Panie i Panowie przygodę z symulatorem giełdy zacząłem w styczniu tego roku , grając do kwietnia szło mi całkiem nieźle . Od maja tego roku założyłem konto i kupiłem akcje około 8 spółek różnego rodzaju z wig 20 , 40 i 80 w tym Peliona po 73,03zł. Już teraz wiem że był to najgorszy okres wejścia na giełdę oraz że nie sprzedawałem przy stracie 10-15%. Teraz mam stratę od 20 do 65% na tych spółkach . Proszę o radę czy teraz przy niskich cenach dokupić akcję żeby uśrednić cenę co wiąże się z dodatkową inwestycją na dotychczasowych akcjach. Czekać aż kiedyś odbiją w górę . Oraz sprzedać wszystko w cholerę dać sobie spokój z giełdą albo np. teraz przy takich spadkach pozbyć się dotychczasowych papierów i rozpocząć wszystko od nowa z nowymi akcjami. Z góry dziękuje za szczere info.
Czytając twój post nasuwa mi się maksyma Petera Lyncha: "Musisz wiedzeć jakie akcje posiadasz i dlaczego. Przekonanie, że one muszą wzrosnąć to za mało". Podstawą inwestycji powinna być analiza fundamentalna: zyski spółki, zadłużenie, perspektywy na przyszłość. No i ogólny klimat dla giełdy (w czasie bessy nawet zdrowe spółki spadają). PELION to stabilna, dochodowa spółka z dobrymi perspektywami na przyszłość (popyt na leki powinien rosnąć w starzejącym społeczeństwie). A jeśli chcesz wyjść z tej spółki to radze sprzedać tuż przed przyznaniem dywidendy, bo wtedy statystycznie spółki są najdroższe.
Jest taka stara maksyma gieldowa: nie doklada sie dobrych pieniedzy do zlych . Tak zwane usrednianie to jeden z najwiekszych bledow gieldowych. Jesli dokupisz akcji a kurs spadnie jeszcze nizej , stracisz jeszcze wiecej. Niektorzy usredniajac stracili caly kapital ( np. na takich spolkach jak Petrolinwest, Bioton, Alma , PBG, Mostostal W-wa i inne ) . Na polskiej gieldzie nie jest to nic niezwyklego. Jesli przyszly rok bedzie lepszy to sprzedasz z mniejsza strata niz teraz a moze uda ci sie nawet wyjsc na zero. Ale nie ryzykuj i nie dokladaj dobrych pieniedzy. Pozostaje ostatnie pytanie: czy pogodzic sie ze strata i sprzedac teraz ? Na to pytanie nie jestem w stanie ci odpowiedziec, bo nie wiem co kupiles i w jakich ilosciach. Pozdrowienia.
jestem na giełdzie ponad 15 lat pierwsze 10 lat to wychodziłem na zero zacząłem zarabiać jakieś ostatnie 5 lat zauważyłem taka zasadę na tej giełdzie ,że jak maż dobra spółki (tutaj poprzednik powiedział o fundamentach , itd....) spółka wróci do tej wartości za ile kupiłeś , tylko trzeba być cierpliwym dam przykład miałem KERNEL po 40 zł (zakup ) kisił się rok i spadł do 25zł , jak odreagował na 35zł to sprzedałem ze strata w tej chili jest po 60zł, morał z tym ,ze jak masz dobra spółkę to trzeba być cierpliwym PELION jest dobra spółką i wróci do tej ceny ( z tego co pamiętam masz po 70zł) na twoim miejscu ja bym dokupił PELIONA , aby uśrednić Odnośnie innych spółek to się nie wypowiem , ponieważ nie wiem jakie one są Jak są spekulant (ja tak to nazywam) to bym się pomału ich pozbywał , a jak są dobra to uśredniał czyli wpompowywał kasę jak masz , z tym warunkiem ze nie będzie ci potrzebna np. przez 5 lat PELION w ciągu 5 lat będzie 70 zł kosztował , albo nawet więcej
hmmm sprawa dość trudna i faktycznie nie znając pozostałych spółek i wolumenów ciężko coś powiedzieć gdyż zarabiać powinien cały portfel. ja też zaczynałem zabawę zimą tego roku... też trochę straciłem ale jest obecnie o wiele lepiej. wycofałem pieniądze przed ostatnią publikacją ratingu (grałem na obniżenie ratingu ale sprzedałem akcje nieco za późno więc tutaj też straciłem ale nie dużo) potem kolejny błąd... wróciłem na giełdę... przed Brexitem ;-). można powiedzieć, że grałem na pozostanie brytoli w UE. znowu zonk ;-). w tym momencie jestem najmocniej w plecy na spółce którą kupiłem właśnie w grudniu. dziś jestem znacznie ostrożniejszy i na pewno nie wrzuciłbym jej do portfela. następnie uśredniałem... niestety nie umiejętnie bo po niewielkich spadkach. teraz zawsze trzymam kapitał z boku na uśrednienie (nie zawsze tyle mam) i jeśli cena spada poniżej 5% od wartości za którą kupiłem to dokupuję za tą cenę. oczywiście trzeba być z tym ostrożnym... co do tej spółeczki na której mam stratę to ją trzymam. korci mnie żeby chociaż część akcji sprzedać i włożyć w coś innego (ten portfel który zrobiłem od nowa w maju jest na w marę sensownym procencie, około 4%). część akcji sprzedawałem gdy wzrosły do poziomu ponad 20% więc kolejne kilka procent mam już na koncie ;-). błędów nie da się ustrzec i nikt niestety nie podejmie za ciebie decyzji. giełda bywa kosztowna w nauce i tego się dowiedziałem przez ostatnie miesiące. ja stawiam na długi termin (bardzo ważne jest nastawienie w głowie na np. 3 lata zamrożenia kasy) oraz sensowną dywersyfikacje portfela.
Jestem na giełdzie ponad 5lat... obroty ponad 300-400tys miesiecznie. Uwazam , ze jesli spolka jest dobrs a wiemy ze zdolowana przez czynniki zewnętrzne np. Warto usredniac!!
Jeżeli masz czas możesz czekać, Pelion raczej nie zbankrutuje więc jakieś wahania kursu będą. Jeżeli chcesz uśrednić to zrób sobie przysługę i czekaj tak długo, aż nie zacznie rosnąć (na przykład aż przebije 3 miesięczną średnią od dołu) bo dopiero wtedy będzie wiadomo że to jest dno, a tak możesz dobrać znowu za wysoko i nic to nie da oprócz frustracji. Ogólnie najważniejsze według mnie w inwestowaniu na giełdzie, nie mówię o graniu, jest cierpliwość.
Myślę że najważniejsze to dobierać właściwe spółki zanim zainwestuje się pieniądze. Po co kupować Pelion jak można kupić Neuce, ta sama branża, a zupełnie inne perspektywy rozwoju i przede wszystkim perspektywa kursu akcji. Ja mam w portfelu AC, Budimex, Lene, Neuce i najlepszą z nich wszystkich PCC Rokite. W spółce która jest najmniejsza i jako jedyna przynosi straty -13,8 % w Lenie mam 20 krotnie mniejsze pieniądze niż w Rokicie która jest 43 % do przodu. Ktoś powie że tak się nie powinno robić aby większość pieniędzy bo 61 % portfela inwestować w jedną spółkę, ale skoro można sobie na to pozwolić to trzeba ryzykować. Dzięki temu mój wzrost wartości portfela to 25 %, niedużo ale jest. To co mogę poradzić to sprawdzenie jaki % Twojego majątku stanowią akcje ( obecnie), jeżeli jest to mniej niż 20-25 % sprzedaj, zbuduj nowy portfel, a jeżeli w ciągu 5 lat bedziesz chciał sprzedać akcje z nowego portfela będziesz mógł odliczyć stratę płacąc mniejszy podatek. Możesz również dać sobie spokój z giełdą po tym jak pozbędziesz się akcji. Gorzej gdy Twoje akcje stanowią więcej niż powiedzmy 30-40 % i więcej, wtedy to już nie jest tak łatwe i polecał bym rezygnację z części portfela w celach optymalizacji podatkowej w przyszłości i kupno innych papierów oby lepiej dobranych niż poprzednie.
Dnia 2016-08-26 o godz. 13:58 ~leechu84 napisał(a): > Nooo faktycznie... Takie słabe że aż kurs idzie w górę o 13% :-)
kolego to że rośnie to też mnie cieszy ... co do wyników co mam procentowo ci podać jakie są spadki w konkretnych pozycjach? masz raport czytać chyba potrafisz porównaj sobie półrocza tyle w temacie
No to podaj co tam nadzwyczajnie złego dostrzegles... To że niektóre wspolczynniki spadaja sie zdarza... Ale wyniki są dużo lepsze niż oczekiwano... I dlatego kurs rośnie... Więc nie ucz mnie czytać synek bo to forum dotyczy dyskusji o cenach akcji... Więc jeśli jest tak źle to nie kupuj lub sprzedaj i zamknij jadaczke:-)
Dnia 2016-08-26 o godz. 15:02 ~lech napisał(a): > No to podaj co tam nadzwyczajnie złego dostrzegles... To że niektóre wspolczynniki spadaja sie zdarza... Ale wyniki są dużo lepsze niż oczekiwano... I dlatego kurs rośnie... Więc nie ucz mnie czytać synek bo to forum dotyczy dyskusji o cenach akcji... Więc jeśli jest tak źle to nie kupuj lub sprzedaj i zamknij jadaczke:-)
panie "mądry" i wyszczekany skoro nie potrafisz zrozumieć...bo pisząc o "współczynnikach" to nie rozumiesz nic ... oczekiwano tego? :
Przychody ze sprzedaży 27 431 versus 32 866 spadek przychodów o 20%
XXIII. Zysk (strata) z działalności operacyjnej (7 952) versus (2 994) strata zwiększyła się o ponad 100%
Hehehe "pajacyq" nie wiem gdzie ty takie dane widzisz hehe. Przychody maja za półrocze na tym samym poziomie a zysk nieco wyższy... Więc faktycznie patrzysz na raport innej firmy a nie peliona... Ciekawe jak to możliwe że skoro wyniki są takie cienkie według ciebie to ci ktorzy tak kupują dziś akcje też czytać nie potrafia jak ja :-)?
Dnia 2016-08-26 o godz. 16:24 ~hehe napisał(a): > Hehehe "pajacyq" nie wiem gdzie ty takie dane widzisz hehe. Przychody maja za półrocze na tym samym poziomie a zysk nieco wyższy... Więc faktycznie patrzysz na raport innej firmy a nie peliona... Ciekawe jak to możliwe że skoro wyniki są takie cienkie według ciebie to ci ktorzy tak kupują dziś akcje też czytać nie potrafia jak ja :-)?
wyniki nie są cienkie wg mnie tak pokazuje raport ...raport półroczny a średnioroczny stanowi różnicę...nie widzisz tego nie moja sprawa/// uważasz wolumen 66k za duży?hehe ...a ci co kupują ? no cóż kazdy wybiera dla siebie odpowiedni moment ... jest też coś takiego jak owczy pęd :)) nie wiem czy zauważyłeś , ale ostatnio nie ważne jaka spółka zaczyna rosnąc ok 6-7% podczepia się sporo "skoczków" DT ti ez generują obroty i wzrosty prawda?
no faktycznie 68 k akcji w jeden dzień to bardzo mało... malutko.. zwłaszcza w kontekście tego, ze w ostatnie dwa dni było łącznie ponad 120 k obrotu co wobec miesięcznego obrotu na poziomie 190 k akcji rzeczywiście się wcale nie wyróżnia... brak słów :-)
wiadomo kto zmniejszył pakiet ale mnie bardziej ciekawi kto te akcje kupił, bo tak dużego pakietu tzw ulica by nie odebrała , musiał to kupić jakaś instytucj/fundusz
Lechu84 Navii odpowiadam tobie sprzedałem wszystkie akcje które zakupiłem w maju 2015 r. przed kryzysem straciłem 50% kasy i zacząłem wszystko od nowa na innych papierach. Zostawiłem sobie tylko Peliona no i zobaczymy w jakim kierunku to pójdzie . Jeśli i teraz umoczę kasę to dam sobie spokój z giełdą.
Novii , kupuj tylko akazje ( spółki zdołowane) i czekaj okazja będzie PGNiG jak spadnie na 4,90 zł wtedy ustaw sprzedaż o 10% wyżej i czekaj na następną okazje Zakup PGNiG dam przykład (jak masz w gotówce np. 10 tyś to zakup za 3 tyś , jak spadnie niżej np. o 5% dokup za 2 tyś , jak spadnie niżej o następne 5% dokup za następne 2 tys a jak będzie po 4,60 za resztę - to jest taki przykład. Spółka z takimi fundamentami musi odbić o twoje średnia o 10% (może to być nawet kilka miesięcy) ale zarobisz 10% Takich okazji jest sporo np. była miesiąc temu spółka GPW po 33zł , PROTAKTOR po 3 zł oczywiście nie wchodź w spekulant jak JSW . Można sporo zarobić i sporo stracić
ja tak robię i ugrywam na całym kapitele ponad 10% rocznie , dla mnie to ok.
Panie... pisałem to na forum pgnig napiszę i tu. bardzo ryzykowna i kiepska inwestycja na najbliższe miesiące i lata. dlaczego? ano dlatego że skarb państwa nadal sprzedaje ich akcje... nie sądzę, że to się zatrzyma więc będą wywalać jeszcze w przyszłym roku i kto wie czy nie dłużej. potem wymyślą kolejne podatki albo ruchy księgowe by wydoić tą krowę... brakuje im kasy na swoje postulaty więc będą ciągnęli ile się da od spółek państwowych. moim zdaniem ryzyko spadków jest duże dlatego ja sprzedałem co miałem i szukam innych spółek
Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo ogłosiło ofertę skupu do 92 764 378 akcji własnych. Termin rozpoczęcia przyjmowania ofert sprzedaży przypada na 29 sierpnia 2016 r., zakończenia - na 2 września.
PGNiG skupuje własne akcje , ponieważ ma nadwyżkę kasy PiS chce aby spółki strategiczne były w 100 5 w rękach skarbu państwa , na obecna chwile jest 72% raczej z zysków swoich , będą skupywać własne akcje w celu umorzenia To jest dobre posuniecie dla akcjonariatu , ponieważ ta kasa nie pójdzie dla górników Moim zdaniem ta spółka nie zleci niżej niż 4,70 zł a będzie w najbliższych latach być w przedziałach 4,70 - 5.70 zł i na tych różnicach można sporo zarobić To jest moje zdanie
ale bredzisz chłopie skupili akcje i co? jarosław i pis wydoją ją jak chcą... spuścili już 2% akcji i spuszczą kolejne 2-3 minimum. jesli uważasz że jakakolwiek spółka państwowa pod rządami pis jest pewna i bezpieczna to kupuj. zastaw dom weź kredyt i kupuj. co za dureń...