym bardziej że w niniejszym przypadku może czekać Cię właśnie dysonans poznawczy jak dowiesz się kto teraz sprzedaje

Kwota zysku przeznaczonego na wypłatę dywidendy - 16.100EUR.000
    0,805 euro na akcję.

Draft distribution of profit (loss) of the Company for the year 2015.  (PDF)

http://www.interrao.lt/pol/Dla-inwestorow2/Raporty/Raporty-biezace
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: junior82 [87.207.2.*]
    zgadza się, a dzięki polityce naszego rządu euro podrożało co tylko zwiększa dywidendę. Może jeszcze w maju obniżą stopy procentowe to by jeszcze bardziej euro podrożało :)
    Muszą jeszcze oczywiście przyklepać w następny piątek na walnym, decyzja podjęta ,więc to tylko formalność .Odnośnie euro o ile dobrze pamiętam rok temu przeliczali dywidendę po 4,25 ,wiec prawie podobny kurs, ale do wypłaty może być jeszcze rożnie.
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~prezes [5.172.232.*]
    @Junior 82, co tam stopy %, jeżeli będzie brexit to wtedy euro będzie 5zł albo i 6 zł, i wtedy trzeba kupować akcje exporterów bo będą mieli potężne zyski :-)
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~Momentum [178.37.0.*]
    Brexitu nie będzie, ale z analizą Krzabra bym się zgodził.
  • Re: Analiza - warto spojrzeć Autor: ~makler [94.254.179.*]
    Za 2 tygodnie walne z 18% stopą dywidendy i zaczniemy rajd na północ :-)
[x]
INTERAOLT -0,84% 11,54 2022-03-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.