• Czarnego PR c.d Autor: ~tonieja [91.150.164.*]
    Wchodzę sobie na rynek-kolejowy.pl u widzę tytuł:

"Szczecin: Zmiana organizacji ruchu po wykolejeniu"

a przy nim zdjęcie dwóch niebieskich Impulsów Newagu

myślę sobie
    "...o k@!a to teraz już całkiem Newag poleci na bananowej GPW"

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/szczecin-zmiana-organizacji-ruchu-po-wykolejeniu-75429.html

a w artykule informacja o wykolejeniu CYSTERN?!

więcej o zdarzeniu: http://radioszczecin.pl/1,334103,ruszyla-akcja-w-dabiu-ruch-kolejowy-wstrzymany-w

oczywiście sponsoring serwisów kolejowych przez Pesę nie ma z tym nic wspólnego...

• Re: Czarnego PR c.d Autor: ~NewagoNowy [31.183.54.*]
    Wchodzę sobie na inforail i czytam, że pismacy portalu się pomylili. Stwierdzili 12.02., że Newag startował w przetargu na naprawę wagonów dla IC w części zadań. Na forum pod tekstem jedynie @q napisał prawdę, że Newag w tym przetargu nie startował. Pismacy z portalu pojechali ostro po Newagu i zasugerowali przy każdej jego rzekomej ofercie, że ten jest firmą wyjątkowo drogą. Padło tam stwierdzenie, że oferta firmy "przekroczyła, i to znacznie, budżet zaplanowany na wykonanie prac". Padają przy tym, a jakże, kosmiczne cyfry. Minęło kilka dni redachtorzyna sponsorowany zamieszcza 17.02. sprostowanie, w którym zaznacza, że opierał swą wiedzę na danych z PKP IC. Cwaniaczek robi coś jeszcze bardziej dziwnego. Modyfikuje tekst pierwotny. Niestety gamon zapomina, że ślad jego działań zostaje, a każdy może sobie przeczytać kiedy to nastąpiło "zmodyfikowano: 2016-02-17 15:57:45

Czytaj więcej: link"

Podobnych sytuacji podawania nieprawdziwych i manipulowanych informacji na tymże portalu znalazłem więcej. Prawie zawsze ofiarą jest Newag. Niestety po słynnej sprawie jakiegoś tam Leo opisywanej w zmanipulowany sposób i wielokrotnej próbie wykazywania tego na forum portalu infokuleja moje posty, pomimo dopełnienia postanowień regulaminu były usuwane. Zdarzyło się moderatorom nawet raz zauważyć, że ze względu na oszczerstwa przez nich publikowane mogą mieć kłopoty. Geniusze pióra wpadli na pomysł i szybko usunęli cały artykuł wraz ze wszystkimi postami. Niestety odwołania do wykasowanego artykułu pozostały pod innymi. Od tamtej pory portal zablokował mi całkowicie możliwość zamieszczania swych postów, z czego jestem dumny. Moje wykazanie ich kłamstw, manipulacji zabolało sponsorowanych pismakow tego portalu.

Przykładów na czarny PR w tym portalu możnaby cytować więcej, dlatego proszę bezrefleksyjnie nie kopiować i nie wklejać tych "sensacji" z InfoRaila. Nie są dziełem przypadku publikowane przez nich wypociny.
  • Re: Czarnego PR c.d Autor: ~tonieja [91.150.164.*]
    Dziś też sponsoring widać. Plan Morawieckiego i Luxtorpeda 2.0 a w nim zdjęcie Darta i same sukcesy Pest...i oczywiście słowa o Newagu nie ma...

Są to celowe zagrywki bo wg. planu Morawieckiego w przetargach publicznych większa waga ma być przykładana do jakości a nie tylko ceny, a z tą ma niestety Pesa problem. Jeśli w zapisach znalazłaby się jeszcze informacja o terminowości to chyba żaden przetarg nie trafiłby do Pesy.

Co ma na celu takie samouwielbienie Pesy? "Pesa powtórzona 100 razy staje się prawdą" :)
    http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_pxSwxuvuCJWCkwkBL63STxczQ20yl6kw,w400.jpg

A co do pochlebnych artykułów o Newagu to owszem pojawiają się one w "sponsorowanych" portalach branżowych ... ale chcąc odszukać teksty archiwalne okazuje się, że są one usunięte lub puste...
  • Re: Czarnego PR c.d Autor: ~tonieja [91.150.164.*]
    http://www.rynek-kolejowy.pl/watki/newag.html

Polecam do przeczytania teksty z 2015 roku np:

"Wzrosło dofinansowanie na zakup dolnośląskich Impulsów"

"Zobacz filmy z rekordowych przejazdów Impulsa"

"Wzrosło dofinansowanie na zakup dolnośląskich Impulsów"

"Pierwsze Impulsy już w Kolejach Mazowieckich"

"Świętokrzyskie kupi nowy ezt, dolnośląskie używany"

"Już za rok nowe Impulsy na torach SKM Trójmiasto"

"Efektowne Impulsy dla Kolei Mazowieckich [nowe wizualizacje]"

itp...

Pan prezes Zaboklicki bardzo nie lubi jak się dobrze pisze o jego konkurencie.
    Mało tego w wielu wywiadach żali się że to właśnie, że konkurencja rzuca im kłody pod nogi...
    http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/tomasz-zaboklicki-pesa-przygotowuje-sie-do-kolejnego-skoku-74186.html
    albo
    http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/zaboklicki-tylko-nowe-produkty-zbuduja-firme-73749.html

a w nim:

"Podobnie jak fala hejtu i memów w Internecie – to z kolei ma wzbudzić nieufność sektora finansowego wobec Pesy. To na pewno „zgrabne” działanie konkurencji, pytanie tylko, czy etyczne… No i czy na pewno życzyliby sobie, żebyśmy odpowiedzieli w ten sam sposób? Jak wyglądałaby wtedy wartość akcji konkurencji? Ale zostawmy to, bo my nie chcemy tak działać. Budujemy wartość firmy na produktach."

Ostarżanie wszystkich tylko nie siebie. A Newag na pewno jest taki sprytni i umie robić subtelny czarny PR jak nie potrafi zadbać o własny.
  • Re: Czarnego PR c.d Autor: ~NewagoNowy [31.183.54.*]
    Tak, znam te i inne dziwne rzeczy jakie dzieją się na różnych portalach. Nie tak dawno w innym wątku zwracałem się z prośbą do Obserwatora o pewną refleksje nad publikowanymi w infokuleju czy bazarze kolejowym dezinformacjami. Sam też niestety czasami łapię się w pułapkę tego ich manipulowania i zakłamania. Na szczęście coraz rzadziej. Do każdej informacji publikowanej przez te portale podchodzę ostrożnie. Wiele z nich to dezinformacje i zwykłe brednie. Wyłowić tę prawdziwą, przygotowaną rzetelnie nie jest łatwo. Doceniam być może dobre chęci innych do dzielenia się swymi spostrzeżeniami, ale te muszą być rzetelne i sprawdzone. Inaczej człowiek wpisuje się w ten żenujący czarny PR. Rozumiem go zresztą jako model walki o rynek, ale uważam, że nikomu nie przyniesie on korzyści. Obawiam się, że stanie się tak jak mówi przysłowie: gdzie dwóch się bije tam trzeci (np.Stadler) skorzysta. Szkoda bo i Pesa i Newag to jeszcze polskie firmy.
[x]
NEWAG -1,45% 109,00 2026-05-08 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.