Forum powoli zamiera:( ostatni wpis z lutego. Chociaż pewnie nie tylko ja regularnie tu zaglądam, czy nie wrzucił być może ktoś jakiegoś infa odnosnie dywidendy lub wezwania. Chyba każdy zaciera rączki na tego roczną dywidendę, to powinno odzwierciedlić rzeczywistą wartośc akcji. Ja w duchu liczę chociażby na skromną 1zł na akcję. A jakie są wasze typy?? Ktoś może zna już datę WZA?
Witam :) mysle ze 1zł to minimum powinno być ... gdzie można jakieś wyniki finansowe dostać ? Trzeba by się pofatygować do fabryki i osobiście poprosić ...
Wezwanie?
Z informacji od mBanku o ostatnim wezwaniu po 12.45 za akcję wynikało że to już ostatnie i więcej nie będzie... No chyba że to taka sztuczka żeby jak najwięcej mniejszościowych pozbyło się papieru??
Te 12,45 zł to główny akcjonariusz sobie wymyślił pod wykupienie akcji na które miała przypaść kilkanaście dni później dywidenda w wysokości 5 zł więc rzeczywista cena akcji wtedy dawana przez większościowego to było 7,45 zł.
A ile pan pebejot chciałby uzyskać za swoje akcje ? Bo będę miał wolnych kilka brzęczaków przez pewien czas, może by pasowało: kiss6wp.pl
Też myślę że tyle jest warta, jednak biorąc pod uwagę czynniki ryzyka związanego z tym że główny akcjonariusz wcale może nie chcieć pobierać profitów przez dywidendę lub tylko częściowo, lecz innymi sposobami które zresztą już wykorzystuje to jest dla drobniaków duże ryzyko. A co ze spółką w ogóle w przyszłości też.
Nie wiem jakie są przepisy o ofercie czy jak im tam. Wydaje mi się, że tacy drobni jak my mogą handlować akcjami czyli k/s ogłaszając się nie więcej niż 100 osobom w danym momencie. Takie forum gdzie aktywny udział bierze nie więcej niż 100 rozmówców może być różnie interpretowane. Ktoś może powiedzieć, że jest to forum otwarte i ktoś z zewnątrz może 500 lub 1000 osób takie wezwania czyta.
Pan zgłosił niezadowolenie z braku wezwania głównego do sprzedaży czyli miał pan chęć sprzedaży ja pod pana wpisem podałem swój adres do negocjacji tak aby nie być na bakier z żadnymi przepisami. Żadna negocjacja wstępna nie musi się zakończyć dobiciem targu, nie musi być zobowiązująca. Pan nie odpowiedział pocztą więc traktuję to jako niebyłą pogadankę na forum.
W innym wypadku będzie pan musiał nagabywać znajomych lub ludzi spotkanych na ulicy i opisywać im akcje które pan chciałby sprzedać.
Skoro akcje są w depozycie maklerskim to i pewnie transakcję obsługiwałoby to biuro maklerskie a jakie prowizje przy handlu akcjami spoza rynku publicznego doprawdy nie wiem. Lub przez notariusza. Ale która forma byłaby tańsza też nie wiem.
Urywek z art: "Znaną kontrowersją w której interweniował KNF w celu podwyższenia ceny było wezwanie na spółkę Permedia. Cena wezwania wyniosła 7zł i była ona wyższa niż cena w okresie poprzedzających wezwanie, jednak wynosiła ona mniej niż połowę wartości księgowej. Dodatkowo samo wezwanie było finansowane z kasy spółki, bowiem permedia pożyczyła na trzy dni przed operacją wzywającej Lu Chemie 5,5mln zł która była porównywalna z łączną kwotą wydaną na wezwanie. Kontrowersji nie zabrakło również podczas obrad NWZA w trakcie których akcjonariusz Mariusz Obszański próbował przeforsować koncepcję przerwy w obradach i wznowienia ich w dniu 27 września, co motywował tym, iż na NWZ nie ma prezesa zarządu, któremu chce zadać określone pytania. Koncept Obszańskiego został jednak frontalnie odrzucony. Następnie przegłosowano dematerializację walorów na żądanie LU Chemie. Przeciw uchwale głosował (3.357 głosów) Mariusz Obszański, podobnie postąpił Piotr Frączek (4.604 głosów), obaj złożyli sprzeciwy, które zaprotokołowano. W międzyczasie Mariusz Obszański zadał też pytania, które jednak ujawnione zostaną - wraz z odpowiedziami - dopiero w późniejszym terminie (spółka ma na to dwa tygodnie).
Ostateczny rezultat wezwania był taki że poza obrotem giełdowym pozostali akcjonariusze posiadający 2% kapitału akcyjnego a fora aż brzęczą odnośnie spekulacji n/t ich przyszłości, podobny los przezywają do dziś akcjonariusze Elektrimu zdjętego z giełdy przez Solorza-Żaka."
Błąd : "pozostali akcjonariusze posiadający 2% kapitału akcyjnego" na zeszły rok było ich więcej a po zejściu spólki z giełdy jeszcze więcej..
Nic nie słyszałem o KNF. Możliwe że jakiś ich znajomek kupił taniej niż 7 zł i użył "kolesi" z KNF by dali mu zarobić przez interwencję. Rzeczywiście podwyższenie nagle nastąpiło ale kulisy były wtedy nie znane.