• KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [95.160.157.*]
    W ramach "powrotu do przeszłości" otworzę wątek tak jak zazwyczaj czynił to maciek , kiedy forum FW20 było jeszcze profesjonalne.

Witam

:-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [95.160.157.*]
    Ekonomiczna kartka z podróży .
    W Egipcie turystów jak na lekarstwo.
    Hotele pozamykane a w tych otwartych obłożenie na 30% max.
    Funt egipski do dolara amerykańskiego jest na poziomach nie widzianych od 20 lat.
    Szykuje się spektakularne bankructwo?
    http://stooq.pl/q/?s=usdegp&c=20y&t=l&a=lg&b=0

A to jeden z najludniejszych krajów arabskich w bezpośrednim sąsiedztwie Europy - 80 mln ludzi.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    ostry dobrze, że wróciłeś, bo bez pasterza owieczki są niespokojne.
    Przeglądnąłem kilkanaście tematów jak ten maciek. zakładał. Zawsze było na początku:
    "Witam,

..."

Kim on był i dlaczego go nie ma?

System Triple Screen Trading na PGE daje nieśmiałe sygnały S. Może coś rano zagram jutro.

Sukcesów!

PS Co dostaliście od Zajączka?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [95.160.157.*]
    Maciek prowadził wątek
    Był graczem tak jak my.
    Dlaczego odszedł nie pamiętam już.

Po nim bull eye prowadził wątek i podawał sygnały tzw. systemu bankiera.
    Chciał odpocząć i powierzył wątek mi.

Ja na Zajączka w Sheik Malek wyśledziłem dugonga.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.79.84.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Zaczyna się ? Autor: ostry- [83.10.136.*]
    http://wiadomosci.onet.pl/swiat/uprowadzenie-egipskiego-samolotu-porwany-samolot-wyladowal-na-cyprze/8z7jt9
  • Re: Zaczyna się ? Autor: pikami [195.191.163.*]
    no zamknięte L po 1944 + 18 pkt - zostało jeszcze jedno od 1920 i na razie czekam.
  • Re: Zaczyna się ? Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.247.*]
    wiecie jak się nazywa arabska kawa z mlekiem ? - coffee-milk shake ! :-)
  • Re: Zaczyna się ? Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.247.*]
    a tak poważniej , to słyszeliście tą ponoć wypowiedź któregoś ministra,że kghm będą skupować do 40 % akcji ?

przed świętami było na bankierze o obniżeniu podatku od kopalin o 1/3

mi wciąż pasuje kghm po 81,2 przynajmniej albo wyżej ,jęśli to już początek nowej hossy
  • Bolec .. czy Twoim zdaniem jest jakis sens w tym ... Autor: zosia3005 [87.205.140.*]
    aby ogłaszać , że chcą skupować akcje KGHM ( do 40 % ) ..
    .. a jednocześnie podbijac cene poprzez "wyciek" o ewentualnym obnizeniu podatku
    chociaż ten przychód ( z podatku miedziowego ) jest w budżecie na rok 2016 
    i nie ma szansy na obnizke w tym roku
    Pomijajam fakt , że podatek to znacznie dogodniejsze źródło przychody dla SP niz dywidenda ..

Dla mnie te 2 wiadomości są .. łącznie .... absurdalne ...
    wypusciłabym je , gdy bym chciała sie pozbyć wysoko KGHM
    ale .... ja sie nie znam .....
  • Re: Bolec .. czy Twoim zdaniem jest jakis sens w tym ... Autor: ostry- [83.10.136.*]
    Ja widzę tylko jeden sposób zwiększenia zaangażowania SP w KGHM.
    Zabranie akcji OFE . Może to miał tak naprawdę na myśli, bo w historii GPW nie przypominam sobie ani jednego przypadku w którym SP skupuje akcje z rynku .

• Re: Bolec .. czy Twoim zdaniem jest jakis sens w tym ... Autor: ~pi [188.146.1.*]
    ok
  • W taki sposób GPW .. Autor: zosia3005 [87.205.140.*]
    "wspiera" nas , drobnych graczy ..
    .. i .... buduje nasze zaufanie ..:

"Zapewniając animatorom rynku preferencyjne warunki zawierania transakcji, wspieramy płynność obrotu zarówno kontraktami terminowymi na indeks WIG20, jak i akcjami średnich oraz małych spółek notowanych na GPW. Są to dwa bardzo ważne dla nas segmenty rynku. Dotychczasowe doświadczenia potwierdzają, że niższe opłaty zachęcają animatorów do większej aktywności, co stwarza inwestorom możliwość do zawierania transakcji na korzystniejszych warunkach. Poprawia to konkurencyjność polskiego rynku kapitałowego, co sprzyja jego dalszemu rozwojowi" - powiedział wiceprezes GPW Grzegorz Zawada, cytowany w komunikacie."

całość tutaj : http://stooq.com/n/?f=1030680

Nie da się ukryc , że od pewnego czasu .. 
    dobrze widzimy tą wyraźnie wiekszą aktywnosc animatorów ..
    .. która.... moim skromnym zdaniem ... skutecznie odstrasza drobnych graczy.
    Zarząd GPW najwyraźniej nie kojarzy ucieczki drobnych graczy indywidualnych
    ze swoją " działalnoscią dobroczynną" dla animatorów ...
    .. albo ..... udaje , że nie kojarzy ..... tak czy inaczej .. to smutne ...

@Ostry
    dobrze , że szczesliwie wróciłeś

@Bolec
    dzięki za piękny kwiatek :-)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie !
  • Re: W taki sposób GPW .. Autor: pikami [195.191.163.*]
    zosia3005
    kto ma grać to i tak będzie grał. dla nas drobnych chyba największe znaczenie ma prowizja. "niedzielnych" graczy rynek wypluje niezależnie od regulacji i "animków".Ci co zostaną wiedza, że muszą być czujni jeszcze bardziej....

• Re: W taki sposób GPW .. Autor: ~qwerty [188.146.138.*]
    Wyglada na to, ze bedzie test 1962.
  • Re: W taki sposób GPW .. Autor: ~dzis [83.4.9.*]
    juz byl test 1960 i znow nieudany, a dzis chyba stany przycisna na wiekszym minusie
  • Re: W taki sposób GPW .. Autor: zosia3005 [87.205.140.*]
    pikami
    Oczywiście , że zdeklarowani gracze bedą grać , ale ..
    .. nic nie trwa wiecznie .. nie mozna nas ( KLIENTÓW ) tak traktowac
    Mnie bardzo irytuje fakt , że właśnie animarotom GPW stwarza ekstra preferencje :

"Niższe opłaty transakcyjne obowiązywały od 1 stycznia i decyzją zarządu GPW zostaną utrzymane odpowiednio w drugim i trzecim kwartale bieżącego roku. Dla animatorów kontraktów terminowych na indeks WIG20 obniżka opłaty wynosi obecnie 26,5% (po przekroczeniu progu 15 tys. kontraktów w miesiącu) lub 41,2% (powyżej 30 tysięcy). Okres preferencyjnych warunków transakcji kończy się w tym segmencie 30 czerwca 2016 r. Jeszcze dłużej, bo do końca trzeciego kwartału (30 września br.) zarząd GPW zdecydował się zawiesić opłaty pobierane od obrotu akcjami małych i średnich spółek na głównym rynku GPW" - czytamy w komunikacie."

.. a jednocześnie i GPW i Domy Maklerskie biadolą o odpływie z GPW graczy indywidualnych , szukaja jakichś wyimaginowanych przyczyn , kiedy przyczyny sa całkowicie jasne ...
    .... i oplataja o jakichś pseudo-zachętach , typu ewentualna obnizka podatku po 5 latach trzymania papierów
    w czasie - kiedy instytucje ( w tym animatorzy ) maja tym większe preferencje - im robia większy obrórt , czyli im bardziej krótkoterminowo spekulują

Rozumiem , że biznes to prawo dżungli , ale ..
    .. nie lubie kiedy ktoś mnie ( jako gracza indywidualnego ) traktuje jak
    bezmyslnego półgłówka , który nie wie o co tu chodzi ... i ...nie widzi faktów ...
  • Re: W taki sposób GPW .. Autor: ~qwerty [188.146.138.*]
    DAX sie posral, wiec chyba nie bedzie testu 1962. Teraz trza wypatrywać kiedy "relatywna sila" GPW zamieni sie w "relatywna slabosc". Animatorzy juz sie postaraja, aby namieszac jak najwiecej.
  • Re: W taki sposób GPW .. Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.247.*]
    nie ma za co ...to Twój kwiatek , tylko trzeba go chować przed Mielonką...

a Ostry dobrze,że szczęśliwie wrócił ...powiem więcej - dobrze ,że nie wracał dziś ...bo było bardzo blisko - jak już tam ochrona działa skoro gościu wszedł na pokład ponoć z pasem Shahida !! niby miał problemy rodzinne - co zrozumiałe , ale to nawet "warszawka" tak nie rozwiązuje problemów rodzinnych - w Warszawie to co najwyżej taki facet wypije kilka flaszek bimbru/denaturatu ze swoją "ukochaną" żonką , potem ją pobije , dziecko pobije i idzie spać .....
  • Re: W taki sposób GPW .. Autor: ~edek [46.77.85.*]
    Bolec z tą warszawką to trochę przegiołeś.
    przegiołem ?

http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosci/Kraj/Jedenastolatek-skapo-ubrany-blakal-sie-po-ulicach-stolicy-00020563
  • Re: W taki sposób GPW .. Autor: ~George [89.73.180.*]
    Eee tam przegiął. Warszawka to zło wcielone, inni ludzie. Poza nią żyją normalni, nie pijący porzadni obywatele tacy np jak Bolec.
    Ty Zosiu jesteś kobietą i z silną psychiką poradzisz sobie z tym złym traktowaniem przez zarząd GPW czy DM'y , ale wiesz jakie to straszne obciążenie dla nas facetów, kiedy widzimy i czujemy całym sobą to "traktowanie" :-)

ja w tym miesiącu nie nabiłem im obrotu i już widzę ,że coś za często ostatnio notowania się zacinają , a teraz nawet dostęp do sieci coś szwankuje , bo jakaś burza tu grasuje
    a notowania w BZWBK od rana mi nie chodzą - mam tylko te migawkowe, więc ja podziękował na dziś ....zjem jeszcze drugi talerz zupki warzywnej z wkładką z boczusia i tyle ...i co mi zrobią ? :-)

pozdrawiam i sukcesów życzę , jakem bolec
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~uciekinier [83.4.9.*]
    narazie trzeba uciekac z krotkich pozycji, widac, ze przed koncem kwartalu beda pompowac ile sie da

magicznymi kwitami

pekao, orlen i kghm
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: arbez [89.69.101.*]
    Tak to może wyglądać o ile nie  znajdzie się ktoś i zrobi śmigus - dyngus (":*)
  • BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: emeryt_giełdowy [83.11.61.*]
    i będziesz traktowany jak to napisał zosia3005 cyt. " .. nie lubie kiedy ktoś mnie ( jako gracza indywidualnego ) traktuje jak bezmyslnego półgłówka , który nie wie o co tu chodzi ... i ...nie widzi faktów ..."

To my inwestorzy indywidualni bezpośrednio zagrażamy, działamy na szkodę i jesteśmy WROGAMI GPW oraz SPÓŁEK PUBLICZNYCH.
    To nas trzeba wyeliminować lub przynajmniej skutecznie zniechęcić szkodzenia. My mamy być dawcą kapitału oraz dostarczać argumentów do DOBREJ ZMIANY. 
    Proszę zapoznać się z art 259 i następnymi, a szczególnie Art. 362. § 1. Spółka nie może nabywać wyemitowanych przez nią akcji (akcje własne). Zakaz ten nie dotyczy: 1) nabycia akcji w celu zapobieżenia bezpośrednio zagrażającej spółce poważnej szkodzie; Bardzo ciekawe jest uzasadnienie do wprowadzanych ustawowych rozwiązań.
    file:///C:/Users/U%C5%BCytkownik/Downloads/D20001037Lj.pdf 
    Przepisy te zostały skutecznie wykorzystane do wykonania skupu akcji własnych a la ......... , czyli sprzedaży akcji przez większościowych akcjonariuszy, tym OFE i kupowania ich za pieniądze spółek publicznych, czyli w tym inwestorów indywidualnych.

Wystarczy zobaczyć skład akcjonariatu KGHM link i podliczyć 5 pierwszych pozycji.
    Wychodzi, że mamy 46,36% kapitału zakładowego KGHM.
    Wniosek ostrego jest zasadny. Nie trzeba nic skupować wystarczy zabrać akcje OFE, czyli zrealizować koncepcję PO i J.K. Bieleckiego polonizacji, repolonizacji, renacjonalizacji lub nacjonalizacji kapitału inwestorów indywidualnych.
    Podejrzewam, że co PO zaczęła PIS skończy. Przecież Min. SP D. Jackiewicz przez 10 lat był członkiem  Komisji Skarbu Państwa link i wie co czyni.

Ja tak ostry nie jestem jak ostry- i dlatego postulowałem zabrać im zabawkę w postaci prowizji od wpłat od składek emerytalnych zostawiając prowizję od zysków, zrównanie w prawach inwestorów indywidualnych i osób pranych likwidując tym ostatnim wszystkie ulgi i zwolnienia podatkowe, wprowadzenie modyfikacji podatku belki itd,itp.  
    Nie będę przytaczał co napisałem i zaproponowałem. Poczekamy, zobaczymy co nam zaproponują w drugiej połowie roku. 
    Czas gra na korzyść tych co korzystają z obecnego stanu rzeczy.  

• Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: ~wiecie [83.4.9.*]
    kontrakty, nie sa w stanie zejsc ponizej 1942 , a to zly znak dla eskowiczow,

baaa nie sa w stanie zejsc ponizej 1944, juz 3 proby, wiecie jak sie skonczylo w czwartek jak probowali zejsc ponizej 1908
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: ~qwerty [188.146.70.*]
    Na razie nie sa w stanie zejsc ponizej 1942, ale jak rynki bazowwe i wschodzace oraz surowce poleca w dol, to GPW odrobi to z nawiazka. I dlatego ta nasza bananowa gielda jest taka wkurzajaca.
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: arbez [89.69.101.*]
    ...nie pozostaje nic innego tylko...przywyknąć
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: ~Aleksandra [89.66.110.*]
    kontrakty, nie sa w stanie zejsc ponizej 1942 , a to zly znak dla eskowiczow

a ja uważam, że to jest super moment aby napchać S do wora
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: ~widac [83.4.9.*]
    na eski za wczesnie trzymaja rynek przed rozliczeniem kwartalu
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: ~Aleksandra [89.66.110.*]
    Generalnie strategia na najbliższy tydzień: S na WIG20, S na KGHM, S na SP500, L na srebro, L na ryż, L na pszenice.
    Zresztą prawdopodobnie za chwilę SP500 pokaże nam odpowiedni kierunek.
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: ~qwerty [188.146.70.*]
    Jesli L na srebro to i L na miedz, a jesli tak to dlaczego S na KGHM? Wszak KGHM najwiekszy producent srebra oraz jest plotka o zmniejszeniu podatku od kopalin i druga plotka o skupie akcji.
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: ~jesli [83.4.9.*]
    jesli srebro wybije dno to nie ma najmniejszego sensu brac L-ek

nasz parkiet znow mocarny
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: pikami [195.191.163.*]

zosia 3005
    mnie tam nie przeszkadza ,że "animek" ma jakieś preferencje. wiem o tym i mimo to podejmuje tą grę bo nie jestem inwestorem tylko spekulantem na mniejszą skalę niż  "animek".Wydaje mi się,że wszyscy ,albo większość, indywidualnych to nie inwestorzy tylko spekulanci. Nie ma się co oszukiwać.Dla mnie ważny jest poziom mojej prowizji a nie to czy ktoś inny jej nie ma albo ma mniejszą.Nie kupuje pakietów akcji w takich ilościach żebym łasił się na dywidendę co rok i trzymał te akcje w nieskończoność. Zresztą to jest forum o kontraktach a tu jak wiadomo sami spekulanci więc chyba nikomu nie przeszkadza jakie są regulacje ;)

Skoro KGHM mógł rosnąć mimo fatalnych informacji, to i może spaść mimo wzrost surowców. Wszystko to tylko kwestia odpowiedniego czasu.
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Mam do Was pytanie-kłiz:
    Czy jeśli na kontraktach na Eneę zrobię cały dzienny obrót (10 kontraktów) to jestem dużym inwestorem?

PGE ma przez większość sesji wahania około 10 gr i obrót już prawie 50 mln. hehe, co za ściema.
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: pikami [195.191.163.*]
    kurde nie jesteś - zrobiłeś tylko obrót - jakbyś miał otwartych ze 100  pozycji przy 160 ogółem to byłbyś ....czego Ci życze ;)
  • Re: BOLEC : To wina "warszawki", że będą skupować do 40% akcji KGHM i Autor: ~niedzwiedz [83.4.9.*]
    jesli ma byc niedzwiedzio dzis zamkniecie musi byc ponizej 1945 na wig20
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [77.253.189.*]
    pikami
    Spójrz całościowo .
    GPW cały czas ułatwia grę zawodowcom ( instytucjom ) ...
    .. a nam utrudnia
    • nie tylko większymi opłatami , ale np, 
    • "instytucją" koncowego fiksingu ,który bardzo utrudnia drobnym graczom kontraktowym gre
    • brakiem dostępu do informacji , np.. koncentracja pozycji , krótka sprzedaż ..
    .. które kiedys były , ale ... się zmyły
    • wprowadzeniem drozszych kontraktów .... mnoznik x 20

Itd. itp ... wszystkie zmiany służą utrudnieniu nam gry i zmniejszeniu szans
    w rozgrywkach z makrelami i wielorybami .

Ale najbardziej wkurza mnie ta obłuda ( sorry , ale to nie mam lepszego słowa ) , bo co jakis czas ...
    .. ostatnio coraz częściej .. GPW i DM .. robią sympozją , konferencje i narady
    poświecone .... "analizowaniu" sposobów 
    na odzyskanie zaufania drobnych inwestorów i przyciagnieciu ich na GPW
    .. ponieważ jest nas tu coraz mniej ...

Ostatnio p. Prezes Zaleska wygłosiła całą mowe na temat tego jak to GPW powinna byc przyjazna dla inwestorów indywidualnych i przyciagnąc ich do rynku kapitałowego , podobnie p. Morawiecki i inni ...
    .. bo strasznie chcieliby skierowac na GPW nasze oszczędnosci lezące np. na lokatach czy w materacach .
    Nie ma znaczenia czy utrudnienia dotycza kasowego czy pochodnych , bo oba rynki sa scisle związane .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: pikami [195.191.163.*]
    weszło przed chwila S na PKN po 71,45
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~pytanie [83.4.9.*]
    przepraszam, ma ktos gdzie aktualny procentowy rozklad "ciezaru" komponetow wig20
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: arbez [89.69.101.*]
    https://www.gpw.pl/indeksy_gieldowe?isin=PL9999999987&ph_tresc_glowna_start=show#portfel
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: pikami [195.191.163.*]
    zosia 3005

Patrzę całościowo co nie zmienia faktu ,że przede wszystkim troszczę się o swój portfel.
    piszesz :
    - większe opłaty -nie zauważyłem-nie mam najniższych prowizji  ale te co mam są dla mnie niskie-nie stanowią aż takiego obciążenia w grze.
    - końcowy fixing - osobiście jestem za utrzymaniem- w niczym nie utrudnia mi to gry na kontraktach.
    - brak dostępu do info o koncentracji i KS - naprawdę to nie jest istotne jak się gra kilkoma kontraktami. nie raz rynek był ciągnięty w przeciwnym kierunku niż koncentracja.
    - mnożnik 20 - tu przyznam rację bo sam przestałem przez jakiś czas grać na FW i przeniosłem się na akcyjne ale wróciłem więc nie do końca to jest utrudnienie. otwieram po prostu mniej pozycji.

Myślisz, że jakiekolwiek regulacje  dadzą nam większe szanse? Nie sądzę, no chyba, że uchwalą dopłatę do depozytu dla drobnych w przypadku zamknięcia pozycji ze stratą ;)
    Nas, indywidualnych, już dużo nie ubędzie. Zostaną sami aktywni którym niestraszne będą jakiekolwiek regulacje.
    Kasa przeniesiona z lokat nie da zarobić tym co tą kasę przyniosą.W większości przypadków to będą tylko nowi dawcy kapitału.
    Będzie tak jak z niektórymi moimi znajomymi. Myśleli, że zarobią na giełdzie łatwy pieniądz bez siedzenia, śledzenia i czytania a tak się nie stało.Swoich pieniędzy trzeba pilnować jak każdego  innego interesu.Zanim się nauczyli to się pieniądze skończyły i rachunki zamknięte. To samo będzie z tymi których rząd namówi teraz na giełdę.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~Sandor [212.96.227.*]
    Witam chciałem zacząć grę na kontraktach na wig20 ze względu na mniejsza manipulacyjność i większą płynność co radzicie wchodzić w kontrakty czy pozostać na akcjach ma ktoś porównanie albo rade na co zwrócić uwagę?

pikami
    • mamy większe opłaty niz gracze instytucjonalni
    nie chodzi o to , że dla Ciebie to niewielkie obciazenie a o to , że animator
    może zrobic dowolny obrót na jednym poziomie , bo trzymanie poziomu ( krecenie się w kółko ) nic go nie kosztuje
    mówiąc wprost - może skutecznie blokowac i ukierunkować grę , bo "przekładanie" z K na S i odwrotnie nic go nie kosztuje

• koncowy fiksing to jak pisał @jason "grzech pierworodny" GPW
    jestem przekonana , że gracze instytucjonalni pozwalaja sobie na rózne zagrania nie fair , bo wiedzą , ze jak ich "przyszpili" zawsze moga na koniec zrobic takie zamkniecie , jakie jest dla nich wygodne .... natomiast bardziej doświadczeni gracze indywidualni w wiekszosci boja sie fiksingów , bo w ten sposób moga bardzo łatwo zostac "wywiezieni' o kilkadziesiat punktów w dowolnym kierunku ( close + open ) zupełnie niezaleznie od sytuacji .. a zaleznie od widzimisie większych graczy . Bez koncowego fiksingu , gra byłaby bez porównania bardziej cywilizowana .

• dostęp do koncentracji pozycji i krótkiej sprzedazy był bardzo przydatny i wiele wyjasniał ,
    np mógłbyś się dowiedzieć , czy w ostatnich dniach ktos buduje krótką pozycję na KGHM ... a teraz musisz zgadywać ,
    natomiast koncentacja pokazywała "kawa na ławę" , ze gramy z Grubasem , w którego obecność niektórzy ( nowi gracze ) wrecz ....
    .... nie wierzą ... :-)))

• z uwagi na większy mnoznik otwieramy mniej pozycji .. dodam elokwentnie , że z grubsza 2 x mniej , 
    więc dla mnie to oznacza 2 x mniejsze mozliwości w zakresie budowania drabinki .. czyli ..... bardzo duże utrudnienie .

Zgoda , że bardzo doświadczony gracz jakoś się dostosuje ..
    ... ale .... to wszystko w 100 % wyjasnia , dlaczego jest nas tu coraz mniej .

Powtórzę - piszę o tym dlatego , że nie rozumiem dlaczego
    decydenci rynku kapitałowego udają , że szukają przyczyn ucieczki drobnych z GPW
    skoro .... i oni i my .. dobrze wiemy .. o co tu kaman .... :-))
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~bogaci [83.4.9.*]
    gdyby byla pokazana koncentracja na pozycjach to bylibysmy bogaci w ciagu pol roku

jak odczytujecie dzisiejszy spread miedzy bazowym , a kontraktami
    Kiedyś była podawana koncentracja na FW20 ..
    .. nawet dosc niedawno Ostry wkleił przykład .

W USA podaja na bieżąco koncentracje na róznych instrumentach ..
    .. nawet z podziałem na długie i krótkie i jakoś sensacji nie ma ..

http://www.cftc.gov/marketreports/commitmentsoftraders/index.htm
    Reports are available in both a short and long format. The short report shows open interest separately by reportable and nonreportable positions. For reportable positions, additional data is provided for commercial and non-commercial holdings, spreading, changes from the previous report, percents of open interest by category, and numbers of traders.

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.