No i się doczekaliśmy :-) Wyniki jak i sformułowania zawarte w raporcie oceniam bardzo dobrze. W pierwszym odruchu jak zobaczyłem 990 tysięcy zysku netto to trochę się zasmuciłem ale po przeanalizowaniu całego raportu uważam że niepotrzebnie. Po pierwsze : zysk netto jest większy o 40 % rok do roku, nie co kwartał zyski będą rosły po 500% Po drugie : przychody wzrosły o 500% (rok do roku) - bomba Po trzecie : zobowiązania finansowe (kredyty i obligacje) rok do roku spadły aż o 3,40 mln a kw/kw o 2,04 mln Po czwarte : pomimo spłat obligacji gotówka w firmie wzrosła o 282 tysiące do 2,287 mln Po piąte : fundusze własne firmy wzrosły o 3,55 mln (w 2015) W odniesieniu do zysku mamy wyjaśnienie Zarządu " niższa wartość zysku za 3Q2015 od tej za 2Q2015 jest spowodowana podjęciem decyzji o zwiększeniu wartości naliczonej rezerwy na pożyczki udzielone we wcześniejszych okresach..... powyższe decyzje odniosą pozytywny efekt dla dalszej działalności grupy i generowanych przez nią wyników. Utworzone rezerwy są wyższe o 1,5 mln od tych z ubiegłego kwartału (o tyle mógłby być wyższy zysk)i to mi się podoba że firma sobie wyczyściła złe kredyty i teraz niejako ma pole do popisu - czystą kartę. Innym dobrym prognostykiem na przyszłość jest informacja iż firma zaczęła ekspansję na nieobsługiwane dotychczas tereny Polski północno-wschodniej i pozowoli to na objęcie zasięgiem całego kraju i dostęp do dużej liczby nowych klientów. Po tych wynikach wszystkie wskaźniki finansowe firmy się poprawią np. c/z spadnie do 5,70 (za kilka dni podam aktualne wskaźniki) i w mojej ocenie są to przesłanki do dalszego wzrostu kursu :-)
Trochę niepotrzebnie nakręcaliśmy się na jakieś mega zyski - to było niepotrzebne.
No i kolejny fundusz w tym m-cu) - info z tego tygodnia.
Zobaczymy w przyszłym tygodniu. Sytuacja naprawdę ciekawa. Na chwile obecna nie widać popytu - Co niektórzy sie niecierpliwią i przy większym koszyku po lewej starają sie upłynnić walor. Z drugiej strony popyt przy chwilowym 9,... z przodu momentalnie sie uaktywnia i zbiera.
Tutaj to chyba trzeba kupić, schować i zapomnieć. Na Swieta sprawdzic- prezent pod choinkę będzie jak znalazł :)
A ja tam jestem zadowolony z wynikow,wzrost zysku o 40%, przychodow o 500%, spadek zobowiazan czy wyczyszczenie bilansu poprzez zwiekszenie rezerw na watpliwe kredyty powinno skokowo w przyszlych kwartalach zwiekszac zyski firmy.
Wczoraj jedna transakcja z 49 i kurs spadł prawie o 5% Nie ma chętnych do sprzedaży, spore wyczekiwanie. Wyniki. Trochę każdy się więcej spodziewał dzięki wpisom na forum ale przecież i tak znakomite wyniki. Ktoś dobrze napisał, trzymać i traktować jak lokatę.
No niestety taka jest nasza giełda, firma z c/z 5, dynamicznie się rozwijającą , notująca wzrosty kilkaset % przychodów i zysku nie ma zainteresowania inwestorów którzy wolą grać/spekulować na jakiś badziewiach/bankrutach, których ceny są oderwane od jakichkolwiek fundamentów. Jestem przekonany że jeżeli firma zrealizuje zyski z planu motywacyjnego czyli 3,8 mln , 5 mln, 7 mln i 9 mln w 2018 to kurs musi być w okolicach 20zł, pierwszy rok widać że już jest zrealizowany.
Jeszcze jedno, popatrzcie sobie na sms kredyt, ta sama branża, podobna wielkość, tylko o 30% droższa, brzydki bilans, więcej kredytów itd, i nie zapomnieć trzeba że Eurocent o 1,5 mln więcej spisał na straty kredytów niż zawsze co w przyszłości podniesie zyski
Zazwyczaj siedziałem na GPW na głównym parkiecie i rzeczywiście płynność tam jest natychmiastowa (fundusze, zagraniczni inwestorzy). NC chyba trzeba traktować inaczej. Wielu inwestorów traktuje ten rynek nie jako długa inwestycja ale jako niekoniecznie spekulacja ale szybki obrót, bo zyski mogą tutaj być jakich nigdzie nie ma na wielkich parkietach a więc i kilkaset %. Jeśli ktoś ma trochę jakiegoś papieru tutaj i np., Eurocentu i swierzbi go by sprzedawać - co i czasem jest tak ze mną (ktoś o tym wie, P:) - to zbija cenę niewielkim obrotem, nie zawsze udaje mu się sprzedać i cierpi na tym papier. Równie łatwo podbić jest cenę co dla niektórych działa na wyobraźnię bo spory wzrost, przelicza wartość swoich akcji, jest nieźle więc sprzedaje. Ale nie sprzedaje się więc? .... Warto wchodzić na pewne akcje NC gdy lokujemy gotówkę, która nie będzie nam nagle potrzebna na lekarza lub na nową ciekawszą spółkę. Wtedy sprzedajemy na sile, że stratą. Dla niecierpliwych rada, cierpliwość i sprzedawanie wtedy gdy jest spory popyt, bo kurs rośnie. Wtedy wychodzić z papieru. inna rada: akcje głównego parkietu. Podjąłem sam decyzję, że nie ruszam Eurocentu bez względu na kurs, może za pół roku. Sprzedając papier zazwyczaj w coś lokujemy, bo każdy kto tu jest na giełdzie, nie ucieka z niej tylko zmienia alokację portfela. Eurocent jest wciąż dobrą perspektywiczną inwestycją. Podpisuję się pod to wszystko co pisze Prezes. Pozdro
Kurs wzrósł w 4 miesiące 200% to ma prawo trochę spaść, nawet do 8 zł, spadki na szczęście odbywają się na małych obrotach, zachowanie popytu jest dziwne bo mamy tanią spółkę c/z 5 która w najbliższych 2 kwartałach na pewno poprawi wyceny (niska baza) i warto w okolicach 8-8,50 podstawiać się na kupno, bo jak przyjdą wyniki to kurs może uciec. Popatrzcie na sms kredyt podali dobre wyniki i wystrzał był kursu, tutaj też powinno tak być. trzeba pamiętać że za 4 m-ce powinniśmy wejść do nc lead (po 2 miesiącach spełniamy na razie warunek bo średnia liczba transakcji to 9 i średni kurs 9,80)