• prognoza IV kw Autor: ~Generatorpostow [5.173.102.*]
    • jakie sa wasze typy dochodu spolki za czwarty kwartal 2015?
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~arek [164.127.242.*]
    Co rozumiesz przez dochod? Przychod, netto, ebida, moze poziom marz? Podejrzewam, ze netto... zakladam ostroznie, ze bedzie 2-3 mln, jest szansa na duzo wiecej jesli przy dobrych przychodach w q4 utrzymali poziom marz i nie wpakowali "dodatkowych" kosztow. Jesli zysk bedzie w przedziale 1-2 mln to pewnie kiszenie na granicy 2-3 pln pewnie bedzie juz do konca 2016... jak nie do konca swiata :). Wynik ponizej 1 mln bedzie porazka i spowoduje dalszy spadek. Licze rowniez na poprawe ratingu kredytowego jak w q3, pomimo ze q4 ze wzgledu na zwiekszone obroty temu nie sprzyja :)

Spolka od q2 2015 pokazuje znaczna poprawe, co w obliczu paszkwili z q4 2014 i q1 2015 pozwolilo jedynie wyhamowac niepewnosc i spadki (chociaz uwazam, ze wynik za q3 powinien juz podpompowac kurs nad 4). Nieufnosc po kilku dobrych kwartalach z rzedu ma szanse przestac byc wkalkulowywana w kurs, co w polaczeniu z lepszymi wynikami moze szybko wywindowac kurs. Zagrozeniem jest popadniecie (a wlasciwie pozostanie :) ) w marazm i zostanie z bukietem ciezkozbywalnych akcji w przypadku slabszego wyniku.
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~Generatorpostow [5.173.102.*]
    tak, oczywiscie mialem na mysli wygenerowany zysk netto.
    moja prognoza 2,5mln

• Re: prognoza IV kw Autor: ~nn [89.78.216.*]
    nie podejmę się prognozować zysku netto ale w zeszłym roku miałem czuja i puściłem wszystko przed wynikami. Tym razem liczę na dobry IV kwartał i strzał w górę. Oby tylko na szerokim za mocno nie walnęło...
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~kel [217.99.252.*]
    moja prognoza jest taka, że nikt tej ścierki nie chce brać..

rynek oferuje wiele innych pewnych inwestycji a tutaj kot w worku nawet jak bedzie rasowy to i tak strstegiczni i fundusze trzymaja sie z daleka a tylko ich zaangazowanie moze wyciagnac kurs
    100m pnzs i poprawa we wszystkich innych obszarach inaczej leci na dwa i zamrazarka na rok

ps
    podziekujcie animatrowi mam wrazenie ze bez niego
    notowania nawet by sie nie nie otworzyly
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~arek [164.127.242.*]
    Jest teraz do oporu spolek w ktore warto wejsc :). Pozycje TFO zdeterminowal zarzad bardzo zla polityka rok temu. Czy wkupi sie w laski inwestorow? Okaze sie. Dalej nie wiadomo o co chodzi z umowa z P4, cos sie jednak w myphone dzieje bo znowu podwyzszyli kapital zakladowy z 10,7m na 12,7m (mam nadzieje, ze z czesci zyskow z 2015). Ryzyko jest spore, ze sie zostanie z gniotem ktory bedzie sie latami kisic, ale to samo ryzyko determinuje potencjal wzrostu. Zycze wlodarzom trzezwosci myslenia, bo przeprowadzenie teraz odpowiedzialnej restrukturyzacji wlascielskiej moze dac paliwo do wzrostow jak i potencjalu calej firmy :P. Mogli to robic 1,5 roku temu, ale woleli pajacowac... nie wyszlo. Spolce dobrze by zrobil kapital i know how, naprawde zarzad jest tak mierny, ze nie potrafi nikogo rozsadnego zainteresowac? Poprzedni model wzrostu sie wyczerpuje, kurczowe trzymanie sie udzialu 50+ powoduje tylko, ze firma traci okazje i potencjal. Rynek to zauwazyl i spolke odpowiednio pojechal... . Mimo wszystko lubie spolki na rozdrozu :).
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~Invest [89.68.9.*]
    Faktycznie wyniki za 3q15 dają podstawe wierzyć że to poczatek poprawy wyników. Stąd 4q15 i 1i2q2016 powinny byc dobre bo baza jest bardzo niska. Warto też zobaczyć jak cały czas sprzedaja myphony w Biedronce!! Na allegro też sie sprzedają i to nawet te po 1000zł Hammer Axe. A dodatkowo Teletorium ma juz ponad 230 punktów.
    Jednak kluczowy dla istotnego wzrostu przychodów jest eksport który w 3q15 istotnie wzrosł. Na targach w 2015 zebrali sporo kontaktów i w koncu jakies zleceia realizuja i w 2016 beda realizowac dalej- potencjał rynków Zachodniej Europy jest kilkadziesiat razy wiekszy niż w Polsce wiec jak złapia fajne kontrakty to będa fajne wyniki.
    Nie należy tez zapominac o elektronarzdziech- jednostkowe ceny narzedzi sa dosc wyokie wiec troche do przychodów w 2016 powinny dołozyc, a w 2015 generowały tylko koszty!!

Po wynikach za 4q15 zapewne sporo sie wyjasni, szczególnie czy działania podjete w 1h2015 daja zakładane rezultaty.

• Re: prognoza IV kw Autor: ~jajco [83.26.140.*]
    Może dziś wkońcu się wybije bo już tyle prób było , że należy się jak psu buda !!!
    oj nie i jeszcze długo nie, ktoś za pysk trzyma i nie pozwoli:)
    jakos niedowierzam w tego mitycznego kursowstrxymywacza
    podaz > popyt
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~jajco [83.26.140.*]
    No ewidentnie ktoś dokłada na S ale i też ktoś pilnuje kursu więc na dwoje babka wróżyła :) ale gdzieś musi wybić . Nie sądzę że MR. S pozwoli sobie na dużo niższy kurs bo ktoś może mu na chapnąć za damski ...

latalo juz po 1,2zl i chetnych nie bylo
    jestem zdania ze wybicie bedzie ale krotko przed zamknieciem dzialanosci co by mogli sprzedac za godzie pieniadze
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~zgrywus [94.254.224.*]
    No tak i idąc tym tokiem rozumowania kredyt na umowę z P4 był na naprawy gwarancyjne myphone cube'a :)
    nie dzis nie jutro
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~Zeus [109.243.199.*]
    Na Marsoft zaczęły się wzrosty. Można ładnie zarobić. Polecam analizę.
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~123456 [89.72.197.*]
    Dnia 2016-02-17 o godz. 15:57 ~Zeus napisał(a):
    > Na Marsoft zaczęły się wzrosty. Można ładnie zarobić. Polecam analizę.

własnie wyszedłem z marsofta, wzrosty to były tam z 12 groszy na 60 teraz rozprowadzanie towaru po kolejnej rocznej stracie
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~prezes [5.172.236.*]
    Modecom podał fantastyczne dane za 4 kw a to ta sama branża co Tfone dlatego jest szansa że i Tfone zrobi rekordowe wyniki :-)
    Wyglada, że na podaży został juz tylko animator?

Dnia 2016-02-18 o godz. 09:53 ~123456 napisał(a):
    > Wyglada, że na podaży został juz tylko animator?
    >

przynajmniej teraz uciekł 10 groszy wyzej i robi widełki K 3.02 -S 3.17

i znowu wyzej uciekł 3.04-3.19
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~jajco [83.10.187.*]
    Piątki mają to do siebie aby wyznaczać kierunki !!! ;)

proponuję wrócić tu przed wynikami bo gniot będzie się jeszcze kisił ;)
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~jajaco [83.10.187.*]
    Przed wynikami będzie latał po 5 pln :) !!!

• Re: prognoza IV kw Autor: ~Invest [89.68.9.*]
    Faktycznie wyniki za 3q15 dają podstawe wierzyć że to poczatek poprawy wyników. Stąd 4q15 i 1i2q2016 powinny byc dobre bo baza jest bardzo niska. Warto też zobaczyć jak cały czas sprzedaja myphony w Biedronce!! Na allegro też sie sprzedają i to nawet te po 1000zł Hammer Axe. A dodatkowo Teletorium ma juz ponad 230 punktów.
    Jednak kluczowy dla istotnego wzrostu przychodów jest eksport który w 3q15 istotnie wzrosł. Na targach w 2015 zebrali sporo kontaktów i w koncu jakies zleceia realizuja i w 2016 beda realizowac dalej- potencjał rynków Zachodniej Europy jest kilkadziesiat razy wiekszy niż w Polsce wiec jak złapia fajne kontrakty to będa fajne wyniki.
    Nie należy tez zapominac o elektronarzdziech- jednostkowe ceny narzedzi sa dosc wyokie wiec troche do przychodów w 2016 powinny dołozyc, a w 2015 generowały tylko koszty!!

Po wynikach za 4q15 zapewne sporo sie wyjasni, szczególnie czy działania podjete w 1h2015 daja zakładane rezultaty.
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~kel [217.99.252.*]
    i zapaliła mi się czerwona lampka bo oto mój poprzednik ( zapewne dobrze poinformowany insider) twierdzi, że elektronarzędzia w 2015 generowały wyłącznie koszty; a ja wciąż się zastanawiałem po ki,,,j wchodzą w ten asortyment, teraz już wiem...
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~500plus [46.113.83.*]
    wszyscy zapomnieliście o 500+
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~Inwestor [89.68.9.*]
    Jest to impuls dla całego sektora handlu detalicznego więc i dla TFO.
    Trzeba sledzić kiedy pierwsze wypłaty pójda, ale zapewne w 2 półroczu juz efekt powinien być widoczny
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~fundamentalista [89.65.79.*]
    Przed wynikami aż tak wysoko raczej nie, po nich jak najbardziej, w zależności od planów zawiadowców kursu, z kolei za rok/półtora stawiam na przebicie silnego oporu na 6.6-7.0, taki mi sugeruje symulacja na podstawie dotychczasowych time series.
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~Exciter [149.226.255.*]
    O jakości Serwisu już było a teraz trzeba się zastanowić co dalej z kursem i możliwymi wynikami nie tylko za ostatni rok. Gdyby wziąć pod uwagę tylko to jak sprzedają to wygląda bardzo dobrze no i aktualna baza czyli wycena wręcz rewelacyjna. Zrobiłem filtrownanie na BiznesRadarze po C/WK, C/Z, ROE zbliżonych i mniejszych niż ma aktualnie Tfone i wyskoczyło mi z całego GPW...10 spółek.
    To oczywiście tylko wskaźniki ale widać, że jesteśmy w czołówce niedowartościowania i nie wnikając w kondycję i perspektywy tych pozostałych 9ciu, na Tfonie wskaźniki powinny się jeszcze poprawić no chyba że kurs mocno skoczy:)
    Trzeba przeanalizować wszystkie biznesy żeby mieć ogląd całościowy- tylko szkoda że nie pokazuja dokladniejszych danych w sprawozdaniach finansowych. Ale co mniej więcej wiadomo:
    1). MyPhone: wejście w segment smartfonów z pewnością istotnie zwiększy przychody, tylko pytanie czy ewentualne zwroty i reklamacje nie zjedza zysków wynikajacych ze wzrostu sprzedazy i marż. Sukcesem z pewnościa jest Myphone Hammer Axe LTE- to powinno byc istotna przewaga konkurencyjna na przestrzeni najbliższych 2-3 lat. Infinity II, Artis i Luna też mają dobre opinie i mogą sie dobrze sprzedawac. Pozostałe modele to już niższa półka ale zapewne trochę tego idzie w Biedronce i innych sieciach handlowych.
    Dobra sprzedaż na allegro pokazuje że jest istotny wzrost zainteresowania. Może jak rusza z nowymi modelami w Play to będzie jeszcze lepiej.
    2). Teletorium- ilość punktów rośnie w tempie 20% rocznie ale jak przekrocza 300 punktów to juz będzie cięzko rosnać tak szybko. Też są narzekania na jakośc obsługi. Nowa strona interenetowa jest dobra- ale oferta telefonów uboga- musi wzrosnąć do pełnej oferty rynkowej żeby mogła generować istotne przychody i zyski.
    3). Akcesoria do telefonów i elektronika pod kilkoma markami (TFO, Beeyo, Forever i inne) - tu są podobno liderem i sprzedają sporo marek własnych. Eksport przez spółki Czeska i Słowacka CPA może byc podstawą dalszego szybkiego rozwoju- na targach z poczatku 2015 pozyskali sporo kontaktów, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    4). Oświetlenie LED ( Forever Light, Force Light)- segment ciekawy bo powinien być silnie wzrostowy. Pytanie jak TFO sobie poradzi. Powinni zwiększac ekspozycje w hurtowniach i marketach. Eksport też powinien rosnąc. Pytanie ile zleceń na instalacje LED-owe uda im sie pozyskac. Marże zapewne sa wysokie ale tu jest wazny efekt skali żeby generowac zyski.
    5). Elektronarzędzie- jak sie popatrzy na strone Haka Tools to oferta juz jakoś wyglada. Maja ekspozycję na Francję nawet. Pytanie jaką skale moga osiagnąć. Ale zakładam, że eksport powinien być podstawa tego biznesu. W Polsce musieliby wejśc do Marketów, hurtowni i pozyskać wiecej dystrybutorów. Narazie jak podają sa obecni tylko w 3 województwach. Ze wzgledu na fakt że ceny elektronarzedzi są wysokie może to za 2-3 lata stanowić istotną pozycje w przychodach TFO- pod warunkiem ze dobrze im pójdzie.
    6). E-papierosy- rynek rośnie i jest ciekawy. Ale nic nie wiadomo o udziale TFO na tym rynku. Ile to przychodów robi też nie wiadomo. Marże zapewne sa wysokie ale tu jest wazny efekt skali żeby generowac zyski.

Najważniejsze z tych biznesów to Myphone, Akcesoria do telefonów i elektronika i Teletorium- reszta może szybko rosnąć ale nie stanowi jak narazie istotnej pozycji w przychodach.
    Dobre podsumowanie ale poza segmentem elektronarzędzi nie możemy mówić o wchodzeniu  bo np. smartfony są na rynku od dwóch i pół roku. Mnie cieszy fakt że w kolejnym Saturnie zobaczyłem prawie całe portfolio nawet AXE LTE i tak jak wcześniej wspomniałem konkurencja która wcześniej leżała na tych półkach zniknęła. Ważne że klient może sobie podotykać i pobawić się. Jeżeli chodzi o jakość wykonania i estetykę to właściwie nie ma teraz różnicy między telefonami za 500 i 1500. Najlepsze jest to że taki myPhone ze swoimi bebechami zaspakaja potrzeby większości użytkowników. Oczywiście część z nich jeszcze jest przekonanych że potrzebują procka 2Ghz i 2/3GB RAMu aby zadzwonić czy obejrzeć fejsa ale to też się zmieni.
    Co do nowinek to mnie ciekawią takie akcje jak współpraca z StartUpem iHippo bo to może być ciekawa nisza o sporej rentowności nie tylko dla pomysłodawców.

Dobrze byłoby żeby myphone axe lte i kilka innych pojawiło się na półce w Euro RTV AGD, bo oni maja ponad 200 punktów a Saturn i Mediamarkt może z 30. Przynajmniej na stronach internetowych wszystkich elektromarketów sa w ofercie i się jakos sprzedaja, szczególnie dobrze Luna i Hammer Axe LTE.
    Powinni jeszcze na półke trafic do Mediaexpert bo oni tez mają mase punktów sprzedaży.
    Zmartwiło mnie też że byłem w punkcie Teletorium w Wawie a tam nic nie słyszeli o myphone Hammer Axe LTE, a ekspozycja myphone była gdzies z boku schowana i mało telefonów. Skoro Teletorium w 100% nalezy do TFO to powinno to inaczej wygladac. Co prawda to tylko franszyza, ale zawsze.
    A iHippo będzie sukcesem jak to wyjdzie poza Polskę. Jak będzie tylko w Polsce to będzie cienko. Choć 500 plus moze pomóc.
    Pytanie czy myphone i inne spółki TFO przygotowały coś pod Mistrzostwa Europy w piłce nożnej o Igrzyska Olimpijskie- bo te dwie imprezy juz w tym roku. I wszystko w barwach narodowych będzie schodziło jak ciepłe bułeczki!

• Re: prognoza IV kw Autor: ~Geniusz [94.254.177.*]
    "Co prawda to tylko franszyza, ale zawsze" no właśnie. Wpieprzają się w każdą strefę franczyzobiorcy jak mucha w gówno. Jedyna różnica, że mucha wie co robi. Teletorium chce rządzić lecz są bez pojęcia w tej kwestii. No i jest jak jest, sam widziałeś. Zamiast napierać na produkty chodliwe to Ci się uparli na marżowe np Madsen Haus i wciskają na siłę. Etui silikon kosztuje 79zł a niczym nie odbiega od dobrego jakościowo za 19pln. Więc skąd franki mają wziąć kase jak pomrożona w "super produktach" które leżą i zbierają kurz. To informacja z własnego doświadczenia.
    Bardzo szaleją co się odbije w końcu. Już powoli Franczyzobiorcy nie wytrzymują tego systemu i jest cienka granica jak się posypie wszystko. A to dopiero stworzy im problem.

• Re: prognoza IV kw Autor: ~Inwestor [194.242.62.*]
    Może w końcu zaczną robić jakieś większe akcje marketingowe skierowane na dany rodzaj produktów czy markę. To z pewnością przyciągnęło by to więcej osób do stanowisk i podniosło sprzedaż. Bo jak do tej pory nie widziałem tam żadnej takiej akcji. Generalnie ta sieć jest dość duża ale niewykorzystana w odpowiedni sposób. To daje duzy potencjał ale trzeba nad tym popracować.Mozna np. promować przez jakiś czas jakas marke telefonow jak np. teraz Huwaei robi w Euro RTV AGD. Skoro maja sieć 230 punktów to producenci telefonow mogliby być zainteresowani takimi akcjami.
    Nowa strona internetowa połączona ze sklepem jest ładna ale tez oferta jest tam niepełna - miała się poszerzyć wkrótce i to "wkrótce" trwa już 3 miesiące.
    Plus jest taki że sprzedaż telefonow w tzw. "open market" - czyli poza sieciami komórkowymi cały czas rosnie i będzie rosła a do tego dojdzie program 500+ który tez z pewnoscia wpłynie na wzrost sprzedaży telefonów, smartfonow i akcesoriów

Zobaczymy może coś poprawia w swoim działaniu w tym roku. Widać do tej pory wyniki są dobre więc nikt nie wnika dokładnie co tam się dzieje.
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~Darek [188.146.65.*]
    Czyli ciągle problemy z tą spółką.
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~powaga [178.235.29.*]
    ..."program 500+ wpłynie na wzrost sprzedaży telefonów i tabletów"...
    Dziecko co Ty piszesz ? już niektórzy mówili, że to wpłynie nawet na sprzedaż samochodów.
    Po prostu franczyzobiorcy płacą za stoiska i TFO ma resztę w D... to nieumiejętne zarządzanie zasobami i tyle.
    O komunikacji z akcjonariuszami już nawet nie będę wspominał. Szkoda czasu.
    A skąd nagle taka nagonka na Teltorium? Sieć się powiększa, punkty w dobrych lokalizacjach i sprzedają akcesoria które trzeba przyznać prezentują się nieźle. Nie wiem jaki jest na dzień dzisiejszy udział przychodów z Teltorium ale nie sądzę aby to było więcej niż 10-15%. Też się wkużałem że półki nie uginają się od myPhonów ale perspektywa z której my patrzymy niestety jest bardzo skrzywiona i może nie mieć wiele wspólnego z zarabianiem kasy. Trzeba raczej spróbować się postawić w roli Kowalskiego nie mającego pojęcia o czymś takim jak Telforceone i powiązaniach pomiędzy markami. Wtedy różne rzeczy staną się bardziej sensowne. Nie mówię że wszystko mi się podoba i raczej zastanawiam się czy od dłuższego czasu firma zarabia na czysto kokosy które są wyprowadzane bokiem co tłumaczyło by zachowanie kursu.
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~arek [94.254.225.*]
    Daj sobie spokój, przez najbliższy tydzień nagonka będzie na wszystko :).
    nagonka nagonką ale grubcio i tak kurs przytrzyma ;)
  • Re: prognoza IV kw Autor: ~wk71 [83.4.187.*]
    No i mamy odpis na 6 mln. Wysoki ale musiało być z czego....
[x]
TFONE 0,00% 3,07 2016-12-08 11:15:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.