• Nie tylko dobre wieści... Autor: ~NewagoNowy [31.183.54.*]
    Po takim tytule z dużym prawdopodobieństwem wiem, że zaraz pewien bardzo sfrustrowany forumowicz przyklei mi łatkę defetysty. Odważyłem się jednak i przyjmę na klatę te jego osobiste wycieczki w obliczu niepokojących informacji, a właściwie to braku informacji pozytywnej w sprawie przetargu dla małopolski. Chodzi mianowicie o postępowanie urzędników z UMWM i piętrzenia przez nich kolejnych problemów. Tym razem postanowili wysłać zapytanie do Newagu czy ten aby napewno będzie w stanie zralizować w czasie dostawy EZT-ów. Kuriozum w tej sprawie są wypowiedzi przedstawicieli urzędu.  
    - Musimy wykonać decyzję KIO i wybrać ofertę Newagu, ale nie jest oczywiste, czy dojdzie do podpisania umowy - zastrzega Agnieszka Grybel-Szuber, rzecznik prasowy marszałka Małopolski. Wyjaśnia, że teraz trzeba sprawdzić, czy sądecka firma jest w stanie wywiązać się z terminów. Pierwsze pociągi muszą być gotowe do listopada. 
    Źródło: Gazeta Krakowska
    Tak jak napisałem tuż po wydaniu wyroku w tej sprawie nie wszystko jest takie oczywiste jak wiele portali to opisuje i tytuluje. Sprawa dla urzędników nie jest tak oczywista. Polska to dziwny kraj. Sąd, sądem a wyroki jak na razie na papierze. Urzędnik zrobi wszystko co możliwe i postawi na swoim. On przecież niczym nie ryzykuje i tak naprawdę za nic nie ponosi odpowiedzialności. Odpowiedź na moje pytanie w sprawie tego co zrobi urząd w innym wątku, niektórym wydawała się być oczywista. Jak widać rzeczywistość jest inna niż chcą ją widzieć niektórzy.
  • Re: Nie tylko dobre wieści... Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    NewagoNowy powinieneś wiedzieć że:
    1) od ponad 2 lat urzędnik odpowiada za swoje błędy nie tylko do 3-krotności pensji
    2) właśnie obawiając się o to co jest w ust 1), urzędnik dochowując należytej staranności zadaje najdurniejsze z pozoru pytania, aby potem nie zarzucono mu zaniechania przy wyborze oferty stosunkowo "drogiej" jak na skalę przeznaczonych środków, a zarzut taki może postawić NIK lub Izba Obrachunkowa, bo jak sam zauważyłeś to dziwny kraj i ich wyroki Sądu też mało obchodzą, choć powinny.
    Urzędnik zadaje takie pytania bo wie, że sam spieprzył sprawę co wykazała KIO i w efekcie przesunął o kilka miesięcy termin rozstrzygnięcia przetargu zapewne pozostawiając termin wykonania (do weryfikacji). Typowe dla urzędników, którzy mają w d... harmonogramy wykonawców w stosunku do treści ogłoszenia przetargu.
    W ten sposób urzędnik zabezpiecza swoje 4 litery na wypadek opóźnień, by potem Newag nie mógł skorzystać z kodeksowej zasady, że to sam Zamawiający przesunął i tym samym skrócił termin wykonania zamówienia i nie ma prawa do odsetek za opóźnienia. Jest to podłe ze strony urzędu. Ale z drugiej strony jest to pewien argument dla obu stron (w tym dziwnym kraju), dlaczego wybrano ofertę "drogą" choć jedyną, w miejsce unieważnienia całej procedury. BO JEST KRÓCEJ! ZROZUMIAŁEŚ? 
    Ale i tak urzędnik nie ma innego wyboru jak wybrać Newag lub narazić się na ogromne pozwy o korzyści utracone przez Newag.
    Co więcej, w zasadzie akcjonariusze mają wtedy roszczenia pochodne, bo wynikają z utraty części np. dywidendy.
  • Re: Nie tylko dobre wieści... Autor: ~NewagoNowy [31.183.54.*]
    Przypominam, że zgodnie z decyzją KIO nie wybrano oferty drogiej, jak to ty ją określasz, a ofertę JEDYNĄ. Ofertę Pesy KIO nakazał odrzucić ze względu na RNC. Rozumiesz teraz, że w przetargu jedyną ważną ofertą była ta złożona przez Newag? I nie rozśmieszaj mnie drakońskimi karami (3 krotnej wysokości pensji) na krnąbrnych urzędników, ani pozwami o utraconych korzyściach dla spółki czy jej akcjonariuszy. Skutek pewnego pozwu wniesionego przez Leo już znasz. Za kilka lat dowiesz się jaki był efekt wniosku Newagu przeciwko bankrutowi jakim jest Leo. Nie bądź naiwny i dziecinny. Na razie jest wyrok, a umowy nie ma. Piętrzą się zaś problemy, a czas upływa. Skąd wiesz czy urzędnicy nie zażądają kolejnych oświadczeń. Tak można jeszcze długo bawić się. Udowodnisz takiemu zła wolę, a może niegospodarność?
  • Re: Nie tylko dobre wieści... Autor: ~antysyf [46.77.124.*]
    Ale jaja NewagoNowy nie umie czytać ze zrozumieniem.
    1 przecież PPP napisał, ze urzednik odpowiada bardziej niz tylko 3 pensje. Tak bylo przed ustawa.
    2. oferte "droga" ujał w cudzyslow co oznacza sarkazm w stosunku do jedynej oferty
    A o
    PPP przestań się kompromitować. Raz używasz nicku antysyf po to by za chwilę być PPP. Dowody z Brukseli w której to rzekomo miałeś być już mam. Ciekawe bo tego samego IP używa też antysyf. Chłopie naprawdę odpocznij. Jackie & Hyde to ta sama osoba jak antysyf i PPP. Naprawdę chcesz dowody? W dniu 2015.09.25 o godz. 15:36 użytkownik podpisany PPP pozdrawiał z Brukseli używając IP 5.172.252.* Mija kilka miesięcy i użytkownik podpisany antysyf używając tego samego IP 5.172.252.* w dniu 2016.02.12 o godz. 19:33 pisze te słowa : " PPP od dawna powtarzał ze taki będzie finał bo to wynika z prawa. Ale wykorzystano zamieszanie do masakrowania kursu. A teraz plan S...synów jest taki. Zero reakcji i dalszą frustracja ulicy by oddała akcje" Chłopie natychmiast idź do lekarza. Sanatorium albo jak napisał AS jakieś wczasy. Odpoczynek i leki.
  • Re: Nie tylko dobre wieści... Autor: ~antysyf [5.172.252.*]
    Nie trafiles. Ale piszesz "oddaj akcje". Tylko do kogo ten apel do wszystkich? A to o to chodzi.. Towarzystwo jest wkurzone ze ktos patrzy im na rece .
    Możesz znowu PPP vel antysyf pozdrowić z Brukseli swych wielbicieli? Przypominam temat brzmiał: W tak miłych okolicznościach przyrody... Autorem tekstu był PPP, a treść jego brzmiala: W dniu dobrych informacji, pozdrawiam wszystkich uczciwych akcjonariuszy i pracowników Newagu wprost z siedziby instytucji ds zwalczania nadużyć finansowych w Brukseli.... Spokojnego weekendu. IP komputera z którego łączyłeś się rzekomo z
    Możesz znowu PPP vel antysyf pozdrowić z Brukseli swych wielbicieli? Przypominam temat brzmiał: W tak miłych okolicznościach przyrody... Autorem tekstu był PPP, a treść jego brzmiala: W dniu dobrych informacji, pozdrawiam wszystkich uczciwych akcjonariuszy i pracowników Newagu wprost z siedziby instytucji ds zwalczania nadużyć finansowych w Brukseli.... Spokojnego weekendu. IP komputera z którego łączyłeś się rzekomo z Brukseli jest identyczny jak ten z którego piszesz teraz jako antysyf i wazelinowałeś jeszcze nie tak dawno samemu sobie w tekście o temacie:  NEWAG BIERZE MAŁOPOLSKE!!!!!! o treści: PPP od dawna powtarzał ze taki będzie finał bo to wynika z prawa. Ale wykorzystano zamieszanie do masakrowania kursu. A teraz plan S...synów jest taki. Zero reakcji i dalszą frustracja ulicy by oddała akcje
    Nie obchodzi mnie ile nicków używasz, nie interesuje mnie z ilu miejsc (IP) ślesz tę swą kulawą korespondencję. Zdradza cie coś jeszcze. Są to charakterystyczne błędy, sformułowania, składnia etc. jakie występują w tekstach pisanych przez tę samą osobę. Antysyf vel PPP czy jak ci tam jeszcze przestań zaśmiecać to forum, przestań manipulować i tak jak polecił ci wczoraj AS wyjedź na wczasy, odpocznij. Dodam od siebie lecz się panie Jackil & Hyde
    Nie pozdrawiam.
    ???? Ale o co chodzi ??? Skąd ten atak na mnie? NewagoNowy opanuj się bo jak czytam Twoje wpisy to odnoszę wrażenie że to nie ja się kompromituje tylko jakoś strasznie Tobie i innym zależy na tym aby mnie kompromitować. A jak dotychczas nie udzielono odpowiedzi na zarzuty które z Obserwatorem postawiliśmy odnośnie sprzedaży akcji poza parkietem i dziwnych przeciwstawnych rekomendacji instytucji finansowych, dziwnego księgowania.
    NewagoNowy nie zachowuj się jak spanikowany insider, któremu ktoś się dobiera do 4 liter. Wyluzuj, poczekaj na korespondencję z KNF i innych.
    Gdybyś był prawdziwym insiderem znałbyś odpowiedź na pytania:
    1. Którego dnia podjęto decyzję o wycofaniu Newagu z WIG40 i kiedy poinformowano o tym wybrane instytucje
    2. Którego dnia uzyskano wiedzę, zę wniosek LEO nie miał opłaconej opłaty sądowej itd.
    Gdyby grano zawsze fair, to byłoby jak na innych spółkach, kiedy akcjonariusze pomagają w sprawach takich jak Małopolska. Tylko moby_dick wyraźnie napisał, że dużym instytucjom jak ING nie zależy czy ich pakiet 0,44%trochę spadnie czy trochę wzrośnie. Małym zależy, ale firma postawiła na dużych.
    Ty NewagoNowy postawiłeś na odwracanie kota ogonem.

Zdecydowałeś wreszcie czy jesteś antysyf z IP 46.77.124.* czy PPP z tego samego IP, czy jesteś PPP z IP 5.172.252..* czy antysyf z tego samego numeru IP ? Byłeś w Brukseli czy w niej jednak wbrew temu co pisałeś we wrześniu 2015 nie byłeś? Chcesz więcej dowodów na to że manipulujesz i kłamiesz? W razie czego służę wiedzą.
    Szanowny PPP
    Napisałeś że: Urzędnik zadaje takie pytania bo wie, że sam spieprzył sprawę co wykazała KIO i w efekcie przesunął o kilka miesięcy termin rozstrzygnięcia przetargu zapewne pozostawiając termin wykonania (do weryfikacji). 
    Ciekawi mnie skąd u ciebie taka pewność, że urzędnik pozostawił termin wykonania umowy do weryfikacji w kontekście jasno sprecyzowanej informacji w jego wypowiedzi. Cytuję: Pierwsze pociągi mają być gotowe do listopada. Nie uważasz, że gdyby chcieć realizować w/w przez ciebie scenariusz sens pytania skierowanego do oferenta o możliwość wykonania w określonym terminie byłby absurdem? Prędzej chodzi tu o przeciąganie w czasie podpisania umowy, po to aby Newag wpadł w sidła kar umownych z tytułu niewykonania w terminie przedmiotu umowy, lub zmuszenia oferenta do wycofania się z tej oferty w obliczu klęski jaką mógłby ponieść podpisując takową uwowę wiedząc, że czas jaki pozostał do jej realizacji jest zbyt krótki.
    Cel UMWM może być prosty. Doprowadzić do unieważnienia przetargu lub istotnego obniżenia ceny na ezt-y uzyskanego dzięki np. karom umownym. Czym to się może skończyć dla Newagu? Nietrudno odgadnąć. 
    Kolejna sprawa jaka mnie ciekawi już od dłuższego czasu to twoje insynuacje o tzw. tłustym misiu. Bardzo często używasz tego pojęcia w kontekście kogo?
    Nie wiem czy chodzi ci o Jakubasa? Jeśli tak to po pierwsze powinieneś wiedzieć kto, kiedy i w jakich okolicznościach użył na niego tego typu określenia, a po drugie powinieneś wiedzieć, że padło tam określenie "gruby miś" Znając całą historię i faktografię wiedział byś z jakich powodów i w związku z czym były minister SW chciał go utłuc pałką.
    Sprawę znam i wiem, że Jakubas w pewnych politycznych kręgach jest nieszczególnie docenianą osobą i miał zostać zmuszony do oddania za bezcen walorów kontrolowanej przez siebie firmy. Nie chodzi tu o Newag, ale patrząc na to co od dłuższego czasu dzieje się wokół spółek których udziałowcem jest Jakubas, twe słowa o jakiś misiach i jego posunięciach uważam za działanie określane mianem pożytecznego idioty lub człowieka prowokatora. Przestań tak emocjonalnie podchodzić do kursu firmy. Spójrz na to co stało się z indeksami na WGPW. Zobacz, że Newag nie jest jakimś szczególnym walorem który stracił tyle na wartości. Zobacz jak wyglądają dzienne, miesięczne i kwartalne obroty. Porównaj to do sytuacji z przed już prawie dwóch lat. Przestań zamęczać podejrzeniami, spiskami etc. Jeśli masz dowody na jakieś bezprawne działania na tym walorze poinformuj o tym odpowiednie urzędy. Albo tak jak ktoś radzi ci w innym wątku zwyczajnie odpocznij.

• Re: Nie tylko dobre wieści... Autor: ~AS [80.54.46.*]
    @ Newag Nowy

Rechot historii :) Ja temu użytkownikowi pisałem aby ogarnął sprawę IP gdyz on sam zarzucał innym, że piszą z 1 numeru :)

https://www.bankier.pl/forum/temat_re-ja-posiadam-ten-walor-i-bede-trzymal-a-wy-drodzy-rodacy,18575633.html

Nawet przez moment nie miałem wątpliwości, że coś z tym kontem jest nie tak.
    Pisałem ze 20 razy, że ten użytkownik dyskutuje sam ze sobą, mało tego, sam sobie przeczy, pomijając wiele innych, czasami przykrych aspektów z zakresu psychologii itp. podobnych dyscyplin.

Dobra robota. Akcjonariuszom NWG życzę wszystkiego najlepszego.
    Mam nadzieję, że z budowanej w ostatnim czasie, lokalnej konsolidacji wyjdzie uderzenie na północ, ale ... jak to na rynku, nigdy nie można być pewnym.

Z cała pewnością kierunek ruchu ceny nie będzie zależał od tego rodzaju wpisów i dyskusji na forach internetowych :)

AS, a któremu użytkownikowi coś pisałeś? Bo czytam i zdumiewam się coraz bardziej na to jakie bzdury wypisuje NewagoNowy mieszając i dowodząc pewnie na podstawie google IP. Ile razy juz to okazało się złudne. Dlatego akurat nie przywiązuję większej wagi do tego narzędzia. Kiedy trzeba poszukać czegoś naprawdę ważnego dla kursu i sytuacji w spółce, Obserwator zawsze potrafił znaleźć ciekawe informacje a jakoś nigdy ani NewagoNowy ani moby_dick, ani edek z krainy kredek nie potrafili odpowiedzieć na kluczowe pytania na temat inside tradingu, za to chętnie uderzali w każdego, kto śmiał o tym rozmawiać i pytać. Poniżej znowu zapytam :)
    Dodam, że na innych forach też następuje używanie tego samego nicku przez innych użytkowników, czasem przypadkiem, czasem celowo. Nie badam akurat tego, bo to strata czasu. Dla przykładu na InfoRail kiedyś zauważyłem dwa moje nick-i PPP z różnym IP, i z pewnością jeden był mój. Kiedyś na jednej ze spółek podszywano się pod różnych użytkowników aby wywołać zamieszanie. To się zdarza. Ale zastanawia mnie ta agresja NewagoNowego, jakby był co najmniej wkurzonym insiderem albo miał plan, który może mu nie wyjść, z powodu wpisu na forum ??? Żarty. Dlatego to on sam chyba jest sfrustrowany. A słusznie AS piszesz, że to nie forum generalnie decyduje o ruchach akcji, ale upieram się przy jednym, że na małych obrotach jakiś wpływ jest (teraz mamy małe obroty) a fora często są wykorzystywane do uzasadniania niecnych działań. Niemniej bardzo głupio zabrzmiało to kiedy po moich wielokrotnych wpisach o tym, że akcje są zbierane za bezcen, ze pracownicy, jak nie muszą nie powinni oddawać, pojawia się apel NewagoNowego "oddaj akcje". Do kogo to było? Ale przy tych obrotach, mnie ten apel nawet nie dziwi, bo podaż jest cieniutka :).

Przykro pisać, ale nam: mnie i Tobie AS też się zdarzyła agresja kiedy napisałem o manipulowaniu nastrojami. Tak się z resztą poznaliśmy na tym forum AS. Prawda? Mnie też kiedyś trafiło się kiepsko napisać, ale siebie przeprosiliśmy.

Tym bardziej zupełnie nie rozumiem o czym pisze NewagoNowy, i z czego AS-ie aż tak się teraz cieszysz? Dowaliłeś użytkownikowi i co z tego. Od czasu tego wpisu, który zacytowałeś kurs osunął się o pond 3%. Oczywiście nie z powodu wpisu, ale na tym odkryciu nic nie zyskałeś. A czy sprawdziłeś jakie to straszne rzeczy od tamtej pory się wydarzyły w NEWAGU, bu uzasadniać spadek? Były dobre informacje. Cała seria a kurs mamy o niemal 1 zł niżej od tamtego czasu. I jak to wyjaśnisz? Niewidzialną ręka rynku? No pewnie, przy tych obrotach...

Dlatego wolałbym, aby taki NewagoNowy siejący pustym jadem potrafił udzielić odpowiedzi na naprawdę ważne pytania lub poszukiwał odpowiedzi na takie pytania, bo to one są prawdziwą rekomendacją przyszłej zmiany:
    1. Kiedy spółka uzyskała informacje, że wniosek LEO był niekompletny?
    2. Kiedy i na jakiej podstawie podjęto decyzje o wyprowadzeniu spółki z WIG40?
    3. Kiedy i w jakim gronie podjęto decyzje o sprzedaży kluczowych pakietów akcji na rzecz OFE w cenie 19 zł
    4. Ile czasu upłynęło od momentu powzięcia wiedzy o powyższych do podania komunikatu? Innymi słowy ile czasu mieli insiderzy na przygotowanie się do danej informacji, zwłaszcza informacji nr 2 i 3, kluczowych dla wyceny akcji.

Pusty rechot i przysłowiowe obracanie kota ogonem nie zagłuszy spraw mających kluczowe konsekwencje dla zachowania kursu.
    Tylko dziwie się, skąd aż taka agresja była w tych wpisach NewagoNowego. Dotychczas był raczej ustatkowany. Nawet konstruktywny. Zachowanie forumowiczów też jest rekomendacją.
    A ś.p. Babcia mi mówiła: Pies, który się nie boi nie szczeka. A już z pewnością nie toczy piany. Skąd wiec ona u NewagoNowego, akurat teraz? I po co?

Aby zakończyć konstruktywnie:
    Do 18 marca zostało niewiele czasu, po drodze targi a Małopolskę Newag i tak weźmie, bo tak ma być. I żaden urzędnik tego nie zmieni, a na głupie pytania urzędnika odpowiada się konsekwentnie tak: zamówienie zostanie wykonane zgodnie z zapisami SIWZ. Prawnicy wiedzą co to znaczy, a sądząc po KIO prawników to Newag ma dobrych. 
[x]
NEWAG -1,25% 111,00 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.