Dobrym pomyslem jest alians w przypadku domu mediowego.
Mozna tez rozwazyc opcje strategiczna jezeli chodzi o Agencje, Fabrity, i OKTA ( chociaz tutaj bardzo ostroznie) ale tylko w przypadku gdy bedzie sie to wiazalo z ekspansja a nie wykupieniem udzialow - zeby siedziec cicho w Polsce.
OKTA - o ile ten patent bedzie kiedys - mialaby najwiecej do stracenia, chyba ze wszedlby dobry finasowy inwestor ktory postawilby w ciagu dwoch lat na kazdym kontynencie przynajmniej jedna baze.
Agencja Mediowa moze powalczyc z zagranica i tutaj dobrze byloby polaczyc sily na naszym rynku.
Co do Fabrity trzeba isc tropem Makolab i PGSSoftware.
Chociaz kto wie czy nie dojdziemy do 30 PLN a Zarzad powie ze sprzedaje wszystko i zostawia sobie OKTA, chociaz watpie.
traktując wątek w kategoriach wishful thinking konsekwentnie chciałbym, żeby K2 sprzedało agencję jakiejś sieciówce. Ten segment jest niskorentowny, mocno uzależniony od aktualnie zatrudnionych ludzi i co najważniejsze nieskalowalny. 20-25 mln z transakcji, z której 5 zł mogliby przeznaczyć na dywidendę :)
dzisiejszy ruch jest imponujący, szczególnie biorąc pod uwagę fatalne otoczenie rynkowe. Może faktycznie coś jest na rzeczy.
uważam, ze w biznesie nie ma miejsca na sentymenty. Aktualnie cześć agencyjna to aktywo dające najwyższe obroty i najniższa rentowność. Ta sytuacja trwa już nieprzerwanie kilka la i być może płynie z tego smutna konstatacja, że na rynku nie ma miejsca na dużą, niezależną agencję. Może agenturalne K2 doszło już do szklanego sufitu i koniec. Dalej nie da rady bez struktur sieciowych. Nie znam branży detalicznie, więc mogę tylko gdybać.
Jestem przekonany, że jeżeli Okta ma być (może nawet już jest) profitowym biznesem z perspektywami, to nie może bazować na klientach agencji. Dodatkowo nawet po sprzedazy biznesu agencyjnego nie widzę poważnego zagrożenia dla utrzymania w Okta współdzielonych klientów, bo według mojej wiedzy siecówki nie mają w swoich strukturach kompetencji konkurecyjnych wobec Okta.
Trudno nie zgodzic sie z Twoimi wnioskami Dezintegrator, ale powinienes zmienic zalozenie.
To jest inny case niz SMT i iAlbatros.
OKTA moze rozwijac sie tak jakbys chcial - niezaleznie, noszona silą rozpedu, ale caly czas posiadajac Matke, ktora sama moze juz nie podwoi klienteli co roku, ale przeciez jest idealnym partnerem, skarbnicą klientow oraz:
A. solidnym fundamentem pod wzgledem dochodow i umiejetnosci
B. miejscem gdzie powstaja kolejne projekty tak jak Newnited czy K2 Disturption.
Troche sobie gdybamy, bo patrzac na spolke CLOUD ona chyba ma wieksze udzialy w rynku i to bez naszej szybszej technologii. Ciekawe co z tym patentem?
iAlbatros był kroplą w obrotach i zyskach SMT, w momencie kiedy sprzedawali swoje aktywa. Teraz ich zysk spadnie o 95% mając jedynie "perspektywy". Przyznam, że to decyzja której zupełnie nie rozumiem. Na marginesie kurs chyba potwierdza moje obiekcje.
W przypadku K2 mówimy o sprzedaży części która przynosi ogromne koszty (ludzie, biuro, itp), a na koniec dnia nie bardzo ma czym się podzielić z nami-akcjonariuszami. Nie mam problemu z przychodami generowanymi przez agencję i ich powolnych wzrostem, ale z rentownością, która jest niezadowalająca. Nie widzę tutaj perspektyw na zmianę tej sytuacji, tym samym nie dostrzegam korzyści z posiadania tak drogiego aktywu. Wolałbym aby K2 doskonaliło się i rozwijało posiadane kompetencje, niż przeradzało się w inkubator startupów i multiplikowało nowe byty biznesowe. Największy potencjału w grupie upatruję w Okta i życzylbym sobie, aby na tym się skupili. Zakładajac tempo rozwoju biznesu na poziomie 50% rocznie, za 2-3 lata będzie więcej niż dobrze.
"Troche sobie gdybamy, bo patrzac na spolke CLOUD ona chyba ma wieksze udzialy w rynku i to bez naszej szybszej technologii. Ciekawe co z tym patentem?"
A o którym CLOUDZIE mowa o CloudFlare czy o CloudTechnologies ?
Cloud Technologies notowany na NC działa w zupełnie innym segmencie rynku i nie jest żadną konkurencją dla Oktawave. Oni zajmują się głównie przetwarzaniem dużych zbiorów danych czyli tzw. Big Data a nie dostarczaniem infrastruktury chmurowej.
Przyznaje sie. Myslalem o Cloud Technologies. Zasugerowalem sie ich wynikami finansowymi. 10 mln zysku po III kw. 50% marzy. I to wszystko z analityki BiG DATA. Ja rozumiem ze informacja duzo kosztuje, ale chopaki musza miec dobre zrodla danych.
Czy Okta nie moglaby wyodrebnic jakiegosc dzialu Search&Analitics?:)
@Dezintegrator. Agencja zarabia na siebie. A niedlugo wydatki na reklame beda znaczaco rosnac ze wzgledu na spadek wartosci PLN i umocnienie reklamy mobilnej. Moze tez kolejną jaskolka okaze sie dzisiejszy News o wspolpracy z H&M (wczesniej Coca -Cola). Zostaw ja w spokoju. Tym bardziej ze to ona, poswiecajac swoje zyski wczesniej dotowala, Audio, S3, Fabrity i Okta.
Przeciez Okta moze sie doskonalic niezaleznie od tego czy Agencja jest sprzedana czy nie. Chyba ze myslisz o tym zeby sami zainwestowali te pieniadze w 2 -3 centra?
nie podzielam Twojego optymizmu co do agencji :) - jako agencja niesieciowa skupiają się na rynku lokalny + nic nie wiem, żeby mieli jakieś wyjątkowe kompetencje na rynku mobilnym. A ewentualne pieniądze przeznaczył na wzmocnienie sprzedaży, RD i sowitą dywidendę.
Czemu K2 miałaby by rezygnować z pozycji największej polskiej agencji interaktywnej?
SMT nie mam i nie śledzę na bieżąco, ale spółka łącznie z prezesem chcą odkupic ok 20-25% akcji SMT. Nikomu na razie nie zależy na wysokiej cenie, a inwestorzy może patrzą trochę jak Ty, chcociaż zapowiedzi dochodów wygladają imponująco.. http://wyborcza.biz/Gieldy/1,132329,17719458,SMT__Prognozowany_zysk_netto_iAlbatros_wzrosnie_do.html
Z zakupem wstrzymam się do końca skupu lub do czasu kiedy wskaźniki fundamentalne się polepszą. A Ty masz?:)
yodyod chyba promował CLOUD, ktos jeszcze z Was posiada?
ten Cloud to oni mają tylko w nazwie sprzedają hurtowo dane internautów pod reklamy i tyle. Popatrz lepiej na ostatnią emisję akcji po jakiej cenie i dla kogo.
@telesfor Masz na myli slajd 26 czy inny? Bo w nim napisali, że są mają analizy i wiedzą gdzie i jak i ....więcej ujawnią w 1Q2016, ale bez informacji, że będzie partner