było 2gr, teraz 3-5gr i będzie ok 4-5 gr raczej nie mogłoby nie podnieść kursu znów w rejon 0,50, może nawet 0,60zł przy tak koszmarnie % lokatach w banku, spółki wypłacające regularnie dywidendę to perełki
6 gr to ~340 tys a przecież dywidenda będzie wypłacana w sierpniu co oznacza, że do tego czasu bilans powinien poprawić się o kolejne ~200 tys co z kolei oznaczałoby, że 340 tys dywidendy byłoby ruchem zachowawczym.
wyniki pozytywne, wzrost sprzedaży r/r i 3 mln aktywów obrotowych do 1.3 mln zobowiązań, spokojnie mogą wypłacić 700 tys pln dywidendy bez uszczerbku dla rozwoju w zeszłym roku było 2.3 mln obrotowego do 1.67 mln zobowiązań a i tak wystarczyło to w 2015 do rozwoju. dywidendę oceniam na 500-700 tys
wynik rdr wygląda dobrze, ale poczytajcie z czego wynika i patrząc na osiagniecie spółki z IV kw jak dla mnie przed spółką dużo trudniejszy rok 2016 który może być bez zdarzeń jednorazowych a patrząc na poziom środków pieniężnych dywidenda tez raczej bedzie (jeśli będzie) racjonalna ale zobaczymy
kolego masz racje.....ale zauważ , ze spółka jest niedowartościowana 0,13 zysku na akcje przy cenie ok 0,5 ....w tym roku jesli zysk bedzie na poziomie 200-300 tys to tez bedzie ok.....mam nadzieje na wypłate dywidendy ...w tamtym roku ja otrzymałem....ile na newconnecie płaci ją
w IV kwartale spółka robi sobie swego rodzaju optymalizację a to jak realnie zarabia najlepiej widać na różnicy kapitału obrotowego i zobowiązań w porównaniu z III kwartałem w IV kwartale jest to 1.726 mln przewagi obrotowego nad zobowiązaniami a w III kwartale było to 1.655 mln i tyle dziś mniej więcej spółka jest zdolna generować zysku ok. 70 tys
Bazowanie na dywidendzie choć na NC może brzmieć mało wiarygodnie tutaj akurat wygląda przyzwoicie. Jednak nie ma się co podpalać i trzeba sobie zostawiać bufor na anomalia Jakby sobie powróciło na 45 gr to wyglądałoby jeszcze ciekawiej Nie liczyłbym tutaj na mega wzrosty ale jeżeli kogoś zadowala dywidenda to warto Według mnie 6 gr z 50 to bardzo przyjemny 12% zysk w skali roku a licząc od obecnego momentu jest to 24% w skali roku przy założeniu wypłaty w sierpniu.
I co istotne bez drenowania spółki. Jak sobie spadnie to dobrze a jak nie wzrośnie to też dobrze. Sytuacja nieco się skomplikuje jak kurs poszedłby w górę ale tylko dla tych co będą brać wyżej. Dywidenda ma ten pozytywny wpływ, że przyciąga i kusi inwestorów co najmniej średnioterminowych.
Spółka ma wypchany kapitał zapasowy ponad 500 tys i już samo zluzowanie tej pozycji do ok. 190 tys pozwala wypłacić ponad 320 tys w formie dywidendy bez dotykania gotówki i innych pozycji w kapitale obrotowym
Historycznie jeszcze tak mocne teliani nie było. Po wynikach za I kwartał będzie można dorzucić do tej kwoty w zależności od wyników. Dla wielu czekanie 6 miesięcy to abstrakcja ale dla części rynku i to tej zasobniejszej jeżeli teliani będzie systematyczne w kwestii dywidendy może oznaczać zakotwiczenie na długi czas. Jeżeli ktoś odciął kupon bo zauważył teliani kilka miesięcy wcześniej to jak najbardziej zasłużenie. terminarz 1. okolice czerwca uchwalenie dywidendy 2. początek sierpnia wypłata 3. wynik roczny między 300-400 tys