• LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [37.248.254.*]
    Przedstawiam na szybko zrobioną analizę fundamentalną LSI którą się kierowałem kupując jej akcja , analizę tą wcześniej przedstawiłem na forum Danksa (regularnie pokazuję tam ciekawe inwestycje fundamentalne).

Kolejną moją dzisiejszą inwestycją jest LSI Software S.A. spółka zajmuje się produkcją, sprzedażą i wdrażaniem autorskiego oprogramowania a zakupu dokonałem po 3,50.
    Jest to inwestycja fundamentalna na okres minimum 4 miesiące (czyli do raportu za 4 kwartał) do nawet długiego terminu. Firma obecnie jest niedowartościowana a wynika to z faktu w 4 kwartale 2014 firma zrobiła jednorazowych odpisów i zawiązała rezerwy na 3,65 mln i przez to wykazała dużą stratę co sprawiło że  strata za cały 2014 rok wyniosła 1,3 mln. Przez stratę z 4 kwartału firma na razie nie jest w zainteresowaniu inwestorów gdyż wykazuje ujemny cena do zysk a to jest podstawa w wyszukiwaniu inwestycji czy podstawą inwestycji. W obecnym roku wyniki za 3 kwartały są  lepsze niż w 2014 , przychody są niewiele wyższe bo o 0,65 % ale za to zysk netto jest znacznie wyższy bo aż o 56% i wynosi 2,291 mln i jeżeli przyjmiemy że w 4 kw 2015 firma zarobi 1,2 mln (jest to realne gdyż jest to najlepszy kwartał dla firm informatycznych, gdyby nie odpisy w ubiegłym roku to taki byłby zysk) to wówczas zysk wyniesie 3,5 mln co przy obecnej kapitalizacji  12 mln da Cena do Zysk TYLKO 3,40, a C/WK to tylko 0,52 (co na firmę informatyczną jest bardzo nisko, większość ma ponad 1 ) a c/p wynosi niskie 0,6. Bilans firmy wygląda bardzo dobrze, aktywa obrotowe w wysokości 11,991 mln przekraczają aż o 4 mln zobowiązania i rezerwy (mają poniżej 2 mln kredytów, bardzo mało! ), ponadto firma pomimo zysku 2,3 mln wygenerowała aż 4,331 mln gotówki z działalności operacyjnej czyli o 2 mln więcej niż zarobiła. Firma jest z rynku głównego GPW a nie z nc co jest istotne jeśli chodzi o płynność akcji.

Aktualnie technicznie firma jest bez określonego trendu a patrząc na okres roku to jest trend umiarkowany spadkowy.
    Posiłkując się narzędziami analitycznymi z portalu stockwatch.pl wszystkie wskaźniki C/WK, C/ZO C/P EV/EBIDTA EV/EBIT EV/Przychody wskazują na niedowartościowanie.

Ryzyk jest jak zawsze dużo ale podstawowe to ryzyko bessy na świecie oraz kolejne odpisy które mogliby zrobić a są możliwe w każdej firmie.

Moje obecne spółki w portfelu to : Eurocent, DTP, Eurotax, Stalexport, Tfone, vindexus i LSISoft.

Znam ryzyko inwestycji w przedstawione przeze mnie spółki i wiem że mogę stracić większość pieniędzy dlatego jeżeli ktoś z czytelników forum kupi omawiane przeze mnie akcje na podstawie mojego wpisu musi też mieć świadomość iż może stracić całość pieniędzy, sam powinien podjąć decyzję po uprzednim zapoznaniu się z wszystkimi raportami czy komunikatami tych firm a moja analiza nie jest i nie może być żadną rekomendacją do kupna tych akcji.
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [5.172.237.*]
    Wreszcie przebiegło 3,70, trzeba przyznać że w ostatnich dniach sporo gotówki trzeba było poświęcić na przebicie :-)
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~mmm [79.175.198.*]
    tja...
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~Stasiek [31.182.66.*]
    LOL
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~lsi [185.33.37.*]
    Co tam, zarobieni?
    Ten papier jest boski!
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [37.248.254.*]
    Panie lsi wszystko w swoim czasie, będą wzrosty ale dopiero po publikacji raportu za 4 kwartał (lub rocznego, bo nie wiadomo czy za 4 kw będzie). Teraz jest odpowiedni czas aby akumulować akcje bo po raporcie powinno być znacznie wyyyyyyyyżej :-)
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~lsi [79.175.198.*]
    Zobacz na notowania hist(e)oryczne,
    to jest padlo, sam mam troche akcji tego już z pare lat i zarobiony to ja nie jestem,
    tu mialo byc juz wszystko, przejecia, skupy, dywidendy, a wyszlo wielkie G,
    to samo z kursem.
    Widzisz, zmieniają się czasy i teraz trzeba głównie wybierać tanie spółki i zdrowe fundamentalne które co roku rosną na poziomie zysków i przychodów. Kiedyś było inaczej, ofe dostawały co miesiąc walizki pieniędzy i kupowały wszystko co leci, nie patrząc na żadne wyceny, było mniej spółek a kasy dużo, teraz jest odwrotnie. Z lsi też tak było, w 2007 mieli szczyt po 16,30 po raporcie za 2006 gdzie wykazali zysk 630 tys, a c/z powyżej 80 !!!!. Obecnie w mojej ocenie po 4 kwartale, powinni mieć zysku powyżej 2,5 mln a c/z spadnie w okolice 4,5 i to jest odpowiednia cena aby inwestować. Spójrz że jest niżej prawie 20 razy. Ja staram się kupować poniżej c/z do 6 a sprzedawać przy Max 8. W firmie potrzebne jest uspokojenie i widać że tak się zaczyna dziać a jak jeszcze w przyszłym roku wypłacili dywidendę z połowy zysku to zainteresowanie wzrosłoby. Fundamentalnie jest ok, c/p, c/wk i c/zo bardzo ładne, zadłużenie niskie, firma stara się o dotacje 8 mln z unii i klienci ich na pewno też dotacje pozyskają co powinno pozytywnie wpłynąć na przyszłe wyniki. Co do twojej straty to powinieneś nauczyć się że straty trzeba ciąć jak jest strata 10-20%, a nie trzymać z sentymentu. Obecnie powinieneś przemyśleć swoją strategię czy jest sens trzymać jak nie wierzysz w firmę a jak wierzysz i masz kasę to dokup akcje i na wzroście który powinien być po rocznym sprzedaj całość albo zakupioną część. Jak masz czas i ochotę to na forum Danksa przedstawiam swoje analizy i może coś ci się spodoba, skuteczność w ostatnich 2 latach w okolicach 95%, a np po analizie Eurocenta kurs urósł o 250% w 3 miesiące. Obecny portfel mój to lsi, eurotax, Eurocent, Vindexus, stalexport, dtp.
    A gdzie ja napisałem że mam stratę?
    Ale przyznasz ze zarobek 10-20% na takiej firmie to żaden zarobek.
    ps. Twoja strategia wychodzenia przy C/Z = 8 jest moim zdaniem trochę zbyt restrykcyjna. C/Z 12 nie jest wysokim wskaźnikiem a co dopiero 8 i to przy zerowych stopach procentowych...
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [5.172.234.*]
    Ze masz stratę wywnioskowałem po wpisie "sam mam troche akcji tego już z pare lat i zarobiony to ja nie jestem" ale jak nie masz to ok. Niestety jak pisałem wcześniej mało jest kasy obecnie na rynku i nie można zbyt długo trzymać akcji , jest teraz mnóstwo firm fajnych na poziomie c/z 5 w trendach wzrostowych a i tak o nie za bardzo się nie zabijają, w portfelu mam Vindexusa, którego obecna c/z 5,30, urósł w ciągu roku o 37%, poprawia co kwartał wyniki, ma rekomendacje z potencjałem wzrostu o 60% i kiedyś te akcje by się inwestory sobie wyrywali a teraz możesz kupować ile chcesz.
    Ładnie dzisiaj kurs szarpnął w górę, nie jest to jeszcze wystrzał którego spodziewam się po wynikach za 4 kwartał ale dobra baza pod przyszłe wybicie :-)
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~xxx [83.23.145.*]
    papier lubi ciszę więc nie pleć głupot
    Jak tak lubisz ciszę to po co odpisujesz ? Po co czytasz forum ?
    Nie zgodzę się z tobą, wielokrotnie jak poszukiwałem ciekawych spółek do inwestycji to patrzyłem czy forum "żyje", jak nikt nie pisał to nie kupowałem takiej spółki ?
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~Zenek [185.80.163.*]
    LOL, to ile chcesz jeszcze sprzedać, że tak podpuszczasz tych co papieru nie znają? :)
    W ostatnich 2 tygodniach kupiłem akcje (było widać chyba po obrotach) chcę wycisnąć z 50% zarobku więc jeszcze nie czas na sprzedaż. Lubię jak na forum coś się dzieje, jak jest wymiana opinii i poglądów na temat spółki, nawet jak są niepochlebne , ważne aby były merytoryczne. Rozumiem że w ostatnich kilku latach są spadki kursu i dlatego forum milczy (bo nie ma powodów do radości) jednak wiele wskazuje że firma zaczyna wychodzić na prostą, zacznie się raczej rozwijać organicznie a nie przez przejęcia co słabo jej to wychodziło, główni akcjonariusze są już znani i stabilni, firma fundamentalnie jest tania i jak pójdzie w zapomnienie 4 kwartał 2014 powinny być mocniejsze wzrosty. I tyle w temacie.
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~Atari [94.254.145.*]
    Na forum cisza ale chociaż na akcjach coś się dzieje, ładne obroty ale chyba sztucznie robione.
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [5.172.233.*]
    Na gpw paniczna wyprzedaż a LSI sobie powoli rośnie, firmy z mocnymi fundamentami mają przyszłość, skończy się inwestowanie w spółki przewartościowane z c/z 20,50 czy nawet 100. Czekamy na wyniki za 4 kwartał i podwojenie wartości kursu.
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~do_prezesa [79.175.198.*]
    Panie Prezesie kiedy te 100% bo juz trochę to się robi nudne. chętnie opitole swój pakiet po 7zł i zapomnę o tym badziewiu!
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~raruj [79.175.198.*]
    Prezes pompuj kurs, bo chwila nieuwagi i leszcze sypią!!!
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [94.254.145.*]
    Panowie jak nie jesteście cierpliwi to sprzedajcie akcje lsi i kupcie jakieś akcje spekulacyjne, tego jest dużo na giełdzie szczególnie na newconnect i może w jeden dzień podwoicie kapitał, sprzedajcie badziewie jak piszecie i będziecie mieć spokój
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~sprzedac [185.33.37.*]
    Ale nie ma za bardzo komu sprzedać
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [37.152.18.*]
    Sprzedasz, wszystko zależy od ceny, jak potrzebujesz na szybko to musisz niżej zejść z ceną.
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~cc88 [89.71.13.*]
    wysoki kurs usd raczej nie będzie sprzyjał wynikom tej spółki
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [5.172.232.*]
    A dlaczego tak uważasz, zobacz w raportach czy robią jakieś operacje na walutach, oni tworzą oprogramowanie czu software i głównym kosztem ich to jest czynnik ludzki, nawet jakiś procent sprzętu ściągają z chin to po wynikach za 3 kwartały 2015 gdzie USD był na podobnych poziomach nie widzę aby wyniki były słabe a kurs USD nie sprzyjał, jak dla mnie to są fantastyczne :-)
  • LSI Software - czy zarobię 100% ? Chyba zarobię :-) Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    No i co Panowie, śmiecie wątpić że jest możliwe 100% wzrostów? Pamiętajcie że 4 kw 2014 był zły ze względu na odpisy i jest niska baza dlatego po wynikach firma może być najtańsza na całej gpw :-)
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Chyba zarobię :-) Autor: ~gunio77 [89.76.37.*]
    Widzę, żeś Prezes li kumaty. Też mam tę spółkę i dobrałem dzisiaj rzutem na taśmę po 3,71.
    Muszę przyznać, żeś twardziel - masz w portfelu kilka spółek - przy naszej płynności GPW - bałbym się tak koncentrować akcje spółek - gdybym tak skoncentrował, w przypadku niepłynnych spółek musiałbym praktycznie zbić do grosika akcje. Zgadzam się z twierdzeniem, że trzeba kupować tanie akcje. W szczególności polubiłem aktywa netto. Jeśli chodzi o sprzedawanie ze wskaźnikiem C/Z 8 - to wiem, że czasem jest pokusa wychodzenia z szybkim zarobkiem, ale zdecydowanie lepiej poczekać. Przykład - w 2013 kupiłem Monnari po 1,1 i potem po wynikach po 1,45 - sprzedałem po 2 dniach z zyskiem 70% (coś takiego) - zarobiłem marne parę tys. ostatnio przeanalizowałem - wziąłem pod uwagę AN i wyszło, że sprzedawałem dużo za tanio - w dodatku rynek polubił spółkę i z c/z 8 - zrobiło się naście - spółka zarobiła i zamiast kilkadziesiąt tys. zarobku mam niesmak. ile takich transakcji po 100% trzeba zrobić, aby zarobić tyle, co na jednej właściwej? Poszedłem po rozum do głowy - w przypadku Izobloku - kupiłem w prywatnej emisji po 32 - sprzedałem jak wzrastało do 148 - tutaj jak się okazało, że nie zarobiłem z 10 tys. więcej (mogłem czekać ze sprzedażą do końca) - uznałem, zysk za satysfakcjonujący. Zajmuję się wyszukiwaniem fundamentalnie dobrych spółek - chętnie podzielę się na prv spostrzeżeniami.
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~irekal [85.221.213.*]
    siedzę tu trochę i dopiero dziś zobaczyłem jak mało zleceń sprzedaży jest wystawionych,praktycznie stąd do nieskończoności na wyciagnięcie ręki.Bardzo zdyscyplinowany akcjonariat.
    Raport bieżący 1/2016

Zarząd LSI Software S.A. informuje na podstawie wstępnych danych o ponad 14% wzroście przychodów skonsolidowanych za rok 2015, które osiągnęły łącznie ponad 29,6 mln PLN w stosunku do 25,9 mln PLN w 2014 roku.
    Z kolei wzrost przychodów skonsolidowanych za IV kwartał 2015 w stosunku do IV kwartału 2014 roku wyniósł ponad 61%.
    technicznie tez wygląda to bardzo dobrze-tworzy się dzisiaj wielkie podwójne dno z możliwością wzrostów do 9,60
  • LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [5.172.232.*]
    Do gunio 77 : codziennie jestem na forum Danksa i tam zamieszczam swoje inwestycje, nie będę się teraz rozpisywał o moich zagraniach tylko załączam linki do poczytania (możesz przeczytać tylko pierwsze moje wpisy), mam grono naśladowców a w "kupie siła" :-) więc i wzrosty kursu mogą być mocniejsze, w ostatnich latach zarabiałem w okolicach 100% - w 2015 zarobiłem 120% ale on jest szczególny bo w zasadzie miałem 100% trafialności - pudło to tylko lex a najlepszy strzał to Eurocent 250% wzrostu. Z kilkoma osobami piszę na e-mail więc jak chcesz to podaj swój i będziemy w kontakcie (swojego nie podaję bo zawiera imię i nazwisko a nie chcę się afiszować).

https://www.bankier.pl/forum/temat_podsumowanie-roku-2015,19273755.html
    https://www.bankier.pl/forum/temat_propozycje-inwestycji-czesc-4,17965559.html
    https://www.bankier.pl/forum/temat_przedstawiam-portfel-milionera-na-emeryturze,19285917.html
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~gunio77 [89.76.37.*]
    mój email tez zawiera imię i nazwisko. Nie zależy mi na naśladowaniu ruchów - zależy mi bardziej na dyskusji - pieniądze lubią ciszę i uważam, że lepiej nie wypowiadać się publicznie na temat spółek - kupić - rynek prędzej, czy później dostrzeże spółkę.
    No to nie popiszemy e-maili :-)
    Od blisko 2 lat pokazuję swoje inwestycje na forum Danksa i nie widzę w tym nic złego. Że pieniądze lubią ciszę to zgoda ale bardziej się to dotyczy spółek fundamentalnych i dużych, w przypadku mniejszych i atrakcyjnych czasem trzeba "wykrzyczeć" ją "światu" aby ją zauważył. Wybierając spółki do portfela często też przeglądam najpierw wpisy na forum aby sprawdzić czy w firmie nie "siedzi" nic złego a co nie było podane w raportach EBI. Jak chcesz popisać i podyskutować to zapraszam na forum Danksa, swoją drogą to rozważ zakup Danksa, będzie na nim w tym roku można zarobić dużo pieniędzy gdyż w formie dywidendy i skupu będzie ponad 30% wypłaty z zysku w stosunku do aktualnego kursu.

• Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~Gunio77 [89.76.37.*]
    Tak się składa. że kupiłem trochę akcji - bez pp i zero redukcji
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~Gunio77 [89.76.37.*]
    patrze i obserwuję trawę rosnącą. bardzo udanych czasem kołacze obserwuję.
    A konto moje w sercu internetu!!!!

Ok, wracając do Lsi to dobry dzisiaj dzień, jak się kurs utrzyma powyżej 4 to dobrze to wróży przyszłości.
    dzisiaj kurs przebił w ciągu dnia linie oporu wyznaczoną jako górne ograniczenie trójkąta korekcyjnego po wzrostach z lipca 2015.Trwałe przebicie oznaczać będzie dalsze szybkie wzrosty na papierze
    Że wzrosty nas czekają to jest pewne, a czy będą szybkie to będzie wiadomo dopiero po wynikach, za miesiąc.
    to że będą szybkie wskazują kąty nachylenia dotychczasowych wzrostów i spadków,w szczególności końcowe ramie W musi się nachylać pod tym samym katem co poprzednie

• Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~coo [185.33.37.*]
    Naprawdę? Naprawdę musi?
    No bez jaj...:))
    Popatrzmy lepiej na fundamenty. Spółka osiągnęła w IV kw. rekordowe w swojej historii przychody kwartalne 9756 tys. zł. Jeżeli w ślad za tym pójdą zyski, to kurs w bardzo szybkim czasie jest w stanie przebić wszystkie dotychczasowe opory.
    Potwierdzam że fundamenty firmy są mocne a jak na firmę informatyczną jest bardzo tania a szczególnie patrząc na c/wk. Z tym łapaniem wszystkich oporów to nie tak szybko i łatwo, szczyt kursu to 15 zł więc musieliby zarabiać z 5 mln rocznie a na to ze 2 lata pewnie trzeba poczekać :-)
    jeśli formacja ma się potwierdzić,to tak :)
    Twoje przewidywania techniczne mogą się sprawdzić i moje fundamentalne, te 100% zysku czyli kurs 7 zł w średnim terminie jest bardzo realny a jak będzie to czas pokaże :-)

Ps szkoda że mała jest podaż(wszyscy czekają na dużo wyższych poziomach) bo gdyby była większa to wybicie byłoby bardziej wiarygodne
    Z sektora informatycznego warto się jeszcze zastanowić nad spółką EONET. Bardzo niska wycena, wysoki poziom aktywów obrotowych. Tyle tylko, że jest to spółka z NC, więc z płynnością obrotu jest tam nie za bardzo.
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [37.152.19.*]
    Co do eonet że jest na nc to nie przeszkoda, jak będzie pokazywał solidne wzrosty na poziomie przychodów i zysku to zostanie dostrzeżony.
    Podobnie liczę że LSI zostanie dostrzeżony po przedstawieniu wyników za cały rok , który na poziomie przychodów i zysku netto powinny być najwyższe w ich historii a kiedyś kurs był 15zł a dzisiaj 4,30. Żeby pokazać duże niedowartościowanie LSI krótkie porównanie do Simple, tez firmy informatycznej notowanej na rynku głównym. Simple jest 3 razy ma większą kapitalizację niż LSI 40 mln do 14 mln a po 3 kwartałach zysk Simple to tylko 857 tysięcy a LSI 2,291 mln czyli LSI 2,5 raza więcej. Teoretycznie patrząc tylko na zysk netto LSi powinno mieć kapitalizację 100 mln a kurs 30zł - oczywiście jest to uproszczenie i nie brałem pod uwagę wielu czynników ale jakby nie patrzył LSI jest obecnie sporo niedoszacowane i niedowartościowanie.
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~siewiera [79.175.198.*]
    główny akcjonariusz jest tutaj hamulcowym, wiec o wyrownaniu kapitalizacji z simple bym nie dyskutował, wzrosty pewnie będą, ale o wiele mniejsze niż przez Ciebie przedstawione
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    Oczywiście masz rację, nie liczę na dogonienie w kapitalizacji Simple jednak 6-7 zł za akcję jest jak najbardziej realne a we wzroście pomogłoby przeznaczanie 30-50% zysku na dywidendę.
  • Re: LSI Software - czy zarobię 100% ? Autor: ~prezes [37.152.19.*]
    Po informacji o rekordowych przychodach kurs mocno szarpnął w górę i się trochę cofnął, jest to zapowiedź mocnego ruchu jaki będzie po wynikach za cały 2015 rok, powinny być rekordowy zarówno na poziomie przychodów i zysków, c/z będzie w okolicach 4 więc będzie miejsce do mocnego wzrostu :-)
    wg mnie spółka ma za małą płynność i to jest głowna przyczyna jej niedoszacowania.wystarczy ,ze ktoś nowy decyduje się na zakup kilku tysięcy sztuk akcji i kurs/właśnie z powodu niewielkiej płynności/momentalnie wystrzeliwuje w górę... 
    Kolejny dzień akumulacji perły! :))
[x]
LSISOFT 1,41% 35,90 2026-04-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.