ale co chcesz, żeby Ci wytłumaczyć? Ten wskaźnik jest trudny do wyjaśnienia, bo wiele może go zmieniać. Np zysk którego w 3 kwartale nie było vs. to co rynek oczekuje od tych akcji. Patrz na inne wskaźniki.
Nieważny jest c/z terażniejszy lecz prognozowany a spółka w zeszłym roku sprzedała duzo mieszkań które rozliczy w dwóch pierwszych kwartałach i nagle okaże się ........ oj ty chyba wczoraj zaczałes grać , albo jeszcze ci nie minęło po Sylwestrze,,,,
najwyższa rekomendacja DMBOŚu to 6,10zł... czyli potencja do wzrostu to mniej wiecej 25%. jakiej ceny trzeba oczekiwać, żeby C/Z można było uznać aż adekwatną do rzeczywistości... ? C/Z to dla przypomnienia "cena akcji : (zysk netto : liczba akcji)". jakiego więc zysku netto oczekujemy od spółki? a jakie były do tej pory... ? jakoś tego nie widze bardzo prosze o wytłumaczenie :)
jesli bedziesz kierowal sie w wycenie wskaznikiem cz i zyskiem ksiegowym nie ma sz czego na gieldzie szukac,tym bardziej ze jwc to zlodziejska spolka ze zlodziejskim prezesem na czele i jej ksiegowi zrobia wszystko zeby mali mieli przed oczyma jak najlepsze dane. Wskaznik c/Z dla najlepszych i najwiekszych spolek swiatowych jak coca cola w latach prosperity nie przekraczal 60,powyzsze komentarze pozostawie bez komentarza.
jeszcze to http://www.parkiet.com/artykul/1457259-Deweloperzy-podsumowuja-2015-r-.html Deweloperzy podsumowują 2015 r. Kontrolowana przez Józefa Wojciechowskiego spółka J.W. Construction sprzedała 1569 lokali, czyli o 43 proc. więcej, niż rok wcześniej.
smieci w gore smieci w dol,cykl glupców.W 2007 roku wojciechowski zrobil interes zycia po pierwszym bankructwie upychajac smiecia po 80 zl za akcje.Nikt tych pieniedzy nie widzial procz niego.Ostatnia rzecza jaka kierowal bym sie przy doborze spolki z perspektywy lat bylby artykul gazetopwy,zwlaszcza w takim szmatlawcu jak parkiet.Ile spraw miala ta gazeta o naganianie i spekulacje przez redaktorzyny akcjami pozal sie boze.
no i argumentów Strewsa tez nie da sie przemilczeć... co prawda podkreśla kilka ważnych a niekorzystnych faktów ale troche zbyt optymistycznie brzmienie - za mało krytycyzmu. a to w dziennikarstwie mega ważne. prawie żadnych "przeciw", praktycznie samo "za"... psipadek ? :) nie sądzę
jwc - Twój link jest ciekawy. myśle właśnie czy nie zainwestować w tą spółkę ale mam kilka "ale" 1. spadek siły złotówki ergo - zapowiadane podniesienie stop procentowych może okazać się prawdą co wpłynie mocno niekorzystnie na rynek mieszkań 2. górka 30-latków, którzy kupują mieszkania najchętniej, praktycznie się skończyła (co zrobić, taką mamy demografie) 3. duzi gracze bardzo szybko opuszczają rynek polskich akcji (zreszta gospodarek rozwiniętych również) 4. powolne zacieśnianie polityki pieniężnej USA (a potem pewnie też europy) zdołuje rynki akcji (już w sumie dołują, a to początek... WIG od maja -30%!!!) no i sie w związku z tym obawiam, że napompowany tanim pieniądzem rynek, jak tylko wiatr stóp procentowych zmieni kierunek, bardzo szybko zacznie tonąć... sorry za pesymizm ale lepiej 100x sie wstrzymac niz raz stracić. nie? :)
Budowlanka bedzie rosla ,prawo cyklu ale od zlodziejskich spolek trzeba sie trzymac z daleka Zawsze.Zlota zasada przetrwania,nie handlowac ze zlodziejem.
centrozap,jwc,pc guard,petrolinvest wszytskie spolki o wspolnym mianowniku i wszystkie skonczyly marnie -jwc prawdopodbnie rowniez skonczy
Proponuje w wolnej chwili policzyc ile ta spolka wziela kasy z emisji akcji,jestem przekonany ze ta wartosc przynajmniej 3 krotnie przekracza wartosc calej firmy.I gdzie te pieniadze są he he.Debiut 2007 80 zl - 2016 5 zl.Takie historie dzieja sie tylko na gieldzie.
Panowie ale po co tak filozofować na giełdzie chodzi o zarabianie a JW od dłuższego czasu ładnie buja i zarabia się pieniążki :) A co do długiego trzymania to raczej nie bardzo . Proszę bardzo ostatnie dni było 4,88 (sprzedałem część) i już dzisiaj 4,43 (dokupiłem ) a od poniedziałku do góry i tak w kółko ! A co On tam se mysli ten Wojciechowski to nie wiem ale ładny hotel otworzył w Szczecinie to może te pieniądze z emisji do czegoś posłuzyły :) hehe
gram na JW od jakiegoś czasu i obserwuję wzmożony ruch w interesie :) a to co wczoraj zrobili to było mistrzostwo świata ! Wyciągneli od ludzi 100 k akcji po takiej cenie jak chcieli czyli po 4,60 .Jeden się ustawił na 4,57 i pilnował żeby nie spadło ewentualnie odbierał od najbardziej wyleszczanych a reszta kupowała po 4,60 .Co się wspinało to po głowie i dalej zbierali . Jak duzi pojechali na narty to taki numer przeszedł bez problemu. Dzisiaj chcieli inni pocisnąć niżej na 4,41 ale już brakowało planktonu :) Otoczenie sprzyja takim akcjom bo zdechły pies ciągle spada więc wystarczy postraszyć i już wyskakują z papieru .Mi to się w ogóle wydaje,że Oni celowo psują ta giełdę żeby pokazać PISowi, że to ich wina ...
Wracając do pytania kolegi który założył wątek - na bananie od roku nie ma sensu i strach trzymać długie pozycje ,po prostu nie ma otoczenia . W takim razie nie ma znaczenia czy c/z jest 10 czy 300 . Jeśli jest wolumen to trzeba zarabiać i tyle . Jeśli były po 80 to teraz jest tanio hehe
Tak sobie siedzę i oglądam wykres i coś Mi się wydaje ,że w tym tygodniu nadchodzącym wyrysujemy chyba RGR -prawe ramię - 4,70-4,75 i zjedziemy na 4,14 albo nawet 3,93 zalezy jak odmieżyc szczyt RGRa .Obroty książkowo rosły na lewym ramieniu i szczyt a malejące na prawym . Tak więc trzeba przemyśleć koncepcję na najbliższe dni . Ale to tylko Moje spostrzeżenia na nic nie naganiam :)
\hotel w szczecinie powiadasz, a ja ci powiem ze gdybym zgarnal od naiwniakow 500 mln zl to nie budowalbym zadnych hoteli,nie bral zadnych kredytow tylko sciagnal spodnie pokazal goly tylek i pomachal bye bye.I tak sie tez stanie,gdy nikt nie bedzie chcial objac emisji kolejnej choc obserwujac wasze wpisy jest to raczej malo prawdopodbne, zawsze znajda sie chetni jak to mowia nadzieja matka glupich.Jesli jestes na gieldzie nizej 5lat mozesz mowic ze roztrzasanie nie ma sensu bo ci rosnie,po 10 latach zaczniesz sobie zadawac inne pytania.
ale widze ze nie jestem na czasie bo spola wyemitowala niedawno jakies obligacje i to grubo ponad 100 baniek hahahah ten czlowiek nie ma wstydu bezmiernie jest chciwy
jaki kraj taka giełda , jaka giełda takie spółki co zrobisz hehe ale coś trzeba kupować i sprzedawać a co raz mniej na bananie pewnych spółek , wręcz na palcach policzyć można :)
Wojciechowski to i tak pikuś i oaza skromności przy Patrowiczu, Janusie , Łapach i innych frędzlach co sami ze sobą grają,wciągają naiwnych i kradną pieniądze !!! Bagno i dwa metry mułu ta nasza giełda ...